Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(143)
IBUK Libra
(27)
Forma i typ
Książki
(142)
E-booki
(27)
Publikacje dydaktyczne
(20)
Poradniki i przewodniki
(19)
Proza
(17)
Publikacje popularnonaukowe
(16)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(10)
Publikacje naukowe
(6)
Publikacje fachowe
(4)
Komiksy i książki obrazkowe
(3)
Audiobooki
(1)
Poezja
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(199)
wypożyczone
(32)
nieokreślona
(4)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Planeta 11
(21)
Biblioteka Ekonomiczno-Techniczna
(52)
Filia nr 2
(9)
Filia nr 4
(7)
Filia nr 5
(18)
Filia nr 6
(19)
Filia nr 9
(20)
Filia nr 10
(22)
Filia nr 12
(9)
Filia nr 13
(20)
Filia nr 15
(11)
Filia nr 16
(12)
Filia nr 18
(15)
Filia nr 18 - podr.
(1)
Autor
Supeł Barbara
(4)
Łuksza Agata
(4)
Bosacka Katarzyna
(3)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(3)
Majcher Sylwia
(3)
Ostapowicz Anna
(3)
Owczarek Lubomiła
(3)
Banaś-Domińska Małgorzata
(2)
Budny Janusz
(2)
Drewniak Emil
(2)
Drewniak Teresa
(2)
Emsley John (1938- )
(2)
Jastrzębski Witold
(2)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(2)
Kobyłka Agata
(2)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(2)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(2)
Lymbery Philip (1965- )
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Oakeshott Isabel
(2)
Oworuszko Monika
(2)
Oślizło Ryszard
(2)
Pankiewicz Urszula
(2)
Sikora Tadeusz
(2)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(2)
Staroszczyk Hanna
(2)
Statham Bill
(2)
Tryc Katarzyna
(2)
Adams Mike
(1)
Amarowicz Ryszard
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Andrzejewski Henryk (1936- )
(1)
Astley Neville
(1)
Bajan Bartłomiej
(1)
Baker Mark (1959- )
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Barone Caterina
(1)
Bartniczak Bartosz
(1)
Bates Iwona
(1)
Beaumont Émilie (1948- )
(1)
Beck-Pietrzak Monika
(1)
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(1)
Bendyk Edwin (1965- )
(1)
Berendesz A. W
(1)
Bereżnicka Joanna
(1)
Beszterda-Buszczak Monika
(1)
Białoskurski Sebastian
(1)
Biernacka Matylda (tłumaczka)
(1)
Bober Tomasz
(1)
Bolzoni Luciana
(1)
Bone Emily
(1)
Borsuk-Sorota Elżbieta
(1)
Boruc Mirosław A. (1947- )
(1)
Borys Tadeusz
(1)
Bouet Marie-Laure
(1)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(1)
Brambor-Rutkowska Aleksandra (1992- )
(1)
Broda Ewa
(1)
Brydak Ilona
(1)
Budzeń Małgorzata
(1)
Burakowski Zygmunt
(1)
Byra Agata
(1)
Błaszczak Agnieszka (tłumacz)
(1)
Caruso Giorgia
(1)
Cenkl Jakub
(1)
Chen Kuo Kang
(1)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(1)
Chuchlowa Jadwiga
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Czekaj Marta
(1)
Czernyszewicz Eugenia
(1)
Czerwiecki Ludwik
(1)
Czubak Wawrzyniec
(1)
Davidek Jiri
(1)
DeTour Adam
(1)
Denommee Odette
(1)
Dobrzycki Jerzy
(1)
Doniak Magdalena
(1)
Duve Karen (1961-)
(1)
Dąbrowski Aleksander
(1)
Dąbrówka Marcin
(1)
Dębska Joanna
(1)
Dłużewska Anna
(1)
Dłużewski Mieczysław (1922-2012)
(1)
Eichler Anna
(1)
Eisele Mieczysław
(1)
Elford Sally
(1)
Elmadfa Ibrahim
(1)
Erdös Zoltan
(1)
Fabicka Jagoda
(1)
Fetliński Andrzej
(1)
Filipowicz Leszek (1967- )
(1)
Floriańczyk Barbara
(1)
Floto-Stammen Sonja (1968- )
(1)
Fortuna Teresa
(1)
Furmaga Barbara
(1)
Gawęcki Jan
(1)
Gogół Aleksandra
(1)
Goliszek Anna (socjolog)
(1)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(36)
2010 - 2019
(71)
2000 - 2009
(30)
1990 - 1999
(24)
1980 - 1989
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(70)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(170)
Język
polski
(169)
angielski
(1)
Odbiorca
Dzieci
(28)
Szkoły wyższe
(19)
6-8 lat
(18)
0-5 lat
(16)
9-13 lat
(6)
14-17 lat
(1)
Ekonomiści
(1)
Logopedzi
(1)
Menedżerowie
(1)
Młodzież
(1)
Nauczyciele
(1)
Niewidomi
(1)
Przedsiębiorcy
(1)
Rodzice
(1)
Sportowcy
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(20)
Literatura angielska
(2)
Literatura niemiecka
(2)
Literatura norweska
(1)
Temat
Żywność
(96)
Zdrowe odżywianie
(16)
Odżywianie
(15)
Jakość żywności
(10)
Gastronomia
(9)
Marnotrawstwo żywności
(7)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(7)
Żywność ekologiczna
(7)
Kucharstwo
(6)
Przemysł rolno-spożywczy
(6)
Dietetyka
(5)
Kultura stołu
(5)
Substancje dodatkowe do żywności
(5)
Żywność prozdrowotna
(5)
Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)
(4)
Bezpieczeństwo żywności
(4)
Boże Narodzenie
(4)
Dzieci
(4)
Kosmetyki
(4)
Owoce
(4)
Pierniki
(4)
Produkcja żywności
(4)
Technologia żywności
(4)
Warzywa
(4)
Współdziałanie
(4)
Banany
(3)
Biochemia
(3)
Biotechnologia
(3)
Kiszenie żywności
(3)
Opakowania
(3)
Chów zwierząt
(2)
Ciasta
(2)
Degradacja środowiska
(2)
Ekologiczny styl życia
(2)
GHP/GMP (standard)
(2)
Jedzenie (czynność)
(2)
Konsumenci (ekon.)
(2)
Konsumpcja (ekonomia)
(2)
Leczenie dietą
(2)
Mikrobiologia
(2)
Odzież
(2)
Organizmy transgeniczne
(2)
Prawo żywnościowe
(2)
Przemysł mięsny
(2)
Rolnictwo
(2)
Rolnictwo ekologiczne
(2)
Serowarstwo
(2)
Substancje niebezpieczne i szkodliwe
(2)
Technologia chemiczna
(2)
Toksykologia żywności
(2)
Żywność transgeniczna
(2)
Żywność wygodna
(2)
Agrobiznes
(1)
Anatomia człowieka
(1)
Babeczki i muffiny
(1)
Bezpieczeństwo produktu
(1)
Chemia farmaceutyczna
(1)
Chemia kosmetyczna
(1)
Chemikalia
(1)
Choroby ludzi
(1)
Chłodnictwo
(1)
Chłopcy
(1)
Ciało ludzkie
(1)
Dinozaury
(1)
Dobrostan zwierząt
(1)
Duve, Karen (1961-)
(1)
Dziadkowie i wnuki
(1)
Dzielenie się
(1)
E-konsumenci
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Elektronika
(1)
Etyka ekologiczna
(1)
Fast food
(1)
Fermentacja
(1)
Filatelistyka
(1)
Fizjologia sportu
(1)
Flora bakteryjna jelit
(1)
Gluten
(1)
Gospodarka elektroniczna
(1)
Gotowanie
(1)
Gry i zabawy
(1)
Głodówka lecznicza
(1)
HACCP
(1)
Handel
(1)
Handel elektroniczny
(1)
Jelita
(1)
Język polski
(1)
Kicia Kocia (postać fikcyjna)
(1)
Komunikacja marketingowa
(1)
Konstrukcja maszyn
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Konsumpcja zrównoważona
(1)
Kontrola sanitarna
(1)
Korekcja mowy
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Kultura
(1)
Leczenie
(1)
Leki
(1)
Logopedia
(1)
Masarstwo domowe
(1)
Temat: czas
2001-
(10)
1901-2000
(4)
1989-2000
(3)
1989-
(2)
1-100
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
1001-1100
(1)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1945-1989
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
401-500
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
501-600
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
601-700
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
701-800
(1)
800-701 p.n.e.
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(5)
Świat
(2)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Gatunek
Podręcznik
(28)
Poradnik
(21)
Opowiadania i nowele
(15)
Opracowanie
(15)
Publikacja bogato ilustrowana
(14)
Przepisy kulinarne
(11)
Książki dla małych dzieci
(9)
Publikacje dla dzieci
(9)
Broszura
(7)
Wydawnictwa popularne
(7)
Praca zbiorowa
(5)
Materiały konferencyjne
(3)
Publicystyka
(3)
Tablice i wzory
(3)
Książka kucharska
(2)
Książka obrazkowa
(2)
Książka-zabawka
(2)
Monografia
(2)
Powieść
(2)
Reportaż
(2)
Case study (studium przypadku)
(1)
Encyklopedia
(1)
Encyklopedie dla dzieci polskie
(1)
Komiks
(1)
Malarstwo (szt.plast.)
(1)
Odżywianie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Raport z badań
(1)
Reportaż problemowy
(1)
Wiersze
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Żywność
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(19)
Kulinaria
(15)
Rolnictwo i leśnictwo
(9)
Chemia
(6)
Edukacja i pedagogika
(5)
Historia
(4)
Styl życia, moda i uroda
(4)
Biologia
(3)
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(3)
Socjologia i społeczeństwo
(3)
Inżynieria i technika
(2)
Ochrona środowiska
(2)
Dom i ogród
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Nauka i badania
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
170 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 13.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 104 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Spis treści: Przedmowa CZĘŚĆ I 1. Wiadomości wprowadzające 2. Substancje dodatkowe w żywności 3. Zanieczyszczenia żywności 4. Opakowania do żywności 5. Analiza sensoryczna w towaroznawczej ocenie żywności CZĘŚĆ II 6. Prawo żywnościowe Unii Europejskiej a polskie uregulowania prawne 7. Jakość żywności oraz systemy jej zapewniania 8. Jakość i bezpieczeństwo opakowań do żywności CZĘŚĆ III 9. Mleko spożywcze, śmietana i fermentowane napoje mleczne 10. Masło i sery 11. Mięso i jego przydatność technologiczna 12. Przetwory mięsne 13. Mięso drobiowe i jego przydatność technologiczna 14. Przetwory rybne 15. Tłuszcze jadalne 16. Przetwory owocowe i warzywne 17. Mąki, kasze, makarony 18. Koncentraty zbożowe 19. Koncentraty spożywcze 20. Pieczywo 21. Cukier i miód naturalny 22. Wyroby Używki 24. Wody mineralne, soki i napoje bezalkoholowe 25. Napoje alkoholowe
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 104 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 13.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, co jesz? : leksykon dobrych zakupów / Kasia Bosacka. - Poznań : Publicat Wydawnictwo, copyright 2019. - 336 stron : ilustracje ; 21 cm.
Egzotyczne oleje, które cudownie leczą raka, jagody pożerające tkankę tłuszczową we śnie, napoje oczyszczające krew, sproszkowane wodorosty odpędzające złe moce. Media, a zwłaszcza internet, pełne są mitów na temat żywności i żywienia, zachęt do jedzenia pączków z buraków, „kotletów” z kaszy manny czy picia kawy z olejem kokosowym. Czas na porządek w tym śmietniku informacyjnym! Książka pomoże odnaleźć się w zalewie opinii i masie produktów, by robić racjonalne, zdrowe i tanie zakupy. Dowiesz się z niej m.in., że olej kokosowy jest gorszy niż smalec, mleko sojowe czy migdałowe nigdy nie zastąpi krowiego, a gluten jest… pyszny i zdrowy. Poręczna forma: niemal 300 haseł opisujących poszczególne produkty, w alfabetycznym układzie. Najnowszy stan wiedzy poparty badaniami naukowymi. Produkty tradycyjne oraz nowości, które dopiero zdobywają polski rynek. W każdym haśle: opis, zalecenia dietetyczne, wskazówki, jak kupować, i ciekawostki. Weź leksykon na zakupy i wybieraj tylko dobre produkty. [wydawca]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zdrowie (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 104 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autorka - lekarka i doświadczona matka trojga dzieci - wykorzystując swoją wiedzę - wyjaśnia mechanizmy alergii pokarmowej, pisze o objawach i metodach jej rozpoznawania. Książka jest efektem pięcioletniego borykania się z własnymi problememi. Dowiadujemy się z niej, w jaki sposób i z czego przygotować potrawy dla dzieci z alergią pokarmową oraz jak zorganizować życie sobie i swoim najbliższym, aby prowadzenie domu nie zepsuło radości życia. W końcowej części znajdują się przepisy kulinarne, między innymi na chleb, tort urodzinowy, zapiekanki i dania mięsne. Receptury wzbogacono informacją, przy jakich alergiach dana potrawa nie jest tolerowana.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Dziecko (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Dziecko (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. BdR Odżywianie (2 egz.)
Książka
W koszyku
Mikrobiologia żywności / Emil Drewniak, Teresa Drewniak. - Wyd. 4. - Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1996 (Kiel. : "Drogowiec"). - 163, [1] s. : fot., rys., wykr. ; 21 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 104 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 6 Czyt. dz. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy biochemii / Jerzy Kączkowski. - Wyd. 12. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 1999. - 356 s. : il. ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Chemia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy biochemii / Jerzy Kączkowski. - Wyd. 11. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 1996. - 352, [1] s. : il. ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 57 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedzenie to dla nas wielka przyjemność! Ale czasami przysparza też kłopotów. Kto? Co? I kogo? Je? Co uważamy za paskudne? Kiedy i gdzie jedzenie sprawia nam ogromną przyjemność? Dlaczego dzieci na całym świecie uwielbiają cukierki? Skąd się wzięły zasady zachowania przy stole i dlaczego są inne w różnych krajach? Wszystkiego dowiecie się z tej książki. [opis z okł.].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ne/Rozmaitości (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kryminał dietetyczny ; cz. 7)
"Walenty i spółka organizują olimpiadę" to siódma część serii kryminalno-dietetycznej. Tym razem bohaterowie zorganizują zawody sportowe i pokażą dzieciom, że sport jest ważny dla ich zdrowia. Walenty i spółka planują po raz ostatni zakraść się do fabryki witamin, gdy w sklepie zjawia się trener Leszek Ledwożyw z prośbą o pomoc w organizacji olimpiady sportowej dla dzieci.Gdy Walenty z przyjaciółmi przygotują już zawody, ruszą chyżo do fabryki, by zdobyć dowody. By nie zawieść i trenera, i dzieci gromadki, muszą szybko się wydostać z fabrycznej pułapki... [wydawca]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Prz (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kryminał dietetyczny / Monika Oworuszko ; cz. 6)
Forma i typ
Odbiorca
Przynależność kulturowa
Gatunek
Instytucja: Wydawnictwo Mobuki
Walenty i spółka znajdują mapę to szósta część serii kryminalno-dietetycznej. Tym razem bohaterowie podążając trasą z tajemniczej mapy prowadzą dzieci przez labirynt sklepów i reklam z niezdrową żywnością. Walenty, Tęgomir, Błażej i Ziemniak znów zakradają się do fabryki witamin, lecz zamiast dowodów na działalność Łysego, znajdują tajemniczą mapę. Czy podążając trasą z mapy nie wpadną czasem w tarapaty? I po co Detektyw z Łysym się widują? Czy oni coś razem knują? [taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Prz (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Świat w Obrazkach)
Książka z serii `Świat w obrazkach` przekazuje dzieciom wiedzę na temat żywienia. Wyjaśnia m.in. pochodzenie produktów spożywczych oraz informuje, jak niektóre z nich, np. czekolada, są wytwarzane, a inne - przetwarzane. Przystępne opisy i liczne ilustracje pomagają również zrozumieć istotny wpływ, jaki prawidłowe odżywianie ma na rozwój i odporność organizmu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Ne/Serie (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 104 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 197 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 158 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej