Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(75)
IBUK Libra
(1)
Forma i typ
Książki
(74)
Publikacje dydaktyczne
(21)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(17)
Publikacje popularnonaukowe
(16)
Publikacje naukowe
(9)
Publikacje fachowe
(7)
Poradniki i przewodniki
(4)
Audiobooki
(1)
E-booki
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(110)
wypożyczone
(11)
nieokreślona
(2)
Placówka
Planeta 11
(20)
Biblioteka Ekonomiczno-Techniczna
(33)
Filia nr 2
(5)
Filia nr 4
(4)
Filia nr 5
(5)
Filia nr 6
(9)
Filia nr 9
(10)
Filia nr 10
(12)
Filia nr 12
(11)
Filia nr 13
(5)
Filia nr 15
(3)
Filia nr 16
(2)
Filia nr 18
(4)
Autor
Gouny Nicolas (1973- )
(6)
Grzyb Katarzyna (tłumaczka)
(6)
Cymerman Ryszard (1947- )
(3)
Kostrzyński Marcin
(3)
Biliński Witold
(2)
Jamroz Dorota (1939- )
(2)
Kozłowski Maciej
(2)
Laurent Françoise (1956- )
(2)
Nóżka Kazimierz
(2)
Scelina Marcin
(2)
Sumińska Dorota (1957- )
(2)
Abbadie Luc
(1)
Aitch
(1)
Bacior Stanisław
(1)
Baer-Nawrocka Agnieszka
(1)
Barański Bartosz
(1)
Barszcz Przemysław
(1)
Bartkowski Jerzy
(1)
Baudouin Michel
(1)
Bednarek Andrzej (1949-2003)
(1)
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(1)
Behar Susie
(1)
Bielmeier Armin (1965- )
(1)
Bielmeier Sandra (1970- )
(1)
Bone Emily
(1)
Bradley Kirsten
(1)
Bross-Burkhardt Brunhilde (1956- )
(1)
Buraczewski Stanisław (1925- )
(1)
Byra Agata
(1)
Ceitel Jan
(1)
Chachułowa Jadwiga
(1)
Cheeseman Polly
(1)
Chmielewska Barbara
(1)
Cichoń Dariusz
(1)
Clarkson Jeremy (1960- )
(1)
Czakowski Dariusz
(1)
Czyżewski Andrzej (1947- )
(1)
Deppe Iris
(1)
Domański Tadeusz
(1)
Drygas Mirosław
(1)
Dumas Roy Sandrine (1969- )
(1)
Dymnicka Maria
(1)
Egan Timothy (1954- )
(1)
Elford Sally
(1)
Fedyszak-Radziejowska Barbara (1949- )
(1)
Fetliński Andrzej
(1)
Fitzsimons Cecilia
(1)
Francesconi Michel (1959- )
(1)
Giefing Dieter Franciszek (1942- )
(1)
Gnatowski Tomasz
(1)
Godek Jacek
(1)
Grabowska-Olszewska Barbara (1933- )
(1)
Grochowicz Józef (1936- )
(1)
Grudniewska Barbara (1930-2021)
(1)
Gądek Mariusz (1982- )
(1)
Głowacki Stanisław (leśnictwo)
(1)
Harari Yuval Noah (1976- )
(1)
Hałasiewicz Andrzej
(1)
Hewelke Piotr (1947- )
(1)
Hołdyński Czesław
(1)
Jaszczak Roman (1964- )
(1)
Jezierska-Thöle Aleksandra
(1)
Jones Lucy
(1)
Juchniewicz Małgorzata
(1)
Jóźwiak Michał (tłumacz)
(1)
Kalinowski Sławomir (1978- )
(1)
Kamińska Anna Dorota
(1)
Kamiński Julian (1929- )
(1)
Karpowicz Diana (1986- )
(1)
Kawecki Zdzisław (1938- )
(1)
Kijak Zenon
(1)
Kimpimäki Essi
(1)
Kochanowska-Szlęzak Ewa
(1)
Komorowski Łukasz (gospodarka przestrzenna)
(1)
Korczyński Ignacy (1948- )
(1)
Kowalczyk Cezary
(1)
Kołaczek Natalia (1989- )
(1)
Książek Marek (1951- )
(1)
Kurowska Krystyna
(1)
Liberti Stefano (1974- )
(1)
Lindgren Torgny (1938-2017)
(1)
Lymbery Philip (1965- )
(1)
Lévêque Anne-Claire (1965- )
(1)
Majdecka-Strzeżek Anna
(1)
Majdecki Longin (1925-1997)
(1)
Marks-Bielska Renata
(1)
Mazur Andrzej (1967- )
(1)
Mańka Małgorzata (1951- )
(1)
Michalak Agata (1987- )
(1)
Mikołajczyk Joanna
(1)
Misiąg Jan
(1)
Misiąg Wojciech (1951- )
(1)
Molenda Jarosław (1965- )
(1)
Mytting Lars (1968- )
(1)
Möller Lotte (1938- )
(1)
Mętrak-Ruda Natalia
(1)
Nasalski Zbigniew
(1)
Nicewicz-Staszowska Ewa
(1)
Nowak Andrzej (geodeta)
(1)
Oakeshott Isabel
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(28)
2010 - 2019
(28)
2000 - 2009
(12)
1990 - 1999
(8)
Okres powstania dzieła
2001-
(57)
1901-2000
(7)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(76)
Język
polski
(75)
angielski
(1)
Odbiorca
6-8 lat
(12)
Dzieci
(12)
Szkoły wyższe
(11)
Studenci
(8)
9-13 lat
(3)
Architekci
(1)
Architekci krajobrazu
(1)
Konserwatorzy zabytków
(1)
Pracownicy samorządowi
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(5)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura angielska
(1)
Literatura islandzka
(1)
Temat
Leśnictwo
(10)
Las
(9)
Rolnictwo
(9)
Ludzie a zwierzęta
(7)
Żywienie zwierząt
(5)
Ekologia
(4)
Etologia
(4)
Pasza (rolnictwo)
(4)
Produkcja żywności
(4)
Zwierzęta
(4)
Zwierzęta gospodarskie
(4)
Zwierzęta leśne
(4)
Gospodarka wodna
(3)
Grunty rolne
(3)
Leśnicy
(3)
Miód
(3)
Ogrodnictwo
(3)
Przemysł rolno-spożywczy
(3)
Pszczelarstwo
(3)
Rośliny
(3)
Biotechnologia
(2)
Chów zwierząt
(2)
Drewno
(2)
Drzewa
(2)
Etnografia
(2)
Gospodarstwo rolne
(2)
Konkurencyjność
(2)
Owoce
(2)
Polityka rolna
(2)
Prawa zwierząt
(2)
Pszczelarze
(2)
Pszczoła miodna
(2)
Rolnictwo ekologiczne
(2)
Rośliny leśne
(2)
Technologia żywności
(2)
Tereny zielone
(2)
Unia Europejska (UE)
(2)
Wsie
(2)
Zachowanie się zwierząt
(2)
Środowisko przyrodnicze
(2)
Żywność
(2)
Agrobiznes
(1)
Algorytmy
(1)
Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)
(1)
Analiza chemiczna
(1)
Architektura krajobrazu
(1)
Autostrady
(1)
Banany
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Biogazownie
(1)
Biomasa
(1)
Budownictwo
(1)
Bydło domowe
(1)
Czekolada
(1)
Dane osobowe
(1)
Degradacja środowiska
(1)
Drób
(1)
Edukacja ekologiczna
(1)
Ekstremalne zjawiska pogodowe
(1)
GHP/GMP (standard)
(1)
Geografia
(1)
Geologia
(1)
Gospodarka leśna
(1)
Handel
(1)
Hodowcy bydła
(1)
Hodowcy drobiu
(1)
Hodowcy owiec
(1)
Infrastruktura techniczna
(1)
Innowacje
(1)
Integracja europejska
(1)
(1)
Jakość życia
(1)
Jakość żywności
(1)
Kataster nieruchomości
(1)
Klęski elementarne
(1)
Konserwacja zabytków
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Konsumpcja (ekonomia)
(1)
Kostrzyński, Marcin
(1)
Kryzys gospodarczy
(1)
Kultura
(1)
Lis
(1)
Makaron
(1)
Marnotrawstwo żywności
(1)
Materiały budowlane
(1)
Mechanika gruntów
(1)
Melioracje rolne
(1)
Metody badawcze
(1)
Mieszanki paszowe
(1)
Mieszkania
(1)
Mieszkańcy wsi
(1)
Minerały
(1)
Mięso
(1)
Modele ekonomiczne
(1)
Monopson
(1)
NATURA 2000
(1)
Nieruchomości
(1)
Nieruchomości rolne Skarbu Państwa
(1)
Obszary wiejskie
(1)
Ocena oddziaływania na środowisko
(1)
Temat: czas
2001-
(14)
1901-2000
(6)
1801-1900
(4)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1-100
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
1001-1100
(1)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1918-1939
(1)
1989-2000
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
401-500
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
501-600
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
601-700
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
701-800
(1)
800-701 p.n.e.
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(11)
Kraje Unii Europejskiej
(3)
Bieszczady (góry)
(2)
Nadleśnictwo Baligród (obszar)
(2)
Olsztyn (woj. warmińsko-mazurskie ; okolice)
(2)
Ameryka Południowa
(1)
Białystok (woj. podlaskie ; okolice)
(1)
Brzesko (woj. małopolskie)
(1)
Finlandia
(1)
Górny Śląsk
(1)
Islandia
(1)
Jezioro Solińskie (zbiornik wodny)
(1)
Kanada
(1)
Nadleśnictwo Kudypy (obszar)
(1)
Niemcy Wschodnie
(1)
Polska (część południowa)
(1)
Polska (część północna)
(1)
Polska (część zachodnia)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Tarnów (woj. małopolskie)
(1)
Wielka Brytania
(1)
Województwo warmińsko-mazurskie (1999- )
(1)
Województwo łódzkie (1999- )
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Podręcznik
(20)
Publikacja bogato ilustrowana
(11)
Publikacje dla dzieci
(10)
Opracowanie
(8)
Broszura
(6)
Poradnik
(6)
Reportaż
(6)
Publicystyka
(5)
Monografia
(4)
Esej
(3)
Literatura o regionie
(3)
Raport z badań
(3)
Wydawnictwa popularne
(3)
Przepisy kulinarne
(2)
Antologia
(1)
Case study (studium przypadku)
(1)
Felieton
(1)
Informatory
(1)
Komentarz do ustawy
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Raport
(1)
Reportaż problemowy
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(62)
Biologia
(11)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(10)
Edukacja i pedagogika
(8)
Ochrona środowiska
(7)
Historia
(6)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(6)
Socjologia i społeczeństwo
(5)
Dom i ogród
(3)
Inżynieria i technika
(3)
Kulinaria
(3)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(3)
Architektura i budownictwo
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Geografia i nauki o Ziemi
(2)
Hobby i czas wolny
(2)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(2)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(1)
Chemia
(1)
Nauka i badania
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
Transport i logistyka
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
76 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Rozwiązywanie zadań związanych z gospodarowaniem wodą na obszarach użytkowanych rolniczo wymaga dostępu do dużej ilości danych o różnym charakterze. Stanowią one przede wszystkim dane meteorologiczne, glebowe, roślinne i ekonomiczne oraz różnego rodzaju parametry i współczynniki o charakterze fizycznym i chemicznym dotyczące gleby, wody i atmosfery oraz wskaźniki biologiczne.Pierwsze dwa ćwiczenia obejmują elementy metodyki oceny warunków przyrodniczych z punktu widzenia klimatycznego oraz metodykę obliczeń potrzeb wodnych roślin....[nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 93 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Akademia Mądrego Dziecka)
(Wiem, Co Jem!)
Wiadomo, że do chleba trzeba mąki, ale skąd się ona właściwie bierze? Jak kiedyś uprawiano zboże, a jak robi się to dziś? Co się dzieje w młynie? Czym różnią się mąki i dlaczego te ciemniejsze są zdrowsze? Jakie pieczywo je się w różnych zakątkach świata i dlaczego trzeba unikać takiego, które ma w składzie konserwanty? „Wiem, co jem!” to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna zabawnych ilustracji i ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; i jak trafiają do sklepów i na talerze. [egmont.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ne/Rozmaitości (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Ciekawostki (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czytaliście z wypiekami na twarzy Historię pszczół Mai Lunde? Nadszedł czas by dowiedzieć się więcej o tych fascynujących owadach i zaprosić je do swego ogrodu. „Gdy zginie ostatnia pszczoła, ludzkości pozostaną tylko cztery lata życia” – to zdanie przypisywano przez lata Albertowi Einsteinowi. Dziś biolodzy biją na alarm, a organizacje proekologiczne organizują kolejne akcje na rzecz ratowania zmniejszającej się populacji owadów, od których zależy nasze życie i życie naszej planety. Powagę sytuacji pojął Joachim Petterson i z grafika przekwalifikował się na… pszczelarza. A dokładniej stał się pszczelarzem po godzinach i dziś pasji tej poświęca każdą wolną chwilę. Jest znawcą zwyczajów pszczół, wie, jak je obłaskawić i jak zapewnić im idealne warunki życia w przydomowym ogrodzie. W tej książce zebrał wszystkie swoje doświadczenia, anegdoty i przemyślenia. Konkretne porady sąsiadują tu z osobistymi opowieściami o zakładaniu pasieki. O swojej pasji Petterson opowiada z przejęciem i prawdziwym zaangażowaniem, które udzielają się czytelnikom. Teraz czas na Was! Obudźcie się do życia razem z pszczołami. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zwierzęta (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Akademia Mądrego Dziecka)
(Wiem, Co Jem!)
Wszystkie dzieci kochają makaron, ale czy rzeczywiście wiedzą, co jedzą? Sprawdź, kto wymyślił makaron, jakie jego rodzaje znano w Mezopotamii i starożytnym Rzymie, a jakie kluski jadł Marco Polo w Chinach. Dowiedz się, jak powstają i jak nazywają się różne rodzaje makaronu oraz naucz się go przygotowywać samemu i poprawnie gotować. „Wiem, co jem!” to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; skąd się biorą poszczególne produkty spożywcze; i jak trafiają do sklepów i na talerze. Zabawne ilustracje i proste teksty ułatwiają zrozumienie treści, pomagają oswoić się z rozmaitymi produktami i zachęcają do próbowania nowych smaków. Książki z serii „Wiem, co jem” kształtują dobre nawyki żywieniowe. Autorzy w prosty sposób wyjaśniają, czym są składniki odżywcze czy kalorie, zachęcając do zdrowego jedzenia. [wydawca]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Ciekawostki (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podręcznik dla zainteresowanych ogrodnictwem prowadzonym z zachowaniem równowagi biologicznej. Zarówno dla rozpoczynających przygodę z uprawą roślin, jak i dla osób, które istniejący ogród chcą przekształcić w prowadzony w zgodzie z naturą. Od krótko omówionych korzeni bioogrodnictwa przez konkretne praktyczne realizacje (siedem wzorcowych projektów, które pokazują szerokie spektrum możliwości, m.in. mały ogródek przydomowy, samowystarczalny duży ogród, sad, miejski ogród społeczny) po instrukcje krok po kroku, jak wdrożyć w życie idee ogrodnictwa biologicznego: - oszczędność wody, energii i surowców naturalnych; - rezygnacja z chemicznych oprysków oraz łatwo rozpuszczalnych nawozów mineralnych; - gleba jako podstawa: odpady roślinne pozostające w naturalnym obiegu w ogrodzie - bioróżnorodność jako sposób na naturalną ochronę roślin. Uprawa zarówno roślin użytkowych, czyli warzyw, ziół, drzew i krzewów owocowych, jak i kwiatów ozdobnych. Przejrzysty układ, poglądowe rysunki i fotografie, dużo praktycznych porad. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Ogród (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 104 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Akademia Mądrego Dziecka)
(Wiem, Co Jem!)
Banany to najczęściej jedzone owoce na świecie, ale czy wiesz, że jeszcze 200 lat temu miały pestki, a wśród 1500 odmian są też warzywne?! To bardzo pożywne owoce bogate w cukry i potas, nabierają słodyczy wraz z plamkami na skórze, dojrzewają w ciemności i lepiej trawią się, gdy jemy je rozgniecione. „Wiem, co jem!” to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna zabawnych ilustracji i ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; i jak trafiają do sklepów i na talerze. [wydawca]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ne/Rozmaitości (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ciekawostki (1 egz.)
Książka
W koszyku
Profesor Parzyziółko zaprasza do tajemniczego świata ziół! Dzięki zapiskom profesora odkryjesz sekrety ziół i zawodu zielarza, dowiesz się co wspólnego bazyliszek ma z bazylią, po co starożytni rzymianie nosili liście laurowe na głowie i czego najbardziej boją się komary. Parzyziółko uchyli drzwi zielarskiej pracowni, gdzie trzyma swoje najcenniejsze zbiory, a przy okazji zdradzi kilka przepisów na domowe mikstury.[znak].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Przyroda.Ekologia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Rośliny (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Akademia Mądrego Dziecka)
(Wiem, Co Jem!)
Z czego robi się czekoladę? Jak rosną kakaowce i dlaczego tak trudno o ich owoce? Czym różni się czekolada gorzka od mlecznej i białej? Jak wybrać tę najlepszą? I kto je najwięcej tego przysmaku na świecie? „Wiem, co jem!” to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna zabawnych ilustracji i ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; i jak trafiają do sklepów i na talerze. Zabawne ilustracje i proste teksty ułatwiają zrozumienie treści oraz pomagają oswoić się z nielubianymi produktami i zachęcają do próbowania nowych smaków.[nota wydawcy].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Ciekawostki (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedzenie na naszym talerzu to ostatnie ogniwo globalnego systemu produkcji żywności, który prowadzi wprost do zagłady Ziemi. Warto być tego świadomym wybierając się do supermarketu. Zmowa koncernów spożywczych i finansistów doprowadziła do powstania firm-szarańczy, które produkują żywność na masową skalę, jak najmniejszym możliwym kosztem. Jedynym ich celem są szybkie zyski. Rabują zasoby naturalne, aż do całkowitego ich wyczerpania. Zniszczywszy jedno miejsce przenoszą się gdzie indziej, dokładnie tak, jak robi to stado szarańczy. Liberti śledzi największych producentów wieprzowiny - najczęściej spożywanego mięsa; soi - najbardziej poszukiwanego warzywa strączkowego; tuńczyka w puszce - drugiego (po krewetkach) najczęściej sprzedawanego produktu pochodzenia morskiego oraz koncentratu pomidorowego, wyrobu z najpopularniejszego na świecie warzywa. Te produkty stanowią podstawę diety większości światowej populacji, a zarazem przyczynę największych szkód wyrządzanych Ziemi przez przemysł spożywczy. Dziennikarz ostrzega: obecny system żywieniowy jest nie do utrzymania. Pora poważnie się zastanowić, co dalej. Stefano Liberti - nagradzany dziennikarz i producent filmowy. Współpracuje m.in. z „Internazionale”, „Le Monde Diplomatique”, „El Pais” czy „Al. Jazeera English”. W 2008 r. wydał książkę „Na południe od Lampeduzy”, której przyznano nagrodę “Indro Montanelli”. W 2011 napisał “Land grabbing. Journeys into the new colonialism”, która została przetłumaczona na angielski, francuski, niemiecki, hiszpański, koreański oraz chiński. Jest reżyserem filmów “The hell of child-wizards”, “Closed sea” (wraz z Andreą Segre), “Container 158” (z Enrico Parentiego), “Soyalism” (również z Parentim). źródło opisu: https://kulturalnysklep.pl/
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-92 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-92 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Publicystyka (1 egz.)
Książka
W koszyku
Historia dzieje się na naszych oczach: odkryto sposób na wytwarzanie wystarczającej ilości jedzenia dla wciąż rosnącej ludzkiej populacji. Ziemia ledwo dyszy. Wzrost zaludnienia i popytu na mięso, jaja, nabiał i skórę sprawia, że przemysłowa hodowla miliardów zwierząt stała się ze wszech miar szkodliwa. Nie ma nic naturalnego w kurze, której podaje się stymulatory wzrostu i hoduje w szopie z kilkudziesięcioma tysiącami innych, ani w krowie czy świni, które wraz z paszą wchłaniają obłędne ilości antybiotyków. Dlatego trwają zaawansowane prace nad produkcją i komercjalizacją czystego mięsa - prawdziwego mięsa - tworzonego bez udziału zwierząt. Naukowcy zapewniają, że rozwój mięsa z tkanki zwierzęcej nie da fałszywego mięsa, tak jak sklonowanie owcy nie doprowadziło do powstania fałszywej owcy. Wręcz przeciwnie: techniki laboratoryjne pozwalają uzyskać mięso nieskażone hormonami, pestycydami, bakteriami E. coli czy konserwantami. W tej przełomowej książce doktor Paul Shapiro opowiada szaloną historię wizjonerskich wynalazców, laboratoria naukowe i inwestorów, których celem jest postawienie na naszych stołach pierwszych na świecie produktów zwierzęcych wyhodowanych bez zwierząt. Paul Shapiro napisał aktualną i pouczającą książkę o ekscytującej transformacji, która czeka sposób produkcji jedzenia. [marginesy.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Prawa zwierząt (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Akademia Małego Przyrodnika)
("Jedność" dla Dzieci)
Jeśli chcecie wiedzieć wszystko o owadach, koniecznie zajrzyjcie do tej książki, która zabierze was do fascynującego świata przyrody i odkryje przed wami niejedną owadzią tajemnicę. [z okładki]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 59 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ne/Przyroda (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dość / Dorota Sumińska. - Wydanie pierwsze. - Kraków : Wydawnictwo Literackie, 2020. - 163, [4] strony ; 20 cm.
Dość! – krzyczy Dorota Sumińska, bo jak nikt inny rozumie zwierzęta i z dnia na dzień coraz bardziej nienawidzi ludzkości, która uważa się za ważniejszą od wszystkiego, co człowiekiem nie jest. Zasiada na tronie świata i chce być jego panem. Panem życia i śmierci. Dąży do podporządkowywania sobie innych żywych istot, stanowienia o ich wolności i przestrzeni do życia, godzinach snu, posiłku, wypróżniania się i zażywania cielesnych przyjemności; do zabierania im dzieci; do zmieniania ich życia w piekło. Gdy takie traktowanie dotyczy samego człowieka, bez ogródek nazywamy je zbrodnią, bestialstwem, mordem. A jednocześnie ze zniewolenia i zabijania zwierząt uczyniliśmy dochodowy interes. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Prawa zwierząt (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Dość / Dorota Sumińska. - Kraków : Wydawnictwo Literackie, copyright 2020. - 1 CD (2 godz. 45 min) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
Dość! – krzyczy Dorota Sumińska, bo jak nikt inny rozumie zwierzęta i z dnia na dzień coraz bardziej nienawidzi ludzkości, która uważa się za ważniejszą od wszystkiego, co człowiekiem nie jest. Zasiada na tronie świata i chce być jego panem. Panem życia i śmierci. Dąży do podporządkowywania sobie innych żywych istot, stanowienia o ich wolności i przestrzeni do życia, godzinach snu, posiłku, wypróżniania się i zażywania cielesnych przyjemności; do zabierania im dzieci; do zmieniania ich życia w piekło. Gdy takie traktowanie dotyczy samego człowieka, bez ogródek nazywamy je zbrodnią, bestialstwem, mordem. A jednocześnie ze zniewolenia i zabijania zwierząt uczyniliśmy dochodowy interes. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Książka mówiona - Dokument (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Niniejsze opracowanie zawiera syntezę wyników inwentaryzacji przyrodniczej wykonanej w lasach państwowych na terenie województw warmińsko-mazurskiego, mazowieckiego, pomorskiego i kujawsko-pomorskiego w zasięgu działania Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Olsztynie i w Białymstoku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Książka
W koszyku
Warzywa lub zioła samodzielnie wyhodowane w domu? Własnoręcznie wykonana doniczka? Hotelik dla pszczół? Ogród w słoiku? Wystarczy mieć ogródek, balkon lub po prostu parapet i odrobinę cierpliwości, a owoce własnej pracy na pewno przyniosą dzieciakom wiele satysfakcji. To prawdziwa frajda obserwować dzień po dniu, jak rośnie zasadzony przez nas kwiat, jeść kanapki z warzywami lub ziołami wyhodowanymi w domu czy przydomowym ogródku, karmić ptaki i poznawać tajemnice przyrody.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ogród (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Eko)
Lis nie jest dużym drapieżnikiem, ale efektownym: smukła ognista sylwetka, gruba kita z białą końcówką i dzikie, ale przenikliwie inteligentne oczy. Poza tym potrafi zjeść niemal wszystko (poluje na gryzonie, zające, wydry i ptaki, wyjada jaja z gniazd, nie pogardzi dżdżownicami, padliną ani owadami, a jesienią zdarza mu się przejść na dietę owocową) i zasiedlić niemal każde terytorium - od Afryki aż po krąg polarny. I coraz częściej przenika do miast. Od wieków wzbudza też kontrowersje. W mitologii greckiej był potworem, jednym z dzieci Echidny. W folklorze francuskim zapisała się postać Renarta, uosobienia przebiegłości i sprytu. W arabskim uważane są za stworzenia tchórzliwe, słabe i przebiegłe, ale wierzy się, że potrafią oszukać śmierć. W Biblii lisami nazywano fałszywych proroków. Lucy Jones, zgłębiając prawdę o lisach, musi konfrontować się z różnymi postawami - także z własną historią rodzinną. Rozmawia z myśliwymi i przeciwnikami polowań, z obrońcami praw zwierząt i tępicielami szkodników, a także z weterynarzami leczącymi dzikie zwierzęta. Bierze udział w pogoni za lisem i z grupą sabotażystów przerywa polowanie. Ta pasjonująca historia opowiada nie tylko o fascynującym stworzeniu, ale i o tym, co nasz stosunek do lisa mówi o nas i o naszym związku ze światem przyrody.[lubimyczytać.pl].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zwierzęta (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 59 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 59 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Miód / Françoise Laurent ; [ilustracje:] Nicolas Gouny ; [przekład: Katarzyna Grzyb]. - Warszawa : Harperkids, copyright 2023. - 29, [9] stron : ilustracje ; 27 cm.
(Akademia Mądrego Dziecka)
(Wiem, Co Jem!)
Miód to nie tylko słodki smakołyk, lecz także naturalny lek! Warto z nim zaprzyjaźnić dzieci, przy okazji wyjaśniając, jaką rolę w jego powstaniu odgrywają owady. Poznaj tajniki pracy pszczelarza i dowiedz się, od czego zależą smak, zapach i kolor miodu. Sprawdź, jak się prawidłowo obchodzić z miodem i naucz się wybierać najlepszy. „Wiem, co jem!” to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; skąd się biorą poszczególne produkty spożywcze; i jak trafiają do sklepów i na talerze. Zabawne ilustracje i proste teksty ułatwiają zrozumienie treści, pomagają oswoić się z rozmaitymi produktami i zachęcają do próbowania nowych smaków. Książki z serii „Wiem, co jem” kształtują dobre nawyki żywieniowe. Autorzy w prosty sposób wyjaśniają, czym są składniki odżywcze czy kalorie, zachęcając do zdrowego jedzenia. [wydawca]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ne/Rozmaitości (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ciekawostki (1 egz.)
Książka
W koszyku
Konstrukcja opracowania, zakres problemowy, wnikliwość zawartych analiz i przejrzystość przytoczonych i omówionych wyników badań, w tym własnych, sprawiają, że opracowanie stanowi kompendium wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego w wymiarze globalnym, europejskim i krajowym. [dr hab. Katarzyna Brodzińska] Rozważania prowadzone w pracy wpisują się w jeden z aktualnych i budzący szerokie zainteresowanie nurt dyskusji nad kształtem, rolą i znaczeniem rolnictwa ekologicznego we współczesnym rozwoju społeczno-gospodarczym państw i regionów świata w kontekście niekorzystnych zjawisk i pilnych potrzeb środowiskowych. [dr hab. Dorota Komorowska].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 93 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej