Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(29)
IBUK Libra
(2)
Forma i typ
Książki
(26)
Proza
(16)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
E-booki
(2)
Filmy i seriale
(2)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Audiobooki
(1)
Dostępność
dostępne
(81)
wypożyczone
(16)
Placówka
Planeta 11
(10)
Biblioteka Ekonomiczno-Techniczna
(2)
Filia nr 2
(7)
Filia nr 4
(7)
Filia nr 5
(8)
Filia nr 6
(8)
Filia nr 9
(12)
Filia nr 10
(3)
Filia nr 12
(9)
Filia nr 13
(9)
Filia nr 15
(7)
Filia nr 16
(6)
Filia nr 18
(9)
Autor
Gutowska-Adamczyk Małgorzata
(5)
August John (1971- )
(2)
Burton Tim (1958- )
(2)
Grey Brad (1957-2017)
(2)
Kruszewska Joanna (1976- )
(2)
Rudzka Teresa Monika
(2)
Zanuck Richard D. (1934-2012)
(2)
Baldelomar Raquel
(1)
Bereta-Jankowska Anna
(1)
Bester Katarzyna (pisarka)
(1)
Biel Konrad (1980- )
(1)
Binder Franz
(1)
Bloom Penelope
(1)
Bruni Amelia
(1)
Buczek Robert (1966- )
(1)
Czekański Marek (1948- )
(1)
Fontana Martina (1967- )
(1)
Garbal Łukasz (1976- )
(1)
Grzyb Katarzyna
(1)
Guichard Jack (1946- )
(1)
Głowacka Irena
(1)
Jacoby Richard
(1)
Jugla Cécile
(1)
Kaczmarek Magdalena
(1)
Kortko Dariusz
(1)
Krzesiński Włodzimierz
(1)
Lebovitz David
(1)
Makowska Agnieszka
(1)
Ploton Olivier
(1)
Rogoza-Biel Mirella
(1)
Rogoziński Alek
(1)
Samosiej Katarzyna
(1)
Simon Laurent (1979- )
(1)
Skiba Daria (1991- )
(1)
Skowrońska Emilia
(1)
Sommer-Lapajew Monika
(1)
Thomas Amy (1971- )
(1)
Tyszka Wojciech
(1)
Wahler Josef
(1)
Watoła Judyta
(1)
Woźniak Grażyna
(1)
Wyczański Sławomir (1922-2011)
(1)
Łyżnik Dariusz
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(10)
2010 - 2019
(16)
2000 - 2009
(2)
1990 - 1999
(2)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(26)
Kraj wydania
Polska
(31)
Język
polski
(29)
angielski
(2)
Odbiorca
Dzieci
(6)
6-8 lat
(5)
9-13 lat
(4)
0-5 lat
(3)
18+
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(15)
Literatura amerykańska
(3)
Film amerykański
(2)
Film angielski
(2)
Temat
Cukiernicy
(14)
Cukiernictwo
(8)
Rodzina
(8)
Cukier
(7)
Czekolada
(4)
Hryciowie (rodzina fikcyjna)
(4)
Sekrety rodzinne
(3)
Słodycze
(3)
Wedlowie (rodzina)
(3)
Dahl, Roald (1916-1990)
(2)
Kobieta
(2)
Odżywianie
(2)
Tajemnica
(2)
Willy Wonka (postać fikcyjna)
(2)
Wpływ na zdrowie
(2)
Zajezierscy (rodzina fikcyjna)
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Życie codzienne
(2)
Boże Narodzenie
(1)
Ciasta
(1)
Cieślakowie (rodzina fikcyjna)
(1)
Cordon bleu (Paryż)
(1)
E. Wedel (Warszawa)
(1)
Eksperymenty
(1)
Kawiarnie i cukiernie
(1)
Konkursy i festiwale kulturalne
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kulinaria
(1)
Lebovitz, David
(1)
Lotte Wedel
(1)
Małżeństwo
(1)
Niewidomi
(1)
Przedsiębiorcy
(1)
Przedsiębiorstwo
(1)
Przedsiębiorstwo produkcyjne
(1)
Przyjaźń
(1)
Psycholodzy
(1)
Restauratorzy (gastronomia)
(1)
Spadek
(1)
Sól kamienna
(1)
Thomas, Amy (1971- )
(1)
Trudne sytuacje życiowe
(1)
Wedel, Emil Albert Fryderyk (1841-1919)
(1)
Wedell, Karol
(1)
Zabójstwo
(1)
Zdrada małżeńska
(1)
Temat: dzieło
Charlie and the chocolate factory
(2)
Temat: czas
1901-2000
(7)
2001-
(5)
1801-1900
(4)
1945-1989
(2)
1989-2000
(2)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
Temat: miejsce
Paryż (Francja)
(3)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(3)
Podlasie
(2)
Płock (woj. mazowieckie ; okolice)
(2)
Gutowo (woj. mazowieckie, pow. sierpecki, gm. Zawidz)
(1)
Londyn (Wielka Brytania)
(1)
Nowy Jork (Stany Zjednoczone)
(1)
Wrocław (woj. dolnośląskie)
(1)
Gatunek
Powieść obyczajowa
(9)
Saga rodzinna
(6)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Romans
(3)
Adaptacja filmowa
(2)
Broszura
(2)
Fantasy
(2)
Film fabularny
(2)
Film familijny
(2)
Komedia
(2)
Opowiadania i nowele
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Podręcznik
(2)
Poradnik
(2)
Powieść
(2)
Powieść biograficzna
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Biografia
(1)
Kryminał
(1)
Książka kucharska
(1)
Książki dla małych dzieci
(1)
Opracowanie
(1)
Powieść erotyczna
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(4)
Kulinaria
(3)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Medycyna i zdrowie
(2)
Chemia
(1)
Fizyka i astronomia
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
31 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Czas nadziei / Joanna Kruszewska. - Wydanie I. - Poznań : Filia, 2021. - 398, [1] strona ; 21 cm.
Czas na Podlasiu mija powoli, a spokojne wieczory otulają ciepłem na długie godziny. Pachnące słodyczą wnętrze małej cukierni, wydaje się być idealnym miejscem na chwilę odpoczynku i zadumy przy filiżance gorącej czekolady. W takich chwilach dobrze jest mieć tuż obok dłoń, która przyjaźnie ułoży się na ramieniu i da znać, że wszystko co dobre, niekoniecznie jest za nami. Rodzinne tajemnice powoli wychodzą na światło dzienne. Helena staje się beztrosko nieuważna, przyjmując za pewnik stałość własnego małżeństwa. Małgorzata postanawia pozostawić sprawy własnemu biegowi i nie ingerować w to, co szykuje dla niej los. Nawet gdy ten przekornie postanowił przyciągnąć do siebie ludzi, którzy z założenia nie powinni być razem. [lubimyczytac.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ob (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Ob (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Ob (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Ob (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Ob (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czas powrotów / Joanna Kruszewska. - Wydanie I. - Poznań : Filia, 2022. - 410, [1] strona ; 21 cm.
Na Podlasiu wreszcie w pełni rozkwita wiosna. Iwona i Leszek na jakiś czas muszą zamienić się rolami. Starsza pani poświęca się pracy zawodowej, a jej mąż musi przejąć wszystkie obowiązki związane z zajmowaniem się domem. Zawsze wszystko podstawiano mu pod nos, teraz jednak musi nauczyć się przygotowywać domowe obiady i posiąść wiele innych, tajemniczych dotąd, umiejętności. Córka Leszka, Małgorzata, natomiast powoli odnajduje spokój i stara się pogodzić z przeszłością. Tymczasem Lena mimo wielu przeciwności losu z werwą i zapałem dalej prowadzi uroczą cukiernię. Wszak musi pokazać dzieciom, że wszystkie kłopoty można przezwyciężyć. Nic nie jest straszne, gdy wokół nas jest kochająca rodzina i prawdziwi przyjaciele. W tym zawsze można odnaleźć siłę i szczęście. [lubimyczytac.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ob (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Ob (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ob (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Ob (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Ob (1 egz.)
Książka
W koszyku
Julia Child w Paryżu znalazła się przypadkiem i tam pokochała kuchnię francuską. David Lebovitz pokochał francuską kuchnię i dla niej przeprowadził się ze Stanów do Paryża! Przeżyj wspaniałą kulinarną podróż po zakątkach stolicy Francji ze światowej sławy cukiernikiem! Dzięki Słodkiemu życiu w Paryżu skosztujesz nie tylko smaku francuskich rarytasów, ale zaznasz także smaczków paryskiego życia. Malownicze uliczki, zapach świeżego pieczywa unoszący się w powietrzu, spacery wzdłuż Sekwany, przepyszne wino i ciekawi ludzie. Miasto Świateł. Paryż! David Lebovitz zabiera nas w magiczną podróż. Zanurz się w niesamowity klimat Paryża, przyrządź smakowite ciasto absyntowe, które przyprawi Cię o zawrót głowy. Oczaruj znajomych i rodzinę przepysznym duszonym indykiem w winie beaujolais nouveau ze śliwkami. Dowiedz się, jak stać się prawdziwym paryżaninem i dlaczego należy założyć eleganckie ciuchy, aby wynieść śmieci. Tylko tobie David zdradzi 50 wspaniałych przepisów i szepnie co nieco o paryskim życiu. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szefowie kuchni z prestiżowej szkoły gotowania Cordon Bleu prezentują ponad 100 przepisów cukierniczych zilustrowanych i objaśnionych krok po kroku. Jest to propozycja różnorodnych przepisów: od wielkich popularnych klasyków ciastkarstwa (typu ciasto opera czekoladowo-pistacjowe, ciasto Trzech Króli, tort szwarcwaldzki, placek z truskawkami, makaroniki z malinami itd.); poprzez łatwe, rodzinne przepisy (czekoladowe micuits, muffiny z mango i z czekoladą, gorące suflety waniliowe, tartę Tatin z jabłkami itd.); po przepisy innowacyjne (ptysie z yuzu i z czekoladą, kostki waniliowe z fiołkami krystalizowanymi, tartaletki czekoladowo-ślazowe, tort z aloesem i z poziomkami itd.). Pod koniec książki znajduje się opis przyborów cukierniczych i składników potrzebnych do przygotowania deserów oraz podstawowych ciast.
Wszystkie przepisy są zilustrowane, często towarzyszy im porada szefa kuchni. Szkoła Cordon Bleu dzieli się wszystkimi sekretami cukierniczymi i Czytelnik naprawdę może zostać prawdziwym cukiernikiem.
Szkoła Cordon Bleu została założona w Paryżu w roku 1895. Z czasem powstała światowa sieć tych elitarnych szkół kształcących profesjonalistów i amatorów gotowania. Nauczycielami są tam laureaci wielkich, francuskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych. Są pasjonatami gotowania i z chęcią przekazują swoją doświadczenie studentom z całego świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Babka z zakalcem / Alek Rogoziński. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Skarpa Warszawska, copyright 2020. - 285, [1] strona ; 21 cm.
Bartek jest aktorem, który właśnie wywalczył sobie pierwszą większą rolę w superprodukcji. Agnieszka ma szansę dostać pracę w popularnym piśmie o show-biznesie, w którym pracuje już jej przyjaciółka Oliwka. Obie dostają zadanie napisania reportażu z planu filmowego. Zamiast ekscytujących plotek znajdują tam jednak... nieboszczyka. I nie ma wątpliwości, że rozstał się on z życiem wbrew własnej woli. Szybko okazuje się, że morderstwo na planie filmowym związane jest z wypadkiem, który wydarzył się w tym samym miejscu siedemnaście lat wcześniej. Mało tego! Morderca nie zamierza poprzestać tylko na jednej zbrodni... Czy policja i trójka przyjaciół odkryją jego tożsamość, zanim dojdzie do kolejnej tragedii? [nota wydawcy].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 9 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kryminał (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. K (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. K (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kp (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. K/Alek Rogoziński (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. K (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Kryminał (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. K (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. K (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czas Emila (1841-1919) / Teresa Monika Rudzka. - Wydanie pierwsze. - Radom : Lucky, 2024. - 382, [2] strony ; 21 cm.
(Czekoladowa dynastia / Teresa Monika Rudzka)
Niełatwo być synem sławnego ojca i spełniać oczekiwania nie tylko jego, lecz także miłośników wyrobów czekoladowych znanej firmy. Emil Wedel pragnie żyć po swojemu, szybko jednak dochodzi do wniosku, że kontynuowanie rodzinnej tradycji stanowi jego powołanie i sens bytu. Pobyt na praktyce w Paryżu, gdzie Emil zawiera znajomość z byłą niewolnicą Patsy Miller, pomaga sprecyzować kierunek własnego losu. Po powrocie do Warszawy Emil zakochuje się w przyszywanej kuzynce Eugenii, poślubia ją i z zapałem rozwija spuściznę otrzymaną od ojca. Życie prywatne państwa Wedlów przeplata się z losami ich służących. Czas mija, na scenie pojawia się nowe pokolenie jednych i drugich. Emil Wedel z żoną Eugenią wiodą szczęśliwą egzystencję, rodzą się im dzieci na czele z pierworodnym Janem, kolejnym właścicielem firmy. A ta przeżywa rozkwit. W jej progach goszczą m.in. Henryk Sienkiewicz, Karol Szymanowski, Władysław Tatarkiewicz i przyszły pisarz Jarosław Iwaszkiewicz. W tle powstanie styczniowe, później wybuch pierwszej wojny światowej i odzyskanie przez Polskę niepodległości. Wszystko opisuje powieściopisarka Helena Dąbrowska, wcześniej bliska przyjaciółka najstarszego z Wedlów, Karola. Później pałeczkę przejmuje jej wnuczka, wielka miłośniczka wedlowskiej czekolady.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. H (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czekoladowa dynastia : czas Karola : opowieść o rodzinie Wedlów / Teresa Monika Rudzka. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, copyright 2021. - 315 ,[3] strony ; 21 cm.
Siedemnastoletnia Joanka Miller dostaje propozycję pracy i wyjeżdża do Berlina. Chlebodawcom podobają się skromność i pracowitość dziewczyny. Nakazują jej solenne wypełnianie obowiązków oraz trzymanie języka za zębami. Panna zamieszkuje przy rodzinie Karola Wedla i wkrótce pochłania ją wir spraw – w tym wyjazd do Warszawy, gdzie słynny cukiernik w 1851 roku zakłada własną cukiernię. Czas Karola opowiada o początkach i rozwoju najsłynniejszej polskiej firmy. Są Karol i Karolina Wedlowie, ich dzieci Emil i Eleonora, służąca Joanka, kucharka Józefa i wiele osób z pierwszych stron gazet. Są zakupy w sklepie Stanisława Wokulskiego, gdzie panna Eleonora poznaje Izabelę Łęcką. Jest też skromny subiekt Ignacy Rzecki – stały bywalec wedlowskiej pijalni czekolady. To oparta na faktach ballada o wspaniałych ludziach. Ballada napisana ze swadą, realistyczna, lekko melancholijna i często dowcipna. Oraz pełna obłędnego smaku czekolady!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Pb (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Pokaż mi swój świat / Daria Skiba. - [Piaseczno] : Storybox.pl, 2021. - 1 CD (7 godz. 48 min) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
Justyna, dwudziestojednoletnia studentka psychologii, w ramach zaliczenia zajęć musi przygotować projekt pod tytułem Pokaż mi swój świat. Długo zastanawia się, jak zabrać się za ten pozornie łatwy, choć bardzo intrygujący temat. Wtedy z pomocą przychodzi przypadek – w ulubionej cukierni spotyka Rafała, który na oczach klientów dekoruje tort. Chwilę później odbiera telefon od nieznajomej kobiety z prośbą, by podjęła się pracy z sześcioletnią dziewczynką, która na skutek tragicznego wypadku straciła wzrok. Justyna dostrzega w mężczyźnie ogromną pasję do wykonywanej pracy. Postanawia, że to on i Martynka odegrają główne role w jej projekcie na studia. Jednak Rafał skrywa wiele tajemnic i kiedy między nim a Justyną zaczyna iskrzyć, mroczne sekrety wychodzą na jaw, gasząc tlący się ogień wzajemnej fascynacji.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. KM/Ob (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Książka mówiona (1 egz.)
Książka
W koszyku
Paryż mój słodki / Amy Thomas ; tłumaczenie Anna Bereta-Jankowska. - Bielsko-Biała : Pascal, 2013. - 316, [20] stron ; 20 cm.
Miłośniczka Francji i czekolady wyrusza na słodki podbój Paryża! Amy Thomas w Paryżu zakochana jest na zabój i szaleje na punkcie gorzkiej czekolady. Kiedy otrzymuje propozycję pracy dla Louisa Vuittona, bez wahania pakuje walizkę i przeprowadza się z Nowego Jorku do Paryża. Ma prosty plan. Chce poznać tajniki francuskiej kuchni, zwiedzić południową Francję i nauczyć francuskiego. A może wreszcie się zakocha? Amy na rowerze przemierza brukowane uliczki Paryża w poszukiwaniu najdoskonalszych i najpyszniejszych cukierniczych cudów. Poczuj aromat masła zapiekanego w warstwach francuskiego ciasta! Delektuj się chrupkim, ciągnącym, ale lekkim jak piórko tęczowym makaronikiem, oddaj się rozkoszy cudownie gładkiej i aksamitnej czekolady! Daj się uwieść francuskim delicjom i poczuj słodko-słony smak paryskiego życia! [lubimyczytac.pl].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Podróże (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 104 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Pszenżyto uprawne (X Triticosecale Wittmack) jest syntetycznym mieszańcem międzyrodzajowym, powstałym w wyniku skrzyżowania pszenicy (Triticum) i żyta (Secale). Ze względu na wysokie plonowanie i niewielkie wymagania uprawowe cieszy się ono dużą popularnością, szczególnie w Polsce, która jest największym producentem tego zboża na świecie. Pomimo zainteresowania pszenżytem zboże to nadal jest słabo poznane, a w konsekwencji nie jest w pełni wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Celem niniejszej pracy było określenie wpływu cech odmianowych ziarna pszenżyta i zastosowanych procesów technologicznych na właściwości fi zykochemiczne otrzymanych produktów oraz wskazanie na tej podstawie optymalnych możliwości wykorzystania ziarna pszenżyta do produkcji żywności, w tym żywności prozdrowotnej. Materiał doświadczalny stanowiło ziarno dziesięciu współcześnie uprawianych w Polsce odmian pszenżyta, ziarno pszenicy ciastkowej i chlebowej oraz żyta. Analizowano skład chemiczny ziarna, zawartość wybranych substancji o charakterze prozdrowotnym oraz cechy technologiczne mąki pszenżytniej zarówno metodami klasycznymi, jak i nowo opracowanymi testami. Badano także stabilność cech technologicznych ziarna wybranych odmian pszenżyta. Z mąki pszenżytniej wytworzono pieczywo metodą bezpośrednią i pośrednią z wykorzystaniem kultur starterowych LV2 oraz babki biszkoptowe i ciastka kruche, których cechy porównano z tradycyjnymi produktami pszennymi. Z całoziarnowej kaszki pszenżytniej wytworzono ekstrudaty. Analizowano wpływ cech odmianowych oraz zmiennych parametrów ekstruzji na właściwości fi zykochemiczne ekstrudatów pszenżytnich i zawartość w nich substancji prozdrowotnych i antyodżywczych. Określono również wpływ procesu ekstruzji na przebieg trawienia i wskaźnik wykorzystania białka netto ekstrudatów pszenżytnich. Ziarno niektórych odmian pszenżyta obecnie uprawianych w Polsce wykazuje cechy surowców zbożowych odpowiednich do produkcji pieczywa, babek biszkoptowych i kruchych ciastek, a także całoziarnowych produktów ekstrudowanych. Zastosowanie procesu ekstruzji do przetwórstwa pszenżyta pozwala w pełni wykorzystać jego potencjał prozdrowotny, a wartość odżywcza uzyskanych ekstrudatów zależy od warunków ekstruzji.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej