Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(56)
Forma i typ
Książki
(54)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(8)
Poradniki i przewodniki
(7)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Proza
(3)
Publikacje naukowe
(2)
Audiobooki
(1)
Filmy i seriale
(1)
Poezja
(1)
Dostępność
dostępne
(92)
wypożyczone
(8)
Placówka
Planeta 11
(23)
Biblioteka Ekonomiczno-Techniczna
(1)
Filia nr 2
(3)
Filia nr 4
(5)
Filia nr 5
(8)
Filia nr 6
(10)
Filia nr 9
(10)
Filia nr 10
(11)
Filia nr 12
(12)
Filia nr 13
(6)
Filia nr 15
(2)
Filia nr 16
(2)
Filia nr 18
(7)
Autor
Bockenheim Krystyna (1935- )
(3)
Jackowicz Jan
(3)
Makłowicz Robert (1963- )
(3)
Garbarczyk Małgorzata
(2)
Grzegorczyk Małgorzata (etnograf)
(2)
Prochazka Ludek
(2)
Adams Julie Pointer‏
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Barabach Szymon
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Berry Rynn
(1)
Bikont Piotr (1955-2017)
(1)
Bilicka-Jaranowska Alicja
(1)
Boberek Jarosław (1963- )
(1)
Bruce Bryan
(1)
Bruno Fanny
(1)
Cheney Yarrow
(1)
Chmiel Sylwia
(1)
Chodkowska-Gyurics Agnieszka
(1)
Chojnowska Ilona (1982- )
(1)
Cumberbatch Benedict (1977- )
(1)
Czarkowska Iwona (1970- )
(1)
Delbord Frédéric
(1)
Derelkowska Elżbieta
(1)
Drasek-Kańska Malina
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Eco Umberto (1932-2016)
(1)
Elfman Danny (1953- )
(1)
Fernandez-Amesto Felipe
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Fryza Kasia
(1)
Gotowiec Anna
(1)
Gottwald Franz-Theo (1955- )
(1)
Gradzińska Agata (1982- )
(1)
Gruca Magdalena (pedagog)
(1)
Healy Janet
(1)
Hertz Paweł (1918-2001)
(1)
Hojka Zbigniew (1962- )
(1)
Horodyska Ewa (1964- )
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2018)
(1)
Jabłońska Teresa
(1)
Jones Rashida (1976- )
(1)
Joosten Yvonne (1955- )
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Kleszcz Ewa (tłumaczka)
(1)
Kolmer Lothar (1948- )
(1)
Kordzińska-Nawrocka Iwona
(1)
Kosiba Aneta
(1)
Kostioukovitch Elena (1958- )
(1)
Krajewska Mirosława (1940- )
(1)
Krzakiewicz Agnieszka
(1)
Kłosińska Kinga
(1)
Labourdette Catherine
(1)
Lansbury Angela
(1)
LeSieur Michael
(1)
Lipiński Jacek
(1)
Livolsi Élisabeth
(1)
Loth Roman (1931-2019)
(1)
Maciejewska-Starosolska Marta
(1)
Majewska Agnieszka
(1)
Malaguzzi Silvia
(1)
Malczyk Małgorzata
(1)
Malinowska Dorota
(1)
Mayle Peter (1939-2018)
(1)
Meledandri Christopher (1959- )
(1)
Michałowska-Gabrych Iwona (1970- )
(1)
Miklaszewska-Marczak Maria
(1)
Mikolasek Ota
(1)
Milewska Monika (1972- )
(1)
Misiorek Tomasz
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Modelski Łukasz (1970- )
(1)
Morka Ewa
(1)
Mosier Scott (1971- )
(1)
Muller Marianne (gastronom)
(1)
Niedzielski Lech (tłumacz)
(1)
Pawlak Grzegorz (1961- )
(1)
Pazzi Lucia
(1)
Pałkiewicz Jacek (1942- )
(1)
Perepeczko Agnieszka (1942- )
(1)
Petrini Carlo (1949- )
(1)
Pezennec Marie-Anne Le
(1)
Pinder Polly
(1)
Plewiński Maciej
(1)
Prus Ewa (1989- )
(1)
Ptaszyńska-Sadowska Elżbieta
(1)
Reichl Ruth
(1)
Rigg Jo
(1)
Robaczewski Marek (1958- )
(1)
Saby Caterine
(1)
Schlosser Eric
(1)
Seely Cameron
(1)
Siemaszkiewicz Witold
(1)
Skórzyński Jan (1954- )
(1)
Spurlock Morgan
(1)
Stołypin Arkadiusz (1903-1990)
(1)
Stołypin Dymitr
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(10)
2010 - 2019
(11)
2000 - 2009
(32)
1990 - 1999
(2)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(24)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(56)
Język
polski
(55)
angielski
(1)
Odbiorca
Dzieci
(6)
6-8 lat
(5)
9-13 lat
(4)
0-5 lat
(2)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(8)
Film amerykański
(1)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura angielska
(1)
Literatura australijska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura japońska
(1)
Literatura rosyjska
(1)
Temat
Kultura stołu
(35)
Nakrycie i dekoracja stołu
(16)
Kucharstwo
(8)
Przyjęcia okolicznościowe
(5)
Gastronomia
(4)
Żywność
(3)
Jedzenie (czynność)
(2)
Komunizm
(2)
Konferencja Okrągłego Stołu
(2)
Kuchnia polska
(2)
Obrusy i serwetki
(2)
PRL
(2)
Społeczeństwo konsumpcyjne
(2)
Władza państwowa
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Żywność wygodna
(2)
Afrodyzjaki
(1)
Antropologia jedzenia
(1)
Arguile, Katherine Tamiko
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Cinkciarze
(1)
Dr Seuss (1904-1991)
(1)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Fenek (postać fikcyjna)
(1)
Fiszer, Franciszek (1860-1937)
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Iwaszkiewiczowie (rodzina)
(1)
Kobieta
(1)
Kolacja
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia austriacka
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnia szwedzka
(1)
Kuchnia węgierska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kuchnia śródziemnomorska
(1)
Matki i córki
(1)
Mayle, Peter (1939- )
(1)
Milicja Obywatelska (MO)
(1)
NSZZ "Solidarność"
(1)
Obyczaje
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Obyczaje towarzyskie
(1)
Odżywianie
(1)
Ojcowie i córki
(1)
Opozycja polityczna nielegalna
(1)
Osoby zaginione
(1)
Owoce
(1)
Pałkiewicz, Jacek (1942- )
(1)
Place zabaw
(1)
Podróże dookoła świata
(1)
Polityka wewnętrzna
(1)
Porcelana
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Potrawy świąteczne
(1)
Praca
(1)
Produkt regionalny
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Randka
(1)
Roboty ręczne
(1)
Rosjanie za granicą
(1)
Srebro
(1)
Stoły
(1)
Stołypin, Arkadiusz (1903-1990)
(1)
Symbole
(1)
Służba Bezpieczeństwa (SB ; Polska)
(1)
Teofil Olkiewicz (postać fikcyjna)
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Warzywa
(1)
Wegetarianizm
(1)
Władcy
(1)
Zaopatrzenie kartkowe
(1)
Święta
(1)
Życie codzienne
(1)
Temat: dzieło
How The Grinch stole Christmas
(1)
Temat: czas
1901-2000
(9)
2001-
(4)
1945-1989
(3)
1989-2000
(3)
1901-
(2)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-
(1)
1601-1700
(1)
1701-
(1)
1701-1800
(1)
1801-
(1)
1801-1900
(1)
1918-1939
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Świat
(3)
Japonia
(2)
Austria
(1)
Europa
(1)
Francja
(1)
Minnesota (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Portugalia
(1)
Poznań (woj. wielkopolskie)
(1)
Rosja
(1)
Szwecja
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(8)
Opracowanie
(7)
Publikacja bogato ilustrowana
(6)
Pamiętniki i wspomnienia
(4)
Wydawnictwa popularne
(4)
Poradnik
(3)
Publicystyka
(3)
Anegdoty
(1)
Encyklopedia
(1)
Film animowany
(1)
Film przygodowy
(1)
Komedia
(1)
Kryminał
(1)
Książka kucharska
(1)
Malarstwo (szt.plast.)
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Powieść
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Publicystyka amerykańska
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Relacja z podróży
(1)
Szkic literacki
(1)
Wiersze
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(11)
Etnologia i antropologia kulturowa
(9)
Historia
(7)
Dom i ogród
(2)
Edukacja i pedagogika
(2)
Podróże i turystyka
(2)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
56 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Co Kebabcia robi w kapciach? Czemu wok przyciąga wzros? Gdzie gotuje się tazinie? Z czego kuchnia włoska słynie? Gdzie króluje szkalaka? Przeczytajcie w Rymosmakach! [z okładki].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (2 egz.)
Książka
W koszyku
Japońska sztuka życia wabi-sabi to antidotum na perfekcjonizm kultury Zachodu. W Kraju Kwitnącej Wiśni piękno jest niedoskonałe i przemijające, a najpiękniejsze przedmioty to te z historią i zszarganym życiorysem. Japończycy potrafią zachwycić się tym, co niedoskonałe i ulotne. Dla swoich gości przygotowują ciepłe kapcie i pożywne, ale nie wystawne posiłki. Nie spisują na straty wyszczerbionej ceramiki, która towarzyszyła im przez wiele lat. Co jakiś czas rezygnują ze stołu i jedzą na trawie, żeby poczuć się częścią przyrody. Dzięki książce "Żyj wabi-sabi" odkryjesz, jak w różnych zakątkach świata można dostrzec piękno w niedoskonałości. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ja (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak zastawić i udekorować stół / Kinga Kłosińska, Aneta Kosiba. - Poznań : Publicat Wydawnictwo, copyright 2007. - 128 stron : ilustracje ; 25 cm.
(Bożena Dykiel Poleca)
"Jak zastawić i udekorować stół" to porady ułatwiające organizację uroczystości rodzinnych i spotkań w gronie przyjaciół. To przykłady aranżacji stołów, które wyrażą nasz indywidualny styl, to instrukcje wykonania dekoracji przedstawione krok po kroku, to wreszcie wskazówki na temat doboru sztućców i naczyń. Bożena Dykiel wraz z autorkami przedstawiają pomysły na piękne stoły, które zachwycą rodzinę i przyjaciół i spowodują, że spotkania nie będą nudne i banalne. Dodatkowo ponad 450 kolorowych fotografii ma szansę zainspirować każdego czytelnika.[empik].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Dom (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zwyczaje i obyczaje, Zwyczaje i obyczaje mag. (2 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 9 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Prace ręczne (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Święta (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Warsztat artysty (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zrób to sam (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zrób to sam (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zrób to sam (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Kapłony i szczeżuje" to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie ? dopiero na tej podstawie decydujemy, co jest, a co nie jest jedzeniem. Staropolska sztuka kulinarna przez wieki była pod przemożnym wpływem religii: post nie oznaczał tylko jedzenia ryby w piątek, kuchnia koszerna wpływała na zwyczaje żywieniowe chrześcijan, a kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła przez stulecia kształtowały naszą żywieniową wyobraźnię. Kuchnia polska, którą znamy, to twór stosunkowo nowy. Więc gdy szefowie kuchni prześcigają się w poszukiwaniu czegoś jeszcze bardziej zaskakującego, możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Możemy "ku pokrzepieniu serc" przypomnieć sobie oszołamiającą karierę znanego kiedyś w całej Europie "szczupaka po polsku". Możemy cofnąć się do czasów, gdy "barszcz" oznaczał zupę z barszczu, gdy pasternak albo rzepa nie były tylko słowami ze staroświeckich przysłów, gdy kucharze i smakosze wiedzieli, jak się przyrządza żółtonosy czy sielankę. Do tej, zdawałoby się, przebrzmiałej, a jednak fascynującej wiedzy możemy sięgać także ku pokrzepieniu żołądków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
ck kuchnia / Robert Makłowicz ; [rysunki Andrzej Zaręba, Agnieszka Krzakiewicz]. - Wydanie 1, dodruk. - Kraków : "Znak", 2002. - 247, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Książka przepisów kulinarnych polecanych przez Roberta Makłowicza! Niezwyczajna, zaprawiona opowieściami mrożącymi krew w żyłach i nieodparcie dowcipnymi. Długo nie pozwala zapomnieć o ostatnim daniu pułkownika Redla czy łagodzącym debilizm sznyclu cielęcym po prasku. Chłodnik z poziomek, Wiener Schnitzel i strudel z jabłkami przywołują najświetniejsze czasy Austro-Węgier. Można się rozsmakować.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Portugalia do zjedzenia / Bartek Kieżun. - Wydanie II poprawione. - Warszawa : Buchmann, 2022. - 286, [2] strony : fotografie ; 28 cm.
Po sukcesie, jakim okazała się "Italia do zjedzenia", Bartek Kieżun wyruszył do Portugalii gnany potrzebą kolejnej opowieści o malowniczych miejscach oraz kuchni niezwykłej w swej prostocie. "Portugalia do zjedzenia" to połączenie książki kulinarnej i przewodnika po jednym z najczęściej odwiedzanych europejskich krajów. Znajdują się w niej zarówno fantastyczne przepisy, jak i pasjonujące opowieści o historii i sztuce, które sprawiają, że bacalhau, francesinhai pieczone sardynki smakują jeszcze lepiej. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Co jedzą ludzie? / Paulina Wierzba. - [Piaseczno] : Storybox.pl ; [Poznań] : Wydawnictwo Albus, [2021]. - 1 CD (1 godz. 15 min) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
Ludzie jedzą wszystko, co ma nogi oprócz stołu. Wszystko co pełza, oprócz czołgu. Wszystko, co lata, oprócz samolotu oraz wszystko co pływa oprócz łodzi podwodnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Książka mówiona P/o (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Dragon Kuchnia)
Romantyczna kolacja we dwoje powinna się zacząć od lekkiej, pobudzającej apetyt przekąski, po której nastąpi wykwintne danie, a zakończy ją deserem z czekolady lub truskawek, które powszechnie uznawane są za afrodyzjaki. I wcale nie chodzi o to, by się najeść podczas posiłku, lecz aby było niecodzienie, ładnie, a przy okazji smacznie i wykwintnie. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sekrety włoskiej kuchni / Elena Kostioukovitch ; przedmowa Umberto Eco ; z włoskiego przełożył Jan Jackowicz. - Wydanie II, poprawione. - Warszawa : Albatros, 2020. - 599, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni – od Alp po Sycylię – ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia... Smakować w tej książce można wszystko – omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie, ale również doskonały styl autorki, doprawiony szczyptą humoru. To wspaniałe źródło wiedzy o Włoszech, opatrzone pięknymi zdjęciami, napisane z wrażliwością i znawstwem przez przyjaciółkę Umberta Eco, która również jest tłumaczką jego książek. Uhonorowane prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina! [empik].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wokół stołu / Silvi Malaguzzi ; [tł. Ewa Morka]. - Warszawa : Wydawnictwo "Arkady", cop. 2009. - 383 s. : il. (gł. kolor.) ; 20 cm.
(Leksykon : historia, sztuka, ikonografia)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Sztuka (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tradycje kulinarne Szwecji / Magdalena Tomaszewska-Bolałek. - Warszawa : Hanami Radosław Bolałek, [2022]. - 236, [4] strony : fotografie ; 24 cm.
Pachnące cynamonowe bułeczki serwowane do kawy, krągłe soczyste klopsiki czy śledzie na sto różnych sposobów – to tylko przykładowe dania kuchni szwedzkiej. Skandynawska kultura kulinarna to również opowieść o tym, co jedli wikingowie, ukryta między wersami sag o bogach i bohaterach, wyprawa Karola Linneusza do Laponii czy anegdota o słodkich wypiekach, które zabiły szwedzkiego króla. To również historia produktów i ludzi, którzy mieli wkład w powstawanie współczesnej kuchni. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Restauracja / [tekst Magdalena Sroka ; ilustracje Ewa Zontek]. - Wydanie pierwsze. - Bielsko-Biała : Konrad Sobik, 2018. - [20] stron : ilustracje ; 22x22 cm.
(Przygody Fenka)
(Miejsca/ Magdalena Gruca)
Restauracja jest tylko pretekstem do wspaniałej zabawy w nakrywanie do stołu. Jak mama sobie z tym poradziła i czy Fenkowi udało się wykonać to trudne zadanie? Może dzięki tej książeczce również Twoje dziecko zacznie pomagać w nakrywaniu stołu. Powodzenia.[z okładki].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Ne/Serie (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości - gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się raz na generację. Wkrótce dziewczyna staje się tajemniczą kucharką wydającą ekskluzywne przyjęcia... Każdy rozdział tej powieści opowiada historię potraw, które pojawiły się w życiu Evy, by ostatecznie połączyć się podczas wspaniałej i emocjonującej uczty stanowiącej świadectwo siły i wytrwałości młodej kuchmistrzyni. Jedzenie dostarcza zarówno pokrzepienia, jak i poczucia przynależności, a związane z nim historie są na przemian ekscentryczne, rozśmieszające i poruszające. To opowieść o niezwykłym sukcesie biednej dziewczyny potrafiącej czynić cuda w kuchni, o matkach i córkach i o tym, jak jedzenie staje się ich wspólnym językiem, o słodko-gorzkiej naturze samego życia - utraconych szansach i radosnych niespodziankach. Pochłania się tę książkę jednym kęsem, lecz jeszcze długo można się rozkoszować jej smakiem. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Ob (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów. Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. Kuchnia Iwaszkiewiczów to kompilacja trzech uwielbianych książek: Gawęd o jedzeniu, Z moim ojcem o jedzeniu oraz Gawęd o przyjęciach, które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa. Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po literacku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy. Poznaj historie spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym. [wydawca]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiecie, że wiele znanych na całym świecie potraw powstało… niechcący? Ten zbiór dowcipnie ilustrowanych historii popularnych przysmaków dowodzi, że w kuchni wszystko może się zdarzyć! I zachęca do własnych kulinarnych prób. Improwizacja, eksperyment, drobna katastrofa – tak, w ten sposób powstają czasem ponadczasowe wynalazki, również kulinarne. Pyszne przypadki to kilkanaście barwnych i smakowitych opowieści znawcy kuchni Łukasza Modelskiego o powstaniu sławnych i popularnych potraw i przekąsek takich jak kanapka, pizza Margherita, bubble tea czy lody na patyku.nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Film
DVD
W koszyku
The Grinch / Universal Pictures ; produced by Chris Meledandri, Janet Healy ; screenplay by Michael LeSieur, Tommy Swerdlow ; directed by Scott Mosier, Yarrow Cheney. - Wersja polska / reżyseria Bartosz Wierzbięta. - Wrocław : Filmostrada, [2019]. - 1 dysk optyczny (DVD) (82 min) : dźwiękowy, kolorowy ; 12 cm.
Na górskim szczycie, w ciemnej jaskini mieszka złośliwy Grinch, który nie cierpi świąt Bożego Narodzenia. Postanawia zepsuć je mieszkańcom leżącego w pobliżu miasteczka. Mała Cindy Lou chcę na własną rękę rozprawić się z Grinchem i jest gotowa zrobić wszystko, aby i on pokochał święta. Niestety, wszystkie tematy na temat stwora, są tematem zakazanym. [filmweb.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Film familijny (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Film animowany (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej