Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(266)
Forma i typ
Książki
(266)
Poradniki i przewodniki
(229)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(19)
Publikacje popularnonaukowe
(19)
Proza
(3)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(378)
wypożyczone
(49)
nieokreślona
(7)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Planeta 11
(106)
Biblioteka Ekonomiczno-Techniczna
(1)
Filia nr 2
(17)
Filia nr 4
(28)
Filia nr 5
(35)
Filia nr 6
(38)
Filia nr 9
(40)
Filia nr 10
(28)
Filia nr 12
(25)
Filia nr 13
(66)
Filia nr 15
(15)
Filia nr 16
(15)
Filia nr 18
(20)
Filia nr 4 - podr.
(1)
Autor
Pawlikowska Beata (1965- )
(12)
Makarowska Magdalena
(9)
Zaremba Marek (dietetyk)
(6)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(5)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(5)
Szaciłło Karolina
(5)
Szaciłło Maciej
(5)
Durnowska Małgorzata
(4)
Loftus David
(4)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(3)
Dąbrowska Beata Anna
(3)
Dąbrowska Ewa (internista)
(3)
Gessler Magda (1953- )
(3)
Kaczorowska Maria
(3)
Kieżun Bartek (1976- )
(3)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(3)
Mosley Michael (1957- )
(3)
Pająk Zofia
(3)
Rudnik Justyna
(3)
Wolański Robert (fotograf)
(3)
Żak Aleksandra
(3)
Bator Julita
(2)
Brzozowska Maria
(2)
Clase Mia (1977- )
(2)
Davies Katie Quinn
(2)
Dukan Pierre (1941- )
(2)
Dywan Agnieszka
(2)
Fuhrman Joel
(2)
Gubała Katarzyna (1978- )
(2)
Gwis Asia
(2)
Högström Justyna
(2)
Ida Akiko
(2)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(2)
Kleszcz Ewa (tłumaczka)
(2)
Koelle Katrin
(2)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(2)
Lentz Christiane
(2)
Majcher Sylwia
(2)
Mierzyńska-Iwanowska Eleonora
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Murota Maori
(2)
Nertby Aurell Lina (1978- )
(2)
Nouchca
(2)
Ressel Ewa
(2)
Rotter Barbara
(2)
Rzayev Samir
(2)
Seghi Aleksandra
(2)
Sobolewska Agnieszka
(2)
Tołłoczko Joanna
(2)
Wellman Dorota (1961- )
(2)
Woźniak Grażyna
(2)
Zasuwa Iwona
(2)
Abramczyk Beata
(1)
Abrams Rami
(1)
Abrams Vicky
(1)
Aksman Jacek
(1)
Alcantara Lorenza
(1)
Amarowicz Barbara
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Antonioni Alexandra
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Art Piotr
(1)
Bailey Clare
(1)
Banach Kamil
(1)
Banachowicz Katarzyna
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Basiak Edyta
(1)
Batali Mario
(1)
Bates Iwona
(1)
Batylda Marcin
(1)
Bellersen Quirini Cosima (1960- )
(1)
Bem Kasia
(1)
Bereta-Jankowska Anna
(1)
Bez David
(1)
Białas Renata
(1)
Biernat-Kałuża Edyta
(1)
Bisek-Szladowska Rozala
(1)
Bogdan Izabela
(1)
Bojarska-Ferenc Mariola Autor
(1)
Bokła Artur
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Borkowska-Mękarska Katarzyna
(1)
Borraccia Piermichele
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bourgeois Laurent (1968- )
(1)
Bridge Tom
(1)
Bronowski Jacek
(1)
Brown Edgar
(1)
Bruni Amelia
(1)
Brzegowy Maria
(1)
Brzozowska Maria (tłumaczka)
(1)
Bueβ-Kovács Heike
(1)
Burdek Sylwia
(1)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(1)
Cenkl Jakub
(1)
Child Julia (1912-2004)
(1)
Chmiel Sylwia
(1)
Chodakowska Ewa (1982- )
(1)
Chojnacka Sylwia
(1)
Chrobot Justyna (1993- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(51)
2010 - 2019
(189)
2000 - 2009
(23)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(254)
1901-2000
(7)
1989-2000
(5)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(263)
Wielka Brytania
(2)
Język
polski
(266)
Odbiorca
Dzieci
(21)
9-13 lat
(14)
6-8 lat
(13)
Rodzice
(4)
Chorzy
(3)
0-5 lat
(2)
Kobieta
(2)
14-17 lat
(1)
Chore z nowotworem piersi
(1)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Cukrzycy
(1)
Dietetycy
(1)
Młodzież
(1)
Osoby z niepełnosprawnością
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Sportowcy
(1)
Szkoły policealne
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(12)
Literatura angielska
(5)
Literatura amerykańska
(4)
Literatura australijska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura japońska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(66)
Potrawy dietetyczne
(27)
Kucharstwo
(22)
Odżywianie
(18)
Zdrowy styl życia
(17)
Dietetyka
(13)
Ciasta
(12)
Choroba Hashimoto
(10)
Kultura stołu
(10)
Kuchnia wegańska
(9)
Dieta oczyszczająca
(7)
Insulinooporność
(7)
Kobieta
(7)
Leczenie dietą
(7)
Potrawy dla dzieci
(7)
Potrawy jarskie
(7)
Przepisy kulinarne
(7)
Dzieci
(6)
Kucharze
(6)
Kuchnia wegetariańska
(6)
Kuchnia włoska
(6)
Weganizm
(6)
Żywność
(6)
Alergia pokarmowa
(5)
Gospodarstwo domowe
(5)
Rośliny lekarskie
(5)
Warzywa
(5)
Życie codzienne
(5)
Ajurweda
(4)
Cukrzyca
(4)
Dieta niskowęglowodanowa
(4)
Koktajle
(4)
Leczenie
(4)
Przetwory owocowo-warzywne
(4)
Słodycze
(4)
Zakupy
(4)
Zwyczaje żywieniowe
(4)
Żywienie chorych
(4)
Boże Narodzenie
(3)
Chleb
(3)
Dieta bezglutenowa
(3)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Ekologiczny styl życia
(3)
Flora bakteryjna jelit
(3)
Gotowanie
(3)
Jedzenie (czynność)
(3)
Kasza jaglana
(3)
Kiszenie żywności
(3)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(3)
Kuchnia japońska
(3)
Kuchnia polska
(3)
Kuchnia tajska
(3)
Kulinaria
(3)
Obyczaje i zwyczaje
(3)
Otyłość
(3)
Owoce
(3)
Przyprawy
(3)
Rodzina
(3)
Rośliny jadalne dzikie
(3)
Wielkanoc
(3)
Zero Waste
(3)
Ziołolecznictwo
(3)
Świadomość ekologiczna
(3)
Anglicy
(2)
Choroby układu pokarmowego
(2)
Cukiernictwo
(2)
Desery
(2)
Dieta Dukana
(2)
Dieta antyrakowa
(2)
Dieta cukrzycowa
(2)
Dieta odchudzająca
(2)
Gastronomia
(2)
Gessler, Magda (1953- )
(2)
Grzybica
(2)
Indeks glikemiczny
(2)
Jelita
(2)
Joga
(2)
Kobieta ciężarna
(2)
Kuchnia arabska
(2)
Kuchnia azerbejdżańska
(2)
Kuchnia francuska
(2)
Kuchnia grecka
(2)
Kuchnia regionalna
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Kuchnia śródziemnomorska
(2)
Medycyna niekonwencjonalna
(2)
Menopauza
(2)
Mikrobiom człowieka
(2)
Nalewka (napój alkoholowy)
(2)
Odchudzanie
(2)
Osobliwości
(2)
Osoby w wieku średnim
(2)
Potrawy wigilijne
(2)
Rak (choroba)
(2)
Ryby
(2)
Samopoznanie
(2)
Sery
(2)
Smoothies
(2)
Sportowcy
(2)
Stres
(2)
Temat: dzieło
Friends (serial filmowy)
(1)
Wiedźmin
(1)
Temat: czas
2001-
(18)
1901-2000
(8)
1989-2000
(7)
1945-1989
(6)
1801-1900
(1)
Temat: miejsce
Polska
(8)
Świat
(3)
Grecja
(2)
Paryż (Francja)
(2)
Toskania (Włochy)
(2)
Amazonka (rzeka)
(1)
Austria
(1)
Bliski Wschód
(1)
Francja
(1)
Japonia
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Marche (Włochy)
(1)
Mazury
(1)
Morze Śródziemne
(1)
Neapol (Włochy)
(1)
Pogórze Dynowskie
(1)
Portugalia
(1)
Szwecja
(1)
Tokio (Japonia)
(1)
Wenezuela
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(159)
Poradnik
(122)
Publikacja bogato ilustrowana
(98)
Książka kucharska
(95)
Publikacje dla dzieci
(11)
Opracowanie
(8)
Pamiętniki i wspomnienia
(7)
Fotografia kulinarna
(6)
Biografia
(4)
Relacja z podróży
(3)
Opowiadania i nowele
(2)
Przewodnik tematyczny
(2)
Publicystyka
(2)
Reportaż
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Anegdoty
(1)
Autobiografia
(1)
Broszura
(1)
Fantasy
(1)
Książki dla małych dzieci
(1)
Literatura o regionie
(1)
Podręcznik
(1)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Powieść
(1)
Przewodnik kulinarny
(1)
Szkic literacki
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(263)
Medycyna i zdrowie
(67)
Styl życia, moda i uroda
(25)
Historia
(14)
Etnologia i antropologia kulturowa
(8)
Podróże i turystyka
(8)
Dom i ogród
(7)
Biologia
(6)
Hobby i czas wolny
(6)
Edukacja i pedagogika
(3)
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
Psychologia
(2)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Nauka i badania
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
Rozwój osobisty
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
266 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Kuchnie świata w wersji keto / Ewelina Podrez-Siama. - Wydanie 2 zmienione. - Warszawa : Zwierciadło, 2023. - 247, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Stosujesz dietę ketogeniczną i chciałabyś zjeść coś wyjątkowego ? Lubisz eksperymentować w kuchni i otwierać się na nowe doznania kulinarne ? W swojej najnowszej książce Ewelina Podrez prezentuje zarówno znane jak i bardziej wyszukane potrawy przygotowane zgodnie z zasadami diety ketogenicznej. Odwiedź aromatyczną Grecję, pachnące curry Indie, smakowitą Francję, pyszne Włochy czy wielokulturową Amerykę. Poznaj sekrety niezwykłych potraw z różnych krajów i kontynentów. Z książki dowiesz m.in. jak przygotować w wersji keto: - niskowęglowodanowe sałatki, pożywne zupy i dania główne, - egzotyczne dania jak rillettes de canard, fajitas, keftedes czy tandoori chicken, - pomysłowe i smakowite desery, - świąteczne potrawy kuchni polskiej i nie tylko. Testuj, odkrywaj i wybieraj dla siebie ulubione aromaty i smaki potraw diety ketogenicznej. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 2.
Książka
W koszyku
Historia dzieje się na naszych oczach: odkryto sposób na wytwarzanie wystarczającej ilości jedzenia dla wciąż rosnącej ludzkiej populacji. Ziemia ledwo dyszy. Wzrost zaludnienia i popytu na mięso, jaja, nabiał i skórę sprawia, że przemysłowa hodowla miliardów zwierząt stała się ze wszech miar szkodliwa. Nie ma nic naturalnego w kurze, której podaje się stymulatory wzrostu i hoduje w szopie z kilkudziesięcioma tysiącami innych, ani w krowie czy świni, które wraz z paszą wchłaniają obłędne ilości antybiotyków. Dlatego trwają zaawansowane prace nad produkcją i komercjalizacją czystego mięsa - prawdziwego mięsa - tworzonego bez udziału zwierząt. Naukowcy zapewniają, że rozwój mięsa z tkanki zwierzęcej nie da fałszywego mięsa, tak jak sklonowanie owcy nie doprowadziło do powstania fałszywej owcy. Wręcz przeciwnie: techniki laboratoryjne pozwalają uzyskać mięso nieskażone hormonami, pestycydami, bakteriami E. coli czy konserwantami. W tej przełomowej książce doktor Paul Shapiro opowiada szaloną historię wizjonerskich wynalazców, laboratoria naukowe i inwestorów, których celem jest postawienie na naszych stołach pierwszych na świecie produktów zwierzęcych wyhodowanych bez zwierząt. Paul Shapiro napisał aktualną i pouczającą książkę o ekscytującej transformacji, która czeka sposób produkcji jedzenia. [marginesy.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Prawa zwierząt (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzieje łakomstwa i obżarstwa / Adrianna Stawska-Ostaszewska. - Warszawa : Harde Wydawnictwo - Time, 2019. - 222, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Zbiór felietonów o europejskiej kulturze kulinarnej od menu jaskiniowców, przez rarytasy baru mlecznego, po bufet osobliwości. Ze znajomością rzeczy, swadą i dowcipem opowiada o jadłospisie z okresu paleolitu, kuchni mieszkańców kręgu polarnego, smakach starożytnych Greków i Rzymian czy kulinarnych rytuałach prasłowiańskich, Prowadzi slalomem przez kamienie milowe historii gastronomii, przedstawiając kuchenne ewolucje i rewolucje w czasach nowożytnych. Odwołuje się przy tym do prac etnograficznych i wykopalisk archeologicznych, odkryć religioznawców i historyków, dzienników podróżnych i wspomnień, wszak kuchni nie da się pojąć bez kontekstu religijnego i kulturowego. Bożonarodzeniowy piernik czy poczciwy ziemniak stają się tym sposobem pretekstem do wędrówki po czasach, miejscach i obyczajach. Nawyki żywieniowe - jak lustra - obnażają pochodzenie, doświadczenia życiowe, światopogląd, religię, nawet lęki i fascynacje.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak wzmocnić odporność : dieta, styl życia, umysł, suplementy / Iwona Wierzbicka. - Wydanie I. - Warszawa : Zwierciadło, © 2020. - 447 stron : ilustracje ; 22 cm.
Iwona Wierzbicka, dietetyk kliniczny z wieloletnią praktyką, namawia do powrotu do natury, zadbania o swoje ciało i umysł, stosowania właściwie dobranej diety i prowadzenia zdrowego stylu życia. zawarte w książce rady są łatwe do zastosowania i bezpieczne dla każdego, kto znich korzysta. Pomogą szybko usunąć wiele dolegliwości i przyczynią się do odczuwalnej poprawy komfortu życia. [nota wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Medycyna (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta i hormony pod kontrolą! Autor, który już ponad 20 lat żyje z chorobą Hashimoto, dzieli się swoimi sposobami na to, jak skutecznie zatrzymać objawy choroby, nie odczuwając jej skutków na co dzień. Zacznij od planowania! W książce masz ściągę z listą produktów, które możesz spożywać. Zrób zdjęcie i miej ją zawsze w smartfonie! "Hashi detoks" odpowiada na wiele pytań, które zadają sobie osoby chorujące na Hashimoto: Jak przeprowadzić hashi detoks i co potem? Jak żyć z tą chorobą na co dzień? Czy leki hormonalne wystarczą? Czy istnieje idealna dieta przy leczeniu Hashimoto? Jak chudnąć bez stresu? A co, jeśli mam ochotę na coś słodkiego? (w środku znajdziesz Hashi grzeszki) Od teraz planowanie posiłków na każdy dzień stanie się bardzo łatwe. Otrzymujesz gotowe plany posiłków na 7, 14 i 21 dni! Do tego ponad 100 prostych, kilkuskładnikowych przepisów z łatwo dostępnych produktów. Nie zwlekaj! Gotuj zdrowo i odzyskaj radość życia! [empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. Diety
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Tarczyca (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Zdrowie (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nadwaga i otyłość u dzieci / [Agnieszka Ziober]. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Dragon, 2016. - 143, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Medica)
W książce przedstawiamy najważniejsze informacje dotyczące otyłości: czym jest oraz jak z nią walczyć. Podajemy praktyczne porady. Podsuwamy liczne przepisy kulinarne oraz proponujemy przykładowe tygodniowe zestawy żywieniowe. Nie zabrakło również informacji o aktywności fizycznej dziecka.[okł.].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Dziecko (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zdrowie i uroda (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Dziecko (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hashimoto : droga do uzdrowienia siebie / Beata Abramczyk. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2018. - 212, [4] strony : ilustracje ; 24 cm.
(Edipresse Książki)
Czy choroba może się stać okazją do rozwoju? W swojej niezwykłej książce Beata pokazuje, że tak! Jej wiedza oparta jest na osobistym doświadczeniu. Beata nie tylko poradziła sobie z chorobą Hashimoto, ale przede wszystkim przepięknie rozkwitła - jako kobieta i jako człowiek. Z wykształcenia jest finansistką, jest również profesjonalną projektantką wnętrz. Dzięki chorobie stała się również dietetykiem oraz... joginką! Żyje pięknie, żyje dobrze i żyje zdrowo. Swoim bezcennym doświadczeniem, ciepłem i mądrością dzieli się w tej wzruszającej i motywującej książce, która jest również niezwykle praktycznym przewodnikiem. Beata pokazuje, że z hashimoto można żyć dobrze - można żyć najpiękniejszą pełnią życia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zdrowie (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Magda Gessler : autobiografia apetyczna / Magda Żakowska. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, [2014]. - 255, [1] strona, [32] stron tablic : ilustracje (głównie kolorowe) ; 22 cm.
Magda Gessler bez tajemnic! W wyjątkowo szczerej autobiografii ilustrowanej jej oryginalnymi rysunkami i przepisami oraz nigdy niepublikowanymi prywatnymi zdjęciami, mówi wszystko o miłości, mężczyznach, dzieciach i potrawach, które zmieniły jej życie. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hashimoto : dieta i styl życia w chorobie / Agata Lewandowska. - Warszawa : RM, copyright 2022. - 255, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Z każdym rokiem w naszym kraju przybywa osób cierpiących na schorzenia autoimmunologiczne, w tym chorobę Hashimoto. Uważa się, że pięć razy częściej dotyka ona kobiet niż mężczyzn. Pacjentki skarżą się na obniżony komfort życia, problemy skórne, wypadanie włosów, przybieranie na wadze i problemy z płodnością. Czym jest choroba Hashimoto? Jak się ją wykrywa i leczy? Czy kondycja naszych jelit ma wpływ na jej przebieg? Jak styl życia oddziałuje na funkcjonowanie tarczycy? Jakie schorzenia mogą towarzyszyć Hashimoto? A przede wszystkim – jak prawidłowo się odżywiać, gdy ma się problemy z tarczycą? Na te i wiele innych pytań odpowiada Agata Lewandowska, dietetyczka z wieloletnim doświadczeniem. W książce znajdziesz porady dotyczące także diet eliminacyjnych i mnóstwo ciekawych przepisów na dania m.in. bez mleka, bez laktozy, bez pszenicy, bez glutenu i pozwalające zredukować masę ciała.[nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Tarczyca (1 egz.)
Książka
W koszyku
Magda : autobiografia Magdy Gessler / Magda Gessler, Dominik Linowski. - [Warszawa] : 5Why Promotion, copyright 2021. - 350 stron : ilustracje ; 22 cm.
"Fascynująca opowieść o życiu absolutnej królowej polskiej gastronomii i jednej z najbardziej znanych i wpływowych Polek. Szczera i dotychczas nieznana historia, z której dowiadujemy się, jak długa i krętą drogę musiała przejść bohaterka, aby być tu, gdzie jest obecnie."
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Biografie. Reportaże (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Słodkości w insulinooporności / Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska. - Wydanie I. - Łódź : Feeria Wydawnictwo, 2019. - 276, [4] strony : fotografie, ilustracje ; 21 cm.
Cukrzyca, insulinooporność, a może kilka kilogramów za dużo - jak sobie z tym poradzić, nie rezygnując ze słodyczy? “Słodkości w insulinooporności” Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej odpowiedzą na wszystkie twoje pytania! Od dawna wiadomo, że cukier nie jest najlepszym przyjacielem ludzkiego organizmu i zdrowia - wielu z nas lubi sobie raz na jakiś czas przekąsić coś słodkiego. Jak się okazuje, lekkie problemy ze zdrowiem wcale nie muszą się wiązać z całkowitym wykluczeniem cukru z diety. W drobnych ilościach nie powinien nikomu zaszkodzić, a może polepszyć samopoczucie. Warto wiedzieć przede wszystkim, co i kiedy możesz zjeść, by uchronić się przed negatywnymi konsekwencjami małego co nieco. Autorki w swojej książce przekazują wiele cennych informacji dotyczących produktów, z jakich można bezpiecznie korzystać, oraz uczulają na błędy popełniane przez wielu smakoszy słodyczy. Czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy, że robimy coś źle, co później ma negatywne skutki. Celem autorek jest przede wszystkim uchronienie czytelnika od takich sytuacji. W książce znajdziesz informacje na temat słodkości, które można jeść bez wyrzutów sumienia, oraz o tym, czym jest cukier dodany i jak się od niego odzwyczaić. Poznasz wiele ciekawych i równie smacznych zdrowszych zamienników cukru. Dodatkowo znajdziesz wiele inspirujących i prostych przepisów na zdrowsze wersje słodyczy, które można jeść bez poczucia winy. Dzięki tej książce poznasz tajniki sprytnego przemycania przyjemności w diecie, jednocześnie nie burząc swoich planów na zdrowe życie i piękną sylwetkę. Czego chcieć więcej? [taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Diety (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 2.
Książka
W koszyku
Słodkości w insulinooporności / Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska. - Wydanie I. - Łódź : Feeria Wydawnictwo, 2021. - 276, [4] strony : fotografie, ilustracje ; 21 cm.
Cukrzyca, insulinooporność, a może kilka kilogramów za dużo - jak sobie z tym poradzić, nie rezygnując ze słodyczy? “Słodkości w insulinooporności” Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej odpowiedzą na wszystkie twoje pytania! Od dawna wiadomo, że cukier nie jest najlepszym przyjacielem ludzkiego organizmu i zdrowia - wielu z nas lubi sobie raz na jakiś czas przekąsić coś słodkiego. Jak się okazuje, lekkie problemy ze zdrowiem wcale nie muszą się wiązać z całkowitym wykluczeniem cukru z diety. W drobnych ilościach nie powinien nikomu zaszkodzić, a może polepszyć samopoczucie. Warto wiedzieć przede wszystkim, co i kiedy możesz zjeść, by uchronić się przed negatywnymi konsekwencjami małego co nieco. Autorki w swojej książce przekazują wiele cennych informacji dotyczących produktów, z jakich można bezpiecznie korzystać, oraz uczulają na błędy popełniane przez wielu smakoszy słodyczy. Czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy, że robimy coś źle, co później ma negatywne skutki. Celem autorek jest przede wszystkim uchronienie czytelnika od takich sytuacji. W książce znajdziesz informacje na temat słodkości, które można jeść bez wyrzutów sumienia, oraz o tym, czym jest cukier dodany i jak się od niego odzwyczaić. Poznasz wiele ciekawych i równie smacznych zdrowszych zamienników cukru. Dodatkowo znajdziesz wiele inspirujących i prostych przepisów na zdrowsze wersje słodyczy, które można jeść bez poczucia winy. Dzięki tej książce poznasz tajniki sprytnego przemycania przyjemności w diecie, jednocześnie nie burząc swoich planów na zdrowe życie i piękną sylwetkę. Czego chcieć więcej? [taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kebabistan : rzecz o polskim daniu narodowym / Krystian Nowak. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Krytyka Polityczna, copyright 2020. - 213, [3] strony : fotografie ; 21 cm.
(Nie-Fikcja)
Kebab w Polsce to najpopularniejszy rodzaj tak zwanego fast-foodu – co najmniej jedna trzecia wszystkich restauracji w Polsce oferuje potrawy kebabopodobne. Jak wygląda świat polskiego kebaba? Krystian Nowak pojechał w Polskę się tego dowiedzieć. Bardzo smaczny reportaż nie tylko dla fanów ciętego mięsa w cienkiej picie.[empik].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Literatura faktu (1 egz.)
Książka
W koszyku
Według starożytnych Rzymian wszystko zaczyna się ab ovo, czyli "od jajka": z wielkiego jaja powstała Ziemia, a ze skorupy Niebo. Życie na Ziemi też powstaje z jajek, tyle że mniejszych. Jaja rozpoczynały wszystkie rzymskie uczty, dziś królują na wielkanocnych stołach… Warto więc przyjrzeć się im bliżej: porównać jaja ptaków, gadów (także tych prehistorycznych), płazów, ryb, owadów i nawet ssaków. Sprawdzić zastosowanie jaj w kuchni, nauce, architekturze i wzornictwie, obejrzeć inspirowane nimi dzieła sztuki. A także poznać ludzi, którzy wolą trzymać się od nich z daleka… Ta książka to prawdziwy literacki kogel-mogel, w którym w doskonałych proporcjach zmieszane są zjawiskowe ilustracje oraz tekst pełen fascynujących ciekawostek. [nk.com.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ciekawostki (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ciekawostki (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Poznajcie polską Julię Child! Trzęsła warszawską socjetą końca XIX wieku. Bywała na salonach, nadawała ton dyskusjom i balom. Żadna inna kobieta w Królestwie Polskim nie odniosła takiego sukcesu jak Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Fizycznie była przeciwieństwem urodzonej niemal sto lat później Amerykanki. Miała zaledwie półtora metra wzrostu i z dumą nosiła niemałą nadwagę. Za to sposób bycia, niezwykła charyzma i bezpośredniość z pewnością łączyły dwie słynne kucharki. Obie miały też podobny plan na przyszłość - być dobrą żoną i matką, pomagać innym, uczyć się i wieść życie nowoczesnej pani domu. A że bez umiejętności gotowania sprostać temu nie sposób, to całe swoje zaangażowanie zogniskowały w sztuce kulinarnej i odniosły niebywały sukces. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gratka dla małego niejadka / Emilia Dziubak. - Poznań : Wydawnictwo Albus, copyright 2011. - 95, [1] strona : ilustracje ; 20x26 cm.
„Gratka dla małego niejadka” to książka dla najmłodszych w całości poświęcona jedzeniu. Znajdziecie w niej nie tylko w humorystyczny sposób zilustrowane przepisy na smaczne dania, ale także zabawy edukacyjne, gry i inne pomysły pobudzające wyobraźnię każdego małego niejadka.
Maluch nauczy się dzięki niej przyrządzać potrawy, zarówno te trudne, jak i łatwe, rozpoznawać poszczególne składniki potrawy, nadawać im charakterystyczne cechy, dowie się, czym są witaminy, dlaczego należy myć warzywa, nauczy się postrzegać w jedzeniu nie tylko codzienny posiłek, ale także świetną zabawę. Dobry nastrój udzieli się także rodzicom, gdyż książka stanowi świetny pretekst do wspólnego spędzenia czasu z dziećmi w sposób niezwykle kreatywny. Ilustracje potraw, oraz niezwykli bohaterowie książki z pewnością spowodują, iż niejednemu niejadkowi pocieknie ślinka.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzięki tej książce oszczędzisz czas, pieniądze, wiele zyskasz ty, twój dom, twoja uroda i zdrowie! A wszystko w zgodzie z naturą! Bez sztucznych konserwantów, szkodliwych detergentów i nienaturalnych kosmetyków. [nota wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podróż naszych marzeń! Trasa rejsu wiodła wzdłuż Lazurowego Wybrzeża i Włoskiej Riwiery. Monte Carlo, Saint-Tropez, Portofino, Capri... Luksusowy jacht Serenity po drodze zawijał do niezliczonych portów, tętniących życiem nadmorskich miasteczek i malowniczych kurortów. Dla młodego kucharza z San Francisco ta wspaniała śródziemnomorska przygoda była jednak nie lada wyzwaniem. Zatrudniony przez włoskiego milionera i jego nadzwyczaj wymagającą żonę przez pięć miesięcy miał gotować dla nich i zaproszonych gości, a żadne z dań nie mogło się powtarzać. W śródziemnomorskich portach David niestrudzenie poszukiwał najlepszych regionalnych produktów i składników. Bez reszty - on, kucharz z Ameryki - zadurzył się i zanurzył w śródziemnomorskiej - francuskiej i włoskiej tradycji kulinarnej. I tak narodził się wielki kulinarny talent. "Książka nafaszerowana marzeniami. Jest to prawdziwa podróż naszych marzeń - w towarzystwie kucharza, który uwija się pomiędzy stoiskami nadmorskich targów, by przygotować ucztę godną bogów. Czytelnika uwodzą zarówno smakowite posiłki, jak i porty, do których jacht zawija. Dla bohatera i autora książki rejs luksusowym jachtem jest także doświadczeniem edukacyjnym - ciężko zdobyte uznanie w oczach pracodawców i śmiałe wyzwania, jakie przed nim stawiają, zmieniają go w osobę, która dobrze wie, kim chce być i czego oczekuje od życia. Ta książka to świetny towarzysz wakacji w jakimś rajskim zakątku".
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 91 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Pe (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakoterapia : kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru / Iwona Zasuwa. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2017. - 351, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Zdrowie zaczyna się na talerzu. Właśnie dlatego w tej książce znajdziesz przepisy na śniadania, obiady i przekąski na bazie naturalnych, ogólnodostępnych produktów roślinnych, a dodatkowo bez glutenu, nabiału i cukru. To kuchnia idealna dla ciebie, jeśli chcesz się odzywiać świadomie i cieszyć zdrowiem- zarówno jesli jesteś wszystkożercą, jak i wegetwrianinem lub weganinem czy alergikiem albo po prostu lubisz dobrze i zdrowo zjeść. Na pewno znajdziesz tu coś dla ciebie... [nota wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Kuchnia - Wege (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Edipresse Książki)
Dania na wynos, zwane pieszczotliwe „nawynosami”, to nieodłączny element mojego menu. Odkąd pamiętam, wiodę tułacze życie śpiewograjka, który musi wszak coś jeść poza domem. Od kiedy moje nawyki żywieniowe uległy ewolucji (żeby nie powiedzieć rewolucji), grzeszenie zbyt częstym jedzeniem na mieście już mi nie w smak. Dlatego wożę ze sobą torby pełne smakowitości w trasę, a kiedy zapasy się kończą, robi się przestrzeń na małe grzeszki. Po co? Dlaczego? Bo wiem, że moja odporność (rzecz niezwykle istotna w dzisiejszych niełatwych czasach) zależy ode mnie! Każdy kęs ma znaczenie – i ten odżywczy, i ten grzeszny. A najważniejsze są zdrowe proporcje! Dlatego moja Smakoterapia to dążenie do harmonii i równowagi, które są podstawą odporności. [od Autora]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Kuchnia-vege (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej