Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(236)
Forma i typ
Książki
(236)
Proza
(15)
Poradniki i przewodniki
(14)
Publikacje popularnonaukowe
(8)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Dostępność
dostępne
(352)
wypożyczone
(26)
nieokreślona
(9)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Planeta 11
(60)
Biblioteka Ekonomiczno-Techniczna
(1)
Filia nr 2
(13)
Filia nr 4
(20)
Filia nr 5
(42)
Filia nr 6
(32)
Filia nr 9
(33)
Filia nr 10
(48)
Filia nr 12
(36)
Filia nr 13
(23)
Filia nr 15
(15)
Filia nr 16
(24)
Filia nr 18
(40)
Filia nr 18 - podr.
(1)
Autor
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(7)
Zaniewska Aldona
(6)
Chudzik Małgorzata
(5)
Górska Agnieszka (1973- )
(5)
Oklejak Marianna (1981- )
(5)
Dowjat Danuta
(4)
Trojan Eleonora
(4)
Chojnacka Romana
(3)
Ferdek Anna
(3)
Kozłowska Agnieszka
(3)
Krzyżanek Joanna
(3)
Terlikowska Maria (1920-1990)
(3)
Art Piotr
(2)
Aszkiewicz Ewa
(2)
Boguta Grzegorz
(2)
Błaszczyszyn Maja
(2)
Derkacz-Strybel Maria
(2)
Dickhaut Sebastian
(2)
Hildebrand Magdalena
(2)
Jackowicz Jan
(2)
Jakimowicz-Klein Barbara
(2)
Kalenuik Ron
(2)
Kryska Ryszard
(2)
Kwaśniewski Jan (1937-2019)
(2)
Lavenda Alexa
(2)
MacDonald Kate
(2)
Macheta Magdalena
(2)
Michałowska Elżbieta (filolog)
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Obłucki Janusz
(2)
Oliver Jamie
(2)
Osmólska-Mętrak Anna
(2)
Rewerska Maria
(2)
Rylukowska Agnieszka
(2)
Salamon Ewa (1937- )
(2)
Samborska Małgorzata (tłumaczka)
(2)
Sztokfisz Marta
(2)
Szymanderska Hanna (?-2014)
(2)
Tarnas Barbara (1941-2019)
(2)
Ward Karen
(2)
Wiewiurka Zenon
(2)
Woźnica Anna
(2)
Acey Mark
(1)
Adam Cornelia
(1)
Adamczewski Piotr
(1)
Adamska Elżbieta
(1)
Afthonidou Despoina
(1)
Albright Barbara (1955-2006)
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Andrzejczuk Beata (1966- )
(1)
Angerstein Eva M. (1947- )
(1)
Angerstein Joachim H. (1948- )
(1)
Baier Jan (1926-2001)
(1)
Bali Karen L
(1)
Banbery Sarah
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Barnes Julian (1946- )
(1)
Bartnik Ernest Aleksy
(1)
Baryga Mirosław
(1)
Bates Iwona
(1)
Batylda Marcin
(1)
Bednarczyk Katarzyna
(1)
Bednarek Justyna (1970- )
(1)
Berger Joe
(1)
Białołęcka Mariola
(1)
Białołęcki Jacek
(1)
Bilgri Anselm
(1)
Bingham Graham
(1)
Bisek-Szladowska Rozala
(1)
Bodasińska Grażyna
(1)
Bogucka Katarzyna (1985- )
(1)
Borysiak Joanna
(1)
Bourdain Anthony (1956-2018)
(1)
Bowen Carol
(1)
Brodnicki Pascal (1976- )
(1)
Bruce Bryan
(1)
Brusco Federico
(1)
Bryś Wojciech
(1)
Bulling Hermann
(1)
Bęza Irena
(1)
Błaszczyszyn Ewa
(1)
Błotnicka Agnieszka
(1)
Canfield Jack (1944- )
(1)
Caramitti Mario
(1)
Ceborska-Scheiterbauer Ewa
(1)
Chabrowski Krzysztof
(1)
Child Sally K
(1)
Chomicz Aleksandra
(1)
Chyliński Marek
(1)
Cichocka Aleksandra
(1)
Ciesielska Anna
(1)
Ciseł Marcin
(1)
Ciucka Paulina
(1)
Clark Robert
(1)
Czarkowska Iwona (1970- )
(1)
Daniewski Marek
(1)
Davis Jim (1945- )
(1)
Dekowski Jan Piotr
(1)
Disney Walt (1901-1966)
(1)
Dobbelin Hans Joachim
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(10)
2010 - 2019
(35)
2000 - 2009
(134)
1990 - 1999
(43)
1980 - 1989
(6)
1970 - 1979
(3)
200 - 209
(3)
190 - 199
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(37)
1901-2000
(3)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(234)
Język
polski
(234)
Odbiorca
Dzieci
(18)
6-8 lat
(11)
9-13 lat
(8)
18+
(2)
Młodzież
(2)
0-5 lat
(1)
14-17 lat
(1)
Sportowcy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(16)
Literatura amerykańska
(5)
Literatura angielska
(2)
Literatura francuska
(1)
Temat
Kucharstwo
(201)
Odżywianie
(16)
Przepisy kulinarne
(8)
Dzieci
(7)
Kultura stołu
(7)
Surówki i sałatki
(7)
Warzywa
(7)
Ciasta
(6)
Przyjęcia okolicznościowe
(6)
Przyprawy
(6)
Ryby
(6)
Grzyby
(5)
Owoce
(5)
Żywność
(5)
Boże Narodzenie
(4)
Gry i zabawy
(4)
Mięso
(4)
Cecylka Knedelek (postać fikcyjna)
(3)
Gastronomia
(3)
Kobieta
(3)
Mięczaki
(3)
Skorupiaki
(3)
Zdrowe odżywianie
(3)
Ziemniaki
(3)
Ćwierczakiewiczowa, Lucyna (1829-1901)
(3)
Dietetyka
(2)
Dziewczęta
(2)
Gospodarstwo domowe
(2)
Higiena
(2)
Jedzenie (czynność)
(2)
Kanapki i przekąski
(2)
Kucharze
(2)
Kultura
(2)
Ludzie bogaci
(2)
Majsterkowanie
(2)
Miód
(2)
Naleśniki, bliny, placki
(2)
Osobliwości
(2)
Przetwory owocowo-warzywne
(2)
Barmani
(1)
Barnes, Julian (1946- )
(1)
Bourdain, Anthony (1956-2018)
(1)
Chleb
(1)
Ciąża
(1)
Czarownice i czarownicy
(1)
Czekolada
(1)
Desery
(1)
Dorsz
(1)
Duchy
(1)
Dziczyzna
(1)
Feminizm
(1)
Fizjologia sportu
(1)
Galiński, Piotr
(1)
Gimnastyka
(1)
Hotele
(1)
Jakość życia
(1)
Jogurt
(1)
Język francuski
(1)
Język hiszpański
(1)
Język niemiecki
(1)
Język nowogrecki
(1)
Język rosyjski
(1)
Język włoski
(1)
Kasza
(1)
Kuchnia austriacka
(1)
Kuchnia chińska
(1)
Kuchnia mikrofalowa
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kuna
(1)
Leczenie
(1)
Literatura
(1)
Makaron
(1)
Matki i córki
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Mięso kurze
(1)
Miłość
(1)
Mleko
(1)
Młodzież
(1)
Nakrycie i dekoracja stołu
(1)
Napoje
(1)
Napoje alkoholowe
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Ocet
(1)
Oliwki
(1)
Osoby z zespołem Aspergera
(1)
Pizza
(1)
Posiłki (jedzenie)
(1)
Poszukiwania zaginionych
(1)
Potrawy
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Potrawy wielkanocne
(1)
Potrawy wigilijne
(1)
Potrawy świąteczne
(1)
Przetwórcy ryb
(1)
Przyjaźń
(1)
Przyroda
(1)
Roboty ręczne
(1)
Rodzina
(1)
Rozstanie
(1)
Temat: dzieło
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(1)
Wiedźmin
(1)
Temat: czas
1801-1900
(3)
1901-2000
(2)
2001-
(2)
1901-
(1)
1901-1914
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Austria
(1)
Chiny
(1)
Europa
(1)
Francja
(1)
Stany Zjednoczone
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(43)
Publikacje dla dzieci
(26)
Wydawnictwa popularne
(21)
Poradnik
(12)
Publikacja bogato ilustrowana
(9)
Książka kucharska
(7)
Opowiadania i nowele
(6)
Opracowanie
(4)
Powieść obyczajowa
(3)
Publicystyka
(3)
Biografia
(2)
Książki dla małych dzieci
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Powieść
(2)
Powieść erotyczna
(2)
Atlas grzybów
(1)
Broszura
(1)
Encyklopedia
(1)
Esej
(1)
Fantasy
(1)
Gry i zabawy
(1)
Komiks
(1)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(1)
Powieść biograficzna
(1)
Program telewizyjny
(1)
Publicystyka amerykańska
(1)
Romans
(1)
Szkic literacki
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(22)
Historia
(6)
Etnologia i antropologia kulturowa
(4)
Medycyna i zdrowie
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
236 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Czy wiecie, że wiele znanych na całym świecie potraw powstało… niechcący? Ten zbiór dowcipnie ilustrowanych historii popularnych przysmaków dowodzi, że w kuchni wszystko może się zdarzyć! I zachęca do własnych kulinarnych prób. Improwizacja, eksperyment, drobna katastrofa – tak, w ten sposób powstają czasem ponadczasowe wynalazki, również kulinarne. Pyszne przypadki to kilkanaście barwnych i smakowitych opowieści znawcy kuchni Łukasza Modelskiego o powstaniu sławnych i popularnych potraw i przekąsek takich jak kanapka, pizza Margherita, bubble tea czy lody na patyku.nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Dzieje łakomstwa i obżarstwa / Adrianna Stawska-Ostaszewska. - Warszawa : Harde Wydawnictwo - Time, 2019. - 222, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Zbiór felietonów o europejskiej kulturze kulinarnej od menu jaskiniowców, przez rarytasy baru mlecznego, po bufet osobliwości. Ze znajomością rzeczy, swadą i dowcipem opowiada o jadłospisie z okresu paleolitu, kuchni mieszkańców kręgu polarnego, smakach starożytnych Greków i Rzymian czy kulinarnych rytuałach prasłowiańskich, Prowadzi slalomem przez kamienie milowe historii gastronomii, przedstawiając kuchenne ewolucje i rewolucje w czasach nowożytnych. Odwołuje się przy tym do prac etnograficznych i wykopalisk archeologicznych, odkryć religioznawców i historyków, dzienników podróżnych i wspomnień, wszak kuchni nie da się pojąć bez kontekstu religijnego i kulturowego. Bożonarodzeniowy piernik czy poczciwy ziemniak stają się tym sposobem pretekstem do wędrówki po czasach, miejscach i obyczajach. Nawyki żywieniowe - jak lustra - obnażają pochodzenie, doświadczenia życiowe, światopogląd, religię, nawet lęki i fascynacje.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Miód / Detlef Mix ; [tł. Sergiusz Lipnicki]. - Warszawa : Wydawnictwo RM, 2010. - 93, [3] s. : il. kolor. ; 24 cm.
(Dla Zdrowia i Urody)
W książce znajdziesz: - informacje o miodzie i innych produktach pszczelich, m.in. Propolisie i wosku pszczelim ; - omówienie poszczególnych rodzajów miodu i mechanizmów ich działania w leczeniu różnych chorób; - zastosowanie miodu od A do Z ; - przykłady użycia miodu w leczeniu dotykających nas często dolegliwości i schorzeń; - wiele receptur zaczerpniętych z medycyny naturalnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lubisz grzybobranie? Wybierasz się do lasu? Chcesz zbierać grzyby dobrze i odpowiedzialnie? Wrzuć przewodnik Zbieramy grzyby do plecaka, koszyka lub do kieszeni. Dzięki niemu łatwo odkryjesz ulubione siedliska grzybów, bezbłędnie rozpoznasz napotkane gatunki. Po powrocie z lasu przyrządzisz z nich smaczne danie, ususzysz lub inaczej przechowasz grzyby do zimy. 23 gatunki jadalne - smaczne, bezpieczne, sprawdzone. Te zbieramy! 8 gatunków trujących - niebezpieczne dla ludzi. Zostawmy je w lesie!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 9 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Las (1 egz.)
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 63
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Rośliny (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Las (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Poznajcie polską Julię Child! Trzęsła warszawską socjetą końca XIX wieku. Bywała na salonach, nadawała ton dyskusjom i balom. Żadna inna kobieta w Królestwie Polskim nie odniosła takiego sukcesu jak Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Fizycznie była przeciwieństwem urodzonej niemal sto lat później Amerykanki. Miała zaledwie półtora metra wzrostu i z dumą nosiła niemałą nadwagę. Za to sposób bycia, niezwykła charyzma i bezpośredniość z pewnością łączyły dwie słynne kucharki. Obie miały też podobny plan na przyszłość - być dobrą żoną i matką, pomagać innym, uczyć się i wieść życie nowoczesnej pani domu. A że bez umiejętności gotowania sprostać temu nie sposób, to całe swoje zaangażowanie zogniskowały w sztuce kulinarnej i odniosły niebywały sukces. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pani od obiadów : Lucyna Ćwierczakiewiczowa : historia życia / Marta Sztokfisz. - Kraków : Wydawnictwo Literackie, 2018. - 381, [3] strony : ilustracje, fotografie ; 22 cm.
Poznajcie polską Julię Child! Trzęsła warszawską socjetą końca XIX wieku. Bywała na salonach, nadawała ton dyskusjom i balom. Żadna inna kobieta w Królestwie Polskim nie odniosła takiego sukcesu jak Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Fizycznie była przeciwieństwem urodzonej niemal sto lat później Amerykanki. Miała zaledwie półtora metra wzrostu i z dumą nosiła niemałą nadwagę. Za to sposób bycia, niezwykła charyzma i bezpośredniość z pewnością łączyły dwie słynne kucharki. Obie miały też podobny plan na przyszłość - być dobrą żoną i matką, pomagać innym, uczyć się i wieść życie nowoczesnej pani domu. A że bez umiejętności gotowania sprostać temu nie sposób, to całe swoje zaangażowanie zogniskowały w sztuce kulinarnej i odniosły niebywały sukces. [lubimyczytac.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Biografie (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 929 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W dzisiejszych czasach o zwycięstwie w sporcie decydują często drobne przewagi: ułamki sekund, centymetry, pojedyncze punkty. Chcąc osiągnąć sukces zawodnik musi dbać o każdy drobiazg, a odżywianie to przecież nie tylko energia i siła, ale przede wszystkim zdrowie. Tylko osoba w pełni zdrowa może osiągnąć maksimum swoich możliwości. Prawidłowa dieta polega na różnorodności naturalnych produktów spożywczych. Konieczne jest regularne jedzenie i nawadnianie organizmu, dbanie o właściwe proporcje węglowodanów, białka i tłuszczu. Konieczne jest też docenienie naturalnych źródeł witamin, minerałów i unikanie szkodliwych pokarmów. Książka jest wyjątkowa, bo napisana o sprawach oczywistych i trudnych w bardzo przystępny sposób. Wyjaśnia czym dla sportowca są białka, węglowodany, błonnik, witaminy i minerały, dlaczego warto jeść regularnie i co pomaga zregenerować organizm po treningu. Jest praktycznym poradnikiem pokazującym co jest zdrowe lub nie i wyjaśnia dlaczego. Uczy jeść świadomie, pokazuje, że zdrowa żywność jest pyszna a przygotowanie prostych zdrowych posiłków może być świetną zabawą. Znajdziecie w niej wiele przystępnych cenowo, gotowych przepisów na pyszne dania i przekąski, które znakomicie odżywią organizm młodego sportowca. Książka napisana została z myślą o młodych sportowcach, którzy na serio traktują treningi, chcą być w idealnej formie i osiągać coraz lepsze wyniki na zawodach. Jest też skierowana do rodziców, trenerów i nauczycieli wf, by pokazać młodym sportowcom jak powinni dbać o zdrowie i kondycję, wspierać ich upór i konsekwencję na treningach pokazując, że sportowe kalorie, pomogą osiągnąć im wymarzony sukces.[empik].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Diety (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Czosnek i szafiry" to napisane ze smakiem sprawozdanie, w którym Ruth Reichl przedstawia swoje doświadczenia jako krytyk jedzenia pracujący dla New York Timesa. Autorka odsłania kurtynę pokazując scenę z suto zastawionymi stołami epikurejskiego świata, równocześnie obnażająca ich komizm i absurd, oraz dzieli się z czytelnikami refleksjami na temat odgrywanych przez nas ról i naszej tożsamości (a także swoimi ulubionymi przepisami i ich ocenami). Nie można oprzeć się wrażeniu, ze oto czytamy remake komedii z Louisem de Funesem Skrzydełko czy nóżka - tyle że w wersji kobiecej: a więc dokładniejszej, bardziej uczuciowej i nie nastawionej jedynie na wyśmiewanie konwenansów i drwinę ze słabych punktów restauracyjnych przybytków. Ruth analizuje, ocenia i bada, ale główną częścią jej opowieści są wrażenia, jakie wywołują w niej przemiany w postaci, jakimi się podczas swoich restauracyjnych rajdów staje. Po dodaniu do tego wspaniałych przepisów dostajemy potrawę piękną, smaczną i niezwykle strawną. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B (1 egz.)
Książka
W koszyku
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata. Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ne (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64/DF (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej