Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(24)
Forma i typ
Książki
(24)
Publikacje dydaktyczne
(7)
Publikacje fachowe
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(30)
nieokreślona
(1)
Placówka
Planeta 11
(2)
Biblioteka Ekonomiczno-Techniczna
(20)
Filia nr 2
(1)
Filia nr 4
(1)
Filia nr 5
(1)
Filia nr 6
(1)
Filia nr 10
(1)
Filia nr 13
(1)
Filia nr 15
(1)
Filia nr 16
(1)
Filia nr 18
(1)
Autor
Owczarek Lubomiła
(3)
Budny Janusz
(2)
Jastrzębski Witold
(2)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(2)
Staroszczyk Hanna
(2)
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(1)
Berendesz A. W
(1)
Dobrzycki Jerzy
(1)
Dąbrowski Aleksander
(1)
Dłużewska Anna
(1)
Dłużewski Mieczysław (1922-2012)
(1)
Eisele Mieczysław
(1)
Fetliński Andrzej
(1)
Gawęcki Jan
(1)
Kleszczewski M
(1)
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(1)
Koziorowska Barbara
(1)
Kurpisz Wiktor
(1)
Lazari Elżbieta de
(1)
Loba Michał
(1)
Mason Jim (1940- )
(1)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(1)
Padoł Emilia (1985- )
(1)
Piesiewicz Wanda
(1)
Pijanowski Eugeniusz (1906-1974)
(1)
Reps Arnold
(1)
Rudziński Tadeusz
(1)
Singer Peter (1946- )
(1)
Statham Bill
(1)
Stündel Hans
(1)
Szpura Areta
(1)
Tomasik Piotr (1937- )
(1)
Tryc Katarzyna
(1)
Turlejska Halina
(1)
Tuszyński Waldemar
(1)
Witkowska Halina
(1)
Wiśniewska Małgorzata
(1)
Zalewski Jan
(1)
Zarembska Jadwiga
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(6)
2000 - 2009
(6)
1990 - 1999
(5)
1980 - 1989
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
Kraj wydania
Polska
(24)
Język
polski
(24)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(7)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Żywność
(20)
Gastronomia
(6)
Przemysł rolno-spożywczy
(4)
Technologia żywności
(4)
Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)
(3)
Bezpieczeństwo żywności
(2)
Odżywianie
(2)
Prawo żywnościowe
(2)
Technologia chemiczna
(2)
Biotechnologia
(1)
Chemia kosmetyczna
(1)
Chłodnictwo
(1)
Degradacja środowiska
(1)
Dobrostan zwierząt
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Etyka ekologiczna
(1)
GHP/GMP (standard)
(1)
HACCP
(1)
Jakość żywności
(1)
Konstrukcja maszyn
(1)
Kosmetyki
(1)
Leki
(1)
Nanomateriały
(1)
Nanotechnologia
(1)
Produkcja żywności
(1)
Serowarstwo
(1)
Sery
(1)
Substancje dodatkowe do żywności
(1)
Technologie cyfrowe
(1)
Zmiany klimatyczne
(1)
Znakowanie żywności
(1)
Środowisko przyrodnicze
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Podręcznik
(12)
Monografia
(1)
Opracowanie
(1)
Poradnik
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Chemia
(3)
Biologia
(2)
Inżynieria i technika
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Ochrona środowiska
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
24 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Podręcznik jest przeznaczony dla studentów i pracowników naukowych uniwesytetów przyrodniczych i medycznych oraz politechnik, na zajęcia związane z chemią, technologią i biotechnologią żywności, a także bromatologią i żywieniem człowieka.[okł.].
Spis treści:Składniki wpływające na reologiczne cechy żywności ; Rola składników, utleniaczy i przeciwutleniaczy w żywności ; Nauki o żywieniu w erze postgenomicznej : Niieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia ; Alergeny w żywności ; Mutagenne i rakotwórcze składniki żywności ; Analiza żywności
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 104 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podręcznik jest przeznaczony dla studentów i pracowników naukowych uniwesytetów przyrodniczych i medycznych oraz politechnik, na zajęcia związane z chemią, technologią i biotechnologią żywności, a także bromatologią i żywieniem człowieka.[okł.].
Spis treści: Zakres i rola chemii żywności ; Budowa i podstawowy skład surowców oraz produktów żywnościowych ; Rola wody w żywności ; Składniki mineralne - ich niezbędnosć fizjologiczna, zagrożenia toksykoklogiczne orza rola w żywności ; Sacharydy - występowanie i znaczenie ; Tłuszcze -właściwości i modyfikowanie ; Białka ; Nabiałkowe związki azotowe ; Witaminy ; Naturalne barwniki surowców żywnościowych ; Substancje zapachowe w żywności ; Związki wpływające na smak żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 104 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bezpieczeństwo i jakość żywności / Stanisław Kowalczyk. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, copyright 2016. - 415 stron : ilustracje ; 24 cm.
W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, znaczących inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w wymiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje również działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi. [ksiazki-mredyczne.eu]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 105.4 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej