Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(21)
wypożyczone
(3)
Placówka
Planeta 11
(4)
Filia nr 2
(1)
Filia nr 4
(1)
Filia nr 5
(2)
Filia nr 6
(3)
Filia nr 9
(2)
Filia nr 10
(1)
Filia nr 12
(3)
Filia nr 13
(1)
Filia nr 15
(2)
Filia nr 16
(2)
Filia nr 18
(2)
Autor
Gworek Mirosław (1966- )
(2)
Mierzwa Waldemar
(2)
Fiedoruk Łukasz
(1)
Marcinek Roman (1962- )
(1)
Ostojski Tadeusz (1925-2008)
(1)
Próchniewicz Dorota
(1)
Ressel Ewa
(1)
Wolski Rafał
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Temat
Kuchnia mazurska
(5)
Gworek, Mirosław (1966- )
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia warmińska
(1)
Rybołówstwo
(1)
Ryby
(1)
Życie codzienne
(1)
Temat: miejsce
Mazury
(3)
Warmia
(1)
Gatunek
Literatura o regionie
(5)
Książka kucharska
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Opracowanie
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Biologia
(1)
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Pokaż się z Dobrej Kuchni)
(Dobra Kuchnia)
Dzięki regionalnemu zróżnicowaniu polska kuchnia nabiera niepowtarzalnego charakteru. Tradycyjne potrawy z różnych zakątków kraju przeplatają się i uzupełniają. Dotyczy to również kuchni mazurskiej, która łączy w sobie kulinarne tradycje Litwy, Niemiec, Rosji i Polski. Co podaje się na stoły Mazurów? Czym ich kuchnia różni się od kulinariów serwowanych w innych częściach kraju? Czy mazurek pochodzi z Mazur? Odpowiedzi na te i inne pytania zostały zawarte w prezentowanej książce. Kuchnia mazurska to zbiór najpopularniejszych receptur z tego regionu, wśród których nie może zabraknąć przepisów na zupy rybne, dania z dziczyzny oraz przetwory z warzyw i owoców. Na liście tradycyjnych produktów mazurskich znajdziemy także mleko zsiadłe, ser salami mazurski i sękacz mazurski. Warto skosztować smaków z północy. [z okł.]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Polska Kuchnia Regionalna)
Kuchnia Warmii i Mazur jest prosta i skromna, opiera się głównie na tym, co oferuje natura regionu: lasy, łąki i jeziora. Jadano tu grzyby, zioła, owoce leśne, miód, a przede wszystkim ryby z mazurskich jezior. Smażone, pieczone, gotowane, marynowane, wędzone, dodawane do zup oraz farszy. Drogie mięso podawano rzadko, ale zachowane przepisy są zaskakująco oryginalne, jak na wykwintny korzenno-śliwkowy schab po mazursku, duszony w czerwonym winie, czy pieczone gęsi i kaczki, faszerowane grzybami, owocami, kaszą, przyprawiane korzeniami. [z okł.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mazury na jeziorach i w kuchni / Waldemar Mierzwa, Mirosław Gworek. - Dąbrówno : Retman, 2020. - 263, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
(Moja Biblioteka Mazurska ; nr 35)
Publikacja składa się z dwóch części. Pierwsza część została poświęcona historii rybaczenia po 1945 roku oraz efektom zarządzania jeziorami na Mazurach po zakończeniu II wojny światowej. Druga część publikacji to swoista podróż kulinarna, w trakcie której czytelnik będzie miał okazję poznać tajniki przyrządzania ryb słodkowodnych. W ostatnim fragmencie publikacji autorzy prezentują charakterystykę poszczególnych gatunków ryb jeziornych i hodowlanych. Niezaprzeczalny atut publikacji stanowi bogaty materiał ilustracyjny oraz niezwykle ciekawe wspomnienia osób związanych z lokalnym rybaczeniem i kulturą kulinarną Mazur. [empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 10 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WiM (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM-H (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Warmia i Mazury (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WiM Dziedzictwo kulturowe (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM/Literatura/Kultura/Folklor (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Moja Biblioteka Mazurska ; nr 25)
Mirosław Gworek, mieszkaniec Głodowa w Puszczy Piskiej, wielki młośnik Mazur, jest właścicielem i kucharzem restauracji "Gosciniec". Specjalizuje się w daniach z ryb i raków.... W książce obok sporej porcji absolutnie wartych wpróbowania przepisów Mirosława Gworka czytelnik znajdzie opowieści o mazurskiej ziemi, o mieszkańcach, rybakach i myśliwych. [nota wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej