Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(13)
IBUK Libra
(4)
Forma i typ
Książki
(13)
E-booki
(4)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(14)
Placówka
Planeta 11
(4)
Biblioteka Ekonomiczno-Techniczna
(3)
Filia nr 2
(1)
Filia nr 6
(4)
Filia nr 9
(1)
Autor
Augustyńska Danuta
(1)
Binder Egon M
(1)
Drygała-Puto Monika
(1)
Gans Heinz K
(1)
Gellatley Juliet
(1)
Gierasimiuk Józef
(1)
Goździewicz-Suchanek Danuta
(1)
Grontkowska Anna
(1)
Gębska Monika
(1)
Harari Yuval Noah (1976- )
(1)
Konarska Maria
(1)
Maciejewski Wiesław
(1)
Mętrak-Ruda Natalia
(1)
Olszewski Adam (1936- )
(1)
Paruszewski Sławomir
(1)
Piotrowski Julian (kulinaria)
(1)
Pośniak Małgorzata
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Rekiel Anna
(1)
Rupowski Roman
(1)
Sabela Bartek (1982- )
(1)
Shapiro Paul (1979- )
(1)
Sońta Marcin
(1)
Trojan Eleonora
(1)
Wardle Tony (1939- )
(1)
Wiśniewska Natalia (tłumaczka)
(1)
Zaraska Marta
(1)
Zielińska-Chmielewska Anna
(1)
Łebkowska Olga
(1)
Łebkowski Marek (1952-2010)
(1)
Łebkowski Mikołaj
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(6)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(17)
Język
polski
(17)
Odbiorca
Pracodawcy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Mięso
(11)
Ryby
(2)
BHP
(1)
Biotechnologia
(1)
Dobrostan zwierząt
(1)
Ekoetyka
(1)
Gospodarka
(1)
Lista kontrolna
(1)
Ludzie a zwierzęta
(1)
Mięczaki
(1)
Mięso kurze
(1)
Odżywianie
(1)
Prawo pracy
(1)
Produkcja żywności
(1)
Przemysł mięsny
(1)
Przemysł mięsny DBN
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Przetwórstwo mięsa
(1)
Rzeźnictwo
(1)
Skorupiaki
(1)
Smak
(1)
Trawienie (fizjologia)
(1)
Wegetarianizm
(1)
Wędzarnictwo
(1)
Zamienniki spożywcze
(1)
Zootechnika
(1)
Zwierzęta
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Środowisko człowieka
(1)
Żywność pochodzenia zwierzęcego
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
1901-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Gatunek
Podręcznik
(2)
Reportaż
(2)
Broszura
(1)
Opracowanie
(1)
Poradnik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Kulinaria
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Nauka i badania
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
17 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Technologia przetwórstwa mięsa / Adam Olszewski. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2002. - 363, [1] s., [24] s. tabl. : il. (w tym kolor.), mapy ; 24 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 104 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Domowy Wyrób. Niezbędny suplement każdej książki kucharskiej.)
Oprócz przepisów w książce podano wskazówki dotyczące oceny jakości mięsa, jego klasyfikacji oraz sposobów peklowania i wędzenia przygotowanych produktów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pieczone mięsa. - [B.m.] : IMP, cop. 2012. - 64 s. : il. kolor. ; 20 cm.
(Smaki Świata. Złota Kolekcja Przepisów)
Forma i typ
Temat
Pieczeń, gulasz, a może potrawka? Wybierz ulubiony przepis na mięsne danie. W tej książce z pewnością znajdziesz kuszącą propozycję na wyjątkowy rodzinny obiad lub kolację w większym gronie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kurczak z patelni. - [B.m.] : IMP, cop. 2012. - 64 s. : il. kolor. ; 20 cm.
(Smaki Świata. Złota Kolekcja Przepisów)
Forma i typ
Temat
Udaj się z nami w kulinarną podróż i wypróbuj klasyczne dania z drobiu oraz ich nowe, smakowite warianty.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 164 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka podaje sposoby: *przechowywania świeżych warzyw i owoców *domowego peklowania i wędzenia mięsa *wykonywania dżemów, marmolad, konfitur, galaretek *kiszenia warzyw *robienia marynat *zamrażania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jednym z ważniejszych odkryć naukowych naszych czasów związanych z ochroną zdrowia są szkodliwe skutki jedzenia mięsa. Niemal każdego dnia spływają do nas ostrzeżenia o negatywnym wpływie produkcji oraz konsumpcji mięsa na środowisko i organizm człowieka. Wielu z nas próbuje ograniczyć ilość spożywanego mięsa, wielu próbowało całkowicie z niego zrezygnować. Niełatwo jednak oprzeć się wędzonym, suszonym, grillowanym czy smażonym przysmakom, które nas kuszą. Co powoduje, że mamy tak nieprzepartą ochotę na zwierzęce białko i że nie potrafimy się od niego odzwyczaić? A skoro jedzenie mięsa rzeczywiście szkodzi naszemu zdrowiu, to dlaczego ewolucja nie uczyniła nas po prostu wegetarianami? Pisarka popularnonaukowa Marta Zaraska rozwiązuje w Mięsoholikach, jak to sama określa, „mięsną łamigłówkę”, wyjaśniając, dlaczego nasza miłość do mięsa trwa pomimo jego szkodliwego działania. Autorka zabiera nas w fascynującą podróż dookoła świata po różnych kulturach spożywania mięsa, pokazując niezwykłe restauracje mięsne w Indiach, składanie ofiar ze zwierząt w świątyniach w Beninie oraz laboratoria w Holandii, gdzie mięso hodowane jest w szalkach Petriego. Badając potężny wpływ ewolucji i działania mięsnego lobby, budowę genetyczną człowieka oraz tradycje naszych pramatek, Zaraska ujawnia oddziaływanie sił, które sprawiają, że wciąż trwamy w uzależnieniu od zwierzęcego białka. Mięsoholicy to książka dla każdego, od zagorzałych mięsożerców po zdeklarowanych wegan. Opisuje jedną z najtrwalszych ludzkich tradycji, ostatecznie wyjaśniając, dlaczego w dającej się przewidzieć przyszłości konsumpcja mięsa wciąż będzie wpływać na nasze organizmy i otaczający nas świat. MARTA ZARASKA to dziennikarka specjalizująca się w publikacjach naukowych. Jest również korespondentką zagraniczną, autorką artykułów publikowanych między innymi w The Washington Post, Scientific American, The Atlantic, The Los Angeles Times, National Geographic Traveler, The Boston Globe oraz w polskim tygodniku Polityka. Zaraska ukończyła prawo na Uniwersytecie Warszawskim. Mieszka we Francji z mężem, córką i dwoma wiekowymi psami. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Publicystyka (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Sekrety Mojej Kuchni)
Marek Łebkowski entuzjasta i mistrz gotowania. Znawca kuchni polskiej, francuskiej i włoskiej, autor ponad 80 książek kulinarnych (...) Tym razem poznajemy tajemnice przyrządzania potraw z mięs, drobiu, dziczyzny, ryb i owoców morza. Dowiemy się, jak przygotować tradycyjną soczystą pieczeń z chrupiącą skórką czy pyszną smażoną rybę, a także wiele egzotycznych dań. [z okł.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Historia dzieje się na naszych oczach: odkryto sposób na wytwarzanie wystarczającej ilości jedzenia dla wciąż rosnącej ludzkiej populacji. Ziemia ledwo dyszy. Wzrost zaludnienia i popytu na mięso, jaja, nabiał i skórę sprawia, że przemysłowa hodowla miliardów zwierząt stała się ze wszech miar szkodliwa. Nie ma nic naturalnego w kurze, której podaje się stymulatory wzrostu i hoduje w szopie z kilkudziesięcioma tysiącami innych, ani w krowie czy świni, które wraz z paszą wchłaniają obłędne ilości antybiotyków. Dlatego trwają zaawansowane prace nad produkcją i komercjalizacją czystego mięsa - prawdziwego mięsa - tworzonego bez udziału zwierząt. Naukowcy zapewniają, że rozwój mięsa z tkanki zwierzęcej nie da fałszywego mięsa, tak jak sklonowanie owcy nie doprowadziło do powstania fałszywej owcy. Wręcz przeciwnie: techniki laboratoryjne pozwalają uzyskać mięso nieskażone hormonami, pestycydami, bakteriami E. coli czy konserwantami. W tej przełomowej książce doktor Paul Shapiro opowiada szaloną historię wizjonerskich wynalazców, laboratoria naukowe i inwestorów, których celem jest postawienie na naszych stołach pierwszych na świecie produktów zwierzęcych wyhodowanych bez zwierząt. Paul Shapiro napisał aktualną i pouczającą książkę o ekscytującej transformacji, która czeka sposób produkcji jedzenia. [marginesy.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Prawa zwierząt (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Milcząca arka" to wzruszajaca i pasjonująca książka napisana w formie autobiografii, przedstawia wiele nieznanych faktów oraz ujawnia polityczne oszustwa i sekrety przemysłu mięsnego. Wielu przedstawicieli biznesu mięsnohodowlanego nazwało autorkę "wrogiem publicznym nr 1".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Prawa zwierzat (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wędrówka tusz / Bartek Sabela. - Wydanie I. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2023. - 305, [6] stron ; 23 cm.
(Repotraż)
Na początku XX wieku pewna gospodyni domowa z hrabstwa Sussex zamówiła pięćdziesiąt kurczaków. W wyniku nieporozumienia przysłano jej pięćset sztuk. Trzy lata później miała ich już dziesięć tysięcy, a hrabstwo stało się największym ośrodkiem produkcji drobiu na świecie. Gdy tematem efektywnego rozmnażania zwierząt zainteresowali się biolodzy, genetycy i chemicy, hodowle szybko zaczęły przypominać masową produkcję. Wędrówka tusz to zapis dziesiątek rozmów pokazujących mnogość perspektyw – hodowców, pracowników ferm, weterynarzy, aktywistów działających na rzecz praw zwierząt, przywódców religijnych i polityków. Bartek Sabela ze znajomością rzeczy opowiada o procesie produkcji mięsa: od narodzin zwierzęcia przez jego przyspieszony techniką rozwój po szybką – przez wielu uważaną za humanitarną – śmierć. Uważnie wczytuje się w pisma branży hodowlanej i raporty GUS-u, zagłębia w Biblię i prace filozofów. A wszystko po to, by rzetelnie, bez epatowania okrucieństwem i rozpalania emocji opowiedzieć o miejscu zwierząt we współczesnym świecie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-92 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Bezpieczeństwo i Higiena Pracy w Małych Przedsiębiorstwach)
Bezpieczeństwo i higiena pracy w małych przedsiębiorstwach. Lista kontrolna BHP zawiera wykaz potencjalnych zagrożeń, jakie mogą występować w przedsiębiorstwie określonej branży, wraz z propozycjami metod ich redukcji lub eliminacji oraz niezbędnymi odniesieniami do obowiązujących przepisow i norm technicznych.[ze wstepu].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 73 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
W niniejszym numerze czasopisma zamieszczono cztery artykuły naukowe oraz jedną informację o książce. Przedmiotem pierwszego opracowania była ocena wiedzy kształcącej się młodzieży o opakowaniach aktywnych i inteligentnych. Stwierdzono, że 21,3% uczniów szkół średnich oraz 52,5% studentów posiada wiedzę o tych innowacyjnych opakowaniach. Obie badane grupy chciałyby, aby opakowania te stopniowo były wprowadzane na rynek, pragnęłyby także otrzymywać pełną informację o tym, jaką funkcję spełniają one w odniesieniu do danego produktu i czy zapakowany w nie produkt jest bezpieczny. W drugim artykule przedstawiono znaczenie systemu identyfikowalności w funkcjonowaniu wybranego przedsiębiorstwa branży mięsnej i zapewnieniu bezpieczeństwa surowca mięsnego oraz jego wysokiej jakości. Kolejne dwie prace dotyczyły oceny przygotowania studentów kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji (ZIIP) na Wydziale Inżynieryjno-Ekonomicznym UE we Wrocławiu do rozmów kwalifikacyjnych oraz ich oceny oferty dydaktycznej. Redaktor NIT prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów zachęca do zapoznania się z opracowaniami oraz do sięgnięcia po książkę autorstwa Andrzeja Szymonika i Daniela Chudzika zatytułowaną Logistyka nowoczesnej gospodarki magazynowej.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Monografia stanowi próbę syntezy koncepcji pomiaru i określenia zmian efektywności przedsiębiorstw mięsnych w Polsce w latach 2010-2017. Badania dotyczyły ubojni, zakładów mięsnych, zakładów drobiarskich oraz przedsiębiorstw handlowo-usługowych w obrocie mięsem i wyrobami z mięsa. Celem głównym pracy było określenie na płaszczyźnie teoriopoznawczej, empirycznej oraz utylitarnej poziomu i zmian efektywności ekonomicznej przedsiębiorstw mięsnych w Polsce w latach 2010-2017. Dane finansowe pochodziły z bazy danych EMIS Intelligence/Professional i posłużyły do wyznaczenia zmian efektywności finansowej w latach 2010-2016 oraz efektywności technicznej w latach 2012-2015 dla 695 przedsiębiorstw mięsnych. Drugi pierwotny materiał badawczy, otrzymany z kwestionariuszy ankiet przeprowadzonych w 100 przedsiębiorstwach mięsnych w Polsce w 2017 roku, posłużył do wyznaczenia zmian efektywności środowiskowej i wybranych aspektów efektywności organizacyjnej w latach 2010-2017. Z przeprowadzonej oceny efektywności ekonomicznej przedsiębiorstw wynika, że statystycznie istotne znaczenie dla wzrostu efektywności finansowej wykazują wskaźnik rentowności aktywów (ROA), wskaźnik rentowności kapitałów własnych (ROE) oraz wskaźnik sprawności obrotu zapasami (SOZ). Największe znaczenie dla wzrostu efektywności technicznej mają aktywa ogółem, kapitał własny oraz wielkość zapasów. Największą rolę we wzroście efektywności organizacyjnej odgrywają profil prowadzonej działalności, zawieranie długookresowych umów, prowadzenie wymiany handlowej ze stałymi kontrahentami. Największe znaczenie dla wzrostu efektywności środowiskowej mają natomiast zmniejszenie zużycia energii elektrycznej, redukcja zużycia wody do produkcji, a także zmniejszenie ilości ścieków i odpadów.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
W prezentowanym kwartalniku NIT 2(17) zamieszczono siedem artykułów nauko-wych. Problematyka zeszytu jest bardzo szeroka – od nanocebulek, poprzez błędy żywieniowe młodzieży, pakowanie mięsa drobiowego w modyfikowanej atmosfe¬rze, zastosowanie antocyjanów i właściwości, otrzymywanie i zastosowanie hemi¬celulaz, po suszenie ziół i przypraw. Pomimo okresu urlopowego Redakcja NIT nie potrafi zupełnie zapomnieć o swoich czytelnikach, autorach prac oraz recenzentach. Ze swojej strony staramy się, aby wymagania redakcyjne względem publikacji zamieszczanych w NIT były zbieżne z zasadami przyjętymi w innych polskich i zagranicznych czasopismach. Dlatego prosimy Autorów oraz Recenzentów o baczne śledzenie „Wskazówek dla autorów” zamieszczonych na stronie internetowej Wydawnictwa UE; staramy się je doskonalić, a zatem będą się tam pojawiać informacje o ewentualnych zmianach. Redaktor Naczelny NIT prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Chów świń w systemie wolnowybiegowym jest współczesną coraz popularniejszą alternatywą produkcji intensywnej, wielowektorowej. Obecnie konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na to czy mięso pozyskiwane jest od zwierząt utrzymywanych w warunkach dobrostanu, pochodzących z produkcji zrównoważonej. W tym duchu autorzy przedstawili zasady produkcji wolnowybiegowej, omawiając szczegółowo warunki utrzymania świń, ich żywienie, zagospodarowanie terenu, zasady bioasekuracji zapewniające bezpieczeństwo sanitarne, rasy świń predysponowane do tego typu produkcji, behawior świń jako podstawowy wskaźnik dobrostanu, czynniki determinujące jakość pozyskiwanego mięsa oraz zagrożenia dla środowiska. Monografię autorzy wzbogacili o przedstawienie wyników swoich badań z tego zakresu.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej