Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(61)
Forma i typ
Książki
(59)
Poradniki i przewodniki
(15)
Publikacje popularnonaukowe
(8)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Audiobooki
(1)
Filmy i seriale
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(80)
wypożyczone
(13)
Placówka
Planeta 11
(13)
Biblioteka Ekonomiczno-Techniczna
(20)
Filia nr 2
(2)
Filia nr 4
(4)
Filia nr 5
(8)
Filia nr 6
(12)
Filia nr 9
(9)
Filia nr 12
(9)
Filia nr 13
(6)
Filia nr 15
(2)
Filia nr 16
(2)
Filia nr 18
(6)
Autor
Cieślak Piotr
(2)
Kossobudzka Margit
(2)
Lipiński Janusz
(2)
Maté Gabor (1944- )
(2)
Pezda Aleksandra
(2)
Siemiński Marek
(2)
Baldelomar Raquel
(1)
Barnard Neal D. (1953- )
(1)
Bendyk Edwin (1965- )
(1)
Bohne Burkhard
(1)
Chudziński Jerzy
(1)
Chutkan Robynne
(1)
Collen Alanna
(1)
Czekański Marek (1948- )
(1)
Dahlke Rüdiger (1951- )
(1)
Daniel-Schuwald Grażyna
(1)
Dietze Peter
(1)
Dow Caroline (1947- )
(1)
Drygas Wojciech
(1)
Emsley John (1938- )
(1)
Filc-Redlińska Izabela
(1)
Fontana Martina (1967- )
(1)
Frątczak-Nowotny Elżbieta
(1)
García Héctor (1981- )
(1)
Gardiner Beath
(1)
Geddes Linda
(1)
Gilewicz Antoni
(1)
Gondek Tomasz Maciej
(1)
Grzegorczyk Lesław
(1)
Głowacki Łukasz
(1)
Herman Katarzyna
(1)
Iwaniuk Arkadiusz
(1)
Jacoby Richard
(1)
Johnson Nathanael
(1)
Juda Jan
(1)
Jurczak Marek E
(1)
Kaczmarek Magdalena
(1)
Kempisty-Jeznach Ewa
(1)
Kortko Dariusz
(1)
Kotok Aleksandr (1966- )
(1)
Kowalewska Barbara
(1)
Kowalski Roman (tłumacz)
(1)
Krahelska Joanna
(1)
Kurnatowska Alicja
(1)
Kusionowicz Teresa
(1)
Levinovitz Alan
(1)
Lewicka Anna (tłumacz)
(1)
Lourie Bruce
(1)
Marciniak Jan (1943- )
(1)
Mautino Beatrice
(1)
Mazurek Maria (1987- )
(1)
Miralles Francesc (1968- )
(1)
Mirowska Marianna
(1)
Murawiec Sławomir (1966- )
(1)
Nieuwdorp Max (1977- )
(1)
Niziołek Olga (1988- )
(1)
Obmiński Andrzej
(1)
Osiecka Ewa
(1)
Outerbridge David E
(1)
Palewicz Roman
(1)
Patzlaff Rainer
(1)
Pomadowska Dorota
(1)
Pracki Marcin
(1)
Promińska Marta
(1)
Qianliang Lin
(1)
Rogowska-Szadkowska Dorota
(1)
Rogozińska Anna
(1)
Roll Rich
(1)
Rossowski Dariusz
(1)
Rozwarzewska Monika
(1)
Sałasiński Krzysztof
(1)
Schwenk Donna (1960- )
(1)
Skowron Monika (tłumaczka)
(1)
Skowrońska Emilia
(1)
Składanowska Kinga
(1)
Smith Rick (1968- )
(1)
Staszak Katarzyna
(1)
Stuart-Smith Sue
(1)
Szachnowska-Olesiejuk Zofia
(1)
Szczepański Jan Stefan
(1)
Szulczewska Hanna
(1)
Szuwalska Iwona
(1)
Søberg Susanna (1982- )
(1)
Słowińska Joanna
(1)
Thomas Pat
(1)
Turczyn-Zalewska Hanna
(1)
Vetulani Jerzy (1936-2017)
(1)
Waliś Robert (1979- )
(1)
Watoła Judyta
(1)
Wojtasik Andrzej (1970- )
(1)
Xiaoyi Chen
(1)
Zaidan George
(1)
Zajączkowski Janusz
(1)
Żuchowski Zdzisław
(1)
Żukowski Paweł
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(11)
2010 - 2019
(26)
2000 - 2009
(10)
1990 - 1999
(4)
1980 - 1989
(4)
1970 - 1979
(3)
1960 - 1969
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(27)
Kraj wydania
Polska
(61)
Język
polski
(61)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(2)
Architekci
(1)
Rodzice
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Film polski
(1)
Literatura amerykańska
(1)
Temat
Wpływ na zdrowie
(22)
Choroby ludzi
(5)
Drgania
(5)
Marihuana
(4)
Odżywianie
(4)
Stres
(4)
Środowisko człowieka
(4)
Budownictwo mieszkaniowe
(3)
Chemikalia
(3)
Choroby psychosomatyczne
(3)
Cukier
(3)
Leczenie
(3)
Materiały budowlane
(3)
Pył
(3)
Zdrowe odżywianie
(3)
Degradacja środowiska
(2)
Drobnoustroje
(2)
Ekologia
(2)
Hormony
(2)
Kosmetyki
(2)
Mechanika gruntów
(2)
Medycyna psychosomatyczna
(2)
Odporność
(2)
Pole elektromagnetyczne
(2)
Powietrze
(2)
Przemysł
(2)
Radzenie sobie ze stresem
(2)
Sen
(2)
Szczepionki
(2)
Żywność
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
Alkohol
(1)
Antybiotykoterapia
(1)
Architektura
(1)
Azbest
(1)
Bakterie
(1)
Budownictwo
(1)
Budownictwo ekologiczne
(1)
Budownictwo przemysłowe
(1)
COVID-19
(1)
Chemia farmaceutyczna
(1)
Chemia kosmetyczna
(1)
Choroba wibracyjna
(1)
Choroby
(1)
Duchowość
(1)
Dym tytoniowy
(1)
Dzieci
(1)
Ekologia człowieka
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Epidemie
(1)
Ergonomia
(1)
Fizjologia człowieka
(1)
Fundamenty po maszyny
(1)
Fundamenty pod maszyny
(1)
Głodówka lecznicza
(1)
Hałas
(1)
Hałas niskoczęstotliwościowy
(1)
Herbata
(1)
Herbata chińska (roślina)
(1)
Higiena psychiczna
(1)
Hortiterapia
(1)
Jakość życia
(1)
Jakość żywności
(1)
Jelita
(1)
Kryzys psychiczny
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kąpiele zimowe
(1)
Las
(1)
Leczenie dietą
(1)
Medycyna chińska
(1)
Medycyna społeczna
(1)
Mindfulness
(1)
Mowa
(1)
Narkotyki
(1)
Odpady
(1)
Ogrodnictwo
(1)
Ogrody terapeutyczne
(1)
Otyłość
(1)
Palenie tytoniu
(1)
Parabeny
(1)
Perfumy i wody toaletowe
(1)
Powikłania (medycyna)
(1)
Probiotyki
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Projektowanie architektoniczne
(1)
Projektowanie zrównoważone
(1)
Promieniowanie słoneczne
(1)
Psychoterapia
(1)
Roll, Rich
(1)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(1)
Rośliny trujące
(1)
Rytm biologiczny
(1)
Smog
(1)
Sporty ekstremalne
(1)
Styl życia
(1)
Substancje niebezpieczne i szkodliwe
(1)
Szczepienia ochronne
(1)
Szpitale
(1)
Słońce
(1)
Służba zdrowia
(1)
Temat: czas
2001-
(3)
Temat: miejsce
Japonia
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Poradnik
(18)
Opracowanie
(8)
Przepisy kulinarne
(5)
Wydawnictwa popularne
(5)
Materiały konferencyjne
(2)
Podręcznik
(2)
Reportaż
(2)
Atlas roślin
(1)
Film edukacyjny
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Wywiady
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(21)
Psychologia
(3)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Architektura i budownictwo
(1)
Biologia
(1)
Chemia
(1)
Historia
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Ochrona środowiska
(1)
61 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Medyczna marihuana. Cudowne lekarstwo czy zwykła szarlataneria? Książka Doroty Rogowskiej-Szadkowskiej to imponujące kompendium na temat medycznych właściwości marihuany. Tych dokładnie zbadanych, lecz także tych, co do których brakuje nam pełnej wiedzy. Choć znana i używana od tysiącleci w różnych kulturach, marihuana wciąż nie może doczekać się wyczerpujących badań ani racjonalnej debaty - szczególnie w Polsce. Panika przed nielegalną przyjemnością sprawia, że cierpią pacjenci- m.in. dzieci chore na lekooporną padaczkę. Medyczna marihuana. Historia hipokryzji otwiera dyskusję i zachęca do zmiany. Marihuana jest znacznie bezpieczniejsza niż alkohol, więc nie ma powodu się jej bać, za to jest wiele powodów, żeby ją badać i podawać tym, którzy jej potrzebują. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zdrowie (1 egz.)
Książka
W koszyku
Badania naukowe wykazały, że współczesne społeczeństwo jest coraz bardziej podatne na choroby, a odporność większości ludzi jest na alarmująco niskim poziomie. Nic dziwnego, skoro codziennie dostarczamy swoim organizmom masę zbędnych, a nawet szkodliwych związków chemicznych, znajdujących się w większości spożywanych przez nas posiłków. Na szczęście istnieje na to sposób. Jest nim żywność probiotyczna. Autorka ujawnia związek pomiędzy pozbawioną równowagi florą jelitową i szeregiem dolegliwości, jak nadciśnienie, alergie, depresja, autyzm, zespół jelita drażliwego i wiele innych. Pomaga wziąć zdrowie we własne ręce, ucząc jak przyrządzać i wprowadzać do diety trzy potężne probiotyczne produkty - kefir, kombuchę i kiszone warzywa. Stosując opracowany przez nią program żywieniowy możesz zalać swój organizm miliardami pożytecznych bakterii, które przywrócą w Twoim ciele równowagę i pozwolą mu uzdrowić się w naturalny sposób. Ta książka rozwieje wszelkie obawy przed samodzielnym przygotowaniem probiotycznej żywności, pozwalając Ci wyleczyć układ pokarmowy oraz doświadczyć energii, zdrowia i witalności, które staną przed tobą otworem, kiedy twoje ciało zacznie działać tak, jak powinno. Znajdziesz tu ponad 100 przepisów na proste i smaczne potrawy zawierające probiotyczną żywność, od koktajli po desery. Poznasz również przydatne informacje dotyczące korzystnych właściwości probiotyków takich jak jabłka, brokuły, cebula, dynia piżmowa, kiełki brukselki i miód. Naturalna żywność gwarancją zdrowia! [gandalf]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Najnowsze badania pokazują, że większość przedmiotów użytku codziennego, które... otaczają nas w domu i w pracy, wręcz ocieka rozmaitymi trującymi substancjami chemicznymi. W jaki sposób przedostają się one do naszych organizmów? I co ważniejsze, jak możemy temu zapobiec? Rick Smith i Bruce Lourie, dwaj kanadyjscy aktywni działacze na rzecz ochrony środowiska, próbują odpowiedzieć na te pytania drogą eksperymentów... na sobie. Przez niemal cztery lata nieustraszeni naukowcy wdychają całą masę przedziwnych substancji podejrzewanych o toksyczność. Porównanie wyników badań lekarskich sprzed szalonego przedsięwzięcia i po nim mrozi krew w żyłach...
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jesteśmy tym, co jemy. Jesteśmy tym, co wdychamy. Jesteśmy tym, co nakładamy na swoją skórę. Jesteśmy wszystkim tym, z czym mamy kontakt na co dzień. I stąd się biorą nasze problemy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zdrowie (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 106.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naszym życiem rządzą… hormony! Niemal każdy na pewnym etapie życia doświadczył przykrych skutków zaburzeń gospodarki hormonalnej, choć nie wszyscy zdajemy sobie z tego sprawę. Często żywimy przekonanie, że jesteśmy skazani na uciążliwe dolegliwości i choroby, nie wiedząc, że przyczyna tkwi w hormonach. Leczenie przez jedzenie to pierwszy tak kompleksowy poradnik na temat zaburzeń hormonalnych skierowany zarówno do kobiet, jak i mężczyzn. Dzięki tej książce uzyskasz konkretne i jasne porady jednego z czołowych amerykańskich lekarzy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Woda. Czipsy. E-papierosy. Kremy do opalania. Ta lista nie ma końca. Co się dzieje, gdy wszystkie te rzeczy wchodzą w reakcję z substancjami tworzącymi nasz organizm? Skąd wiadomo, że to, co jemy, pijemy, wdychamy i wcieramy w siebie, szkodzi nam lub pomaga? Dzięki tej książce poznacie, jak z perspektywy chemika wyglądają różne produkty, i dowiecie się, co może nas zabić, a co niekoniecznie jest szkodliwe i dlaczego. Jak bardzo truje nas przetworzona żywność i na ile jesteśmy tego pewni? Kawa to napój bogów czy diabelska krew? Co się stanie, jeśli w upale przedawkujesz fantany na słońcu (i co to właściwie jest)? Co wspólnego ma maniok z radzieckimi szpiegami? Czy rośliny chcą nas zniszczyć, a mikroorganizmy pożreć całą naszą żywność? Co twój horoskop mówi o chorobach, na które możesz zapaść, i czy jest w tym ziarno prawdy? [nota wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
W Polsce z jego powodu umiera kilkadziesiąt tysięcy osób rocznie. Na całym świecie zanieczyszczone powietrze zabija siedem milionów ludzi. Więcej niż palenie papierosów. Podwyższa ryzyko wystąpienia udarów, zawałów serca, nowotworów, przyczynia się do przedwczesnych porodów, występowania demencji, astmy i wielu innych schorzeń. To wszystko już teoretycznie wiemy. Ale co możemy zrobić Beth Gardiner podróżuje po świecie (odwiedza również Polskę), aby spotkać się z naukowcami, którzy zmienili nasze rozumienie wpływu zanieczyszczeń na ludzkie organizmy. Śledzi także ekonomiczne i polityczne powody, dla których zanieczyszczone powietrze pozostaje na poziomie zagrażającym życiu i zdrowiu. Autorka skupia się na realistycznych rozwiązaniach i inspirujących historiach ludzi walczących o zdrowszą przyszłość. Napisała książkę, która stanowi ważny głos w dyskusji o jednym z najistotniejszych problemów naszych czasów. Beth Gardiner to amerykańska dziennikarka, obecnie mieszkająca w Londynie. Publikuje w The New York Times, The Guardian, National Geographic, Time i The Wall Street Journal. Zajmuje się zdrowiem, środowiskiem i zrównoważonym rozwojem, pisała także o polityce, edukacji i feminizmie. Przez 10 lat była reporterką Associated Press. [lubimyczytac.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ekologia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 502/504 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 504 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zastosowanie herbaty do celów medycznych, czyli leczenie herbatą, polega na wykorzystywaniu zawartych w niej składników zgodnie z zasadami tradycyjnej medycyny chińskiej. Jest to skuteczna metoda leczenia wielu chorób i zapobiegania im, poczynając od choroby wieńcowej serca, dolegliwości dróg oddechowych i innych schorzeń narządów wewnętrznych. [opis z okładki].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Uwolnij się od poczucia winy i zacznij na nowo cieszyć się tym, co jesz. Cała prawda o soli, cukrze, tłuszczu, węglowodanach... i modnym ostatnio glutenie. Nareszcie rozprawiamy się z żywieniowymi demonami współczesnego świata. Ta wywrotowa książka dziennikarza naukowego obala mity, które zdominowały amerykański styl odżywiania, i pokazuje czytelnikom, jak uwolnić się od poczucia winy i na nowo pokochać jedzenie. Z pewnością rozbudzi kontrowersje wokół naszej obsesji na temat prawidłowego odżywiania. Gluten. Sól. Cukier. Tłuszcz. Oto czarne charaktery amerykańskiej diety, a przynajmniej tak każą nam sądzić lekarze i specjaliści od żywienia. Ale naukowcy nie wydali jeszcze wiążącej opinii, tymczasem ludzie masowo eliminują z jadłospisu produkty zbożowe i syrop kukurydziany, gdyż zostali wprowadzeni w błąd. A prawda jest taka, że prawie wszyscy możemy wrócić do tradycyjnych burgerów i nic złego się nam nie stanie. Pamiętacie czasy, kiedy najgroźniejszym wrogiem było masło? A teraz wróciło do łask. Może pamiętacie, że dieta Atkinsa kiedyś cieszyła się popularnością, potem skazano ją na potępienie, a potem znów oczyszczono z zarzutów. Być może zastanawiacie się, czemu wszyscy wasi przyjaciele ograniczają spożycie soli albo stosują dietę jaskiniowca, a może nawet nosicie się z zamiarem odstawienia produktów zbożowych. Książka ta jest wybawieniem dla czytelników cierpiących na rozchwianie żywieniowe. Tak samo jak tysiąc lat temu naukowcy i lekarze wiedzą zdumiewająco mało o prawidłowym odżywianiu, chociaż Amerykanie wydają miliony dolarów i poświęcają mnóstwo czasu ulegając obsesji na punkcie zdrowego jedzenia. [swiatksiazki.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Prace Naukowe. Monografie = Scientific Studies. Monographs / Instytut Techniki Budowlanej.)
Spis treści: 1. Wprowadzenie ; 2. Ogólna charakterystyka hałasu niskoczęstotliwościowego w świetle danych literaturowych (Fizyczne właściwości hałasu niskoczęstotliwościowego, Percepcja i oddziaływanie infradżwiękówi hałasów niskoczęstotliwościowych na człowieka, Fizjologiczne skutki oddziaływania infradżwiękówi hałasów niskoczęstotliwościowych na organizm człowieka, Dopuszczalne poziomy hałasu niskoczęstotliwościowego w pomieszczeniach mieszkalnych) ; 3. ldentyfikacja źródeł hałasu niskoczęstotliwościowego występujących w budownictwie mieszkaniowym w Polsce (Źródła uciążliwego hałasu występującego w budynkach mieszkalnych w Polsce, Przegląd i analiza wyników pomiarów hałasu niskoczęstotliwościowego w budynkach mieszkalnych, Przyczyny powstawania hałasu niskoczęstotliwościowego w budynkach) ; 4. Wpływ hałasu niskoczęstotliwościowego na zdrowie mieszkańców i subiektywna ocena uciążliwości w świetle badań epidemiologicznych (Metodyka badań, Wyniki badania ankietowego, Wnioski z badań epidemiologicznych nad skutkami zdrowotnymi długotrwałego oddziaływania hałasu niskoczęstotliwościowego na mieszkańców) ; 5. Badania laboratoryjne progów detekcji słuchowej dźwięków niskoczęstotliwościowych (badań, Metodyka i wyniki badań, Wnioski z przeprowadzonych badań laboratoryjnych progów detekcji słuchowej dźwięków niskoczęstotliwościowych) ; 6. Metody i kryteria oceny hałasu niskoczęstotliwościowego (Przegląd i analiza przydatności stosowanych parametrów i kryteriów oceny hałasu, Kryteria oceny hałasu niskoczęstotliwościowego w budynkach mieszkalnych zaproponowane przez autorkę, Propozycja oceny hałasu niskoczęstotliwościowego na podstawie parametrów hałasu zmierzonych według zaleceń normy europejskiej PN-EN ISO 1603222006).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 245 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 175 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sytuacja lockdownu jest gigantycznym eksperymentem społecznym, o skutkach którego będziemy przekonywać się w ciągu najbliższych lat. Pandemia jest wstrząsowym korygującym doświadczeniem poznawczym dla jednostek i społeczeństw. Jest też wstrząsem dla wielu gałęzi przemysłu i konstrukcji globalnej wioski. Książka w mojej ocenie ma przekaz pozytywny: kryzys epoki może stać się początkiem nowego. Kryzys psychiczny związany z sytuacją covidowego dystresu, jak każdy kryzys, może dekompensować utrwalone strategie radzenia sobie z rzeczywistością, zarówno te indywidualne, jak i społeczne i odsłaniać problemy, które zostały wcześniej stłumione, a teraz mogą być przepracowane i zintegrowane. Kryzys globalny staje się w ten sposób przyczynkiem do dezintegracji pozytywnej, z której człowiek i ludzkość mogą wyjść wygranymi. Wszystko zależy od nas, czy będziemy potrafili nadawać pozytywny sens trudnym doświadczeniom i przekuwać je w rozwój osobisty, oraz czy będziemy potrafili iść pod prąd i zło dobrem zwyciężać. Najtrudniejszy kryzys społeczny może prowadzić na dno rozpaczy albo do odnalezienia siebie, swojej tożsamości, potrzeby relacji i docenienia zwykłej obecności drugiego człowieka w par-ku, w sklepie czy też lekarza w poradni. Gratuluję autorom szybkiej reakcji w dostrzeżeniu szerokiej gamy problemów, związanych z pandemią COVID-19, jednym z największych kryzysów społecznych XXI wieku. [prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Marek Krzystanek]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19.4.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wiedza ta od stuleci stanowi fundament filozofii i medycyny japońskiej, ale dopiero niedawno sztuka shinrin-yoku, poparta naukowymi dowodami, zaczęła fascynować ludzi Zachodu. Shinrin-yoku to dosłownie „sztuka kąpieli leśnych” lub inaczej „sztuka zanurzenia się w zieleni”. W naturze znajduje się wszystko, czego człowiek potrzebuje do osiągniecia stanu równowagi i spokoju. Shinrin-yoku uczy, jak obcować z przyrodą tak, by wyciszyć myśli, wzmóc koncentrację, poprawić kondycję fizyczną, a przede wszystkim odzyskać radość i witalność. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ja (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bezlitosna immunizacja : prawda o szczepionkach / dr Aleksander Kotok ; [tłumaczenie Marcin Pracki]. - Warszawa : Hartigramma, 2015. - 703, [1], 23, [1] strona : ilustracja, wykresy ; 22 cm.
Doktor Aleksander Kotok, praktykujący lekarz i historyk medycyny, z pasją detektywa prowadzi nas przez prawdziwą historię szczepień – od czasów Jennera, tak hołubionego twórcy szczepionki przeciw ospie prawdziwej, po czasy nowożytne, charakteryzujące się coraz większym wysypem szczepionek. Tę doskonale udokumentowaną źródłami naukowymi książkę czyta się momentami jak thriller medyczny. Obnaża ona drugą twarz medycyny – pełną niejednoznaczności, ludzkich tragedii, korupcji, prawdziwej rywalizacji po trupach, przypadków tuszowania powikłań poszczepiennych i zmowy milczenia oficjalnych autorytetów medycznych. Jednocześnie to historia walki o prawdę, która coraz bardziej wypływa na światło dzienne. Książka ukazuje, że do grona sceptyków szczepień zawsze należało mnós­two utytułowanych osób o wybitnych osiągnięciach naukowych. Od uzyskania odpowiedzi na przedstawione tu, niewygodne dla przemysłu szczepionkowego pytania, i osobistych decyzji, zależy zdrowie Twoje i Twoich dzieci. Czy warto powierzyć te decyzje innym? Osądź sam. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 615 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Zwalczanie zapylenia / Jan Juda. - Warszawa : Wydaw. Związkowe, 1962. - 397, [1] s. : il., rys., wykr. ; 25 cm.
Autor
Forma i typ
Temat
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 176.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
91 proc. Polaków kupuje słodycze, a dla większości są one stałym elementem diety. Prawie połowa z nas zjada słodkości co najmniej 5 razy w tygodniu, a ponad 10 proc. sięga po słodką przekąskę kilka razy dziennie. Nie jesteśmy świadomi faktu, że cukier ukryty w codziennych produktach spożywczych buduje w nas nałóg, z którym przyjdzie nam stoczyć nierówną walkę lub poddać mu się bez reszty. Niemal wszyscy znają uczucie dojmującego ssania w żołądku, które każe natychmiast kupić batonik w kiosku i pochłonąć go w trzy sekundy. Nie wyobrażamy sobie popołudniowej kawy bez kawałka ciasta, a na sklepowych półkach ciężko znaleźć produkty bez dodatku sacharozy, glukozy, fruktozy, syropu glukozowo-fruktozowego. A nadmiar cukru w diecie powoduje nie tylko problemy z wagą, ale i huśtawki nastroju oraz kłopoty z koncentracją. [lubimyczytac.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Medycyna (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Maskary, woski, odżywki, toniki, dezodoranty, kremy – czym tak naprawdę się upiększamy? Beatrice Mautino, włoska biotechnolog, ekspertka w branży chemii kosmetycznej, rozprawia się z wszechobecnymi w niej oszustwami, mitami na temat pielęgnacji i zawartością naszych kosmetyczek. Czy cellulit naprawdę jest chorobą, którą musimy zwalczać tysiącami kremów, masaży i zabiegów? Czy istnieje różnica między setkami oferowanych przez sklepy szamponów, których producenci obiecują inny rodzaj cudu? Czy produkty oznakowane jako „nietestowane na zwierzętach” rzeczywiście takie są? Czy „paraben free” znaczy „w 100% naturalny”? Czy włos naprawdę „oddycha” i czy możemy mu w tym pomóc za pomocą kosmetyków? Czy jedzenie kolagenu poprawi kondycję naszej skóry? Czy kosmetyki anti-age to skuteczny sposób na zmarszczki? Świetny zdroworozsądkowy, poparty badaniami naukowymi i demaskujący nieuczciwe praktyki marketingowe poradnik na temat kosmetyków oraz pielęgnacji, który powinna przeczytać każda świadoma konsumentka![nota wydawcy].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 646.7 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 176.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żyj brudniej, jedz czyściej" - takim przewrotnym hasłem autorka, doświadczony lekarz, zachęca nas do bardziej racjonalnego i odważnego podejścia do zdrowia, które neguje wiele zbyt pochopnie przyjętych konwencji. Mikrobiom - zbiorcza nazwa trylionów żyjących w nas bakterii - to dziś jeden z najgorętszym tematów w medycynie. Czerpiąc z wyników najnowszych badań dr R. Chutkan pokazuje, że typowa zachodnia dieta oraz przesadnie sterylny styl życia pozbawia nas wsparcia ze strony "dobrych" bakterii jelitowych, które odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, a naraża na rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych. Te zaburzenia równowagi mikrobiomu, powodowane naszymi niezdrowymi przyzwyczajeniami, wywołują lawinowy wzrost chorób autoimmunologicznych i przewlekłych. Na szczęście odpowiednie zmiany w codziennym trybie życia i odżywiania oraz mniejszy zapał w stosowaniu antybiotyków mogą odwrócić te procesy. Rozliczne skutki tego mogą nas zadziwić: - Poprawa trawienia - Lepszy stan skóry - Złagodzenie lub usunięcie reakcji alergicznych - Eliminacja trądziku, czyraków, opryszczki - Odporność na przeziębienia - Dobry nastrój - Energia na co dzień. Oprócz fascynującej wiedzy w książce znajdziemy m.in. praktyczne zalecenia dietetyczne, przestrogi przed szkodliwą obsesją na punkcie czystości oraz wskazania, jak chronić się przed nadmiarem antybiotyków, lecząc się z drobniejszych infekcji bez uciekania się do tych środków. [lubimyczytac.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 612/613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej