Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(162)
Forma i typ
Książki
(159)
Poradniki i przewodniki
(43)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(24)
Proza
(8)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Audiobooki
(3)
Poezja
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Dostępność
dostępne
(230)
wypożyczone
(27)
nieokreślona
(3)
Placówka
Planeta 11
(52)
Biblioteka Ekonomiczno-Techniczna
(2)
Filia nr 2
(12)
Filia nr 4
(14)
Filia nr 5
(23)
Filia nr 6
(20)
Filia nr 9
(22)
Filia nr 10
(21)
Filia nr 12
(23)
Filia nr 13
(23)
Filia nr 15
(13)
Filia nr 16
(9)
Filia nr 18
(26)
Autor
Cieślewska Joanna
(6)
Kwapisz Alina
(4)
Makłowicz Robert (1963- )
(4)
Szymanderska Hanna (?-2014)
(4)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(3)
Caprari Małgorzata
(3)
Child Julia (1912-2004)
(3)
Czelej Anna
(3)
Mierzwa Waldemar
(3)
Pawlikowska Beata (1965- )
(3)
Seghi Aleksandra
(3)
Zaręba Andrzej (1964- )
(3)
Drewniak Mirek
(2)
Dywan Agnieszka
(2)
Dębski Henryk (1936-1992)
(2)
Gessler Magda (1953- )
(2)
Gworek Mirosław (1966- )
(2)
Heigelmann-Siemieńska Anita
(2)
Ida Akiko
(2)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2018)
(2)
Karaszewski Zbigniew (1954- )
(2)
Kieżun Bartek (1976- )
(2)
Kirst Hans Hellmut (1914-1989)
(2)
Krajewska Ingrid Urszula
(2)
Liwak-Rybak Katarzyna
(2)
Murota Maori
(2)
Orłowska Marta
(2)
Ossowski Mirosław
(2)
Pospieszyńska Katarzyna
(2)
Pustelnik Anastazja
(2)
Rzayev Samir
(2)
Sak Anna
(2)
Temelie Barbara
(2)
Twardowski Tomasz
(2)
Twead Victoria
(2)
Wawrzyniak Nora
(2)
Wierzba Paulina
(2)
Wołkanowska Genowefa
(2)
Zakrzewski Andrzej Piotr
(2)
Zasuwa Iwona
(2)
Abbs Annabel (1964- )
(1)
Adamczewska Barbara
(1)
Adiraja Dasa
(1)
Amiradżibi Helena (1932- )
(1)
Aran-Friedman Tova (1934- )
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Armstrong Diana G
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Banach Kamil
(1)
Baraniewski Waldemar (1953- )
(1)
Bard Elizabeth
(1)
Barecki Andrzej
(1)
Barnard Neal D. (1953- )
(1)
Batali Mario
(1)
Berger Stanisław
(1)
Bowen Carol
(1)
Bołotnikowa W. A
(1)
Brzeziński Marek (dziennikarz)
(1)
Brzozowska Maria
(1)
Buttner R
(1)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(1)
Cesnak Jozef
(1)
Chengzhong Qiu
(1)
Chojnacka Sylwia
(1)
Chojnowska Ilona (1982- )
(1)
Chojnowski Karol
(1)
Chrobot Justyna (1993- )
(1)
Chyliński Alicja
(1)
Coppolaro-Nowell Annalisa (1966- )
(1)
Cortes Jorreto Carlos
(1)
Cozza Paolo
(1)
Crawford Elaine
(1)
Crawford Kelly
(1)
Czerwińska-Rydel Anna (1973- )
(1)
Czerwińska-Strzelczyk Magdalena
(1)
D'Acampo Gino (1976- )
(1)
Daniel-Schuwald Grażyna
(1)
De Blasi Marlena (1952- )
(1)
Doleżalova Jana
(1)
Doyle William (1942- )
(1)
Dudzik Agnieszka
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Dunlop Fuchsia
(1)
Durda Bartłomiej
(1)
Dyjas-Fezzi Karolina
(1)
Dymczyk Beata
(1)
Dymek Marta
(1)
Döbbelin Hans Joachim
(1)
Dębska Halina
(1)
Długajczyk Beata (1956- )
(1)
Eco Umberto (1932-2016)
(1)
Fauda-Role Sabrina
(1)
Fedak Alina
(1)
Fiedoruk Łukasz
(1)
Floriańczyk Barbara
(1)
Fort Matthew (1947- )
(1)
France Christine
(1)
Franconeri Silvana
(1)
Francuz Sabina
(1)
Gdula Anna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(29)
2010 - 2019
(54)
2000 - 2009
(58)
1990 - 1999
(11)
1980 - 1989
(7)
1970 - 1979
(1)
190 - 199
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(69)
1901-2000
(4)
1945-1989
(2)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(160)
Szwecja
(1)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(160)
angielski
(1)
hebrajski
(1)
Odbiorca
Dzieci
(6)
9-13 lat
(5)
6-8 lat
(2)
0-5 lat
(1)
Cukrzycy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(10)
Literatura amerykańska
(7)
Literatura angielska
(7)
Literatura włoska
(3)
Literatura japońska
(2)
Literatura niemiecka
(2)
Literatura australijska
(1)
Temat
Kuchnia włoska
(25)
Kuchnia polska
(18)
Kuchnia wegańska
(11)
Kuchnia chińska
(10)
Kuchnia francuska
(10)
Życie codzienne
(10)
Kultura stołu
(9)
Kuchnia regionalna
(8)
Kuchnia japońska
(7)
Kuchnia wegetariańska
(6)
Obyczaje i zwyczaje
(6)
Zdrowe odżywianie
(6)
Kucharze
(5)
Kuchnia mazurska
(5)
Kuchnia grecka
(4)
Kuchnia klasztorna
(4)
Kuchnia rosyjska
(4)
Kuchnia warmińska
(4)
Kuchnia śródziemnomorska
(4)
Kuchnia żydowska
(4)
Potrawy jarskie
(4)
Anglicy
(3)
Capponi (ród)
(3)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(3)
Kucharstwo
(3)
Kuchnia
(3)
Kuchnia hiszpańska
(3)
Kuchnia mikrofalowa
(3)
Kuchnia peruwiańska
(3)
Kuchnia pięciu przemian
(3)
Kuchnia tajska
(3)
Obyczaje
(3)
Pawlikowska, Beata (1965- )
(3)
Turystyka kulinarna
(3)
Weganizm
(3)
Amerykanie
(2)
Child, Julia (1912-2004)
(2)
Dieta bezglutenowa
(2)
Kobieta
(2)
Kuchnia Europy Środkowo-Wschodniej
(2)
Kuchnia angielska
(2)
Kuchnia arabska
(2)
Kuchnia azerbejdżańska
(2)
Kuchnia europejska
(2)
Kuchnia litewska
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Kuchnia węgierska
(2)
Kultura
(2)
Makłowicz, Robert (1963- )
(2)
Niemcy (naród)
(2)
Odżywianie
(2)
Podróże
(2)
Potrawy z mikrofalówki
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Twead, Victoria
(2)
Acton, Eliza (1799-1859)
(1)
Ajurweda
(1)
Aktorzy amerykańscy
(1)
Amiradżibi, Helena (1932-2017)
(1)
Arguile, Katherine Tamiko
(1)
Armstrong, Diana G.
(1)
Atrakcje turystyczne
(1)
Bard, Elizabeth
(1)
Bezpieczeństwo
(1)
Brzeziński, Marek (dziennikarz)
(1)
Budownictwo wiejskie
(1)
Bursztyn
(1)
Celebryci
(1)
Cordon bleu (Paryż)
(1)
Cukiernicy
(1)
Córki Bożej Miłości
(1)
Dieta LCHF
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta wysokotłuszczowa
(1)
Dieta śródziemnomorska
(1)
Dunlop, Fuchsia
(1)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Dziennikarze kulinarni
(1)
Długowieczność
(1)
Elektrotechnika
(1)
Folklor
(1)
Fort, Matthew (1947- )
(1)
Gastronomia
(1)
Gibb, Jason
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Gotowanie
(1)
Gworek, Mirosław (1966- )
(1)
Instalacje elektryczne
(1)
Insulinooporność
(1)
Iwaszkiewiczowie (rodzina)
(1)
Joga
(1)
Kanapki i przekąski
(1)
Klasy społeczne
(1)
Kuchnia austriacka
(1)
Kuchnia białoruska
(1)
Kuchnia gruzińska
(1)
Kuchnia indyjska
(1)
Kuchnia kanadyjska
(1)
Kuchnia kaszubska
(1)
Kuchnia kresowa
(1)
Temat: czas
2001-
(10)
1901-2000
(8)
1989-2000
(6)
1801-1900
(3)
1201-1300
(2)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1918-1939
(2)
1945-1989
(2)
2001-0
(2)
Temat: miejsce
Toskania (Włochy)
(5)
Mazury
(4)
Japonia
(3)
Peru
(3)
Warmia
(3)
Włochy
(3)
Chiny
(2)
Europa Środkowo-Wschodnia
(2)
Grecja
(2)
Paryż (Francja)
(2)
Polska
(2)
Prusy Wschodnie
(2)
Andaluzja (Hiszpania ; kraina historyczna)
(1)
Austria
(1)
Bliski Wschód
(1)
Campodimele (Włochy)
(1)
Francja
(1)
Gruzja
(1)
Islandia
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Kaszuby
(1)
Liechtenstein
(1)
Lizbona (Portugalia)
(1)
Londyn (Wielka Brytania)
(1)
Marche (Włochy)
(1)
Morze Śródziemne
(1)
Norwegia
(1)
Pogórze Dynowskie
(1)
Portugalia
(1)
Prowansja (Francja ; kraina historyczna)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(1)
Szwecja
(1)
Tokio (Japonia)
(1)
Wietnam
(1)
Wilno (Litwa ; okolice)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(41)
Książka kucharska
(26)
Publikacja bogato ilustrowana
(23)
Pamiętniki i wspomnienia
(15)
Poradnik
(13)
Literatura o regionie
(8)
Relacja z podróży
(5)
Powieść obyczajowa
(4)
Literatura podróżnicza
(3)
Opracowanie
(3)
Przewodnik turystyczny
(3)
Szkic literacki
(3)
Fotografia kulinarna
(2)
Przewodnik tematyczny
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Anegdoty
(1)
Biografia
(1)
Kryminał
(1)
Literatura w języku angielskim
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Opowiadania i nowele autobiograficzne
(1)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(1)
Powieść
(1)
Powieść autobiograficzna
(1)
Powieść biograficzna
(1)
Powieść historyczna
(1)
Publicystyka
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Wiersze
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(47)
Historia
(9)
Podróże i turystyka
(9)
Styl życia, moda i uroda
(6)
Etnologia i antropologia kulturowa
(4)
Medycyna i zdrowie
(3)
Biologia
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Rozwój osobisty
(1)
162 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Podróż naszych marzeń! Trasa rejsu wiodła wzdłuż Lazurowego Wybrzeża i Włoskiej Riwiery. Monte Carlo, Saint-Tropez, Portofino, Capri... Luksusowy jacht Serenity po drodze zawijał do niezliczonych portów, tętniących życiem nadmorskich miasteczek i malowniczych kurortów. Dla młodego kucharza z San Francisco ta wspaniała śródziemnomorska przygoda była jednak nie lada wyzwaniem. Zatrudniony przez włoskiego milionera i jego nadzwyczaj wymagającą żonę przez pięć miesięcy miał gotować dla nich i zaproszonych gości, a żadne z dań nie mogło się powtarzać. W śródziemnomorskich portach David niestrudzenie poszukiwał najlepszych regionalnych produktów i składników. Bez reszty - on, kucharz z Ameryki - zadurzył się i zanurzył w śródziemnomorskiej - francuskiej i włoskiej tradycji kulinarnej. I tak narodził się wielki kulinarny talent. "Książka nafaszerowana marzeniami. Jest to prawdziwa podróż naszych marzeń - w towarzystwie kucharza, który uwija się pomiędzy stoiskami nadmorskich targów, by przygotować ucztę godną bogów. Czytelnika uwodzą zarówno smakowite posiłki, jak i porty, do których jacht zawija. Dla bohatera i autora książki rejs luksusowym jachtem jest także doświadczeniem edukacyjnym - ciężko zdobyte uznanie w oczach pracodawców i śmiałe wyzwania, jakie przed nim stawiają, zmieniają go w osobę, która dobrze wie, kim chce być i czego oczekuje od życia. Ta książka to świetny towarzysz wakacji w jakimś rajskim zakątku".
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 91 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Pe (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Podróż Nieoczywista)
To książka o niekończącym się stanie zakochania. Miłości do miasta, do jedzenia, do kultury i do siebie. Jest to historia celebrowania podróży i odkrywania miasta niczym odkrywanie nowego człowieka. Autorki: dziennikarka Weronika Wawrzkowicz-Nasternak oraz portugalistka Marta Stacewicz-Paixão rozmawiają ze sobą, ale przede wszystkim z innymi zakochanymi w Lizbonie. Każdy opowiada o tworzącej się latami relacji z miastem i powodach, dla których wybrali stolicę Portugalii na swój dom. To wielobarwne, pełne słońca i radości opowieści o wyjątkowym „białym mieście”. To szum oceanu, szelest rozmów, dzwonki tramwajów, krzyk mew, kakofonia dźwięków, rozmów i ulicznego gwaru, feeria barw, które mienią się na kaflach zdobiących domy i tworzą jedyne w swoim rodzaju mozaiki. To pieśni fado niosące się po krętych uliczkach. To morze ciekawostek o zwyczajach, małych i dużych tradycjach, namiętnościach i przyzwyczajeniach Portugalczyków. To pokazanie innej perspektywy i percepcji poznawania miasta wszystkimi zmysłami: dotykiem, słuchem, smakiem i węchem. To wreszcie inny sposób na życie, a w zasadzie to smakowanie go każdą częścią siebie. Celebrowanie chwil, uważne obserwowanie świata, dawanie sobie czasu na przerwę, na rozmowy, na zapatrzenie się w dal. To zaprzeczenie życia w zachodnim społeczeństwie, w którym dominuje pęd, ciągła gonitwa i nastawienie na nieustającą zmianę.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Podróże (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 91 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 91 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 91 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Podróże (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Podróże (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakoterapia : kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru / Iwona Zasuwa. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2017. - 351, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Zdrowie zaczyna się na talerzu. Właśnie dlatego w tej książce znajdziesz przepisy na śniadania, obiady i przekąski na bazie naturalnych, ogólnodostępnych produktów roślinnych, a dodatkowo bez glutenu, nabiału i cukru. To kuchnia idealna dla ciebie, jeśli chcesz się odzywiać świadomie i cieszyć zdrowiem- zarówno jesli jesteś wszystkożercą, jak i wegetwrianinem lub weganinem czy alergikiem albo po prostu lubisz dobrze i zdrowo zjeść. Na pewno znajdziesz tu coś dla ciebie... [nota wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Kuchnia - Wege (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Edipresse Książki)
Dania na wynos, zwane pieszczotliwe „nawynosami”, to nieodłączny element mojego menu. Odkąd pamiętam, wiodę tułacze życie śpiewograjka, który musi wszak coś jeść poza domem. Od kiedy moje nawyki żywieniowe uległy ewolucji (żeby nie powiedzieć rewolucji), grzeszenie zbyt częstym jedzeniem na mieście już mi nie w smak. Dlatego wożę ze sobą torby pełne smakowitości w trasę, a kiedy zapasy się kończą, robi się przestrzeń na małe grzeszki. Po co? Dlaczego? Bo wiem, że moja odporność (rzecz niezwykle istotna w dzisiejszych niełatwych czasach) zależy ode mnie! Każdy kęs ma znaczenie – i ten odżywczy, i ten grzeszny. A najważniejsze są zdrowe proporcje! Dlatego moja Smakoterapia to dążenie do harmonii i równowagi, które są podstawą odporności. [od Autora]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Kuchnia-vege (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dolce Vita / Cathy Rogers & Jason Gibb ; [tłumaczenie Maciej Orkan-Łęcki]. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2013. - 334, [2] strony, [8] stron tablic : ilustracje (w tym kolorowe) ; 20 cm.
Nie wiedzieli nic o Włoszech i nikogo tam nie znali, ale uwielbiali oliwę i przygody. Cathy i Jason rezygnują z dobrze płatnej pracy producentów telewizyjnych w Los Angeles. Wraz z roczną córeczką wyruszają w podróż ku nowemu życiu we Włoszech. By zrealizować życiowe marzenie, kupują zaniedbany gaj oliwny w malowniczym Loro Piceno i z każdym dniem ich życie nabiera włoskiego smaku. Jak przekonają miejscowego policjanta, że mieszkają tu już na stałe, choć w domu nie ma wody ani prądu? Czy poradzą sobie z zabawną ekipą robotników-lekkoduchów? Czy zniechęcą sąsiada do kłusowania w ich ogrodzie? Dolce Vita to nie jest tradycyjna opowieść o zachodach słońca nad Morzem Śródziemnym czy odbudowie zrujnowanego domu. To odświeżająco szczera opowieść o tym, co się dzieje, kiedy człowiek rzuca się w nieznane, a życie na pustkowiu tylko wzmaga pragnienie powrotu do miasta. Dowcipnie napisana, urocza opowieść, która ukazuje początki życia w obcym kraju bez otoczki romantyzmu. Dolce Vita to prawdziwa oliwkowa epopeja. Pod koniec tej opowieści czytelnik będzie wiedział znacznie więcej o oliwie, zatęskni do Włoch, poczuje głód i nie będzie chciał się rozstać z Cathy i Jasonem. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sekret panny Elizy / Annabel Abbs ; przełożyła Joanna Kozak. - Kraków : Mando, copyright 2022. - 396, [3] strony ; 21 cm.
Poruszająca opowieść o tym, jak wziąć los w swoje ręce, zmierzyć się z sekretami przeszłości i… odpowiednio doprawić krem cytrynowy Anglia, rok 1835. Do Londynu docierają rzadkie przysmaki, egzotyczne przyprawy i nieznane owoce. Nikt jednak nie wie, jak ich używać. Kiedy wydawca proponuje Elizie Acton napisanie książki kucharskiej zamiast kolejnego tomiku poezji, dziewczyna odmawia. Bankructwo ojca zmienia jednak jej sytuację. Eliza musi z czegoś żyć. Chociaż nigdy wcześniej nie postawiła stopy w kuchni, zaczyna zbierać przepisy, eksperymentować, aż w końcu ze zdziwieniem odkrywa w sobie talent i pasję do gotowania. Pomocnicą Elizy zostaje pozbawiona środków do życia Ann. Choć dzielą je różnice klasowe oraz pilnie strzeżone tajemnice, między kobietami nawiązuje się przyjaźń. Razem przetestują setki przepisów, odkryją nieznane im dotąd smaki i stworzą książkę kucharską, która zrewolucjonizuje spojrzenie na gotowanie. W tej historii mieszają się nie tylko smaki i zapachy, ale też marzenia, traumy, ambicje. Powieść inspirowana prawdziwą historią Elizy Acton, autorki pierwszej książki kulinarnej, której odbiorcami były niższe warstwy społeczne. Książka stała się międzynarodowym bestsellerem, a Eliza Acton jedną z najważniejszych pisarek kulinarnych wszech czasów. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Ob (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Moja Biblioteka Mazurska ; nr 25)
Mirosław Gworek, mieszkaniec Głodowa w Puszczy Piskiej, wielki młośnik Mazur, jest właścicielem i kucharzem restauracji "Gosciniec". Specjalizuje się w daniach z ryb i raków.... W książce obok sporej porcji absolutnie wartych wpróbowania przepisów Mirosława Gworka czytelnik znajdzie opowieści o mazurskiej ziemi, o mieszkańcach, rybakach i myśliwych. [nota wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Cafe museum / Robert Makłowicz ; czyta Robert Makłowicz. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, cop. 2010. - 1 dysk optyczny (CD/MP3) (4 h 25 min.) : digital ; 12 cm.
"Cafe Museum" to, owszem, rzecz o łaknieniu i pragnieniu, ale nade wszystko wyprawa do tajemniczej krainy Mitteleuropy, która jest bardziej skomplikowana i niezwykła niż wszystkie kiedykolwiek wymyślone krainy. I z której pochodzimy my, Środkowoeuropejczycy. Bo tak naprawdę nie ma prawdziwych Polaków, prawdziwych Słowaków i Węgrów... [Krzysztof Varga]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Książka mówiona - Dokument (1 egz.)
Książka
W koszyku
Julia Child w Paryżu znalazła się przypadkiem i tam pokochała kuchnię francuską. David Lebovitz pokochał francuską kuchnię i dla niej przeprowadził się ze Stanów do Paryża! Przeżyj wspaniałą kulinarną podróż po zakątkach stolicy Francji ze światowej sławy cukiernikiem! Dzięki Słodkiemu życiu w Paryżu skosztujesz nie tylko smaku francuskich rarytasów, ale zaznasz także smaczków paryskiego życia. Malownicze uliczki, zapach świeżego pieczywa unoszący się w powietrzu, spacery wzdłuż Sekwany, przepyszne wino i ciekawi ludzie. Miasto Świateł. Paryż! David Lebovitz zabiera nas w magiczną podróż. Zanurz się w niesamowity klimat Paryża, przyrządź smakowite ciasto absyntowe, które przyprawi Cię o zawrót głowy. Oczaruj znajomych i rodzinę przepysznym duszonym indykiem w winie beaujolais nouveau ze śliwkami. Dowiedz się, jak stać się prawdziwym paryżaninem i dlaczego należy założyć eleganckie ciuchy, aby wynieść śmieci. Tylko tobie David zdradzi 50 wspaniałych przepisów i szepnie co nieco o paryskim życiu. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Editio)
18 grudnia 2009 roku nadano ostatnią audycję w języku polskim na falach Radia France Internationale. Polska redakcja została zlikwidowana, co przypieczętowało koniec osiemdziesięcioletniej obecności języka polskiego na tej antenie. Marek Brzeziński poświęcił tej redakcji dwadzieścia jeden lat życia. Dzień wcześniej wygłosił ostatni wykład dla studentów Uniwersytetu Schillera w Paryżu, gdzie pełnił funkcję profesora¬ od dwudziestu jeden lat. Dzień po dniu skończyły się sprawy, które przez dwie dekady stanowiły główny nurt życia zawodowego Marka Brzezińskiego nad Sekwaną. Zamknął za sobą drzwi uczelni i przekroczył próg akademii¬ Le Cordon Bleu to jedna z najważniejszych światowych świątyń gotowania - założona w 1895 roku, obecna w piętnastu krajach świata, kształcąca 18 tysięcy studentów rocznie. Dla Marka Brzezińskiego stała się szkołą francuskiego życia kulinarnego oraz inspiracją do podróży przez smaki i smaczki Francji. Dziś autor dzieli się z Czytelnikami opisem swej paryskiej przygody, zapraszając do wspólnego zwiedzania stolicy Francji widzianej z perspektywy ucznia najsławniejszej szkoły kulinarnej. (¬)To, co mnie tam spotkało, przerosło moje wyobrażenia. Kulinarna świątynia - a w jej wnętrzu reżim jak w oddziale pułku specjalnego piechoty morskiej. Świat, z którego istnienia trudno było sobie zdać sprawę - świat musztry i rozkoszy podniebienia. Odkrywałem to z oczyma otwartymi ze zdumienia. Po ponad pół wieku obcowania ze sobą odkrywałem też siebie. To chyba było w tej całej przygodzie najbardziej zaskakujące.(¬) [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
Książka w formacie Czytaka dostępna w bibliotece nr 12 (Hanki Sawickiej 2).
Pełna humoru i werwy autobiografia pierwszej w Stanach Zjednoczonych profesjonalnej szefowej kuchni, na kanwie której nakręcono niedawny przebój kinowy Julia i Julia z Meryl Streep w roli głównej. Julia Child - "matka chrzestna" Nagelli Lawson i Jamiego Olivera - sprawiła, że Amerykanie pokochali jedzenie i gotowanie. Swoje pięć minut w telewizji dostała po tym, jak na rozmowę o napisanej przez siebie książce kucharskiej przyniosła do studia jajka oraz wszystkie niezbędne narzędzia włącznie z przenośną kuchenką i przyrządziła na wizji omlet. Widzowie chcieli więcej!Książka opowiada o początkach jej kulinarnej fascynacji, kiedy wraz z mężem zamieszkała we Francji. Nie znała wówczas ani słowa po francusku i nie miała pojęcia o gotowaniu. To książka o rzeczach, które w życiu kochałam najbardziej: moim mężu, Paulu Child; la belle France; i wielu przyjemnościach płynących z gotowania i jedzenia (...). Te wczesne lata we Francji należą do najszczęśliwszych w moim życiu- pisze Julia Child.
Książka
W koszyku
Pełna humoru i werwy autobiografia pierwszej w Stanach Zjednoczonych profesjonalnej szefowej kuchni, na kanwie której nakręcono niedawny przebój kinowy Julia i Julia z Meryl Streep w roli głównej. Julia Child - "matka chrzestna" Nagelli Lawson i Jamiego Olivera - sprawiła, że Amerykanie pokochali jedzenie i gotowanie. Swoje pięć minut w telewizji dostała po tym, jak na rozmowę o napisanej przez siebie książce kucharskiej przyniosła do studia jajka oraz wszystkie niezbędne narzędzia włącznie z przenośną kuchenką i przyrządziła na wizji omlet. Widzowie chcieli więcej!Książka opowiada o początkach jej kulinarnej fascynacji, kiedy wraz z mężem zamieszkała we Francji. Nie znała wówczas ani słowa po francusku i nie miała pojęcia o gotowaniu. To książka o rzeczach, które w życiu kochałam najbardziej: moim mężu, Paulu Child; la belle France; i wielu przyjemnościach płynących z gotowania i jedzenia (...). Te wczesne lata we Francji należą do najszczęśliwszych w moim życiu- pisze Julia Child.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Prawdziwe historie (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Ani to przewodnik turystyczny, ani sprawozdanie z misji dyplomatycznej. Co sprawia, że po lekturze kamienne portale uśmiechają się do nas, a ostrygi tak bardzo nam smakują? »Nasz zakochany przewodnik po Francji« zachwyci szeroką rzeszę miłośników książek o wielkim świecie, o innych krajach i obyczajach. Fundamentem są sugestywne spostrzeżenia i opisy, posłuszne uważnemu spojrzeniu autora, który trzeźwo rejestruje obrazy, by je następnie okrasić barwną anegdotą i odmalować w osobistym kontekście. Ale jego gruntowna, pogłębiana latami znajomość Francji i kultury francuskiej, zdobyta dzięki uprzywilejowanej pozycji ambasadora, otwiera bajeczne wręcz okoliczności i perspektywy, które przekładają się na jeszcze szerszy wachlarz obserwacji i doświadczeń. Przy całej swej niezwykłości ta książka jest normalna, pozbawiona udziwnień, pozbawiona narzucanej tezy: miks opisów turystycznych, kulturalnych, artystycznych i historycznych, wspomnień osobistych i ambasadorskich oraz uwag gastronomiczno-kulinarnych jest świetnie zrównoważony". Piotr Błoński [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Podróże (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 141.3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Siostra Anastazja : życie pełne smaku / Sławomir Rusin. - Kraków : Wydawnictwo WAM, 2019. - 170, [6] stron : fotografie ; 21 cm.
Przez żołądek do serca. Miliony razy Swój pierwszy w pełni samodzielny posiłek przygotowała dopiero, gdy miała 17 lat. To było w 1967 roku, dzień po śmierci mamy. Zrobiła ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Pierwszy chleb spaliła, drugi wyszedł niedopieczony. Brakowało jej wprawy. Przez dwa lata pracowała w hutach szkła w Czechosłowacji. Pojawił się nawet kandydat na męża, ale wizja małżeństwa zupełnie jej nie pociągała. Wkrótce wstąpiła do Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Na pytanie matki przełożonej o to, co chciałaby robić w zakonie, odparła: „Gotować”. Z biegiem lat rozwinęła kulinarne skrzydła i kiedy w 1999 roku zaczęła pracę w kuchni jezuitów, ich życie zmieniło się nie do poznania. Życie wielu Polaków również. Pierwsze wydanie 103 ciast siostry Anastazji ukazało się w nakładzie zaledwie 2 tys. sztuk. Dziś to białe kruki. Potem pojawiły się inne tytuły, w sumie ponad 4 mln egzemplarzy. Zagraniczna prasa porównywała Siostrę do Nigelli Lawson i do Jamiego Olivera. Ale my wiemy, że Siostry nie da się z nikim porównać. Jest wyjątkowa i nasza. Tak jak jej ciasta, sałatki, surówki, dania świąteczne i codzienne. Pora bliżej poznać samą siostrę Anastazję (i jeszcze trochę przepisów). [lubimyczytac.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cafe museum / Robert Makłowicz ; z il. Andrzeja Zaręby. - Wołowiec : Czarne, 2010. - 181 s. : il. ; 25 cm.
"Tak więc jestem i Grekiem, i Chińczykiem, cóż to komu może przeszkadzać? Choć polski mym ojczystym językiem, najbardziej lubię słyszeć wokół siebie także inne mowy. Cieszy mnie obecność w jednym miejscu świątyń różnych wyznań, a jeszcze bardziej raduje, gdy wszystkie są otwarte. Przekraczanie granic od dzieciństwa stanowiło mą ulubioną rozrywkę, a myśl o ich istnieniu jedno z najczęściej przywoływanych przekleństw. Gdy już sam mogłem decydować o miejscu własnego pobytu, a los sprawił, że granice stały się przekraczalne, podejmowałem nieraz wyprawy bez konkretnie określonego celu, byle tylko usłyszeć inny język, zjeść inny rodzaj zupy, spróbować innego alkoholu, zobaczyć inny krajobraz.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 91 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak : życie i jedzenie / Stanley Tucci ; przełożyła Małgorzata Glasenapp. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2023. - 317, [3] strony ; 21 cm.
Stanley Tucci, uznany aktor i maniak kulinarny, przedstawia czarujący, osobisty pamiętnik swojego życia w kuchni i poza nią. Zanim Tucci zdobył sławę dzięki rolom w Diabeł ubiera się u Prady czy Igrzyskach śmierci oraz internetowemu tutorialowi, w którym uczy, jak przyrządzić negroni, wychowywał się w amerykańskiej rodzinie o włoskich korzeniach i co wieczór siadał do rodzinnej kolacji. Magią tych posiłków podzielił się z czytelnikami w dwóch książkach kulinarnych, a teraz postanowił opowiedzieć historie, które kryją się za jego ulubionymi przepisami. Tucci snuje więc opowieści o dorastaniu w miasteczku w stanie Nowy Jork, o kręceniu poświęconych jedzeniu filmów Wielkie otwarcie oraz Julie i Julia, o zakochaniu przy obiedzie i o gotowaniu dla licznej rodziny. Smakowity jest każdy kąsek tej gastronomicznej podróży przez dobre i złe czasy, wspaniałe kolacje i przypalone dania. Książka, napisana z typowym dla Tucciego cierpkim poczuciem humoru, spodoba się każdemu, kto docenia moc posiłku ugotowanego w domu. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnie świata w wersji keto / Ewelina Podrez-Siama. - Wydanie 2 zmienione. - Warszawa : Zwierciadło, 2023. - 247, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Stosujesz dietę ketogeniczną i chciałabyś zjeść coś wyjątkowego ? Lubisz eksperymentować w kuchni i otwierać się na nowe doznania kulinarne ? W swojej najnowszej książce Ewelina Podrez prezentuje zarówno znane jak i bardziej wyszukane potrawy przygotowane zgodnie z zasadami diety ketogenicznej. Odwiedź aromatyczną Grecję, pachnące curry Indie, smakowitą Francję, pyszne Włochy czy wielokulturową Amerykę. Poznaj sekrety niezwykłych potraw z różnych krajów i kontynentów. Z książki dowiesz m.in. jak przygotować w wersji keto: - niskowęglowodanowe sałatki, pożywne zupy i dania główne, - egzotyczne dania jak rillettes de canard, fajitas, keftedes czy tandoori chicken, - pomysłowe i smakowite desery, - świąteczne potrawy kuchni polskiej i nie tylko. Testuj, odkrywaj i wybieraj dla siebie ulubione aromaty i smaki potraw diety ketogenicznej. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 2.
Książka
W koszyku
(Moja Biblioteka Mazurska ; nr 43)
Książka „Moje Prusy Wschodnie. Książka pełna uprzedzeń” Hansa Hellmuta Kirsta, to fascynująca lektura dla każdego, kogo interesuje historia Prus Wschodnich. Ta nieistniejąca już kraina historyczna obejmowała obecne województwo warmińsko-mazurskie, obwód kaliningradzki Federacji Rosyjskiej i część dzisiejszej Litwy (okręg Kłajpedy). Autor w żartobliwych i napisanych z przymrużeniem oka wspomnieniach i opowieściach przedstawia jej dawnych mieszkańców, ich radości, święta, a także ich sprawy codzienne. Opowiada o historii tej ziemi, jej wielkich postaciach i niepowtarzalnych krajobrazach. Na książkę „Moje Prusy Wschodnie” składa się 30 rozdziałów w formie esejów lub humorystycznych opowiadań. Autor połączył w jednym zbiorze opisy historyczne, przybliżające czytelnikowi w żartobliwej formie przedwojenne realia, oraz fikcyjne opowiadania, pokazujące w sposób niekiedy wręcz groteskowy mentalność dawnych mieszkańców. Przedstawił poszczególne regiony i miejscowości, zwłaszcza te, do których był szczególnie przywiązany. W tekstach tych uderza plastyczność opisów, umiejętność portretowania typów i ton osobistego wyznania. pozwala ona skonfrontować współczesną rzeczywistość z ukazanym przez autora dawnym światem. Zmienił się wygląd niektórych opisanych tu miejsc, a większość dawnych mieszkańców , pielęgnujących lokalne tradycje, opuściła ten region w 1945 roku lub w latach późniejszych. Czytelnicy rozpoznają jednak jego krajobrazy i osobliwości, a ludzie ukazani przez Kirsta mogą nam wydać się bliscy i warci poznania. [skarbiecmazurski.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. R (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Moja Biblioteka Mazurska ; nr 43)
Książka „Moje Prusy Wschodnie. Książka pełna uprzedzeń” Hansa Hellmuta Kirsta, to fascynująca lektura dla każdego, kogo interesuje historia Prus Wschodnich. Ta nieistniejąca już kraina historyczna obejmowała obecne województwo warmińsko-mazurskie, obwód kaliningradzki Federacji Rosyjskiej i część dzisiejszej Litwy (okręg Kłajpedy). Autor w żartobliwych i napisanych z przymrużeniem oka wspomnieniach i opowieściach przedstawia jej dawnych mieszkańców, ich radości, święta, a także ich sprawy codzienne. Opowiada o historii tej ziemi, jej wielkich postaciach i niepowtarzalnych krajobrazach. Na książkę „Moje Prusy Wschodnie” składa się 30 rozdziałów w formie esejów lub humorystycznych opowiadań. Autor połączył w jednym zbiorze opisy historyczne, przybliżające czytelnikowi w żartobliwej formie przedwojenne realia, oraz fikcyjne opowiadania, pokazujące w sposób niekiedy wręcz groteskowy mentalność dawnych mieszkańców. Przedstawił poszczególne regiony i miejscowości, zwłaszcza te, do których był szczególnie przywiązany. W tekstach tych uderza plastyczność opisów, umiejętność portretowania typów i ton osobistego wyznania. pozwala ona skonfrontować współczesną rzeczywistość z ukazanym przez autora dawnym światem. Zmienił się wygląd niektórych opisanych tu miejsc, a większość dawnych mieszkańców , pielęgnujących lokalne tradycje, opuściła ten region w 1945 roku lub w latach późniejszych. Czytelnicy rozpoznają jednak jego krajobrazy i osobliwości, a ludzie ukazani przez Kirsta mogą nam wydać się bliscy i warci poznania. [skarbiecmazurski.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WiM Historia (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej