Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(25)
Forma i typ
Książki
(25)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Poradniki i przewodniki
(4)
Proza
(3)
Dostępność
dostępne
(38)
nieokreślona
(1)
Placówka
Planeta 11
(9)
Filia nr 2
(1)
Filia nr 4
(4)
Filia nr 5
(6)
Filia nr 6
(2)
Filia nr 9
(4)
Filia nr 10
(2)
Filia nr 12
(2)
Filia nr 13
(2)
Filia nr 15
(1)
Filia nr 16
(1)
Filia nr 18
(5)
Autor
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(3)
Seghi Aleksandra
(3)
Armstrong Diana G
(1)
Caprari Małgorzata
(1)
Chojnowski Karol
(1)
Cieślewska Joanna
(1)
Coppolaro-Nowell Annalisa (1966- )
(1)
Cozza Paolo
(1)
D'Acampo Gino (1976- )
(1)
Drewniak Mirek
(1)
Dymczyk Beata
(1)
Eco Umberto (1932-2016)
(1)
Fort Matthew (1947- )
(1)
Franconeri Silvana
(1)
Gdula Anna
(1)
Gibb Jason
(1)
Glasenapp Małgorzata
(1)
Grabska-Siwek Barbara
(1)
Gutowska-Nowak Barbara
(1)
Hazan Marcella
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2018)
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Jankowska Dobromiła
(1)
Kostioukovitch Elena (1958- )
(1)
Kretschmann Karin
(1)
Lawson Tracey
(1)
Loftus David
(1)
Masłowska Daria
(1)
Oliver Jamie (1975- )
(1)
Orkan-Łęcki Maciej
(1)
Orłowska Marta
(1)
Pawełczak Joanna
(1)
Rogers Cathy (1968- )
(1)
Rossowski Dariusz
(1)
Skarbińska-Zielińska Alicja (1949-2017)
(1)
Sobocińska-Zgutka Joanna
(1)
Terry Chris
(1)
Thomas Jo (1972- )
(1)
Tucci Stanley (1960- )
(1)
Wolin Julia
(1)
Włodek Stanisław
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(9)
2000 - 2009
(11)
1990 - 1999
(1)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(9)
Kraj wydania
Polska
(25)
Język
polski
(24)
angielski
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura włoska
(3)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura angielska
(2)
Temat
Kuchnia włoska
(25)
Capponi (ród)
(3)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(3)
Życie codzienne
(3)
Anglicy
(2)
Aktorzy amerykańscy
(1)
Amerykanie
(1)
Armstrong, Diana G.
(1)
Dziennikarze kulinarni
(1)
Długowieczność
(1)
Fort, Matthew (1947- )
(1)
Gibb, Jason
(1)
Gotowanie
(1)
Kobieta
(1)
Kuchnia angielska
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia hiszpańska
(1)
Kuchnia rosyjska
(1)
Kultura stołu
(1)
Lawson, Tracey
(1)
Relacja romantyczna
(1)
Reżyserzy amerykańscy
(1)
Rogers, Cathy (1968- )
(1)
Scenarzyści amerykańscy
(1)
Stereotyp narodowy
(1)
Styl życia
(1)
Tucci, Stanley (1960- )
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Wybory życiowe
(1)
Włosi
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Toskania (Włochy)
(5)
Włochy
(3)
Campodimele (Włochy)
(1)
Marche (Włochy)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(1)
Gatunek
Pamiętniki i wspomnienia
(6)
Przepisy kulinarne
(5)
Poradnik
(2)
Książka kucharska
(1)
Literatura w języku angielskim
(1)
Opowiadania i nowele autobiograficzne
(1)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(1)
Powieść biograficzna
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(5)
Podróże i turystyka
(2)
Historia
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
25 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, rusza VESPĄ śladem włoskich rarytasów. Podróż zaczyna w słonecznej Kalabrii, a kończy w Turynie. Pomysł podróży skuterem przez skąpany w słońcu krajobraz był naprawdę romantyczny. Wiązał się z poczuciem wolności, przygody, potencjalnych odkryć i seksualnych możliwości. Wiatr we włosach, słońce w plecy, droga wijąca się ku morzu, nieznane cuda za każdym rogiem. Południe zwiedza z czarującą Silvią, która wprowadza go w tajniki rodzimej kuchni. Neapol wita go tłumem turystów i zapachem prawdziwej pizzy. Po drodze poznaje ludzi, którzy o włoskiej kuchni wiedzą wszystko. Wybierz się w podróż marzeń! Poznaj smak aromatycznego prosciutto, odwiedź najstarsze włoskie manufaktury, dowiedz się, skąd pochodzi confetti i dlaczego likier Meletti jest tak pyszny? Specjalnie dla Ciebie Matthew Fort zdradza prawie 60 pilnie strzeżonych przepisów, których nie znajdziesz nigdzie indziej. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 91 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Dolce Vita)
Il paese della longevità. Miasteczko długowieczności. Campodimele. To właśnie tu, u podnóży gór Aurunci, w samym sercu Włoch średnia długość życia wynosi dziewięćdziesiąt pięć lat. Tracy Lawson trafiła na informacje o tym miejscu, szukając materiałów o naturalnych sposobach zachowania długowieczności. Postanowiła sama sprawdzić, cóż niezwykłego kryje się w tamtejszym trybie życia, klimacie i diecie, że miejscowi zachowują sprawność, witalność i radość do późnego wieku. W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole to dwanaście miesięcy z życia Camopdimele. Kalendarz prowadzący przez zmieniające się pory roku, które przynoszą bogactwo warzyw, owoców, ryb i grzybów. Barwni bohaterowie zapraszają autorkę do swoich domów i dzielą się z nią sekretami swej wspaniałej kuchni, która podąża za niezmiennym rytmem natury i tradycji. To fantastyczna książka kulinarna, a zarazem inspirująca opowieść o miejscu, w którym praca i prostota przynoszą długie i szczęśliwe życie. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak żyć po włosku : podręcznik la dolce vita / Annalisa Coppolaro-Nowell ; przekład Dariusz Rossowski. - Wydanie 1., dodruk. - Łódź : JK, 2009. - 279, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Gdy czyta się te książkę, uderzające okazuje się podobieństwo Polaków do Włochów - rola tradycji, pozycja rodziny, swojskość w relacjach, złe zdanie o swoim kraju - brak nam chyba tylko słońca Italii, prawdziwego espresso, szyku Armianiego i Versace, wina i oliwek, Sophii Loren Alp, Michała Anioła, antycznych ruin, ferrari i skuterów, obłych pagórków Toskanii, leniwej sjesty Kampanii, średniowiecznych parad Sieny, mediolańskiej opery, neapolitańskich śpiewaków, weneckich gondolierów, florenckich złotników, makarony w 45 odmianach, cytryn w ogródku, cykad na cyprysach, cyprysów wzdłuż gruntowych dróżek, gruntowych dróżek wśród winnic...[nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dolce Vita / Cathy Rogers & Jason Gibb ; [tłumaczenie Maciej Orkan-Łęcki]. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2013. - 334, [2] strony, [8] stron tablic : ilustracje (w tym kolorowe) ; 20 cm.
Nie wiedzieli nic o Włoszech i nikogo tam nie znali, ale uwielbiali oliwę i przygody. Cathy i Jason rezygnują z dobrze płatnej pracy producentów telewizyjnych w Los Angeles. Wraz z roczną córeczką wyruszają w podróż ku nowemu życiu we Włoszech. By zrealizować życiowe marzenie, kupują zaniedbany gaj oliwny w malowniczym Loro Piceno i z każdym dniem ich życie nabiera włoskiego smaku. Jak przekonają miejscowego policjanta, że mieszkają tu już na stałe, choć w domu nie ma wody ani prądu? Czy poradzą sobie z zabawną ekipą robotników-lekkoduchów? Czy zniechęcą sąsiada do kłusowania w ich ogrodzie? Dolce Vita to nie jest tradycyjna opowieść o zachodach słońca nad Morzem Śródziemnym czy odbudowie zrujnowanego domu. To odświeżająco szczera opowieść o tym, co się dzieje, kiedy człowiek rzuca się w nieznane, a życie na pustkowiu tylko wzmaga pragnienie powrotu do miasta. Dowcipnie napisana, urocza opowieść, która ukazuje początki życia w obcym kraju bez otoczki romantyzmu. Dolce Vita to prawdziwa oliwkowa epopeja. Pod koniec tej opowieści czytelnik będzie wiedział znacznie więcej o oliwie, zatęskni do Włoch, poczuje głód i nie będzie chciał się rozstać z Cathy i Jasonem. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak : życie i jedzenie / Stanley Tucci ; przełożyła Małgorzata Glasenapp. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2023. - 317, [3] strony ; 21 cm.
Stanley Tucci, uznany aktor i maniak kulinarny, przedstawia czarujący, osobisty pamiętnik swojego życia w kuchni i poza nią. Zanim Tucci zdobył sławę dzięki rolom w Diabeł ubiera się u Prady czy Igrzyskach śmierci oraz internetowemu tutorialowi, w którym uczy, jak przyrządzić negroni, wychowywał się w amerykańskiej rodzinie o włoskich korzeniach i co wieczór siadał do rodzinnej kolacji. Magią tych posiłków podzielił się z czytelnikami w dwóch książkach kulinarnych, a teraz postanowił opowiedzieć historie, które kryją się za jego ulubionymi przepisami. Tucci snuje więc opowieści o dorastaniu w miasteczku w stanie Nowy Jork, o kręceniu poświęconych jedzeniu filmów Wielkie otwarcie oraz Julie i Julia, o zakochaniu przy obiedzie i o gotowaniu dla licznej rodziny. Smakowity jest każdy kąsek tej gastronomicznej podróży przez dobre i złe czasy, wspaniałe kolacje i przypalone dania. Książka, napisana z typowym dla Tucciego cierpkim poczuciem humoru, spodoba się każdemu, kto docenia moc posiłku ugotowanego w domu. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej