Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(8)
Forma i typ
Książki
(7)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Audiobooki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(13)
wypożyczone
(1)
Placówka
Planeta 11
(3)
Filia nr 10
(4)
Filia nr 12
(3)
Filia nr 13
(1)
Filia nr 15
(2)
Autor
Wierzba Paulina
(2)
Banach Kamil
(1)
Chojnowska Ilona (1982- )
(1)
Czerwińska-Rydel Anna (1973- )
(1)
De Blasi Marlena (1952- )
(1)
Fiedoruk Łukasz
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Jakubiak Tomasz (1983- )
(1)
Jankowska-Buttitta Małgorzata K
(1)
Kass Wojciech (1964- )
(1)
Konieczny Jacek
(1)
Lasocka Zofia (ilustratorka)
(1)
Popek-Banach Agnieszka
(1)
Ressel Ewa
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(5)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(8)
Język
polski
(8)
Odbiorca
9-13 lat
(3)
Dzieci
(3)
6-8 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Kuchnia regionalna
(8)
Kuchnia mazurska
(1)
Kultura stołu
(1)
Podróże
(1)
Przyroda
(1)
Rodzina
(1)
Zabytki kultury
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Islandia
(1)
Liechtenstein
(1)
Mazury
(1)
Norwegia
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(3)
Książka kucharska
(1)
Literatura o regionie
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Opracowanie
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
8 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Autorka zabiera nas w podróż po północnej części Włoch. Odwiedzimy aż dziesięć "gastronomicznych regionów", m.in. Toskanię, Umbrię, Lombardię, Piemont, Wenecję Euganejską. Wszędzie tam Marlena de Blasi pojawiała się osobiście, szukając i katalogując smaki regionalnej kuchni. Mieszkała tam, pracowała i przede wszystkim... gotowała! Jak sama objaśnia, przepisy zamieszczone w tej książce są jedynie "interpretacjami" miejscowych potraw. Niemożliwym byłoby przecież znalezienie substytutu dla lokalnych składników - słodkiego masła wyrabianego w regionie Emilia Romania czy pikantnych papryczek chili, z których słynie region La Marche. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Znak Litera Nova)
Truskawki kaszubskie jak wspomnienie lata, gęste powidła krzeszowickie, kremowy bunz z wiosennego wypasu owiec i sycący pieprzny kindziuk. Magda Gessler zaprasza na niepowtarzalną kulinarną wyprawę. Pokazuje, że w Polsce można znaleźć produkty o unikalnych smakach i wyczarować z nich fantazyjne dania. "Kulinarna podróż Magdy Gessler" to oryginalne autorskie przepisy inspirowane tradycyjną kuchnią i lokalnymi specjałami. Przejrzysty podział na regiony pozwoli Ci wzbogacić wycieczki po Polsce o nowe doznania kulinarne, a rady autorki odmienią Twoją kuchnię na co dzień. Czy sięgniesz po produkty rekomendowane w książce, czy zastąpisz je dostępnymi lokalnie zamiennikami, Twoje gotowanie z pewnością zachwyci najbliższych. Szczypta tradycji, ciut nowoczesności i garść polskich smaków! Przed Tobą najsmakowitsza z podróży! [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Pokaż się z Dobrej Kuchni)
(Dobra Kuchnia)
Dzięki regionalnemu zróżnicowaniu polska kuchnia nabiera niepowtarzalnego charakteru. Tradycyjne potrawy z różnych zakątków kraju przeplatają się i uzupełniają. Dotyczy to również kuchni mazurskiej, która łączy w sobie kulinarne tradycje Litwy, Niemiec, Rosji i Polski. Co podaje się na stoły Mazurów? Czym ich kuchnia różni się od kulinariów serwowanych w innych częściach kraju? Czy mazurek pochodzi z Mazur? Odpowiedzi na te i inne pytania zostały zawarte w prezentowanej książce. Kuchnia mazurska to zbiór najpopularniejszych receptur z tego regionu, wśród których nie może zabraknąć przepisów na zupy rybne, dania z dziczyzny oraz przetwory z warzyw i owoców. Na liście tradycyjnych produktów mazurskich znajdziemy także mleko zsiadłe, ser salami mazurski i sękacz mazurski. Warto skosztować smaków z północy. [z okł.]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książeczka przeznaczona dla dzieci w wieku 9-13 lat. Zawiera opis 50-ciu "przedziwnych" potraw, spożywanych w różnych narodach świata.. Dziecko dowiaduje się z niej co jedzą ludzie w zależności od kultury, tradycji oraz dostępności produktów. Bogato ilustrowana, zajmująca lektura nie tylko dla dzieci. [EMPIK.COM]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Ciekawostki (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Warmia i Mazury (1 egz.)
Książka
W koszyku
Z miłości do lokalności : tradycyjne dania w nowej odsłonie / Tomasz Jakubiak. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2017. - 223, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
(Edipresse Książki)
Ma szelmowski urok, dlatego kochają go wszystkie gospodynie. Bez trudu skłania je do dzielenia się z nim nawet najsekretniejszymi przepisami. Tomasz Jakubiak w kolejnej odsłonie przebojowej serii z Kuchni + „Z miłości do lokalności” rusza w Polskę, by szukać tego, co lokalne, naturalne i wyjątkowe w smaku. W książce o tym samym tytule miłośnicy polskiej kuchni znajdą 70 przepisów na nowoczesne dania z tradycyjnych polskich produktów. W Polsce Jamie Oliver nie ma czego szukać. My tu mamy Jakubiaka. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Co jedzą ludzie? / Paulina Wierzba. - [Piaseczno] : Storybox.pl ; [Poznań] : Wydawnictwo Albus, [2021]. - 1 CD (1 godz. 15 min) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
Ludzie jedzą wszystko, co ma nogi oprócz stołu. Wszystko co pełza, oprócz czołgu. Wszystko, co lata, oprócz samolotu oraz wszystko co pływa oprócz łodzi podwodnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Książka mówiona P/o (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka pełna ciekawostek o podróży przez cztery kraje: Polskę, Norwegię, Islandię, Lichtenstein. Dołącz do wyprawy Stefana, Alexa, Elin, Nory i Kacpra. [opis z okładki}.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Podróże (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej