Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(13)
Forma i typ
Książki
(13)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Dostępność
dostępne
(18)
wypożyczone
(4)
Placówka
Planeta 11
(4)
Filia nr 2
(2)
Filia nr 4
(1)
Filia nr 6
(3)
Filia nr 9
(3)
Filia nr 10
(2)
Filia nr 12
(3)
Filia nr 13
(1)
Filia nr 16
(2)
Filia nr 18
(1)
Autor
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(3)
Jackowicz Jan
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Sztokfisz Marta
(2)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Bruce Bryan
(1)
Fernandez-Amesto Felipe
(1)
Kleszcz Ewa (tłumaczka)
(1)
Kurlansky Mark
(1)
Misiak Tadeusz
(1)
Modelski Łukasz
(1)
Pękalski Adam (1975- )
(1)
Różycka Zofia
(1)
Stawska Adrianna Ewa (1967- )
(1)
Voorhees Don
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(6)
Kraj wydania
Polska
(13)
Język
polski
(13)
Odbiorca
6-8 lat
(2)
9-13 lat
(2)
Dzieci
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Kucharstwo
(13)
Kultura stołu
(3)
Żywność
(3)
Gospodarstwo domowe
(2)
Jedzenie (czynność)
(2)
Kultura
(2)
Ćwierczakiewiczowa, Lucyna (1829-1901)
(2)
Dorsz
(1)
Feminizm
(1)
Kobieta
(1)
Kucharze
(1)
Literatura
(1)
Osobliwości
(1)
Posiłki (jedzenie)
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Rybołówstwo morskie
(1)
Tematy i motywy
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Temat: czas
1801-1900
(2)
1901-2000
(2)
1901-1914
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(4)
Publikacje dla dzieci
(3)
Biografia
(2)
Opracowanie
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Publicystyka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(6)
Kulinaria
(5)
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
Literaturoznawstwo
(1)
13 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Bieguny)
Ta pełna smaków i smaczków książka zabierze was w podróż śladami waszych ulubionych potraw. Znajdziecie w niej fascynujące opowieści przyprawione pikantnymi anegdotami, aromatem minionych czasów i pikantnymi anegdotami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Mł (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O (1 egz.)
Książka
W koszyku
Są to przysmaki i frykasy pełne fantazji, wdzięku oraz kulturalnych podtekstów. Przepisy na te smakołyki - zaczerpnięte z kolekcji własnych moich ksiąg i zeszytów kulinarnych i osobiście przeze mnie wypróbowane - są niezwykle proste w wykonaniu. Opatrzyłam je mnóstwem ciekawych ploteczek o ulubionych naszych bohaterach książkowych oraz o wielkich postaciach z mitologii i historii. - od Autorki
Książka
W koszyku
Są to przysmaki i frykasy pełne fantazji, wdzięku oraz kulturalnych podtekstów. Przepisy na te smakołyki - zaczerpnięte z kolekcji własnych moich ksiąg i zeszytów kulinarnych i osobiście przeze mnie wypróbowane - są niezwykle proste w wykonaniu. Opatrzyłam je mnóstwem ciekawych ploteczek o ulubionych naszych bohaterach książkowych oraz o wielkich postaciach z mitologii i historii. [od Autorki]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Musierowicz M. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/Małgorzata Musierowicz (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Pb (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ekologia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy z dorsza można zrobić sałatkę? Z czego żyje Stan Mississipi? Czy można żyć bez bekonu? Co to jest nektarynka? Dlaczego wciąż wzrasta popularność oleju z oliwek?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Biblia smakoszy i erudytów, czyli rozmowy o literaturze i kuchni. Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haška, a może czerwone wino Rolanda Barthes’a? Upodobania kulinarne tajnych agentów, zarówno u Iana Fleminga, jak i Umberto Eco, mogą zadziwić. Za to postacie Hrabala hołdują raczej tradycyjnym przysmakom. Ernest Hemingway i Francis Scott Fitzgerald dzielą się pulardą z truflami, Charles Dickens je ostrygi od ulicznego sprzedawcy, a Miguel de Cervantes i Jan Potocki wspólnie podziwiają kastylijskie duszone mięso z warzywami. Po siedmiu latach prowadzenia kultowej „Drogi przez mąkę”, Łukasz Modelski wybrał 50 najbardziej literackich spośród przeprowadzonych rozmów, nadając nowy sens pojęciu „literatura dla kucharek". Na końcu każdej z nich znaleźć można przepis na najważniejsze z omawianych dań. Łukasz Modelski - mediewista z wykształcenia i dziennikarz z zawodu. Studiował w Warszawie, Poitiers i Paryżu. Lubi jeść i pić - czyni to zawodowo. Pisuje felietony do „Czasu Wina”, prowadzi literacko-kulinarną „Drogę przez mąkę” w radiowej Dwójce i rozmawia z szefami kuchni na świecie. [znak.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82(091) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzieje się je : mała historia kuchni / Łukasz Modelski ; ilustracje Adam Pękalski. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Bajka, 2020. - 63, [1] strona : ilustracje ; 32 cm.
Wydana w okazałym formacie, okraszona mnóstwem dowcipnych ilustracji „Mała historia kuchni” to pełna zapachów i smaków opowieść o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania. Od starożytnego Egiptu, czyli początków wielkiej kuchni, po opisywany przez pisarzy science fiction, a teraz już przygotowywany w realu soylent – jedzenie zamiast jedzenia. Od chleba, który upiekł się przypadkiem, po jedzenie z drukarek 3D.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiecie, że wiele znanych na całym świecie potraw powstało… niechcący? Ten zbiór dowcipnie ilustrowanych historii popularnych przysmaków dowodzi, że w kuchni wszystko może się zdarzyć! I zachęca do własnych kulinarnych prób. Improwizacja, eksperyment, drobna katastrofa – tak, w ten sposób powstają czasem ponadczasowe wynalazki, również kulinarne. Pyszne przypadki to kilkanaście barwnych i smakowitych opowieści znawcy kuchni Łukasza Modelskiego o powstaniu sławnych i popularnych potraw i przekąsek takich jak kanapka, pizza Margherita, bubble tea czy lody na patyku.nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Dzieje łakomstwa i obżarstwa / Adrianna Stawska-Ostaszewska. - Warszawa : Harde Wydawnictwo - Time, 2019. - 222, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Zbiór felietonów o europejskiej kulturze kulinarnej od menu jaskiniowców, przez rarytasy baru mlecznego, po bufet osobliwości. Ze znajomością rzeczy, swadą i dowcipem opowiada o jadłospisie z okresu paleolitu, kuchni mieszkańców kręgu polarnego, smakach starożytnych Greków i Rzymian czy kulinarnych rytuałach prasłowiańskich, Prowadzi slalomem przez kamienie milowe historii gastronomii, przedstawiając kuchenne ewolucje i rewolucje w czasach nowożytnych. Odwołuje się przy tym do prac etnograficznych i wykopalisk archeologicznych, odkryć religioznawców i historyków, dzienników podróżnych i wspomnień, wszak kuchni nie da się pojąć bez kontekstu religijnego i kulturowego. Bożonarodzeniowy piernik czy poczciwy ziemniak stają się tym sposobem pretekstem do wędrówki po czasach, miejscach i obyczajach. Nawyki żywieniowe - jak lustra - obnażają pochodzenie, doświadczenia życiowe, światopogląd, religię, nawet lęki i fascynacje.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Poznajcie polską Julię Child! Trzęsła warszawską socjetą końca XIX wieku. Bywała na salonach, nadawała ton dyskusjom i balom. Żadna inna kobieta w Królestwie Polskim nie odniosła takiego sukcesu jak Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Fizycznie była przeciwieństwem urodzonej niemal sto lat później Amerykanki. Miała zaledwie półtora metra wzrostu i z dumą nosiła niemałą nadwagę. Za to sposób bycia, niezwykła charyzma i bezpośredniość z pewnością łączyły dwie słynne kucharki. Obie miały też podobny plan na przyszłość - być dobrą żoną i matką, pomagać innym, uczyć się i wieść życie nowoczesnej pani domu. A że bez umiejętności gotowania sprostać temu nie sposób, to całe swoje zaangażowanie zogniskowały w sztuce kulinarnej i odniosły niebywały sukces. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pani od obiadów : Lucyna Ćwierczakiewiczowa : historia życia / Marta Sztokfisz. - Kraków : Wydawnictwo Literackie, 2018. - 381, [3] strony : ilustracje, fotografie ; 22 cm.
Poznajcie polską Julię Child! Trzęsła warszawską socjetą końca XIX wieku. Bywała na salonach, nadawała ton dyskusjom i balom. Żadna inna kobieta w Królestwie Polskim nie odniosła takiego sukcesu jak Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Fizycznie była przeciwieństwem urodzonej niemal sto lat później Amerykanki. Miała zaledwie półtora metra wzrostu i z dumą nosiła niemałą nadwagę. Za to sposób bycia, niezwykła charyzma i bezpośredniość z pewnością łączyły dwie słynne kucharki. Obie miały też podobny plan na przyszłość - być dobrą żoną i matką, pomagać innym, uczyć się i wieść życie nowoczesnej pani domu. A że bez umiejętności gotowania sprostać temu nie sposób, to całe swoje zaangażowanie zogniskowały w sztuce kulinarnej i odniosły niebywały sukces. [lubimyczytac.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Biografie (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 929 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej