Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(162)
Forma i typ
Książki
(159)
Poradniki i przewodniki
(43)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(24)
Proza
(8)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Audiobooki
(3)
Poezja
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Dostępność
dostępne
(230)
wypożyczone
(27)
nieokreślona
(3)
Placówka
Planeta 11
(52)
Biblioteka Ekonomiczno-Techniczna
(2)
Filia nr 2
(12)
Filia nr 4
(14)
Filia nr 5
(23)
Filia nr 6
(20)
Filia nr 9
(22)
Filia nr 10
(21)
Filia nr 12
(23)
Filia nr 13
(23)
Filia nr 15
(13)
Filia nr 16
(9)
Filia nr 18
(26)
Autor
Cieślewska Joanna
(6)
Kwapisz Alina
(4)
Makłowicz Robert (1963- )
(4)
Szymanderska Hanna (?-2014)
(4)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(3)
Caprari Małgorzata
(3)
Child Julia (1912-2004)
(3)
Czelej Anna
(3)
Mierzwa Waldemar
(3)
Pawlikowska Beata (1965- )
(3)
Seghi Aleksandra
(3)
Zaręba Andrzej (1964- )
(3)
Drewniak Mirek
(2)
Dywan Agnieszka
(2)
Dębski Henryk (1936-1992)
(2)
Gessler Magda (1953- )
(2)
Gworek Mirosław (1966- )
(2)
Heigelmann-Siemieńska Anita
(2)
Ida Akiko
(2)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2018)
(2)
Karaszewski Zbigniew (1954- )
(2)
Kieżun Bartek (1976- )
(2)
Kirst Hans Hellmut (1914-1989)
(2)
Krajewska Ingrid Urszula
(2)
Liwak-Rybak Katarzyna
(2)
Murota Maori
(2)
Orłowska Marta
(2)
Ossowski Mirosław
(2)
Pospieszyńska Katarzyna
(2)
Pustelnik Anastazja
(2)
Rzayev Samir
(2)
Sak Anna
(2)
Temelie Barbara
(2)
Twardowski Tomasz
(2)
Twead Victoria
(2)
Wawrzyniak Nora
(2)
Wierzba Paulina
(2)
Wołkanowska Genowefa
(2)
Zakrzewski Andrzej Piotr
(2)
Zasuwa Iwona
(2)
Abbs Annabel (1964- )
(1)
Adamczewska Barbara
(1)
Adiraja Dasa
(1)
Amiradżibi Helena (1932- )
(1)
Aran-Friedman Tova (1934- )
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Armstrong Diana G
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Banach Kamil
(1)
Baraniewski Waldemar (1953- )
(1)
Bard Elizabeth
(1)
Barecki Andrzej
(1)
Barnard Neal D. (1953- )
(1)
Batali Mario
(1)
Berger Stanisław
(1)
Bowen Carol
(1)
Bołotnikowa W. A
(1)
Brzeziński Marek (dziennikarz)
(1)
Brzozowska Maria
(1)
Buttner R
(1)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(1)
Cesnak Jozef
(1)
Chengzhong Qiu
(1)
Chojnacka Sylwia
(1)
Chojnowska Ilona (1982- )
(1)
Chojnowski Karol
(1)
Chrobot Justyna (1993- )
(1)
Chyliński Alicja
(1)
Coppolaro-Nowell Annalisa (1966- )
(1)
Cortes Jorreto Carlos
(1)
Cozza Paolo
(1)
Crawford Elaine
(1)
Crawford Kelly
(1)
Czerwińska-Rydel Anna (1973- )
(1)
Czerwińska-Strzelczyk Magdalena
(1)
D'Acampo Gino (1976- )
(1)
Daniel-Schuwald Grażyna
(1)
De Blasi Marlena (1952- )
(1)
Doleżalova Jana
(1)
Doyle William (1942- )
(1)
Dudzik Agnieszka
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Dunlop Fuchsia
(1)
Durda Bartłomiej
(1)
Dyjas-Fezzi Karolina
(1)
Dymczyk Beata
(1)
Dymek Marta
(1)
Döbbelin Hans Joachim
(1)
Dębska Halina
(1)
Długajczyk Beata (1956- )
(1)
Eco Umberto (1932-2016)
(1)
Fauda-Role Sabrina
(1)
Fedak Alina
(1)
Fiedoruk Łukasz
(1)
Floriańczyk Barbara
(1)
Fort Matthew (1947- )
(1)
France Christine
(1)
Franconeri Silvana
(1)
Francuz Sabina
(1)
Gdula Anna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(29)
2010 - 2019
(54)
2000 - 2009
(58)
1990 - 1999
(11)
1980 - 1989
(7)
1970 - 1979
(1)
190 - 199
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(69)
1901-2000
(4)
1945-1989
(2)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(160)
Szwecja
(1)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(160)
angielski
(1)
hebrajski
(1)
Odbiorca
Dzieci
(6)
9-13 lat
(5)
6-8 lat
(2)
0-5 lat
(1)
Cukrzycy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(10)
Literatura amerykańska
(7)
Literatura angielska
(7)
Literatura włoska
(3)
Literatura japońska
(2)
Literatura niemiecka
(2)
Literatura australijska
(1)
Temat
Kuchnia włoska
(25)
Kuchnia polska
(18)
Kuchnia wegańska
(11)
Kuchnia chińska
(10)
Kuchnia francuska
(10)
Życie codzienne
(10)
Kultura stołu
(9)
Kuchnia regionalna
(8)
Kuchnia japońska
(7)
Kuchnia wegetariańska
(6)
Obyczaje i zwyczaje
(6)
Zdrowe odżywianie
(6)
Kucharze
(5)
Kuchnia mazurska
(5)
Kuchnia grecka
(4)
Kuchnia klasztorna
(4)
Kuchnia rosyjska
(4)
Kuchnia warmińska
(4)
Kuchnia śródziemnomorska
(4)
Kuchnia żydowska
(4)
Potrawy jarskie
(4)
Anglicy
(3)
Capponi (ród)
(3)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(3)
Kucharstwo
(3)
Kuchnia
(3)
Kuchnia hiszpańska
(3)
Kuchnia mikrofalowa
(3)
Kuchnia peruwiańska
(3)
Kuchnia pięciu przemian
(3)
Kuchnia tajska
(3)
Obyczaje
(3)
Pawlikowska, Beata (1965- )
(3)
Turystyka kulinarna
(3)
Weganizm
(3)
Amerykanie
(2)
Child, Julia (1912-2004)
(2)
Dieta bezglutenowa
(2)
Kobieta
(2)
Kuchnia Europy Środkowo-Wschodniej
(2)
Kuchnia angielska
(2)
Kuchnia arabska
(2)
Kuchnia azerbejdżańska
(2)
Kuchnia europejska
(2)
Kuchnia litewska
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Kuchnia węgierska
(2)
Kultura
(2)
Makłowicz, Robert (1963- )
(2)
Niemcy (naród)
(2)
Odżywianie
(2)
Podróże
(2)
Potrawy z mikrofalówki
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Twead, Victoria
(2)
Acton, Eliza (1799-1859)
(1)
Ajurweda
(1)
Aktorzy amerykańscy
(1)
Amiradżibi, Helena (1932-2017)
(1)
Arguile, Katherine Tamiko
(1)
Armstrong, Diana G.
(1)
Atrakcje turystyczne
(1)
Bard, Elizabeth
(1)
Bezpieczeństwo
(1)
Brzeziński, Marek (dziennikarz)
(1)
Budownictwo wiejskie
(1)
Bursztyn
(1)
Celebryci
(1)
Cordon bleu (Paryż)
(1)
Cukiernicy
(1)
Córki Bożej Miłości
(1)
Dieta LCHF
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta wysokotłuszczowa
(1)
Dieta śródziemnomorska
(1)
Dunlop, Fuchsia
(1)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Dziennikarze kulinarni
(1)
Długowieczność
(1)
Elektrotechnika
(1)
Folklor
(1)
Fort, Matthew (1947- )
(1)
Gastronomia
(1)
Gibb, Jason
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Gotowanie
(1)
Gworek, Mirosław (1966- )
(1)
Instalacje elektryczne
(1)
Insulinooporność
(1)
Iwaszkiewiczowie (rodzina)
(1)
Joga
(1)
Kanapki i przekąski
(1)
Klasy społeczne
(1)
Kuchnia austriacka
(1)
Kuchnia białoruska
(1)
Kuchnia gruzińska
(1)
Kuchnia indyjska
(1)
Kuchnia kanadyjska
(1)
Kuchnia kaszubska
(1)
Kuchnia kresowa
(1)
Temat: czas
2001-
(10)
1901-2000
(8)
1989-2000
(6)
1801-1900
(3)
1201-1300
(2)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1918-1939
(2)
1945-1989
(2)
2001-0
(2)
Temat: miejsce
Toskania (Włochy)
(5)
Mazury
(4)
Japonia
(3)
Peru
(3)
Warmia
(3)
Włochy
(3)
Chiny
(2)
Europa Środkowo-Wschodnia
(2)
Grecja
(2)
Paryż (Francja)
(2)
Polska
(2)
Prusy Wschodnie
(2)
Andaluzja (Hiszpania ; kraina historyczna)
(1)
Austria
(1)
Bliski Wschód
(1)
Campodimele (Włochy)
(1)
Francja
(1)
Gruzja
(1)
Islandia
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Kaszuby
(1)
Liechtenstein
(1)
Lizbona (Portugalia)
(1)
Londyn (Wielka Brytania)
(1)
Marche (Włochy)
(1)
Morze Śródziemne
(1)
Norwegia
(1)
Pogórze Dynowskie
(1)
Portugalia
(1)
Prowansja (Francja ; kraina historyczna)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(1)
Szwecja
(1)
Tokio (Japonia)
(1)
Wietnam
(1)
Wilno (Litwa ; okolice)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(41)
Książka kucharska
(26)
Publikacja bogato ilustrowana
(23)
Pamiętniki i wspomnienia
(15)
Poradnik
(13)
Literatura o regionie
(8)
Relacja z podróży
(5)
Powieść obyczajowa
(4)
Literatura podróżnicza
(3)
Opracowanie
(3)
Przewodnik turystyczny
(3)
Szkic literacki
(3)
Fotografia kulinarna
(2)
Przewodnik tematyczny
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Anegdoty
(1)
Biografia
(1)
Kryminał
(1)
Literatura w języku angielskim
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Opowiadania i nowele autobiograficzne
(1)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(1)
Powieść
(1)
Powieść autobiograficzna
(1)
Powieść biograficzna
(1)
Powieść historyczna
(1)
Publicystyka
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Wiersze
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(47)
Historia
(9)
Podróże i turystyka
(9)
Styl życia, moda i uroda
(6)
Etnologia i antropologia kulturowa
(4)
Medycyna i zdrowie
(3)
Biologia
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Rozwój osobisty
(1)
162 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
(Pokaż się z Dobrej Kuchni)
(Dobra Kuchnia)
Dzięki regionalnemu zróżnicowaniu polska kuchnia nabiera niepowtarzalnego charakteru. Tradycyjne potrawy z różnych zakątków kraju przeplatają się i uzupełniają. Dotyczy to również kuchni mazurskiej, która łączy w sobie kulinarne tradycje Litwy, Niemiec, Rosji i Polski. Co podaje się na stoły Mazurów? Czym ich kuchnia różni się od kulinariów serwowanych w innych częściach kraju? Czy mazurek pochodzi z Mazur? Odpowiedzi na te i inne pytania zostały zawarte w prezentowanej książce. Kuchnia mazurska to zbiór najpopularniejszych receptur z tego regionu, wśród których nie może zabraknąć przepisów na zupy rybne, dania z dziczyzny oraz przetwory z warzyw i owoców. Na liście tradycyjnych produktów mazurskich znajdziemy także mleko zsiadłe, ser salami mazurski i sękacz mazurski. Warto skosztować smaków z północy. [z okł.]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Już dziś zacznij gotować według Pięciu przemian. To prosta metoda oparta na chińskiej filozofii. Dzięki niej Twoja kuchnia będzie zdrowa. Ty osiągniesz harmonię z otoczeniem, a Twój organizm będzie wolny od wszelkich chorób, dolegliwości fizycznych, emocjonalnych i psychicznych. [opis z okładki].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Już dziś zacznij gotować według Pięciu przemian. To prosta metoda oparta na chińskiej filozofii. Dzięki niej Twoja kuchnia będzie zdrowa. Ty osiągniesz harmonię z otoczeniem, a Twój organizm będzie wolny od wszelkich chorób, dolegliwości fizycznych, emocjonalnych i psychicznych. [opis z okładki].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Schronisko smaków : moja góralska kuchnia / Magda Gessler. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2016. - 173, [3] strony : fotografie ; 26 cm.
(Edipresse Książki)
Magda Gessler i górale – to mieszanka pełna temperamentu i smaku. Gwiazda Kuchennych rewolucji zrealizowała swoje marzenie o restauracji w Tatrach. I połączyła kulinarną tradycję Podhala z tym, co przywiozła w polskie góry ze świata. Dlatego wśród jej góralskich przepisów znajdzie się miejsce na tradycyjną kwaśnicę – choć w unowocześnionej wersji, na pachnące Hiszpanią krewetki z chilli czy hamburgera zrobionego zgodnie z najlepszymi wzorami prosto ze Stanów Zjednoczonych. "Książka ta to nie tylko kilkadziesiąt przepisów na dania doprawione góralszczyzną, ale i wzruszający album o kulturze Podhala – wczoraj i dziś. To fascynujący region, który ostrożnie przyjmuje to, co nowe, by dać nam szansę obcowania z cudowną - pełną barw, dźwięków i obrazów - tradycją. A to coraz rzadsze. Chcę, żeby każda strona »Schroniska smaków« była moim zaproszeniem dla Państwa w piękne i smaczne Tatry". Magda Gessler [Powyższy opis pochodzi od wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Vege rozpusta : wegetariańsko-wegańskie rozkosze / Karolina Ponzo. - Bielsko-Biała : Pascal, 2021. - 270, [2] strony : fotografie ; 24 cm.
Weź udział się w wegetariańskiej uczcie i zakochaj się w bezmięsnym gotowaniu! Masz ochotę na coś pysznego? Coś szybkiego i sycącego, a może coś bardziej wykwintnego, co zachwyci cię nieoczekiwanym połączeniem składników? Wypróbuj 100 przepisów, które cieszą podniebienie i poprawiają nastrój! Znajdziesz wśród nich pomysły na niespieszne niedzielne śniadania, szybkie przekąski do ulubionego serialu, efektowne obiady dla gości czy apetyczne desery z różnych stron świata. Zasmakuj ponownie w daniach z czasów błogiego dzieciństwa, wybierz się w kulinarną podróż po kuchniach z odległych krajów, pozwól sobie na małą ucztę dla swoich zmysłów. Czego chcieć więcej? Tofu w sosie śliwkowym, suflet serowy z gruszką, odświeżająca zupa z mango i imbirem, pierożki momo, ciasto oliwne z nektarynkami... Nieważne, czy jesteś wegetarianinem od lat, czy chcesz jedynie ograniczyć mięso w diecie - te dania zadowolą nawet najbardziej wykwintnego smakosza i zmienią każdy posiłek w wyjątkowe przeżycie. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sprawdzone, łatwe i szybkie przepisy na każdą okazję. Tradycyjna i nowoczesna kuchnia polska. Doskonały poradnik kulinarny dla każdej pani domu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pięknie zilustrowana książka, do oglądania i smakowania. A może też inspiracja do podróży...
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Podróże Kulinarne ; t. 24)
Najsłynniejsze przepisy, sekrety tworzenia typowych smakołyków, ich historie, obyczaje biesiadowania oraz najbardziej typowe potrawy i przyprawy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Specjalności kuchni rosyjskiej / Helena Mazurek. - Kraków : Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, 1993. - 262, [2] s., [4] s. fot. kolor. : rys. ; 21 cm.
(Kuchnie Świata.)
Trudno jest wymienić wszystkie specjały, z których słynie kuchnia rosyjska - przepisy na najlepsze z nich znajdą Państwo w tej książce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autorka książki mieszka w Toskanii od czternastu lat. Zatrzymała ją miłość, tu założyła rodzinę i osiedliła się na stałe. W przeciwieństwie do klasycznych przewodników, w tej książce znajdziesz barwne opowieści z życia autorki, jej obserwacje i doświadczenia, o tym, jak wygląda codzienność w tym regionie, jak obchodzi się różne święta i uroczystości i co się wtedy jada. A do tego wiele przepisów na ulubione potrawy i mnóstwo kolorowych zdjęć.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Tradycje (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Diety (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Diety (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Polska Kuchnia Regionalna)
Kuchnia Warmii i Mazur jest prosta i skromna, opiera się głównie na tym, co oferuje natura regionu: lasy, łąki i jeziora. Jadano tu grzyby, zioła, owoce leśne, miód, a przede wszystkim ryby z mazurskich jezior. Smażone, pieczone, gotowane, marynowane, wędzone, dodawane do zup oraz farszy. Drogie mięso podawano rzadko, ale zachowane przepisy są zaskakująco oryginalne, jak na wykwintny korzenno-śliwkowy schab po mazursku, duszony w czerwonym winie, czy pieczone gęsi i kaczki, faszerowane grzybami, owocami, kaszą, przyprawiane korzeniami. [z okł.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej