Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(74)
IBUK Libra
(1)
Forma i typ
Książki
(73)
Publikacje dydaktyczne
(21)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(17)
Publikacje popularnonaukowe
(16)
Publikacje naukowe
(8)
Publikacje fachowe
(7)
Poradniki i przewodniki
(4)
Audiobooki
(1)
E-booki
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(106)
wypożyczone
(14)
nieokreślona
(2)
Placówka
Planeta 11
(20)
Biblioteka Ekonomiczno-Techniczna
(32)
Filia nr 2
(5)
Filia nr 4
(4)
Filia nr 5
(5)
Filia nr 6
(9)
Filia nr 9
(10)
Filia nr 10
(12)
Filia nr 12
(11)
Filia nr 13
(5)
Filia nr 15
(3)
Filia nr 16
(2)
Filia nr 18
(4)
Autor
Gouny Nicolas (1973- )
(6)
Grzyb Katarzyna (tłumaczka)
(6)
Cymerman Ryszard (1947- )
(3)
Kostrzyński Marcin
(3)
Biliński Witold
(2)
Jamroz Dorota (1939- )
(2)
Kozłowski Maciej
(2)
Laurent Françoise (1956- )
(2)
Nóżka Kazimierz
(2)
Scelina Marcin
(2)
Sumińska Dorota (1957- )
(2)
Abbadie Luc
(1)
Aitch
(1)
Baer-Nawrocka Agnieszka
(1)
Barański Bartosz
(1)
Barszcz Przemysław
(1)
Bartkowski Jerzy
(1)
Baudouin Michel
(1)
Bednarek Andrzej (1949-2003)
(1)
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(1)
Behar Susie
(1)
Bielmeier Armin (1965- )
(1)
Bielmeier Sandra (1970- )
(1)
Bone Emily
(1)
Bradley Kirsten
(1)
Bross-Burkhardt Brunhilde (1956- )
(1)
Buraczewski Stanisław (1925- )
(1)
Byra Agata
(1)
Ceitel Jan
(1)
Chachułowa Jadwiga
(1)
Cheeseman Polly
(1)
Chmielewska Barbara
(1)
Cichoń Dariusz
(1)
Clarkson Jeremy (1960- )
(1)
Czakowski Dariusz
(1)
Czyżewski Andrzej (1947- )
(1)
Deppe Iris
(1)
Domański Tadeusz
(1)
Drygas Mirosław
(1)
Dumas Roy Sandrine (1969- )
(1)
Dymnicka Maria
(1)
Egan Timothy (1954- )
(1)
Elford Sally
(1)
Fedyszak-Radziejowska Barbara (1949- )
(1)
Fetliński Andrzej
(1)
Fitzsimons Cecilia
(1)
Francesconi Michel (1959- )
(1)
Giefing Dieter Franciszek (1942- )
(1)
Gnatowski Tomasz
(1)
Godek Jacek
(1)
Grabowska-Olszewska Barbara (1933- )
(1)
Grochowicz Józef (1936- )
(1)
Grudniewska Barbara (1930-2021)
(1)
Gądek Mariusz (1982- )
(1)
Głowacki Stanisław (leśnictwo)
(1)
Harari Yuval Noah (1976- )
(1)
Hałasiewicz Andrzej
(1)
Hewelke Piotr (1947- )
(1)
Hołdyński Czesław
(1)
Jaszczak Roman (1964- )
(1)
Jezierska-Thöle Aleksandra
(1)
Jones Lucy
(1)
Juchniewicz Małgorzata
(1)
Jóźwiak Michał (tłumacz)
(1)
Kalinowski Sławomir (1978- )
(1)
Kamińska Anna Dorota
(1)
Kamiński Julian (1929- )
(1)
Karpowicz Diana (1986- )
(1)
Kawecki Zdzisław (1938- )
(1)
Kijak Zenon
(1)
Kimpimäki Essi
(1)
Kochanowska-Szlęzak Ewa
(1)
Komorowski Łukasz (gospodarka przestrzenna)
(1)
Korczyński Ignacy (1948- )
(1)
Kowalczyk Cezary
(1)
Kołaczek Natalia (1989- )
(1)
Książek Marek (1951- )
(1)
Kurowska Krystyna
(1)
Liberti Stefano (1974- )
(1)
Lindgren Torgny (1938-2017)
(1)
Lymbery Philip (1965- )
(1)
Lévêque Anne-Claire (1965- )
(1)
Majdecka-Strzeżek Anna
(1)
Majdecki Longin (1925-1997)
(1)
Marks-Bielska Renata
(1)
Mazur Andrzej (1967- )
(1)
Mańka Małgorzata (1951- )
(1)
Michalak Agata (1987- )
(1)
Mikołajczyk Joanna
(1)
Misiąg Jan
(1)
Misiąg Wojciech (1951- )
(1)
Molenda Jarosław (1965- )
(1)
Mytting Lars (1968- )
(1)
Möller Lotte (1938- )
(1)
Mętrak-Ruda Natalia
(1)
Nasalski Zbigniew
(1)
Nicewicz-Staszowska Ewa
(1)
Nowak Andrzej (geodeta)
(1)
Oakeshott Isabel
(1)
Oślizło Ryszard
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(27)
2010 - 2019
(28)
2000 - 2009
(12)
1990 - 1999
(8)
Okres powstania dzieła
2001-
(56)
1901-2000
(7)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(75)
Język
polski
(74)
angielski
(1)
Odbiorca
6-8 lat
(12)
Dzieci
(12)
Szkoły wyższe
(11)
Studenci
(8)
9-13 lat
(3)
Architekci
(1)
Architekci krajobrazu
(1)
Konserwatorzy zabytków
(1)
Pracownicy samorządowi
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(5)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura angielska
(1)
Literatura islandzka
(1)
Temat
Leśnictwo
(10)
Las
(9)
Rolnictwo
(9)
Ludzie a zwierzęta
(7)
Żywienie zwierząt
(5)
Ekologia
(4)
Etologia
(4)
Pasza (rolnictwo)
(4)
Produkcja żywności
(4)
Zwierzęta
(4)
Zwierzęta gospodarskie
(4)
Zwierzęta leśne
(4)
Gospodarka wodna
(3)
Leśnicy
(3)
Miód
(3)
Ogrodnictwo
(3)
Przemysł rolno-spożywczy
(3)
Pszczelarstwo
(3)
Rośliny
(3)
Biotechnologia
(2)
Chów zwierząt
(2)
Drewno
(2)
Drzewa
(2)
Etnografia
(2)
Gospodarstwo rolne
(2)
Grunty rolne
(2)
Konkurencyjność
(2)
Owoce
(2)
Polityka rolna
(2)
Prawa zwierząt
(2)
Pszczelarze
(2)
Pszczoła miodna
(2)
Rolnictwo ekologiczne
(2)
Rośliny leśne
(2)
Technologia żywności
(2)
Tereny zielone
(2)
Unia Europejska (UE)
(2)
Wsie
(2)
Zachowanie się zwierząt
(2)
Środowisko przyrodnicze
(2)
Żywność
(2)
Agrobiznes
(1)
Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)
(1)
Analiza chemiczna
(1)
Architektura krajobrazu
(1)
Banany
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Biogazownie
(1)
Biomasa
(1)
Budownictwo
(1)
Bydło domowe
(1)
Czekolada
(1)
Dane osobowe
(1)
Degradacja środowiska
(1)
Drób
(1)
Edukacja ekologiczna
(1)
Ekstremalne zjawiska pogodowe
(1)
GHP/GMP (standard)
(1)
Geografia
(1)
Geologia
(1)
Gospodarka leśna
(1)
Handel
(1)
Hodowcy bydła
(1)
Hodowcy drobiu
(1)
Hodowcy owiec
(1)
Infrastruktura techniczna
(1)
Innowacje
(1)
Integracja europejska
(1)
(1)
Jakość życia
(1)
Jakość żywności
(1)
Kataster nieruchomości
(1)
Klęski elementarne
(1)
Konserwacja zabytków
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Konsumpcja (ekonomia)
(1)
Kostrzyński, Marcin
(1)
Kryzys gospodarczy
(1)
Kultura
(1)
Lis
(1)
Makaron
(1)
Marnotrawstwo żywności
(1)
Materiały budowlane
(1)
Mechanika gruntów
(1)
Melioracje rolne
(1)
Metody badawcze
(1)
Mieszanki paszowe
(1)
Mieszkania
(1)
Mieszkańcy wsi
(1)
Minerały
(1)
Mięso
(1)
Modele ekonomiczne
(1)
Monopson
(1)
NATURA 2000
(1)
Nieruchomości
(1)
Nieruchomości rolne Skarbu Państwa
(1)
Obszary wiejskie
(1)
Ochrona zabytków
(1)
Odpady
(1)
Ogrodnictwo biodynamiczne
(1)
Temat: czas
2001-
(14)
1901-2000
(6)
1801-1900
(4)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1-100
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
1001-1100
(1)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1918-1939
(1)
1989-2000
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
401-500
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
501-600
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
601-700
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
701-800
(1)
800-701 p.n.e.
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(11)
Kraje Unii Europejskiej
(3)
Bieszczady (góry)
(2)
Nadleśnictwo Baligród (obszar)
(2)
Olsztyn (woj. warmińsko-mazurskie ; okolice)
(2)
Ameryka Południowa
(1)
Białystok (woj. podlaskie ; okolice)
(1)
Finlandia
(1)
Górny Śląsk
(1)
Islandia
(1)
Jezioro Solińskie (zbiornik wodny)
(1)
Kanada
(1)
Nadleśnictwo Kudypy (obszar)
(1)
Niemcy Wschodnie
(1)
Polska (część północna)
(1)
Polska (część zachodnia)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Wielka Brytania
(1)
Województwo warmińsko-mazurskie (1999- )
(1)
Województwo łódzkie (1999- )
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Podręcznik
(20)
Publikacja bogato ilustrowana
(11)
Publikacje dla dzieci
(10)
Opracowanie
(8)
Broszura
(6)
Poradnik
(6)
Reportaż
(6)
Publicystyka
(5)
Esej
(3)
Literatura o regionie
(3)
Monografia
(3)
Raport z badań
(3)
Wydawnictwa popularne
(3)
Przepisy kulinarne
(2)
Antologia
(1)
Case study (studium przypadku)
(1)
Felieton
(1)
Informatory
(1)
Komentarz do ustawy
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Raport
(1)
Reportaż problemowy
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(61)
Biologia
(11)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(9)
Edukacja i pedagogika
(8)
Ochrona środowiska
(7)
Historia
(6)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(6)
Socjologia i społeczeństwo
(5)
Dom i ogród
(3)
Inżynieria i technika
(3)
Kulinaria
(3)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(3)
Architektura i budownictwo
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Geografia i nauki o Ziemi
(2)
Hobby i czas wolny
(2)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(2)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(1)
Chemia
(1)
Nauka i badania
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
75 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Biotechnologia jest jedną z najintensywniej rozwijających się dyscyplin naukowych. Przewiduje się, że w XXI wieku będzie miała znaczący wpływ na wiele sfer naszego funkcjonowania, zwłaszcza na zdrowie, jakość i długość życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 104 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta książka daje pojęcie o fascynującym życiu pszczół, prowadzi czytelnika przez rok pasieczny i pokazuje, jak można pszczoły wspierać, zabezpieczać dla nich przestrzeń życiową i dostateczną ilość pokarmu. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Zwierzęta (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak umyślnie pogarszana jest jakość jedzenia, które trafia na nasze stoły? Jak wiele go marnujemy i jakie są rzeczywiste skutki chowu przemysłowego dla naszej planety? Ta książka rzuca światło na sprawy, które chciano przed Tobą ukryć i pyta, czy możliwa jest lepsza droga. Nawołuje do rozsądku i zmiany polityki żywieniowej na świecie. Każdy może mieć wpływ na rzeczywistość. Chów przemysłowy już od dawna ma niewiele wspólnego z sielskimi obrazami życia na farmie, o jakich pisze się w książkach dla dzieci. Przypomina raczej obraz Ziemi po katakliźmie – wielkie obszary wyjałowionej ziemi, tysiące zwierząt stłoczonych w zamkniętej przestrzeni, tysiące hektarów monkokultur... Farmagedon jest wołaniem do naszego sumienia, wezwaniem do dostrzeżenia w chowie przemysłowym jednego z najbardziej przerażających przejawów marnowania żywności, cierpienia zwierząt, wymierania zagrożonych gatunków, zanieczyszczenia wód oraz rosnącej liczby chorób cywilizacyjnych. [http://www.farmagedon.pl/]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Marcin Kostrzyński przez wiele lat był myśliwym. Pewnego dnia postanowił na zawsze odłożyć broń. Teraz filmuje zwierzęta, swoje materiały udostępnia nieodpłatnie na youtube, prowadzi prelekcje w szkołach. Najbardziej pokochał wilki… Zasłynął wiosną tego roku, gdy wszystkie media w Polsce obserwowały walkę o życie wilka potrąconego na drodze. Dzięki wsparciu wielu osób dobrej woli – udało się. Kapitalna polska książka o najpiękniejszych drapieżnikach naszego ekosystemu. [lubimyczytac.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 630 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gawędy o wilkach i innych zwierzętach / Marcin Kostrzyński. - Wydanie nowe uzupełnione. - Warszawa : Świat Książki Wydawnictwo, 2020. - 302, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Marcin Kostrzyński przez wiele lat był myśliwym. Pewnego dnia postanowił na zawsze odłożyć broń. Teraz filmuje zwierzęta, swoje materiały udostępnia nieodpłatnie na youtube, prowadzi prelekcje w szkołach. Najbardziej pokochał wilki… Zasłynął wiosną tego roku, gdy wszystkie media w Polsce obserwowały walkę o życie wilka potrąconego na drodze. Dzięki wsparciu wielu osób dobrej woli - udało się. Kapitalna polska książka o najpiękniejszych drapieżnikach naszego ekosystemu. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zwierzęta (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM. Środowisko (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Hej, leśny odkrywco! Jeśli kochasz las i fascynują cię jego tajemnice, wejdź tam ze mną i nadstaw uszu, a liściaści przyjaciele odpowiedzą ci na wiele ciekawych pytań. Czy w lesie jest internet? Czego uczą się w szkole drzewne dzieci? Czy drzewa mają pryszcze? Jak działa leśna klimatyzacja? Będzie też czas na leśne eksperymenty! Odważysz się ponadgryzać różne gałązki i po ich smaku odkryć, czym się różnią? Zrobisz bańki mydlane, dmuchając w kawałek drewna, albo różową gumę do żucia ze świerkowej żywicy? Widzisz, ile w lesie jest do odkrycia! Przyłącz się do mnie i ruszajmy do lasu!" [Leśnik Peter od lat słuchający drzew]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Dz (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Przyroda.Ekologia (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 63 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Nasza planeta (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Skąd się bierze jedzenie? / Emily Bone ; ilustracje Sally Elford ; tłumaczenie Agata Byra. - Wydanie I. - Kraków : Zielona Sowa, 2018. - 31, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 30 cm.
(Wielka Księga Wiedzy)
Czy wiesz, że... Niektóre rośliny potrzebują wiatru, by wydać owoce? A niektóre rosną w ciemnościach? Jaka żywność rośnie w wodzie? Jaki orzech nie jest orzechem, lecz rośliną strączkową rosnącą pod ziemią? Znajdziesz tu odpowiedź n te i wiele innych pytań o pochodzenie żywności.[okł.].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Przyroda.Ekologia (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Ne/Przyroda (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ne (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Akademia Mądrego Dziecka)
(Wiem, Co Jem!)
Kto nie lubi keczupu! Ale czy wiesz, jak on powstaje? Gdzie i jak rośnie główny składnik tego sosu – pomidory? Do Europy trafiły w towarzystwie ziemniaków i ananasów, ale początkowo były hodowane jako rośliny ozdobne, gdyż obawiano się jeść czerwone owoce (tak, pomidor to owoc!). Co jeszcze warto wiedzieć o pomidorach i dlaczego warto je mieć na talerzu? Wszystkiego dowiecie się z książki „Pomidory”. „Wiem, co jem!” to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna zabawnych ilustracji i ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; i jak trafiają do sklepów i na talerze. Zabawne ilustracje i proste teksty ułatwiają zrozumienie treści oraz pomagają oswoić się z nielubianymi produktami i zachęcają do próbowania nowych smaków. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ne/Rozmaitości (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ciekawostki (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozwiązywanie zadań związanych z gospodarowaniem wodą na obszarach użytkowanych rolniczo wymaga dostępu do dużej ilości danych o różnym charakterze. Stanowią one przede wszystkim dane meteorologiczne, glebowe, roślinne i ekonomiczne oraz różnego rodzaju parametry i współczynniki o charakterze fizycznym i chemicznym dotyczące gleby, wody i atmosfery oraz wskaźniki biologiczne.Pierwsze dwa ćwiczenia obejmują elementy metodyki oceny warunków przyrodniczych z punktu widzenia klimatycznego oraz metodykę obliczeń potrzeb wodnych roślin....[nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 93 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Akademia Mądrego Dziecka)
(Wiem, Co Jem!)
Wiadomo, że do chleba trzeba mąki, ale skąd się ona właściwie bierze? Jak kiedyś uprawiano zboże, a jak robi się to dziś? Co się dzieje w młynie? Czym różnią się mąki i dlaczego te ciemniejsze są zdrowsze? Jakie pieczywo je się w różnych zakątkach świata i dlaczego trzeba unikać takiego, które ma w składzie konserwanty? „Wiem, co jem!” to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna zabawnych ilustracji i ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; i jak trafiają do sklepów i na talerze. [egmont.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Ne/Rozmaitości (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Ciekawostki (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czytaliście z wypiekami na twarzy Historię pszczół Mai Lunde? Nadszedł czas by dowiedzieć się więcej o tych fascynujących owadach i zaprosić je do swego ogrodu. „Gdy zginie ostatnia pszczoła, ludzkości pozostaną tylko cztery lata życia” – to zdanie przypisywano przez lata Albertowi Einsteinowi. Dziś biolodzy biją na alarm, a organizacje proekologiczne organizują kolejne akcje na rzecz ratowania zmniejszającej się populacji owadów, od których zależy nasze życie i życie naszej planety. Powagę sytuacji pojął Joachim Petterson i z grafika przekwalifikował się na… pszczelarza. A dokładniej stał się pszczelarzem po godzinach i dziś pasji tej poświęca każdą wolną chwilę. Jest znawcą zwyczajów pszczół, wie, jak je obłaskawić i jak zapewnić im idealne warunki życia w przydomowym ogrodzie. W tej książce zebrał wszystkie swoje doświadczenia, anegdoty i przemyślenia. Konkretne porady sąsiadują tu z osobistymi opowieściami o zakładaniu pasieki. O swojej pasji Petterson opowiada z przejęciem i prawdziwym zaangażowaniem, które udzielają się czytelnikom. Teraz czas na Was! Obudźcie się do życia razem z pszczołami. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zwierzęta (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Akademia Mądrego Dziecka)
(Wiem, Co Jem!)
Wszystkie dzieci kochają makaron, ale czy rzeczywiście wiedzą, co jedzą? Sprawdź, kto wymyślił makaron, jakie jego rodzaje znano w Mezopotamii i starożytnym Rzymie, a jakie kluski jadł Marco Polo w Chinach. Dowiedz się, jak powstają i jak nazywają się różne rodzaje makaronu oraz naucz się go przygotowywać samemu i poprawnie gotować. „Wiem, co jem!” to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; skąd się biorą poszczególne produkty spożywcze; i jak trafiają do sklepów i na talerze. Zabawne ilustracje i proste teksty ułatwiają zrozumienie treści, pomagają oswoić się z rozmaitymi produktami i zachęcają do próbowania nowych smaków. Książki z serii „Wiem, co jem” kształtują dobre nawyki żywieniowe. Autorzy w prosty sposób wyjaśniają, czym są składniki odżywcze czy kalorie, zachęcając do zdrowego jedzenia. [wydawca]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Ciekawostki (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podręcznik dla zainteresowanych ogrodnictwem prowadzonym z zachowaniem równowagi biologicznej. Zarówno dla rozpoczynających przygodę z uprawą roślin, jak i dla osób, które istniejący ogród chcą przekształcić w prowadzony w zgodzie z naturą. Od krótko omówionych korzeni bioogrodnictwa przez konkretne praktyczne realizacje (siedem wzorcowych projektów, które pokazują szerokie spektrum możliwości, m.in. mały ogródek przydomowy, samowystarczalny duży ogród, sad, miejski ogród społeczny) po instrukcje krok po kroku, jak wdrożyć w życie idee ogrodnictwa biologicznego: - oszczędność wody, energii i surowców naturalnych; - rezygnacja z chemicznych oprysków oraz łatwo rozpuszczalnych nawozów mineralnych; - gleba jako podstawa: odpady roślinne pozostające w naturalnym obiegu w ogrodzie - bioróżnorodność jako sposób na naturalną ochronę roślin. Uprawa zarówno roślin użytkowych, czyli warzyw, ziół, drzew i krzewów owocowych, jak i kwiatów ozdobnych. Przejrzysty układ, poglądowe rysunki i fotografie, dużo praktycznych porad. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Ogród (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 104 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Akademia Mądrego Dziecka)
(Wiem, Co Jem!)
Banany to najczęściej jedzone owoce na świecie, ale czy wiesz, że jeszcze 200 lat temu miały pestki, a wśród 1500 odmian są też warzywne?! To bardzo pożywne owoce bogate w cukry i potas, nabierają słodyczy wraz z plamkami na skórze, dojrzewają w ciemności i lepiej trawią się, gdy jemy je rozgniecione. „Wiem, co jem!” to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna zabawnych ilustracji i ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; i jak trafiają do sklepów i na talerze. [wydawca]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ne/Rozmaitości (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Ciekawostki (1 egz.)
Książka
W koszyku
Profesor Parzyziółko zaprasza do tajemniczego świata ziół! Dzięki zapiskom profesora odkryjesz sekrety ziół i zawodu zielarza, dowiesz się co wspólnego bazyliszek ma z bazylią, po co starożytni rzymianie nosili liście laurowe na głowie i czego najbardziej boją się komary. Parzyziółko uchyli drzwi zielarskiej pracowni, gdzie trzyma swoje najcenniejsze zbiory, a przy okazji zdradzi kilka przepisów na domowe mikstury.[znak].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Przyroda.Ekologia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Rośliny (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Akademia Mądrego Dziecka)
(Wiem, Co Jem!)
Z czego robi się czekoladę? Jak rosną kakaowce i dlaczego tak trudno o ich owoce? Czym różni się czekolada gorzka od mlecznej i białej? Jak wybrać tę najlepszą? I kto je najwięcej tego przysmaku na świecie? „Wiem, co jem!” to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna zabawnych ilustracji i ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; i jak trafiają do sklepów i na talerze. Zabawne ilustracje i proste teksty ułatwiają zrozumienie treści oraz pomagają oswoić się z nielubianymi produktami i zachęcają do próbowania nowych smaków.[nota wydawcy].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Ciekawostki (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedzenie na naszym talerzu to ostatnie ogniwo globalnego systemu produkcji żywności, który prowadzi wprost do zagłady Ziemi. Warto być tego świadomym wybierając się do supermarketu. Zmowa koncernów spożywczych i finansistów doprowadziła do powstania firm-szarańczy, które produkują żywność na masową skalę, jak najmniejszym możliwym kosztem. Jedynym ich celem są szybkie zyski. Rabują zasoby naturalne, aż do całkowitego ich wyczerpania. Zniszczywszy jedno miejsce przenoszą się gdzie indziej, dokładnie tak, jak robi to stado szarańczy. Liberti śledzi największych producentów wieprzowiny - najczęściej spożywanego mięsa; soi - najbardziej poszukiwanego warzywa strączkowego; tuńczyka w puszce - drugiego (po krewetkach) najczęściej sprzedawanego produktu pochodzenia morskiego oraz koncentratu pomidorowego, wyrobu z najpopularniejszego na świecie warzywa. Te produkty stanowią podstawę diety większości światowej populacji, a zarazem przyczynę największych szkód wyrządzanych Ziemi przez przemysł spożywczy. Dziennikarz ostrzega: obecny system żywieniowy jest nie do utrzymania. Pora poważnie się zastanowić, co dalej. Stefano Liberti - nagradzany dziennikarz i producent filmowy. Współpracuje m.in. z „Internazionale”, „Le Monde Diplomatique”, „El Pais” czy „Al. Jazeera English”. W 2008 r. wydał książkę „Na południe od Lampeduzy”, której przyznano nagrodę “Indro Montanelli”. W 2011 napisał “Land grabbing. Journeys into the new colonialism”, która została przetłumaczona na angielski, francuski, niemiecki, hiszpański, koreański oraz chiński. Jest reżyserem filmów “The hell of child-wizards”, “Closed sea” (wraz z Andreą Segre), “Container 158” (z Enrico Parentiego), “Soyalism” (również z Parentim). źródło opisu: https://kulturalnysklep.pl/
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-92 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-92 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Publicystyka (1 egz.)
Książka
W koszyku
Historia dzieje się na naszych oczach: odkryto sposób na wytwarzanie wystarczającej ilości jedzenia dla wciąż rosnącej ludzkiej populacji. Ziemia ledwo dyszy. Wzrost zaludnienia i popytu na mięso, jaja, nabiał i skórę sprawia, że przemysłowa hodowla miliardów zwierząt stała się ze wszech miar szkodliwa. Nie ma nic naturalnego w kurze, której podaje się stymulatory wzrostu i hoduje w szopie z kilkudziesięcioma tysiącami innych, ani w krowie czy świni, które wraz z paszą wchłaniają obłędne ilości antybiotyków. Dlatego trwają zaawansowane prace nad produkcją i komercjalizacją czystego mięsa - prawdziwego mięsa - tworzonego bez udziału zwierząt. Naukowcy zapewniają, że rozwój mięsa z tkanki zwierzęcej nie da fałszywego mięsa, tak jak sklonowanie owcy nie doprowadziło do powstania fałszywej owcy. Wręcz przeciwnie: techniki laboratoryjne pozwalają uzyskać mięso nieskażone hormonami, pestycydami, bakteriami E. coli czy konserwantami. W tej przełomowej książce doktor Paul Shapiro opowiada szaloną historię wizjonerskich wynalazców, laboratoria naukowe i inwestorów, których celem jest postawienie na naszych stołach pierwszych na świecie produktów zwierzęcych wyhodowanych bez zwierząt. Paul Shapiro napisał aktualną i pouczającą książkę o ekscytującej transformacji, która czeka sposób produkcji jedzenia. [marginesy.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Prawa zwierząt (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej