Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(262)
Forma i typ
Książki
(262)
Poradniki i przewodniki
(227)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(19)
Publikacje popularnonaukowe
(19)
Proza
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(374)
wypożyczone
(51)
nieokreślona
(6)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Planeta 11
(105)
Biblioteka Ekonomiczno-Techniczna
(1)
Filia nr 2
(17)
Filia nr 4
(28)
Filia nr 5
(35)
Filia nr 6
(38)
Filia nr 9
(40)
Filia nr 10
(26)
Filia nr 12
(25)
Filia nr 13
(66)
Filia nr 15
(15)
Filia nr 16
(15)
Filia nr 18
(20)
Filia nr 4 - podr.
(1)
Autor
Pawlikowska Beata (1965- )
(12)
Makarowska Magdalena
(9)
Zaremba Marek (dietetyk)
(6)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(5)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(5)
Szaciłło Karolina
(5)
Szaciłło Maciej
(5)
Durnowska Małgorzata
(4)
Loftus David
(4)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(3)
Dąbrowska Beata Anna
(3)
Dąbrowska Ewa (internista)
(3)
Gessler Magda (1953- )
(3)
Kaczorowska Maria
(3)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(3)
Mosley Michael (1957- )
(3)
Pająk Zofia
(3)
Rudnik Justyna
(3)
Wolański Robert (fotograf)
(3)
Żak Aleksandra
(3)
Bator Julita
(2)
Brzozowska Maria
(2)
Clase Mia (1977- )
(2)
Davies Katie Quinn
(2)
Dukan Pierre (1941- )
(2)
Dywan Agnieszka
(2)
Fuhrman Joel
(2)
Gubała Katarzyna (1978- )
(2)
Gwis Asia
(2)
Högström Justyna
(2)
Ida Akiko
(2)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(2)
Kieżun Bartek (1976- )
(2)
Kleszcz Ewa (tłumaczka)
(2)
Koelle Katrin
(2)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(2)
Lentz Christiane
(2)
Majcher Sylwia
(2)
Mierzyńska-Iwanowska Eleonora
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Murota Maori
(2)
Nertby Aurell Lina (1978- )
(2)
Nouchca
(2)
Ressel Ewa
(2)
Rotter Barbara
(2)
Rzayev Samir
(2)
Seghi Aleksandra
(2)
Sobolewska Agnieszka
(2)
Tołłoczko Joanna
(2)
Wellman Dorota (1961- )
(2)
Woźniak Grażyna
(2)
Zasuwa Iwona
(2)
Abramczyk Beata
(1)
Abrams Rami
(1)
Abrams Vicky
(1)
Aksman Jacek
(1)
Alcantara Lorenza
(1)
Amarowicz Barbara
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Antonioni Alexandra
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Art Piotr
(1)
Bailey Clare
(1)
Banach Kamil
(1)
Banachowicz Katarzyna
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Basiak Edyta
(1)
Batali Mario
(1)
Bates Iwona
(1)
Batylda Marcin
(1)
Bellersen Quirini Cosima (1960- )
(1)
Bem Kasia
(1)
Bereta-Jankowska Anna
(1)
Bez David
(1)
Białas Renata
(1)
Biernat-Kałuża Edyta
(1)
Bisek-Szladowska Rozala
(1)
Bogdan Izabela
(1)
Bojarska-Ferenc Mariola Autor
(1)
Bokła Artur
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Borkowska-Mękarska Katarzyna
(1)
Borraccia Piermichele
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bourgeois Laurent (1968- )
(1)
Bridge Tom
(1)
Bronowski Jacek
(1)
Brown Edgar
(1)
Brzegowy Maria
(1)
Brzozowska Maria (tłumaczka)
(1)
Bueβ-Kovács Heike
(1)
Burdek Sylwia
(1)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(1)
Cenkl Jakub
(1)
Child Julia (1912-2004)
(1)
Chmiel Sylwia
(1)
Chodakowska Ewa (1982- )
(1)
Chojnacka Sylwia
(1)
Chrobot Justyna (1993- )
(1)
Chyliński Marek
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(49)
2010 - 2019
(187)
2000 - 2009
(23)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(250)
1901-2000
(7)
1989-2000
(5)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(259)
Wielka Brytania
(2)
Język
polski
(262)
Odbiorca
Dzieci
(18)
6-8 lat
(13)
9-13 lat
(12)
Rodzice
(4)
Chorzy
(3)
Kobieta
(2)
0-5 lat
(1)
14-17 lat
(1)
Chore z nowotworem piersi
(1)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Cukrzycy
(1)
Dietetycy
(1)
Młodzież
(1)
Osoby z niepełnosprawnością
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Sportowcy
(1)
Szkoły policealne
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(11)
Literatura angielska
(5)
Literatura amerykańska
(4)
Literatura australijska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura japońska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(66)
Potrawy dietetyczne
(27)
Kucharstwo
(22)
Odżywianie
(18)
Zdrowy styl życia
(17)
Dietetyka
(13)
Ciasta
(12)
Choroba Hashimoto
(10)
Kultura stołu
(10)
Kuchnia wegańska
(9)
Dieta oczyszczająca
(7)
Insulinooporność
(7)
Kobieta
(7)
Leczenie dietą
(7)
Potrawy dla dzieci
(7)
Potrawy jarskie
(7)
Przepisy kulinarne
(7)
Dzieci
(6)
Kucharze
(6)
Kuchnia wegetariańska
(6)
Weganizm
(6)
Żywność
(6)
Alergia pokarmowa
(5)
Gospodarstwo domowe
(5)
Kuchnia włoska
(5)
Rośliny lekarskie
(5)
Warzywa
(5)
Życie codzienne
(5)
Ajurweda
(4)
Cukrzyca
(4)
Dieta niskowęglowodanowa
(4)
Koktajle
(4)
Leczenie
(4)
Przetwory owocowo-warzywne
(4)
Słodycze
(4)
Zakupy
(4)
Zwyczaje żywieniowe
(4)
Żywienie chorych
(4)
Boże Narodzenie
(3)
Chleb
(3)
Dieta bezglutenowa
(3)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Ekologiczny styl życia
(3)
Flora bakteryjna jelit
(3)
Gotowanie
(3)
Jedzenie (czynność)
(3)
Kasza jaglana
(3)
Kiszenie żywności
(3)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(3)
Kuchnia japońska
(3)
Kuchnia polska
(3)
Kuchnia tajska
(3)
Obyczaje i zwyczaje
(3)
Otyłość
(3)
Owoce
(3)
Przyprawy
(3)
Rodzina
(3)
Rośliny jadalne dzikie
(3)
Wielkanoc
(3)
Zero Waste
(3)
Ziołolecznictwo
(3)
Świadomość ekologiczna
(3)
Anglicy
(2)
Choroby układu pokarmowego
(2)
Cukiernictwo
(2)
Desery
(2)
Dieta Dukana
(2)
Dieta antyrakowa
(2)
Dieta cukrzycowa
(2)
Dieta odchudzająca
(2)
Gastronomia
(2)
Gessler, Magda (1953- )
(2)
Grzybica
(2)
Indeks glikemiczny
(2)
Jelita
(2)
Joga
(2)
Kobieta ciężarna
(2)
Kuchnia arabska
(2)
Kuchnia azerbejdżańska
(2)
Kuchnia francuska
(2)
Kuchnia grecka
(2)
Kuchnia regionalna
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Kuchnia śródziemnomorska
(2)
Medycyna niekonwencjonalna
(2)
Menopauza
(2)
Mikrobiom człowieka
(2)
Nalewka (napój alkoholowy)
(2)
Odchudzanie
(2)
Osobliwości
(2)
Osoby w wieku średnim
(2)
Potrawy wigilijne
(2)
Rak (choroba)
(2)
Ryby
(2)
Samopoznanie
(2)
Sery
(2)
Smoothies
(2)
Sportowcy
(2)
Stres
(2)
Styl życia
(2)
Temat: dzieło
Friends (serial filmowy)
(1)
Wiedźmin
(1)
Temat: czas
2001-
(18)
1901-2000
(8)
1989-2000
(7)
1945-1989
(6)
1801-1900
(1)
Temat: miejsce
Polska
(8)
Świat
(3)
Grecja
(2)
Paryż (Francja)
(2)
Toskania (Włochy)
(2)
Amazonka (rzeka)
(1)
Austria
(1)
Bliski Wschód
(1)
Francja
(1)
Japonia
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Marche (Włochy)
(1)
Mazury
(1)
Morze Śródziemne
(1)
Pogórze Dynowskie
(1)
Portugalia
(1)
Szwecja
(1)
Tokio (Japonia)
(1)
Wenezuela
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(158)
Poradnik
(121)
Publikacja bogato ilustrowana
(96)
Książka kucharska
(95)
Publikacje dla dzieci
(11)
Opracowanie
(8)
Pamiętniki i wspomnienia
(7)
Fotografia kulinarna
(6)
Biografia
(4)
Publicystyka
(3)
Relacja z podróży
(3)
Przewodnik tematyczny
(2)
Reportaż
(2)
Anegdoty
(1)
Autobiografia
(1)
Broszura
(1)
Literatura o regionie
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Podręcznik
(1)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Szkic literacki
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(3733)
Edukacja i pedagogika
(1653)
Podróże i turystyka
(1318)
Socjologia i społeczeństwo
(1287)
Literaturoznawstwo
(978)
Kulinaria
(262)
Psychologia
(941)
Medycyna i zdrowie
(886)
Kultura i sztuka
(859)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(666)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(653)
Biologia
(636)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(554)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(502)
Rozwój osobisty
(408)
Religia i duchowość
(380)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(341)
Kultura fizyczna i sport
(333)
Zarządzanie i marketing
(315)
Hobby i czas wolny
(295)
Fizyka i astronomia
(282)
Etnologia i antropologia kulturowa
(239)
Styl życia, moda i uroda
(236)
Inżynieria i technika
(218)
Geografia i nauki o Ziemi
(213)
Architektura i budownictwo
(206)
Językoznawstwo
(163)
Filozofia i etyka
(162)
Ochrona środowiska
(130)
Nauka i badania
(125)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(124)
Media i komunikacja społeczna
(108)
Praca, kariera, pieniądze
(108)
Transport i logistyka
(99)
Informatyka i technologie informacyjne
(90)
Chemia
(68)
Matematyka
(65)
Dom i ogród
(64)
Rolnictwo i leśnictwo
(61)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(36)
Archeologia
(24)
262 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Potrawy z makaronu / Tom Bridge ; [tłumaczenie Iza Bogdan]. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2010. - 256 stron : ilustracje ; 15 cm.
(Z Kuchennej Półeczki)
Najlepsze przepisy potraw z makaronu łatwe do zrealizowania. Przepieknie ilustrowana książka, która zawiera 120 przepisów na dania z kuchni całego świata... [z okładki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czosnek dobry na wszystko / Edgar Brown. - Warszawa : Oficyna Wydawnicza ABA, copyright 2007. - 142 [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Czosnek wytrzymał próbę czasu. Jest środkiem leczniczym bardzo bezpiecznym, skutecznym, a ponadto tanim. Liczne badania naukowe potwierdziły jego zalety. W Niemczech został oficjalnie zarejestrowany jako lek sprzedawany na receptę. Z książki tej dowiecie się wszystkiego o czosnku oraz jego właściwościach leczniczych. Według autora prawdziwa wartość tego warzywa wynika z jego zdolności do przeciwdziałania chorobom serca. Czosnek obniża ciśnienie krwi. Istnieją też dowody na to, że reguluje poziom glukozy we krwi u pacjentów z cukrzycą. Jak wykazano, czosnek zabija bakterie, wirusy, grzyby oraz stymuluje system odpornościowy, co czyni go potencjalnie użytecznym środkiem w leczeniu infekcji. W tej książce znajdziecie również przepisy na smaczne dania z dodatkiem czosnku oraz wiele ciekawostek, w tym: jak pozbyć się „czosnkowego” oddechu lub w jakiej postaci najlepiej dostarczać czosnek organizmowi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zdrowe Zdrowie)
Choroby nowotworowe są plagą współczesnej cywilizacji. Aby im zapobiec niezbędna jest odpowiednia codzienna profilaktyka, a w przypadku zachorowania również odpowiednie odżywianie organizmu. Niniejszy poradnik został podzielony na dwie części. Pierwsza została poświęcona odpowiedniej profilaktyce żywienia, czyli co jeść, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania. Druga jest przeznaczona dla osób już chorych oraz ich bliskich. Autorki podpowiadają, jak wzmocnić osłabiony organizm oraz jak się odżywiać, aby uniknąć dolegliwości często towarzyszących leczeniu nowotworów takich jak: wymioty, biegunki, zaburzenia smaku itp. Zawarte w książce gotowe jadłospisy wraz z przepisami, są zgodne z zaleceniami międzynarodowych instytucji zajmujących się leczeniem żywieniowym w leczeniu chorób nowotworowych. [empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Nowotwór (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalnie, że... naturalnie! Awokado, daktyle, spirulina, a obok nich swojska brzoza, pyłek pszczeli i kasza jaglana – to tylko niektórzy z bohaterów tej książki. W świecie, który co i rusz wskazuje nam nowe diety, nowe składniki, nowe sposoby przygotowania potraw, warto skupić się na kilku produktach. Pewność, że jemy dobrze i zdrowo, unikając chemii i przetworzonej żywności, jest bezcenna. Przyprawy, kasze, rośliny są nieprawdopodobnym wręcz źródłem antyoksydantów, składników mineralnych i witamin. Warto skorzystać z bogactwa, którym tak szczodrze obdarza nas natura. [znak.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka zawierająca przepisy na potrawy i dodatki oraz praktyczne porady dla miłośników sztuki kulinarnej. Dowodem na ich przydatność są lata doświadczenia jakimi poszczycić się mogła najbardziej znana w Stanach Zjednoczonych szefowa kuchni, która nauczyła Amerykanów gotować i zaraziła ich miłością do jedzenia, wydając kolejne książki kucharskie i prowadząc pierwsze w tamtejszej telewizji show kulinarne. Ten niewielkich poradnik to niezbędnik, który powinien się znaleźć w podręcznej biblioteczce każdego szanującego się kucharza. [nota wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
100 przepisów dla niej, dla niego, dla całej rodziny! Przepisy na koktajle śniadaniowe, przekąski ( idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek), health&beauty, a także dla panów. Nasze codzienne posiłki powinny bazować na warzywach i owocach, które są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika, antyoksydantów, jak również wody. Ich zalety można wymieniać bez końca. Koktajle to bomba witaminowa i zarazem pyszne orzeźwienie, również w ciągu dnia. Komponujcie koktajle stosownie do Waszych potrzeb, smaków i godzin posiłków. Książka dostarczy Wam mnóstwa cennych inspiracji, jak dzięki świeżym składnikom zachować najwięcej ich wartości odżywczej. Zmiksujmy razem coś pysznego! [Powyższy opis pochodzi od wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka jest kopalnią interesujących informacji o dietach i żywieniu, a przede wszystkim opowiada o ewolucji poglądów na zdrowe żywienie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Diety (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przygotowywanie dziecięcych potraw to podwójne wyzwanie dla rodziców. Z jednej strony chodzi bowiem o to, by nie zajmowało zbyt wiele czasu, z drugiej natomiast, żeby przyrządzone potrawy nie narażały małego człowieka na niepotrzebne choroby - zdrowie dziecka jest przecież najważniejsze. Pamiętać o tym należy szczególnie dzisiaj, kiedy wraz z ogromnym postępem cywilizacyjnym znacznie osłabła ludzka odporność, przez co raptownie wzrosła liczba dzieci zapadających na alergie pokarmowe. Przepisy zebrane w książce zostały skomponowane w sposób uwzględniający realia, w jakich żyją zabiegani rodzice oraz dostępność produktów. Zawierają również praktyczne informacje o wielkości porcji, możliwości zamrożenia posiłku, zawartości cukru oraz mięsa i mleka krowiego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Dziecko (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Wademekum)
W dobie coraz większej świadomości żywieniowej poszukujemy nieprzetworzonych pokarmów bogatych w cenne dla zdrowia składniki. Warto przyjrzeć się produktom z kategorii superfoods. Zaskakujące, jak wiele jest ich wśród naszych typowo polskich towarów: pomidory, warzywa kapustne, czarnuszka, kasze. Coraz łatwiej dostępne są również produkty egzotyczne, jak jagody goji czy tofu posiadające niezwykle cenne właściwości. Książka zawiera opisy ponad 40 produktów – pokazuje ich właściwości, wpływ na zdrowie i sposoby wykorzystania w konkretnych przepisach. [www.lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zupy / Carole Clements ; [przekład Kamil Kaźmierkiewicz]. - Bath : Parragon Books, copyright 2004. - 256 stron : ilustracje ; 15 cm.
(Z Kuchennej Półeczki)
Najlepsze przepisy potraw z makaronu łatwe do zrealizowania. Od lekkiego bulionu do zawiesistej, pożywnej zupy na zimne dni - zupy zadziwiają różnorodnością smaków i konsystencją. Na każdą porę roku można znaleźć stosowny rodzaj zupy, czy to gorącej, czy to podawanej na zimno. [z okładki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Dragon Kuchnia)
Romantyczna kolacja we dwoje powinna się zacząć od lekkiej, pobudzającej apetyt przekąski, po której nastąpi wykwintne danie, a zakończy ją deserem z czekolady lub truskawek, które powszechnie uznawane są za afrodyzjaki. I wcale nie chodzi o to, by się najeść podczas posiłku, lecz aby było niecodzienie, ładnie, a przy okazji smacznie i wykwintnie. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Dietetyk Radzi)
Ponad 150 pysznych przepisów na zdrowe posiłki dla przyszłych mam! No i stało się! Będziesz mamą! Na pewno towarzyszą ci nie lada emocje, a obok radości pojawia się także niepokój o przebieg ciąży i o dziecko. Zastanawiasz się m.in. nad tym, jak powinnaś się w tym szczególnym czasie odżywiać, żeby czuć się dobrze i zapewnić maleństwu jak najlepszy rozwój. Pomoże ci w tym nasza książka, przygotowana przez zespół żywieniowych profesjonalistek z dużym doświadczeniem zawodowym, które same – jako mamy – borykały się z wieloma wątpliwościami w okresie ciąży. W książce znajdziesz: • sprawdzone przepisy na śniadania, obiady, kolacje i przegryzki, • podział przepisów na poszczególne trymestry, • informacje teoretyczne dotyczące żywienia w ciąży i praktyczne wskazówki, • -mity na temat diety przyszłych mam, • wyliczenia kaloryczność, zawartość białka, tłuszczów, węglowodanów i błonnika dla każdej potrawy. Ta książka to zbiór kulinarnych inspiracji przygotowanych przez profesjonalne dietetyczki, by 9 miesięcy ciąży upłynęło smacznie i zdrowo! Autorki książki – Magdalena Czyrynda-Koleda, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska i Monika Stromkie-Złomaniec – są specjalistkami do spraw żywienia, pracującymi na co dzień w warszawskich poradniach dietetycznych. [bonito.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 618 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gotowanie po włosku w 20 minut / Gino D'Acampo ; [przekład Barbara Grabska-Siwek]. - Warszawa : Burda Publishing Polska, copyright 2015. - 224 strony : ilustracje kolorowe ; 26 cm.
* Poznaj 130 ciekawych przepisów pogrupowanych według głównych składników, takich jak kurczaki, ryby czy makaron, aby wykorzystać produkty, które masz akurat w szafce lub lodówce * Skorzystaj z pożytecznych rad i wskazówek przyspieszających gotowanie, a dotyczących m.in. organizacji miejsca pracy w kuchni, potrzebnych sprzętów i przyborów, a także podstawowych smacznych składników do przechowywania w szafkach * Zastosuj sposoby skracające czas przyrządzania posiłku: mrożenie warzyw i posiekanych ziół lub przygotowywanie zapasów bułki tartej, aby mieć je w rezerwie. [z okł.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
W książce znajdziemy wiele niebanalnych przepisów na konfitury, galaretki, dżemy, przeciery; nowe przepisy na marynaty z przyprawami w occie lub oliwie, przeróżne kompoty, pikantne sosy, chutney i relish. [z okł.]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"What Katie Ate" to jedna z najpiękniejszych i najbardziej wyczekiwanych książek kulinarnych. Kuchnia Katie Wuinn Davies, autorki cieszącego się niezwykłą popularnością bloga WhatKatieAte.com, jest jedyna w swoim rodzaju, a mistrzowskie fotografie oraz stylizacje rozbudzą apetyt każdego. Wyjątkowa kuchnia, sezonowe składniki, niezawodne przepisy. Prawdziwa uczta dla zmysłów. Przepisy, które prezentuje w swojej pierwszej książce idealnie się nadają na wspólne biesiadowanie z przyjaciółmi czy rodzinny obiad. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Weekend Kate" jest kontynuacją bestsellera "What Katie Ate". Prosta kuchnia w dobrym stylu. Prezentuje aktualne trendy kulinarne, które królują na domowych i restauracyjnych stołach. Są to proste przepisy, które może wykorzystać każdy bez względu na stopień kulinarnego wtajemniczenia. Podstawą proponowanych dań są sezonowe, łatwo dostępne produkty. Katie Quinn Davies w swojej książce dzieli się przepisami dla każdego i na każdą kieszeń. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakuj zdrowie każdego dnia! Z dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej odkryjesz życiodajną moc smacznych potraw, odbudujesz dobrą kondycję Twojego organizmu, poprawisz wygląd swojej skóry, zwalczysz poczucie zmęczenia, ograniczysz infekcje i zwiększysz odporność. Jedzenie, które spożywasz na co dzień, może być najlepszym i jedynym lekarstwem, jakiego potrzebujesz. W tej książce znajdziesz smaczne przepisy, które spełniają wszystkie kryteria diety warzywno-owocowej. Pokochaj warzywa, zioła, przyprawy, kiszonki. Przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem. Naucz się dbać o jakość, a nie ilość jedzenia. Poznawaj nowe smaki i wybieraj spośród mnóstwa pomysłów. "Autorką książki Przepisy diety warzywno-owocowej doktor Ewy Dąbrowskiej jest moja wspaniała synowa Beata. Ma ona wspaniały dar - z łatwością tworzy ciekawe kompozycje potraw, które spełniają kryteria mojej diety. Z radością polecam tę książkę." [Dr Ewa Dąbrowska]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Diety (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakuj zdrowie każdego dnia! Z dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej odkryjesz życiodajną moc smacznych potraw, odbudujesz dobrą kondycję Twojego organizmu, poprawisz wygląd swojej skóry, zwalczysz poczucie zmęczenia, ograniczysz infekcje i zwiększysz odporność. Jedzenie, które spożywasz na co dzień, może być najlepszym i jedynym lekarstwem, jakiego potrzebujesz. W tej książce znajdziesz smaczne przepisy, które spełniają wszystkie kryteria diety warzywno-owocowej. Pokochaj warzywa, zioła, przyprawy, kiszonki. Przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem. Naucz się dbać o jakość, a nie ilość jedzenia. Poznawaj nowe smaki i wybieraj spośród mnóstwa pomysłów. "Autorką książki Przepisy diety warzywno-owocowej doktor Ewy Dąbrowskiej jest moja wspaniała synowa Beata. Ma ona wspaniały dar - z łatwością tworzy ciekawe kompozycje potraw, które spełniają kryteria mojej diety. Z radością polecam tę książkę." [Dr Ewa Dąbrowska]
Książka
W koszyku
Ta książka to jedyna na rynku pozycja zawierająca zbiór przepisów na prawidłowe i zdrowe wyjście z diety warzywno-owocowej! Znajdziesz w niej: informacje dotyczące kolejnych etapów wychodzenia z postu – pełny program w jednym miejscu, 115 doskonałych przepisów zgodnych z protokołem wyjścia z diety, listę produktów niezbędnych do przeprowadzenia każdego z etapów wychodzenia, przykładowe zestawy menu, sprytne wskazówki, porady dietetyczne i triki na właściwe odmierzanie składników i porcji posiłków. Wszystko, co musisz wiedzieć o zdrowej diecie i wychodzeniu z postu warzywno-owocowego - zebrane w jednym miejscu "Wraz z poprzednimi tomami książka ta tworzy spójny program dietetyczny, który ułatwia trwałą zmianę nawyków żywieniowych. Dostarczając praktycznych przepisów kulinarnych na okres wychodzenia z diety warzywno-owocowej, uzupełnia też istotną lukę w publikacjach poświęconych tej diecie. Serdecznie polecam!" [dr Ewa Dąbrowska]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zależy ci na twoim zdrowiu i chcesz się lepiej odżywiać, ale gubisz się już w tych wszystkich dietach, o których słyszysz każdego dnia? Próbujesz dobrać odpowiedni dla siebie plan żywieniowy, ale ciągle nie możesz znaleźć takiego, który byłby rzeczywiście zdrowy i jednocześnie dobrze wpasowałby się w twoje gusta kulinarne? Najprawdopodobniej ta książka pomoże ci rozwiązać ten problem. Zamiast dopasowywać się do gotowych diet teraz po prostu zaczniesz się zdrowo odżywiać. Z naszego poradnika dowiesz się wszystkiego o 200 najważniejszych produktach, po które sięgasz każdego dnia. A jeśli znajdą się wśród nich takie, które do tej pory gościły na twoim stole raczej sporadycznie, przekonasz się, dlaczego warto jadać je częściej. Bo to jest właśnie klucz do zdrowego odżywiania – wiedzieć, dlaczego coś jest dla nas dobre i dlaczego niektóre pokarmy są złe. Poznaj więc wartości odżywcze i właściwości lecznicze poszczególnych produktów spożywczych, zrozum działanie zawartych w nich cennych substancji, sprawdź szybko ich wartość kaloryczną, zawartość tłuszczów, białka i węglowodowanów, indeks glikemiczny czy wskaźnik zakwaszania organizmu (PRAL) – wszystkie informacje podane są w oparciu o najnowsze wyniki badań naukowych. Dzięki tej książce zaczniesz w optymalny sposób łączyć produkty w potrawach i będziesz je bezbłędnie przygotowywać i przechowywać. Nauczysz się również wybierać z oferty sklepów produkty najświeższe i najwyższej jakości, które w cale nie muszą być drogie. W szybkim odnalezieniu potrzebnych informacji pomaga wygodne uporządkowanie produktów w większych grupach, takich jak produkty mleczne, mięso i jajka czy rośliny przyprawowe, a także szczegółowy indeks. Trudniejsze terminy pojawiające się w tekście zostały objaśnione w słowniku na końcu książki. Zdrowie rzeczywiście zaczyna się na talerzu, a zdrowe odżywianie wcale nie jest trudne! [empik]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zdrowie (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej