Form of Work
Książki
(13)
Publikacje dydaktyczne
(5)
Publikacje naukowe
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
available
(13)
Branch
Planeta 11
(1)
Biblioteka Ekonomiczno-Techniczna
(9)
Filia nr 6
(2)
Filia nr 9
(1)
Author
Boczoń Władysław
(2)
Koroniak Henryk
(2)
Amarowicz Ryszard
(1)
Barone Caterina
(1)
Bezak-Mazur Elżbieta
(1)
Bolzoni Luciana
(1)
Błaszczak Agnieszka (tłumacz)
(1)
Caruso Giorgia
(1)
Góralczyk Katarzyna
(1)
Kowalik Piotr (1939- )
(1)
Kędziorski Andrzej
(1)
Lourie Bruce
(1)
Migula Paweł
(1)
Montanari Angela
(1)
Mosur Marian Jan
(1)
Parisi Salvatore (1970- )
(1)
Piotrowski Jerzy K
(1)
Skawran Katarzyna
(1)
Smith Rick (1968- )
(1)
Smoczyńska Krystyna
(1)
Smoczyński Stefan
(1)
Steinka Izabela (1954- )
(1)
Stratmann Linda (1948- )
(1)
Szachnowska-Olesiejuk Zofia
(1)
Walker C. H. (1936- )
(1)
Wątorski Kazimierz
(1)
Zakrzewski Sigmund F
(1)
Zakrzewski Sigmund F. (1919- )
(1)
Year
2020 - 2022
(1)
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(2)
1990 - 1999
(3)
1980 - 1989
(1)
1970 - 1979
(1)
1960 - 1969
(1)
Time Period of Creation
2001-
(4)
Country
Poland
(13)
Language
Polish
(13)
Audience Group
Szkoły wyższe
(5)
Studenci
(1)
Subject
Toksykologia
(8)
Degradacja środowiska
(4)
Żywność
(3)
Chemikalia
(2)
Toksykologia przemysłowa
(2)
Toksykologia żywności
(2)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Gleba
(1)
Jakość żywności
(1)
Kryminalistyka
(1)
Nawozy
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Odpady
(1)
Opakowania
(1)
Otrucie
(1)
Toksykologia sądowa
(1)
Truciciele
(1)
Trucizny
(1)
Zabójstwo
(1)
Zatrucia chemikaliami
(1)
Zatrucia metalami
(1)
Subject: time
1801-1900
(1)
Subject: place
Wielka Brytania
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(5)
Opracowanie
(3)
Encyklopedia
(1)
Domain
Chemia
(1)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Historia
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
13 results Filter
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. Chemia (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 104 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 175 (1 egz.)
Book
In basket
Deklarację zgodności dla opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością uznaje się za jeden z najlepiej znanych oraz najbardziej spornych dokumentów odnoszących się do materiałów do opakowań dla produktów spożywczych. Od wielu lat to zagadnienie jest przedmiotem licznych dyskusji i polemik. Jednakże warto również zwrócić uwagę na inny aspekt i poddać go krytycznej analizie, a mianowicie zagadnienie przydatności technologicznej w przemyśle spożywczym. Biorąc pod uwagę przepisy unijne, niniejsze zagadnienie jest niezwykle istotne ze względu na bezpieczeństwo i legalne stosowanie pojemników dla żywności. Z drugiej strony brak jest dokładnej definicji przydatności technologicznej w obowiązujących obecnie przepisach czy standardach jakościowych, chociaż wspomina się o tym w literaturze naukowej. Ponadto niezbędne jest przeanalizowanie zagadnienia przydatności technologicznej z perspektywy różnych oddziałujących na nią czynników jak: skład chemiczny pojemników dla żywności czy materiałów będących z nią w kontakcie; klasyfikacja technologiczna pojemników; profil chemiczny pakowanej żywności; proces produkcji i pakowania; oraz zagadnienie właściwych procedur przechowywania materiałów do produkcji opakowań i pakowanych produktów. Niniejsza praca ma za zadanie przedstawić kilka praktycznych zastosowań w nawiązaniu do relacji między składem chemicznym materiałów do produkcji opakowań a przewidywalnym zachowaniem pojemników w „normalnych warunkach”. [nota wydawcy]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 104.1 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 73 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 175 (1 egz.)
Book
In basket
Najnowsze badania pokazują, że większość przedmiotów użytku codziennego, które... otaczają nas w domu i w pracy, wręcz ocieka rozmaitymi trującymi substancjami chemicznymi. W jaki sposób przedostają się one do naszych organizmów? I co ważniejsze, jak możemy temu zapobiec? Rick Smith i Bruce Lourie, dwaj kanadyjscy aktywni działacze na rzecz ochrony środowiska, próbują odpowiedzieć na te pytania drogą eksperymentów... na sobie. Przez niemal cztery lata nieustraszeni naukowcy wdychają całą masę przedziwnych substancji podejrzewanych o toksyczność. Porównanie wyników badań lekarskich sprzed szalonego przedsięwzięcia i po nim mrozi krew w żyłach...
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 61 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 73 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 504 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 175 (1 egz.)
Book
In basket
Publikacja powstała z myślą o przybliżeniu czytelnikowi zagadnień związanych z jakością i bezpieczeństwem żywności. To właśnie od jakości żywności w dużej mierze zależy nasze zdrowie, a także życie. Dziś, w dobie wzrostu świadomości na temat zagrożeń związanych z występowaniem zanieczyszczeń w środowisku i ich wpływu na żywność, a w konsekwencji i na zdrowie człowieka, wokół żywności narosło wiele mitów. Warto więc pogłębić swoją wiedzę o tym, jak zabezpiecza się żywność przed zanieczyszczeniami, jak unikać zagrożeń i na co zwracać uwagę podczas zakupu produktów spożywczych. Z publikacji czytelnik dowie się także, w jaki sposób służby państwowe dbają o bezpieczeństwo żywności oraz jak należy się obchodzić z żywnością w domach, aby nie przyczyniać się do pogarszania jej jakości. [wydawca]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 105.4 (1 egz.)
Book
In basket
Ochrona środowiska glebowego / Piotr Kowalik. - Wydanie I - 3 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012. - 257, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Podręcznik przedstawiający glebę jako bombę chemiczną z opóźnionym zapłonem. Omówiono w nim zanieczyszczenie chemiczne i przemysłowe wód powierzchniowych i podziemnych, roślinności i żywności. Opisano zasady funkcjonowania oczyszczalni glebowo-roślinnych. Podano również aktualny stan prawny dotyczący ochrony gleb. Żaden z polskich podręczników gleboznawstwa nie porusza w takim stopniu zagadnień modelowania zjawisk i procesów glebowych.[ksiegarnia.pwn].
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 175.5 (1 egz.)
Book
In basket
Stulecie trucicieli / Linda Stratmann ; [tłumaczenie Katarzyna Skawran]. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2016. - 310, [1] strona : ilustracje, fotografie ; 24 cm.
Strach przed otruciem był jedną z typowych obaw epoki wiktoriańskiej. XIX-wieczna opinia publiczna była zgorszona i przerażona, ale też zafascynowana zagadkowymi i niebezpiecznymi dla otoczenia trucicielami, którzy, jak wierzono czaili się w społeczeństwie. Jednak, jak można się dowiedzieć z tej pasjonującej książki, zwalczenie tego najbardziej haniebnego i tajemniczego rodzaju zbrodni wywarło również wpływ na metody wykrywania przestępstw, naukę i prawo. Powieść opowiada o trwającym całe stulecie pojedynku na spryt i środki, o szybkim postępie w toksykologii sądowej, o chemikach, którzy wyizolowali i poddali rafinacji nowe i groźne trucizny, i o tym, jak oficjalne próby ograniczenia sprzedaży trucizn były udaremniane z powodu żądań farmaceutów oraz zapotrzebowania na tanie leki i trutki na robactwo. Tymczasem domniemani truciciele lekceważyli prawo i naukę, wymyślając genialne sposoby obejścia przepisów i nowoczesnych metod pilnowania porządku i wykrywania zbrodni. Stratmann prostuje błędne poglądy o niektórych truciznach i dokumentuje, w jaki sposób zmiany w różnych kwestiach, między innymi w prawach małżonków i prawnej ochronie dzieci, wpłynęły na trucicielstwo. Autorka, przeplatając głośne i prawie nieznane przypadki, kreśli portret największych trucicieli tamtych czasów i naświetla największe zagrożenia w długiej i szokującej historii zbrodni i nauki. [http://www.rm.com.pl]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 34 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again