Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(6)
IBUK Libra
(1)
Forma i typ
Książki
(6)
E-booki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Proza
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(10)
wypożyczone
(2)
Placówka
Biblioteka Ekonomiczno-Techniczna
(3)
Filia nr 4
(2)
Filia nr 5
(1)
Filia nr 6
(1)
Filia nr 9
(2)
Filia nr 10
(1)
Filia nr 12
(1)
Filia nr 16
(1)
Autor
Bednarek Justyna (1970- )
(1)
Czekała Wojciech
(1)
Dobrowolska Marzenna
(1)
Hallé Francis (1938- )
(1)
Jędrczak Andrzej
(1)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(1)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(1)
Królak Sławomir (1978- )
(1)
Selosse Marc-André (1968-)
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(1)
1980 - 1989
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
Dzieci
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Fermentacja
(6)
Bakterie
(2)
Oczyszczalnia ścieków
(2)
Biologiczna oczyszczalnia ścieków
(1)
Bioróżnorodność
(1)
Drobnoustroje
(1)
Ekologia
(1)
Grzyby
(1)
Kiszenie żywności
(1)
Kompost
(1)
Mikrobiom
(1)
Mleko
(1)
Odpady organiczne
(1)
Symbioza
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Gatunek
Katalog
(2)
Opowiadania i nowele
(1)
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
Poradnik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Biologia
(1)
Kulinaria
(1)
7 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Czytam Sobie Poziom 2, Składam Zdania)
(Edukacyjny Egmont)
Pewnego dnia Pankracy i profesor Tatarak wyruszają w niezwykłą podróż do wnętrza bidonu z mlekiem, aby sprawdzić, jakie procesy zachodzą podczas jego fermentacji. Na swojej drodze spotkają wiele bakterii, zarówno dobrych, jak i tych złych. Czy uda im się uciec? Przekonaj się sam! "Cuda z mleka" Justyny Bednarek to lektura obowiązkowa dla dociekliwych czytelników.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Nauka czytania (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Czytam sobie (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Czytam sobie (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N/Już cztam (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Ne/Czytam (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Już czytam (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(System Unifikacji Oczyszczalni Ścieków UNIKLAR-77 Katalog Typowych Obiektów ; Nr arch. 0-112-A)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 156.3 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(System Unifikacji Oczyszczalni Ścieków UNIKLAR-77 Katalog Typowych Obiektów ; Nr arch. 0-105-A)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 156.3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka, która nadaje nowy wymiar sztuce kiszenia! Najnowsza książka Sandora Katza, autora bestsellerowej Sztuki fermentacji. Tym razem zwycięzca nagrody Jamesa Bearda i autor „The New York Times” powraca z książką, która otwiera erę renesansu dla nowoczesnego jedzenia – ze świeżym spojrzeniem, jeszcze większym entuzjazmem i rozszerzoną wiedzą z na temat tajników fermentacji na całym świecie. Od czasu premiery pierwszej książki, Katz inspiruje ludzi do zamiany ich kuchni w laboratoria, gdzie mogą wyrabiać prawdziwe cuda: kiszone warzywa, fermentowane sery i jogurty, chleby na zakwasie i wiele innych. Ta książka wprowadzi cię w zupełnie nowy świat smaków i korzyści zdrowotnych z fermentowanych produktów spożywczych. Znajdziesz w niej przepisy m.in. na kwas truskawkowy, koreańskie kimchi, czy afrykańskie piwo z sorgo. Tradycyjne receptury są dostosowane do najnowszych trendów. Zainspirowały one szefów kuchni czterogwiazdkowych restauracji i kucharzy amatorów. Sięgnij po tę książkę i rozpocznij osobistą rewolucję w twojej własnej kuchni! [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mikroby, zarazki, bakcyle – te słowa wciąż budzą negatywne skojarzenia, ale współczesna nauka udowadnia, że żadna forma życia nie byłaby w stanie przetrwać, gdyby nie mikroorganizmy. Marc-André Selosse, profesor paryskiego Muzeum Historii Naturalnej i wykładowca m.in. Uniwersytetu Gdańskiego, zaprasza nas do fascynującego świata, którym rządzą mikroskopijni władcy, a dzięki tej władzy korzyści odnoszą wszystkie gatunki z człowiekiem na czele. – Wiele gatunków roślin nie byłoby w stanie wykiełkować, gdyby nie grzyby.[lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 177 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Biogazownie rolnicze do produkcji energii w coraz większym stopniu wykorzystują odpady. W związku z tym proces fermentacji metanowej zachodzący w biogazowniach wydaje się być optymalnym rozwiązaniem, umożliwiającym racjonalne zagospodarowanie odpadów organicznych z jednoczesną produkcją energii. Jednym z innowacyjnych rozwiązań pozwalającym na produkcję biogazu, a następnie energii, może okazać się wykorzystanie larw owadów Hermetia illucens. W pracy analizowano możliwości zastosowania wybranych odpadów organicznych pochodzenia roślinnego w procesie produkcji biogazu rolniczego oraz w hodowli larw Hermetia illucens przeznaczonych do celów energetycznych. Problem naukowy został sformułowany w postaci pytania: czy zastosowanie procesu biokonwersji odpadów organicznych z wykorzystaniem owadów Hermetia illucens pozwoli podnieść efektywność energetyczną oraz ekonomiczną funkcjonowania biogazowni (włączając w to również wykorzystanie produktów ubocznych), w porównaniu do fermentacji samych odpadów? W badaniach nad wydajnością biogazową oraz metanową użyto 18 wybranych odpadów organicznych oraz larwy Hermetia illucens wraz z substratami związanymi z ich produkcją i przetwarzaniem: wytłoki po ekstrakcji tłuszczu owadziego, sam tłuszcz, rozdrobnione larwy, wysuszone larwy czy odchody larw. Na podstawie uzyskanych danych z badań opracowano innowacyjną technologię biokonwersji odpadów organicznych, w tym wycofanej ze sprzedaży żywności, w ramach procesu odzysku. Z kolei na podstawie wydajności biogazowych i metanowych odpadów oraz larw i ich frakcji przeprowadzono obserwację dotyczącą efektywności energetycznej. Jednocześnie uwzględniając właściwości uzyskanych pofermentów, wykonano również analizę ekonomiczną dla pięciu zaproponowanych technologii. Odpady wykorzystane w badaniach charakteryzowały się między innymi dużym zakresem wahań zawartości suchej masy przy zawartości materii organicznej wynoszącej ponad 80%, co kwalifikuje je do wykorzystania w procesie fermentacji metanowej. Równie dobre wyniki zaobserwowano w odniesieniu do larw Hermetia illucens oraz produktów związanych z ich produkcją i przetwarzaniem. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że wytłoki były wartościowym substratem do biogazowni rolniczej. Sprzedaż pozyskanego tłuszczu może mieć korzystny wpływ na bilans ekonomiczny funkcjonowania biogazowni.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej