Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(143)
IBUK Libra
(27)
Forma i typ
Książki
(142)
E-booki
(27)
Publikacje dydaktyczne
(20)
Poradniki i przewodniki
(19)
Proza
(17)
Publikacje popularnonaukowe
(16)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(10)
Publikacje naukowe
(6)
Publikacje fachowe
(4)
Komiksy i książki obrazkowe
(3)
Audiobooki
(1)
Poezja
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(199)
wypożyczone
(32)
nieokreślona
(4)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Planeta 11
(21)
Biblioteka Ekonomiczno-Techniczna
(52)
Filia nr 2
(9)
Filia nr 4
(7)
Filia nr 5
(18)
Filia nr 6
(19)
Filia nr 9
(20)
Filia nr 10
(22)
Filia nr 12
(9)
Filia nr 13
(20)
Filia nr 15
(11)
Filia nr 16
(12)
Filia nr 18
(15)
Filia nr 18 - podr.
(1)
Autor
Supeł Barbara
(4)
Łuksza Agata
(4)
Bosacka Katarzyna
(3)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(3)
Majcher Sylwia
(3)
Ostapowicz Anna
(3)
Owczarek Lubomiła
(3)
Banaś-Domińska Małgorzata
(2)
Budny Janusz
(2)
Drewniak Emil
(2)
Drewniak Teresa
(2)
Emsley John (1938- )
(2)
Jastrzębski Witold
(2)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(2)
Kobyłka Agata
(2)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(2)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(2)
Lymbery Philip (1965- )
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Oakeshott Isabel
(2)
Oworuszko Monika
(2)
Oślizło Ryszard
(2)
Pankiewicz Urszula
(2)
Sikora Tadeusz
(2)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(2)
Staroszczyk Hanna
(2)
Statham Bill
(2)
Tryc Katarzyna
(2)
Adams Mike
(1)
Amarowicz Ryszard
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Andrzejewski Henryk (1936- )
(1)
Astley Neville
(1)
Bajan Bartłomiej
(1)
Baker Mark (1959- )
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Barone Caterina
(1)
Bartniczak Bartosz
(1)
Bates Iwona
(1)
Beaumont Émilie (1948- )
(1)
Beck-Pietrzak Monika
(1)
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(1)
Bendyk Edwin (1965- )
(1)
Berendesz A. W
(1)
Bereżnicka Joanna
(1)
Beszterda-Buszczak Monika
(1)
Białoskurski Sebastian
(1)
Biernacka Matylda (tłumaczka)
(1)
Bober Tomasz
(1)
Bolzoni Luciana
(1)
Bone Emily
(1)
Borsuk-Sorota Elżbieta
(1)
Boruc Mirosław A. (1947- )
(1)
Borys Tadeusz
(1)
Bouet Marie-Laure
(1)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(1)
Brambor-Rutkowska Aleksandra (1992- )
(1)
Broda Ewa
(1)
Brydak Ilona
(1)
Budzeń Małgorzata
(1)
Burakowski Zygmunt
(1)
Byra Agata
(1)
Błaszczak Agnieszka (tłumacz)
(1)
Caruso Giorgia
(1)
Cenkl Jakub
(1)
Chen Kuo Kang
(1)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(1)
Chuchlowa Jadwiga
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Czekaj Marta
(1)
Czernyszewicz Eugenia
(1)
Czerwiecki Ludwik
(1)
Czubak Wawrzyniec
(1)
Davidek Jiri
(1)
DeTour Adam
(1)
Denommee Odette
(1)
Dobrzycki Jerzy
(1)
Doniak Magdalena
(1)
Duve Karen (1961-)
(1)
Dąbrowski Aleksander
(1)
Dąbrówka Marcin
(1)
Dębska Joanna
(1)
Dłużewska Anna
(1)
Dłużewski Mieczysław (1922-2012)
(1)
Eichler Anna
(1)
Eisele Mieczysław
(1)
Elford Sally
(1)
Elmadfa Ibrahim
(1)
Erdös Zoltan
(1)
Fabicka Jagoda
(1)
Fetliński Andrzej
(1)
Filipowicz Leszek (1967- )
(1)
Floriańczyk Barbara
(1)
Floto-Stammen Sonja (1968- )
(1)
Fortuna Teresa
(1)
Furmaga Barbara
(1)
Gawęcki Jan
(1)
Gogół Aleksandra
(1)
Goliszek Anna (socjolog)
(1)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(36)
2010 - 2019
(71)
2000 - 2009
(30)
1990 - 1999
(24)
1980 - 1989
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(70)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(170)
Język
polski
(169)
angielski
(1)
Odbiorca
Dzieci
(28)
Szkoły wyższe
(19)
6-8 lat
(18)
0-5 lat
(16)
9-13 lat
(6)
14-17 lat
(1)
Ekonomiści
(1)
Logopedzi
(1)
Menedżerowie
(1)
Młodzież
(1)
Nauczyciele
(1)
Niewidomi
(1)
Przedsiębiorcy
(1)
Rodzice
(1)
Sportowcy
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(20)
Literatura angielska
(2)
Literatura niemiecka
(2)
Literatura norweska
(1)
Temat
Żywność
(96)
Zdrowe odżywianie
(16)
Odżywianie
(15)
Jakość żywności
(10)
Gastronomia
(9)
Marnotrawstwo żywności
(7)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(7)
Żywność ekologiczna
(7)
Kucharstwo
(6)
Przemysł rolno-spożywczy
(6)
Dietetyka
(5)
Kultura stołu
(5)
Substancje dodatkowe do żywności
(5)
Żywność prozdrowotna
(5)
Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)
(4)
Bezpieczeństwo żywności
(4)
Boże Narodzenie
(4)
Dzieci
(4)
Kosmetyki
(4)
Owoce
(4)
Pierniki
(4)
Produkcja żywności
(4)
Technologia żywności
(4)
Warzywa
(4)
Współdziałanie
(4)
Banany
(3)
Biochemia
(3)
Biotechnologia
(3)
Kiszenie żywności
(3)
Opakowania
(3)
Chów zwierząt
(2)
Ciasta
(2)
Degradacja środowiska
(2)
Ekologiczny styl życia
(2)
GHP/GMP (standard)
(2)
Jedzenie (czynność)
(2)
Konsumenci (ekon.)
(2)
Konsumpcja (ekonomia)
(2)
Leczenie dietą
(2)
Mikrobiologia
(2)
Odzież
(2)
Organizmy transgeniczne
(2)
Prawo żywnościowe
(2)
Przemysł mięsny
(2)
Rolnictwo
(2)
Rolnictwo ekologiczne
(2)
Serowarstwo
(2)
Substancje niebezpieczne i szkodliwe
(2)
Technologia chemiczna
(2)
Toksykologia żywności
(2)
Żywność transgeniczna
(2)
Żywność wygodna
(2)
Agrobiznes
(1)
Anatomia człowieka
(1)
Babeczki i muffiny
(1)
Bezpieczeństwo produktu
(1)
Chemia farmaceutyczna
(1)
Chemia kosmetyczna
(1)
Chemikalia
(1)
Choroby ludzi
(1)
Chłodnictwo
(1)
Chłopcy
(1)
Ciało ludzkie
(1)
Dinozaury
(1)
Dobrostan zwierząt
(1)
Duve, Karen (1961-)
(1)
Dziadkowie i wnuki
(1)
Dzielenie się
(1)
E-konsumenci
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Elektronika
(1)
Etyka ekologiczna
(1)
Fast food
(1)
Fermentacja
(1)
Filatelistyka
(1)
Fizjologia sportu
(1)
Flora bakteryjna jelit
(1)
Gluten
(1)
Gospodarka elektroniczna
(1)
Gotowanie
(1)
Gry i zabawy
(1)
Głodówka lecznicza
(1)
HACCP
(1)
Handel
(1)
Handel elektroniczny
(1)
Jelita
(1)
Język polski
(1)
Kicia Kocia (postać fikcyjna)
(1)
Komunikacja marketingowa
(1)
Konstrukcja maszyn
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Konsumpcja zrównoważona
(1)
Kontrola sanitarna
(1)
Korekcja mowy
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Kultura
(1)
Leczenie
(1)
Leki
(1)
Logopedia
(1)
Masarstwo domowe
(1)
Temat: czas
2001-
(10)
1901-2000
(4)
1989-2000
(3)
1989-
(2)
1-100
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
1001-1100
(1)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1945-1989
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
401-500
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
501-600
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
601-700
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
701-800
(1)
800-701 p.n.e.
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(5)
Świat
(2)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Gatunek
Podręcznik
(28)
Poradnik
(21)
Opowiadania i nowele
(15)
Opracowanie
(15)
Publikacja bogato ilustrowana
(14)
Przepisy kulinarne
(11)
Książki dla małych dzieci
(9)
Publikacje dla dzieci
(9)
Broszura
(7)
Wydawnictwa popularne
(7)
Praca zbiorowa
(5)
Materiały konferencyjne
(3)
Publicystyka
(3)
Tablice i wzory
(3)
Książka kucharska
(2)
Książka obrazkowa
(2)
Książka-zabawka
(2)
Monografia
(2)
Powieść
(2)
Reportaż
(2)
Case study (studium przypadku)
(1)
Encyklopedia
(1)
Encyklopedie dla dzieci polskie
(1)
Komiks
(1)
Malarstwo (szt.plast.)
(1)
Odżywianie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Raport z badań
(1)
Reportaż problemowy
(1)
Wiersze
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Żywność
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(19)
Kulinaria
(15)
Rolnictwo i leśnictwo
(9)
Chemia
(6)
Edukacja i pedagogika
(5)
Historia
(4)
Styl życia, moda i uroda
(4)
Biologia
(3)
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(3)
Socjologia i społeczeństwo
(3)
Inżynieria i technika
(2)
Ochrona środowiska
(2)
Dom i ogród
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Nauka i badania
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
170 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
W dzisiejszych czasach o zwycięstwie w sporcie decydują często drobne przewagi: ułamki sekund, centymetry, pojedyncze punkty. Chcąc osiągnąć sukces zawodnik musi dbać o każdy drobiazg, a odżywianie to przecież nie tylko energia i siła, ale przede wszystkim zdrowie. Tylko osoba w pełni zdrowa może osiągnąć maksimum swoich możliwości. Prawidłowa dieta polega na różnorodności naturalnych produktów spożywczych. Konieczne jest regularne jedzenie i nawadnianie organizmu, dbanie o właściwe proporcje węglowodanów, białka i tłuszczu. Konieczne jest też docenienie naturalnych źródeł witamin, minerałów i unikanie szkodliwych pokarmów. Książka jest wyjątkowa, bo napisana o sprawach oczywistych i trudnych w bardzo przystępny sposób. Wyjaśnia czym dla sportowca są białka, węglowodany, błonnik, witaminy i minerały, dlaczego warto jeść regularnie i co pomaga zregenerować organizm po treningu. Jest praktycznym poradnikiem pokazującym co jest zdrowe lub nie i wyjaśnia dlaczego. Uczy jeść świadomie, pokazuje, że zdrowa żywność jest pyszna a przygotowanie prostych zdrowych posiłków może być świetną zabawą. Znajdziecie w niej wiele przystępnych cenowo, gotowych przepisów na pyszne dania i przekąski, które znakomicie odżywią organizm młodego sportowca. Książka napisana została z myślą o młodych sportowcach, którzy na serio traktują treningi, chcą być w idealnej formie i osiągać coraz lepsze wyniki na zawodach. Jest też skierowana do rodziców, trenerów i nauczycieli wf, by pokazać młodym sportowcom jak powinni dbać o zdrowie i kondycję, wspierać ich upór i konsekwencję na treningach pokazując, że sportowe kalorie, pomogą osiągnąć im wymarzony sukces.[empik].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Diety (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadzia Pętelka piecze pierniki / Barbara Supeł ; ilustrowała Agata Łuksza. - Wydanie I. - Warszawa : Zielona Sowa, copyright 2020. - [24] strony : ilustracje ; 20 cm.
Zbliżają się święta i mama Jadzi cały czas siedzi w kuchni. Jadzia uwielbia pierniczki, dlatego też postanowiła pomóc mamie w ich pieczeniu. Przecież to nie może być trudne. Ale czy na pewno? Okazuje się jednak, że podczas pieczenia małych pierniczków może się zrobić naprawdę duuuuży bałagan!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. N (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka "Instrukcja obsługi przyszłości" Arety Szpury podpowie Ci, jak zostać bohaterem i zmienić świat na lepsze. Jaka przyszłość nas czeka? Scenariusze pisane przez naukowców i ekspertów nie są optymistyczne. Mamy do wyboru: stać bezczynnie, lub działać. Tylko jak? Areta Szpura, znana i lubiana aktywistka, w swojej książce "Instrukcja obsługi przyszłości" odpowiada na pytanie, co możemy zrobić, aby realnie wpłynąć na przyszłość naszej planety i stać się prawdziwym bohaterem… Pomaga jej w tym ośmioro ekspertów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 504 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Po latach niedoborów zachłysnęliśmy się bogactwem towarów na sklepowych półkach, zapominając o tym, co dobre i zdrowe. Znaleźli się jednak pasjonaci, którzy porwali się - dosłownie - z motyką na słońce, żeby na rynek znów trafiła wartościowa żywność, l choć dla wielu Polaków cena wciąż jest czynnikiem decydującym, coraz częściej wybieramy soczysty, dojrzały pomidor z lokalnej uprawy sezonowej zamiast jego bladego cienia skądś z Europy czy Afryki. Chcemy wiedzieć, skąd pochodzą produkty, które trafiają na nasz stół, a cena za ekologiczną żywność jest łatwiejsza do zaakceptowania, gdy mamy świadomość, że za nią stoi ciężka, uczciwa praca i szacunek dla przyrody.
"Agata Michalak zebrała przedstawicieli wielu grup, dla których poprawienie jakości jedzenia w Polsce jest istotą pracy i życia. To świadomi rolnicy, hodowcy i mali przetwórcy, restauratorzy i kucharze, zarówno ci sięgający po gwiazdki Michelina, jak i ci zfood trucków, i tacy, którzy buszując w archiwach, odtwarzają historyczne receptury. To kulinarni aktywiści, walczący o sensowne menu w szkolnych stołówkach, o rozwój polskiego serowarstwa, handlowcy, którzy towar dobierają wybrednie i specjalizują się wyłącznie w produktach najwyższej klasy. Pokaźną grupę stanowią naukowcy: entuzjaści dawnych odmian, dbający 0 nasiona jak o klejnoty, i szalony etnobotanik, który pasją zbierania dzikich roślin jadalnych zaraził już tysiące osób. Oni wszyscy pokazują, że da się wiele zdziałać, 1 pokazują, jak to robić." (Agnieszka Kręglicka, fragment wstępu)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Socjologia (1 egz.)
Książka
W koszyku
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata. Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ne (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64/DF (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bez marnowania : kuchnia zero waste / Anna Lena Lesz. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2020. - 278, [2] strony : ilustracje ; 24 cm.
Szczegóły Gospodarność i niemarnowanie jedzenia to tradycyjne wartości, które są też istotnymi elementami światowego ruchu zero waste. U jego podstaw leżą wrażliwość ekologiczna (ochrona zasobów Ziemi) oraz społeczna (moralny obowiązek dzielenia się żywnością z tymi, którym jej brakuje). Ta książka to zero waste w praktyce kuchni domowej. Autorka uczy świadomego planowania zakupów spożywczych, poprawnego przechowywania produktów, oszczędnego wytwarzania potraw i komponowania posiłków z zachowaniem prozdrowotnych składników, przemyślanego przechowywania i wykorzystywania niezjedzonych potraw. Proponuje też blisko 100 przepisów spełniających główne zasady idei zero waste. Wszystkie receptury – przejrzyste i opatrzone praktycznymi wskazówkami – zachęcają nawet mniej zaawansowanych do kreatywnej aktywności kulinarnej. [swiatksiazki.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Editio)
Skandalista Morgan Spurlock wykracza daleko poza atakowanie amerykańskiej świętości, jaką jest hamburger z frytkami. Rzuca światło na ciemną stronę marketingu. Obnaża fakty niewygodne dla lobby przemysłowego Ameryki i podaje je wszystkim, ktorzy są ich ciekawi. Pokazuje, jak świat ulega ślepej konsumpcji. Uświadamia, co nas boli w czasach, w ktorych głód towarów i powierzchownych doznań wypiera zdrowy rozsądek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Diety (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publikacja jest poradnikiem logopedycznym uwzględniającym nie tylko ćwiczenia sprawności aparatu wymowy, ale także dbałość o przebieg rozwoju funkcji w obrębie narządu żucia. Ćwiczenia w niej opisane będą urozmaicać pracę specjalistów z dziećmi, które potrzebują ich pomocy. Niektóre ćwiczenia mogą być także wykorzystywane przez pedagogów w ramach zajęć przedszkolnych jako działania stymulujące rozwój sprawności aparatu artykulacyjnego. Książka ta pomagać więc będzie w realizacji jednego z ważnych zadań logopedii, jakim jest profilaktyka logopedyczna. Uczy też rodziców, jak można w atrakcyjny i korzystny dla rozwoju dziecka sposób spędzać wspólnie czas i jednocześnie wypełniać zalecenia logopedy.[empik]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Logopedia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Samowystarczalni w domu i ogrodzie : niezależnie i bliżej natury / Joanna Włodarska. - Bielsko-Biała : Pascal, 2020. - 302, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Wydarzenia ostatnich miesięcy budzą myśl, że trzeba dążyć do samowystarczalności. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się ona abstrakcją możliwą do osiągnięcia jedynie przez osoby mieszkające na wsi i posiadające wielkie pola, trzeba pamiętać, że również niewielkie mieszkanie w mieście daje nam szerokie możliwości. Nie mając innego wyjścia, na balkonie w Gdańsku uprawiałam swego czasu pomidory, fasolkę, paprykę, groszek cukrowy, cebulę i rzodkiewkę, nie wspominając o różnorodnych ziołach, które opanowały też kuchenny parapet. Wiele rzeczy jesteśmy w stanie zrobić samodzielnie – wiedza zawarta w tej książce pomoże ci się stać się samowystarczalnym. Przyjmij wyzwanie i bądź samowystarczalny! Jak uprawiać pomidory na balkonie? Z czego produkować własne kosmetyki? Które zioła wzmacniają układ odpornościowy? Jak zrobić zakwas do chleba? Jak w naturalny sposób chronić rośliny przed szkodnikami? Co zrobić z odpadkami kuchennymi? Jakie zioła i warzywa wyrosną na parapecie? [nota wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Dom (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Dom (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Odzwierciedleniem aktualnych trendów – z perspektywy teoretycznej, metodycznej i praktycznej – są podejmowane zagadnienia badawcze zaprezentowane w kolejnych rozdziałach. Należą do nich: tematyka związana z analizą aktywności antyoksydacyjnej surowców, fortyfikacja żywności, modulowanie składu białka czy finalnie – projektowanie nowych produktów spożywczych. Omawiane są w nich również aspekty dotyczące modyfikacji bakterii probiotycznych zwiększającej ich adhezję do nabłonka jelitowego, jakości i bezpieczeństwa produktów regionalnych, jak również tzw. produktów typu borderline, powszechnie występujących w obrocie farmaceutycznym.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Oddajemy czytelnikom nowe wydanie czasopisma Nauki Inżynierskie i Technologie 3. Zaprezentowane prace tematycznie stanowią przegląd najważniejszych prac badawczych realizowanych na Wydziale Inżynieryjno-Ekonomicznym, a także po raz pierwszy wyników badań uzyskanych w trzech innych ośrodkach naukowych (Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie oraz Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu). Propozycje tematów podporządkowano specyfice zeszytów naukowych wypracowanych przez poprzednich redaktorów naukowych (dr hab. inż. Elżbietę Balawejder-Kociołek, prof. UE, oraz dr. hab. inż. Zbigniewa Garncarka, prof. UE). Pewne novum stanowią prace, które w sposób interdyscyplinarny łączą nauki inżynierskie z funkcjonującymi systemami zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności, a także z efektywnością ekonomiczną przyjętych rozwiązań inżynierskich. Nowe podejście, w którym problem inżynierski jest postrzegany w wielu płaszczyznach, powinno zainteresować nie tylko specjalistów, techników, inżynierów, technologów, ale także towaroznawców, ekonomistów oraz studentów różnych wydziałów. W kilku pracach autorzy skoncentrowali uwagę na: doskonaleniu jakości produktu finalnego, np. piwa z wykorzystaniem metody QFD, możliwości wykrywania zafałszowań oliwy z oliwek poprzez użycie wybranych metod instrumentalnych czy też analizie wpływu działań poaudytowych dostawców na zapewnienie jakości i bezpieczeństwa żywnościowego produktów oraz na ocenie produktów rolnictwa ekologicznego na podstawie analizy raportów z audytów przeprowadzonych przez wybraną jednostkę certyfikującą. Kolejna grupa prac informuje o sytuacji wybranych branż w sektorze spożywczym, np. producentów roślin oleistych i przemysłu olejarskiego; o kierunkach zagospodarowania warzyw i owoców oraz produkcji przetworów owocowych i warzywnych; o zróżnicowaniu wielkości skupu żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego w poszczególnych regionach Polski; o kierunkach rozwoju opakowań w przemyśle cukierniczym. Coraz większe wyczulenie społeczeństwa na spożywanie produktów żywnościowych korzystnie oddziałujących na zdrowie człowieka znajduje odzwierciedlenie w pracach, w których autorzy szczegółowo informują: o roli owsa w diecie bezglutenowej (ze względu na zawartość błonnika i innych bioaktywnych składników), o produktach zbożowych otrzymywanych z ziarna owsa (substancje przeciwutleniające: alfatokoferole, kwas fitynowy, flawonoidy oraz sterole), a także o wartości odżywczej różnego rodzaju jaj. Zapewnienie wysokich standardów jakościowych poprzez umiejętne połączenie technologii, systemów bezpieczeństwa żywności oraz czynnika ludzkiego podczas wytwarzania produktu powinno być prawidłowością. Niestety, nie zawsze tak się dzieje. Odstępstwa na przykład od wymaganego reżimu temperaturowego w okresie poprzedzającym przechowywanie wędlin homogenizowanych w temperaturze bliskiej krioskopowej skutkuje wzrostem zakwaszenia, co zostało przedstawiono w jednej z prac eksperymentalnych. Od producenta wymaga się dodatkowo przestrzegania zasad znakowania produktów żywnościowych oraz przedstawienia informacji na etykietach w taki sposób, aby były one zrozumiałe dla konsumenta i utwierdzały go w przekonaniu, że produkt jest bezpieczny żywnościowo. Temu zagadnieniu poświęcona została odrębna praca przeglądowa. Do typowych prac eksperymentalnych można zaliczyć opracowania dotyczące wykorzystania makuchu rzepakowego podczas hodowli wgłębnej w procesie biosyntezy kwasu szczawiowego do tworzenia enzymów celulolitycznych i ksylano-litycznych z wykorzystaniem szczepów pleśni Aspergillus Niger oraz możliwości zagospodarowania odpadowego glicerolu w przemyśle chemicznym i biotechnologicznym, a także w żywieniu zwierząt gospodarskich. Praktyczne znaczenia ma prezentowana w bieżącym numerze praca dotycząca aspektów przyrodniczych, technologicznych oraz ekonomicznych związanych z produkcją win w Polsce i na terenie Dolnego śląska. '
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Autor
Forma i typ
Monografia przynosi nową propozycję przeznaczoną na rynek produktów żywnościowych – przedstawia wyniki autorskich badań nad innowacyjnym wykorzystaniem produktów ubocznych przetwórstwa owoców aronii jako wartościowego surowca wtórnego w kształtowaniu prozdrowotnych właściwości żywności. Projektowanie innowacyjnych produktów ukierunkowane na wprowadzenie i upowszechnianie rozwiązań prozdrowotnych może wpływać na efektywność i przewagę konkurencyjną przedsiębiorstwa działającego w zakresie przetwórstwa rolno-spożywczego. Autorka wybrała kierunek badawczy ściśle związany z wytwarzaniem produktów przyjaznych środowisku, którego celem jest rozwój idei gospodarki o obiegu zamkniętym. Celem badań była ocena przydatności zastosowania ekstraktu z wytłoków aronii w opracowaniu innowacyjnych biopolimerowych, chitozanowych osłonek jadalnych o podwyższonych właściwościach użytkowych. Badania przedstawione w monografii dowiodły także, że zarządzanie procesem ekstrakcji z wykorzystaniem statystycznych metod planowania może prowadzić do istotnego polepszenia rezultatów procesu i wpłynąć na jego aspekt technologiczny oraz ekonomiczny. Wydanie dofinansowane ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki w ramach programu Doskonała nauka.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Książka
W koszyku
E-biznes : modele i tendencje / Tomasz Bober. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe Scholar, 2021. - 111, [1] strona : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
W swej pracy autor wyczerpująco przedstawia istotę e-biznesu, jego rodzaje, formy oraz modele. Szczególną uwagę zwraca na rolę promocji w sieci, która pomaga w utrzymaniu przewagi konkurencyjnej. Podjęta przez autora jest niezwykle ważna dla gospodarki i społeczeństwa.[lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 33 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Treść : Rozdział 1 Akty prawne dotyczące ochrony konsumentów i konkurencji (Definicja konsumenta i przedsiębiorcy, Podstawowe akty prawne i zakres ochrony konsumentów i konkurencji, Definicja produktu, towaru, wyrobu, rzeczy i usługi, Umowy zawierane przez konsumenta) ; Rozdział 2 Bezpieczeństwo produktów (Obowiązki producentów i dystrybutorów, Nadzór nad bezpieczeństwem produktów, Kontrola i postępowanie wobec produktów niebezpiecznych, Rejestr produktów niebezpiecznych i system RAPEX, Odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny, Odpowiedzialność producenta, Postępowanie grupowe, Dyrektywy nowego podejścia i oznakowanie CE, Bezpieczeństwo żywności - System HACCP, Organy nadzoru nad żywnością, Żywność niebezpieczna i system RASFF) ; Rozdział 3 - Ochrona konkurencji i konsumentów (Praktyki ograniczające konkurencję, Koncentracje przedsiębiorców, Praktyki naruszające zbiorowe interesy konsumentów, Organizacja ochrony konkurencji i konsumentów - Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, Inspekcja Handlowa, rzecznicy w samorządach terytorialnych, organizacje konsumenckie, Upadłość konsumencka) ; Rozdział 4 - Sprzedaż i reklamacja towarów (Sprzedaż między przedsiębiorcą i konsumentem, Sprzedaż z jednoczesnym udziałem sprzedawcy i kupującego, Sprzedaż poza lokalem przedsiębiorstwa i sprzedaż na odległość, Niezgodność towaru z umową i gwarancja, Sprzedaż w innych relacjach, Bezpieczeństwo danych osobowych przy dokonywaniu zakupu) ; Rozdział 5 Świadczenie niektórych usług (Usługi w zakresie handlu elektronicznego, Usługi finansowe, Usługi turystyczne oraz timeshare i długoterminowy produkt wakacyjny) ; Załącznik 1 - Przykłady sytuacji z udziałem konsumenta.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 27.1 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Oddajemy do rąk czytelników pierwszy numer kwartalnika o nowym tytule i w nowej oprawie graficznej, będącego kontynuacją czasopisma Nauki Inżynierskie i Technologie (NIT) (http://nit.ue.wroc.pl/?lang=en). Kwartalnik NIT był wydawany przez cztery lata. Powstał on na bazie Zeszytów Naukowych AE/UE Technologia. Nowa nazwa i szata graficzna kwartalnika International Journal of Food Science and Bioprocessing odzwierciedla otwarcie się czasopisma na autorów spoza Polski. Profil naukowy pozostaje interdyscyplinarny, obejmując: technologię żywności i żywienia, towaroznawstwo żywności oraz zapewnienie jakości i bezpieczeństwa. Zamierzamy publikować zarówno oryginalne prace naukowe, jak i prace przeglądowe. Będziemy się też starali, zamieszczając krótkie recenzje, informować czytelników o nowych pozycjach książkowych na rynku wydawniczym krajowym i zagranicznym oraz o zapowiedziach konferencyjnych z naszego obszaru tematycznego. Pozostajemy również otwarci na wszelkie sugestie odnośnie do naszego kwartalnika, mające na celu doskonalenie jego jakości. Prace, tak jak uprzednio, są recenzowane przez dwóch recenzentów. Zgłaszanie i ocena prac są przeprowadzane elektronicznie z użyciem programu SENIR (https:// review.ue.wroc.pl). Zachowujemy też wersję papierową, którą otrzymują członkowie komitetu naukowego i wydawniczego, a także recenzenci, autorzy oraz biblioteki. W 2015 roku czasopismo Nauki Inżynierskie i Technologie (NIT) otrzymało 6 punktów przyznanych przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego (1038, 2080-5985, 2449-9773, points 6; http://www.nauka.gov.pl/g2/oryginal/2015_12/57768c2cb322779eb01734014ff4be38.pdf). Redaktor Naczelny prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Celem studiów literaturowych i badań eksperymentalnych, których efektem jest prezentowana książka, była ocena przydatności i możliwości wykorzystania produktów ubocznych przetwórstwa owoców jagodowych jako źródła substancji o korzystnym działaniu żywieniowym w opracowaniu koncepcji innowacyjnego wyrobu ciastkarskiego o podwyższonej wartości żywieniowej. Tego rodzaju badania mogą wzbudzać duże zainteresowanie ze względu na potencjalny korzystny wpływ biologicznie aktywnych substancji na stan zdrowia konsumentów oraz obniżenie ryzyka powstawania niektórych chorób, zwłaszcza nowotworów i chorób układu krążenia. Również postawy i zachowania żywieniowe konsumentów, rozwój rynku innowacji produktowych, możliwość redukcji obciążeń środowiska oraz pełniejsze wykorzystanie surowców stanowią istotne przesłanki do podjęcia takich badań. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że konsumenci są zainteresowani żywnością o cechach prozdrowotnych w segmencie wyrobów cukierniczych suchych. Produkty uboczne przetwórstwa czarnych porzeczek i malin stanowią cenny surowiec bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, substancje o właściwościach przeciwutleniających, błonnik pokarmowy, białka o korzystnym żywieniowo składzie aminokwasowym, sterole. Opracowany innowacyjny produkt z pestkami malin charakteryzował się wysokim i korzystnym żywieniowo składem frakcyjnym błonnika pokarmowego, uprawniającym do zastosowania oświadczenia żywieniowego: „produkt o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego”. Ponadto wyrób cechował się dodatkowymi właściwościami żywieniowymi, m.in. wysoką aktywnością przeciwutleniającą oraz wysoką zawartością związków fenolowych. Eksperymentalne wyroby ciastkarskie z pestkami malin, produktem ubocznym przetwórstwa owoców jagodowych, mogą stanowić ciekawą, innowacyjną propozycję w segmencie żywności funkcjonalnej z punktu widzenia wartości odżywczych i potencjalnych właściwości prozdrowotnych. Wielokierunkowa ocena projektowanych produktów potwierdziła zasadność aplikacji produktów ubocznych w wyrobach ciastkarskich w celu kształtowania ich dodatkowych cech żywieniowych.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
W niniejszym numerze czasopisma zamieszczono cztery artykuły naukowe oraz jedną informację o książce. Przedmiotem pierwszej pracy było omówienie wpływu wysokich stężeń azotu na biologiczne oczyszczanie ścieków cukrowniczych. W drugim opracowaniu przedstawiono fakty i mity dotyczące turystyki gastronomicznej w Polsce. Zaprezentowano bogatą i zróżnicowaną ofertę turystyki gastronomicznej. Wskazano, że chociaż polską gastronomię cechuje tradycyjna gościnność, wysoka jakość usług oraz wykorzystanie polskich produktów żywnościowych, to dostępność informacji na jej temat dla potencjalnych odbiorców jest wciąż niezadowalająca. Kolejny artykuł dotyczył opakowań funkcjonalnych, takich jak: samopodgrzewające się butelki – iiamo oraz yoomi, samoogrzewające się puszki (hot cans), samochłodzące się puszki (self-cooling cans) oraz wskaźniki temperatury. Omówiono ich zastosowanie, zasadę działania i obchodzenia się z tak zapakowanym produktem. W ostatnim opracowaniu autorka przybliżyła możliwości wykorzystania kwiatów jadalnych jako elementu dekoracji potraw i źródła wrażeń nie tylko estetycznych, ale także smakowych. Redaktor NIT prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów zachęca do zapoznania się z wymienionymi pracami oraz do sięgnięcia po książkę autorstwa Grażyny Rosy, Izabeli Ostrowskiej, Kamili Słupińskiej i Leszka Gracza pt. Komunikacja międzykulturowa w biznesie.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
W niniejszym numerze czasopisma zamieszczono pięć artykułów naukowych oraz jedną informację o książce. Przedmiotem pierwszego artykułu było przedstawienie metod i warunków hodowli drożdży Rhodotorula spp., prowadzonych w celu otrzymania karotenoidów, w tym β-karotenu, które wykazują cenne właściwości prozdrowotne i dużą siłę barwiącą. Kolejne opracowanie dotyczyło prezentacji różnych form promocji sprzedaży słowackiej żywności na rynku krajowym oraz działań informacyjnych skierowanych do społeczeństwa w celu wspierania krajowych producentów żywności, a tym samym krajowej gospodarki. W następnej pracy przedstawiono problemy natury technologicznej i jakościowej oraz wyzwania stojące przed przemysłem piekarniczym związane z zapotrzebowaniem na produkty bezglutenowe o wysokiej wartości odżywczej. W czwartym opracowaniu scharakteryzowano wybrane przyprawy, kładąc szczególny nacisk na ich stosowanie w dietach leczniczych. W ostatniej pracy autorka przybliżyła możliwość wykorzystania pulsacyjnego pola elektrycznego (PEF) jako alternatywnej metody wstępnej obróbki produktów żywnościowych, pozwalającej na uszkodzenie membran komórkowych przed odwadnianiem osmotycznym, bez udziału wysokich temperatur i w efekcie skrócenia procesu suszenia czy zamrażania produktu. Redaktor NIT prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów zachęca do zapoznania się z wymienionymi pracami oraz do sięgnięcia po książkę autorstwa Tomasza Rokickiego zatytułowaną Transport intermodalny w łańcuchu dostaw – uwarunkowania organizacyjne, techniczne i ekonomiczne.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Monografia jest kompleksowym opracowaniem naukowym obejmującym szereg istotnych kwestii związanych z jakością buraka ćwikłowego jako surowca będącego źródłem metabolitów wtórnych wpływających na jakość sensoryczną i zdrowotną produktów spożywczych. W monografii przedstawiono aktualny stan wiedzy na temat rynku warzyw w Polsce. Opisano przeprowadzone badania składu jakościowego buraków, stosując metody oparte na spektrometrii mas, które pozwoliły na zidentyfikowanie nowych, dotąd nieopisanych saponin triterpenowych w różnych odmianach buraków ćwikłowych oraz zmian ich zawartości w czasie obróbki termicznej surowca oraz przechowywania wyprodukowanych przetworów. Przedstawiono wpływ przetwarzania surowca i przechowywania gotowych przetworów z buraka na cechy sensoryczne, w tym smak słodki i gorzki. Wskazano rolę saponin triterpenowych jako antyoksydantów, zwiększających wartość prozdrowotną produktów otrzymanych z tego surowca. Wyznaczono kryteria doboru surowców w celu otrzymania produktu spożywczego o wysokiej jakości sensorycznej i właściwościach prozdrowotnych. Wskazano potencjał aplikacyjny różnych odmian buraka ćwikłowego pod względem ich przydatności do wyrobu produktów spożywczych spełniających oczekiwania konsumentów, którzy w obecnych czasach szczególną uwagę zwracają na cechy prozdrowotne i sensoryczne nabywanych produktów spożywczych. W monografii wyjaśniono wpływ substancji naturalnych buraka ćwikłowego na zdrowie. Rezultaty badań naukowych przedstawione w niniejszej monografii mają istotny wpływ na aktualny stan wiedzy i dalszy rozwój zagadnień związanych z jakością surowca i jego przetworów, głównie w kwestii zdrowotności i cech sensorycznych zwiększających popyt finalnego produktu. Rezultaty badań dostarczają producentom żywności istotnej wiedzy o możliwościach doboru odmiany buraka do rodzaju otrzymywanego produktu, co może się przyczynić do rozwoju przemysłu rolno-spożywczego.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej