Chemia
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(68)
Forma i typ
Książki
(68)
Publikacje popularnonaukowe
(32)
Publikacje dydaktyczne
(30)
Publikacje naukowe
(9)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(8)
Publikacje fachowe
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(75)
wypożyczone
(17)
nieokreślona
(9)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Planeta 11
(3)
Biblioteka Ekonomiczno-Techniczna
(23)
Filia nr 2
(5)
Filia nr 4
(6)
Filia nr 5
(4)
Filia nr 6
(4)
Filia nr 9
(11)
Filia nr 10
(10)
Filia nr 12
(13)
Filia nr 13
(5)
Filia nr 15
(3)
Filia nr 16
(5)
Filia nr 18
(1)
Biblioteka Astronomiczna
(8)
Multicentrum - podr.
(2)
Autor
Guichard Jack (1946- )
(9)
Jugla Cécile
(9)
Simon Laurent (1979- )
(9)
Grzyb Katarzyna (tłumaczka)
(5)
Grzyb Katarzyna
(4)
Curie Ève (1904-2007)
(2)
Kienzler Iwona (1956- )
(2)
Kuryłowicz Jerzy (1925-2002)
(2)
Pajdowski Lech (1920-2013)
(2)
Pospieszny Tomasz
(2)
Barfield Mike
(1)
Barone Caterina
(1)
Bartelmus Grażyna (1945- )
(1)
Bayarri Jordi (1972- )
(1)
Bańkowski Edward
(1)
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(1)
Biberdorf Kate
(1)
Bobrański Bogusław (1904-1991)
(1)
Bolzoni Luciana
(1)
Broczkowska-Nguyen Anna
(1)
Brzeziński Jan (?-2004)
(1)
Bullock Sarah
(1)
Błaszczak Agnieszka (tłumacz)
(1)
Cantacuzene Jean Michel (1933- )
(1)
Carlberg Ingrid (1961- )
(1)
Caruso Giorgia
(1)
Davies P. C. W. (1946- )
(1)
Drabent Regina
(1)
Duhamel Pierre
(1)
Dąbrowski Miłosz (technolog żywności)
(1)
Eichstaedt Ignacy (1890-?)
(1)
Ferrie Chris
(1)
Foltyniak Magdalena
(1)
Garard Ira Dufresne
(1)
Gardner Urszula
(1)
Gołębiewski Alojzy (1927-1987)
(1)
Granops Marian (1938- )
(1)
Gumkowska Angelika
(1)
Henry Natacha (1968- )
(1)
Humphrey Lauren
(1)
Isaacson Walter (1952- )
(1)
Janecki Daniel
(1)
Jankowska Helena (1931-1999)
(1)
Joliot-Curie Irène (1897-1956)
(1)
Kałaska Maciej
(1)
Kean Sam
(1)
Kirrmann Albert
(1)
Koper Sławomir (1963- )
(1)
Kos Michał
(1)
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(1)
Król Wiktoria
(1)
Kubińska-Jabcoń Ewa
(1)
Kubiński Wiktor
(1)
Kulka Krzysztof
(1)
Kątcka Magdalena
(1)
Lanczewski Tomasz
(1)
Lanuza-Navarro Tayra
(1)
Lesiów Tomasz
(1)
Lorenc Maciej
(1)
Makowiecka-Siudut Anna
(1)
Mendychowski Mieczysław
(1)
Montanari Angela
(1)
Nguyen-Kim Mai Thi
(1)
Nicholson John W
(1)
Niekurzak Mariusz
(1)
Nutt David
(1)
Ogonowski Jan
(1)
Olszewska Sara
(1)
Osial Magdalena
(1)
Ostrowska Agata (1990- )
(1)
Papciak Dorota
(1)
Parisi Salvatore (1970- )
(1)
Pasierska Hanna
(1)
Podleś Ewa
(1)
Pogwizd Teresa
(1)
Pomorski Paweł
(1)
Pośniak Małgorzata
(1)
Pruszyński Kamil (ilustrator)
(1)
Ptaszyńska-Sadowska Elżbieta
(1)
Pękała Piotr (nauki techniczne)
(1)
Rasińska-Bóbr Agnieszka
(1)
Reczek Lidia
(1)
Rejowski Andrzej (1930- )
(1)
Reps Arnold
(1)
Rose Steven Peter Russell (1938- )
(1)
Rudolph Joachim
(1)
Saadi Younes
(1)
Seijas Dani
(1)
Sheldrake Merlin (1987- )
(1)
Skoczylas Marek (stomatolog)
(1)
Skotnicki Konrad
(1)
Skowron Monika (tłumaczka)
(1)
Skłodowska-Curie Maria (1867-1934)
(1)
Steinka Izabela (1954- )
(1)
Strąkow Michał
(1)
Szczepaniak Walenty
(1)
Szyllerowa Hanna (1897-1938)
(1)
Szymanek Barbara (filolog)
(1)
Terpiński Jacek
(1)
Tomasik Piotr (1937- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(28)
2010 - 2019
(20)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(6)
1980 - 1989
(2)
1970 - 1979
(6)
1900 - 1909
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(50)
1901-2000
(14)
1945-1989
(7)
1918-1939
(2)
1989-2000
(2)
1701-1800
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
Kraj wydania
Polska
(68)
Język
polski
(68)
Odbiorca
Dzieci
(18)
6-8 lat
(15)
0-5 lat
(10)
Szkoły wyższe
(10)
9-13 lat
(8)
Studenci
(8)
14-17 lat
(1)
Analitycy ochrony środowiska
(1)
Kontrolerzy jakości
(1)
Młodzież
(1)
Nauczyciele
(1)
Technikum
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(4)
Literatura francuska
(2)
Literatura hiszpańska
(1)
Literatura szwedzka
(1)
Studenci
(1)
Temat
Eksperymenty
(14)
Chemia
(11)
Chemicy
(11)
Fizycy
(8)
Skłodowska-Curie, Maria (1867-1934)
(7)
Pierwiastki chemiczne
(5)
Technologia chemiczna
(4)
Biochemia
(3)
Chemia organiczna
(3)
Osobliwości
(3)
Technologia żywności
(3)
Chemia analityczna
(2)
Chemia fizyczna
(2)
Fizyka
(2)
Jakość żywności
(2)
Kosmetyki
(2)
Miłość
(2)
Nagroda Nobla
(2)
Nagroda Nobla w dziedzinie chemii
(2)
Nanotechnologia
(2)
Woda
(2)
Wynalazcy i odkrywcy
(2)
Związki chemiczne
(2)
Życie codzienne
(2)
Absorpcja
(1)
Adsorpcja
(1)
Analiza chemiczna
(1)
Artykuły gospodarstwa domowego
(1)
BHP
(1)
Badania naukowe
(1)
Beton
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Biochemicy
(1)
Biogaz
(1)
Biolodzy
(1)
Biologia rozwoju
(1)
Biomasa
(1)
Biopaliwa
(1)
Biotechnologia
(1)
Botanika
(1)
COVID-19
(1)
CRISPR-Cas system
(1)
Chemia kosmetyczna
(1)
Chemia kwantowa
(1)
Cukier
(1)
Curie, Ève (1904-2007)
(1)
Cytryna
(1)
Doudna, Jennifer A. (1964- )
(1)
Dłuska, Bronisława (1865-1939)
(1)
Emisja gazów i pyłów
(1)
Filozofia przyrody
(1)
Fizyka doświadczalna
(1)
Genetycy
(1)
Gospodarka odpadami
(1)
Gospodarka okrężna
(1)
Grzyby
(1)
Inżynieria genetyczna
(1)
Inżynierowie
(1)
Jajka
(1)
Joliot-Curie, Irene (1897-1956)
(1)
Joliot-Curie, Irène (1897-1956)
(1)
Kwas cytrynowy
(1)
Lekarze
(1)
Logika
(1)
Materiałoznawstwo
(1)
Mechanika kwantowa
(1)
Metody badawcze
(1)
Miłosz, Czesław (1911-2004)
(1)
Mydła
(1)
Nanomateriały
(1)
Narkotyki
(1)
Naukowe odkrycie
(1)
Nobel, Alfred (1833-1896)
(1)
Odpady organiczne
(1)
Opakowania
(1)
Opakowania aktywne i inteligentne
(1)
Papier
(1)
Pasteur, Louis (1822-1895)
(1)
Piasek
(1)
Pigment
(1)
Piroliza
(1)
Pisarze polscy
(1)
Pochodzenie życia
(1)
Polimery
(1)
Powłoka jadalna
(1)
Prawo żywnościowe
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Przestępstwa narkotykowe
(1)
Psychofarmakologia
(1)
Reakcje chemiczne
(1)
Reologia
(1)
Reymont, Władysław Stanisław (1867-1925)
(1)
Rotblat, Józef (1908-2005)
(1)
Roztwory
(1)
Sienkiewicz, Henryk (1846-1916)
(1)
Skandale
(1)
Spaliny
(1)
Substancje dodatkowe do żywności
(1)
Substancje niebezpieczne i szkodliwe
(1)
Substancje psychoaktywne
(1)
Temat: czas
1801-1900
(10)
1901-2000
(10)
1901-1914
(6)
1914-1918
(6)
1918-1939
(6)
2001-
(3)
100-1 p.n.e.
(1)
1201-1300
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
701-800
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Francja
(8)
Polska
(7)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Szwecja
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Podręcznik
(21)
Opracowanie
(18)
Publikacja bogato ilustrowana
(16)
Publikacje dla dzieci
(12)
Broszura
(11)
Biografia
(9)
Wydawnictwa popularne
(3)
Monografia
(2)
Skrypt (typ publikacji)
(2)
Ćwiczenia i zadania
(2)
Esej
(1)
Komiks biograficzny
(1)
Listy
(1)
Poradnik
(1)
Publicystyka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(3738)
Edukacja i pedagogika
(1656)
Podróże i turystyka
(1321)
Socjologia i społeczeństwo
(1293)
Literaturoznawstwo
(979)
Chemia
(68)
Psychologia
(944)
Medycyna i zdrowie
(888)
Kultura i sztuka
(859)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(672)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(662)
Biologia
(638)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(559)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(502)
Rozwój osobisty
(406)
Religia i duchowość
(381)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(343)
Kultura fizyczna i sport
(333)
Zarządzanie i marketing
(320)
Hobby i czas wolny
(295)
Fizyka i astronomia
(283)
Kulinaria
(263)
Etnologia i antropologia kulturowa
(239)
Styl życia, moda i uroda
(236)
Inżynieria i technika
(220)
Geografia i nauki o Ziemi
(213)
Architektura i budownictwo
(212)
Językoznawstwo
(163)
Filozofia i etyka
(162)
Ochrona środowiska
(131)
Nauka i badania
(125)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(124)
Media i komunikacja społeczna
(108)
Praca, kariera, pieniądze
(108)
Transport i logistyka
(101)
Informatyka i technologie informacyjne
(91)
Matematyka
(65)
Dom i ogród
(64)
Rolnictwo i leśnictwo
(62)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(36)
Archeologia
(24)
68 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Przygody z nauką / Cécile Jugla, Jack Guichard)
(Akademia Mądrego Dziecka)
10 prostych, ale niesamowitych doświadczeń pozwalających zrozumieć naukę dzięki... piaskowi! [z okładki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Eksperymenty (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sól / tekst: Cécile Jugla, Jack Guichard ; ilustracje: Laurent Simon ; [przekład: Katarzyna Grzyb]. - Wydanie I. - Warszawa : HarperKids, © 2022. - 28, [1] strona : ilustracje ; 23 cm.
(Akademia Mądrego Dziecka)
(Przygody z nauką / Cécile Jugla, Jack Guichard)
Dlaczego woda słona i słodka zamarzają w innych temperaturach? Co robi ryż w solniczce? Czym odsolić wodę morską? Jak sól pomaga w farbowaniu? Oto wspaniała książeczka dla starszaków i uczniów pierwszych klas szkoły podstawowej, pełna pomysłów na fascynujące zabawy, dzięki którym dzieci będą samodzielnie dokonywać naukowych odkryć. Zamiast skomplikowanych wyjaśnień, autorzy proponują małym odkrywcom serię dziesięciu eksperymentów z solą i łatwo dostępnymi przedmiotami codziennego użytku. Przystępna forma, prosty, zrozumiały język i zabawne ilustracje rozbudzą w dzieciach ciekawość i miłość do nauki. Podczas robienia eksperymentów z książki „Sól. Akademia mądrego dziecka. Przygody z nauką” dziecko: nauczy się, czym są roztwory i jak zmieniają się nasycenie, zrozumie, na czym polega krystalizacja, hodując kryształki soli, odkryje, jak różne właściwości ma woda słodka i słona, bawiąc się pianą, a także nauczy się robić klej, wulkan solny, farbować tkaniny i czyścić monety. Wszystkie fascynujące eksperymenty dzieci powinny przeprowadzać pod opieką osoby dorosłej. Bohaterami książek są dzieci, z którymi mogą utożsamiać się mali czytelnicy, a autorzy to eksperci specjalizujący się w popularyzowaniu nauki. Zabawne ilustracje, które pomogą w zapamiętaniu wiadomości, to ważny atut serii Przygody z nauką. [ Powyższy opis pochodzi od wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Eksperymenty (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Przygody z nauką / Cécile Jugla, Jack Guichard)
(Akademia Mądrego Dziecka)
Dlaczego ziemniaki robią się miękkie podczas gotowania, a upieczone chipsy chrupią? Co to jest skrobia? Jak zrobić mąkę ziemniaczaną? Czemu wydrążony ziemniak nie tonie? Czy można przebić kartofla papierową słomką? Oto wspaniała książeczka dla starszaków i uczniów pierwszych klas szkoły podstawowej, pełna pomysłów na fascynujące zabawy, dzięki którym dzieci będą samodzielnie dokonywać naukowych odkryć. Zamiast skomplikowanych wyjaśnień, autorzy proponują małym odkrywcom serię dziesięciu eksperymentów z ziemniakiem i łatwo dostępnymi przedmiotami codziennego użytku. Przystępna forma, prosty, zrozumiały język i zabawne ilustracje rozbudzą w dzieciach ciekawość i miłość do nauki. Podczas robienia eksperymentów z książki „Ziemniak. Akademia mądrego dziecka. Przygody z nauką” dziecko: nauczy się stosować prawo Archimedesa, robiąc ziemniaczane łódki, zrozumie, czym jest osmoza, drążąc kartoflaną studnię, odkryje, czym jest środek ciężkości, balansując warzywem, a także nauczy się robić puree, mąkę ziemniaczaną, frytki i o wiele więcej! Wszystkie fascynujące eksperymenty dzieci powinny przeprowadzać pod opieką osoby dorosłej. Bohaterami książek są dzieci, z którymi mogą utożsamiać się mali czytelnicy, a autorzy to eksperci specjalizujący się w popularyzowaniu nauki. Zabawne ilustracje, które pomogą w zapamiętaniu wiadomości, to ważny atut serii "Przygody z nauką".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Eksperymenty (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Science)
Niezwykłe historie o pierwiastkach chemicznych i tym, co się za nimi kryje: nauce, historii, pieniądzach, mitologii, sztuce i medycynie. Dlaczego Gandhi nie znosił jodu (I, 53)? W jaki sposób rad (Ra, 88) niemal zrujnował reputację Marii Skłodowskiej-Curie? I dlaczego gal jest ulubionym pierwiastkiem laboratoryjnych żartownisiów?* Tablica Mendelejewa to jedno największych osiągnięć nauki, ale też skarbnica wiedzy o przygodach, zdradzie i obsesji. Za każdym elementem układu okresowego stoją fascynujące historie; każdy pierwiastek gra ważną rolę w historii ludzkości i w życiu (często) szalonych naukowców, którzy go odkryli. Znikająca łyżeczka jest doskonałym połączeniem rzetelnej wiedzy naukowej i fascynujących opowieści ukazujących ludzką inwencję, badania i odkrycia – od Wielkiego Wybuchu po nasze czasy... [dadada.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Maria Skłodowska-Curie : złodziejka mężów : życie i miłości / Iwona Kienzler. - Warszawa : Bellona, copyright 2016. - 358, [2] strony : ilustracje ; 22 cm.
Maria Skłodowska-Curie była wybitną osobowością: jako pierwsza przedstawicielka płci pięknej w 1893 roku uzyskała licencjat nauk fizycznych i matematycznych na Sorbonie, była pierwszą kobietą-profesorem Sorbony, pierwszą kobietą i jedną z czterech osób, której przyznano dwukrotnie Nagrodę Nobla. Nasza rodaczka jest też pierwszą i jedyną kobietą, spoczywającą w paryskim Panteonie i jednocześnie pierwszą osobą tam pochowaną, o innej niż francuska, narodowości. Publikacja Iwony Kienzler opowiada o Skłodowskiej nie tylko jako o wybitnej uczonej i jej odkryciach, ale o kobiecie, kochającej i odtrąconej przez ukochanego, której przyszło przełamywać kłamliwe stereotypy, która kochała i dla miłości gotowa była wiele poświęcić. Autorka przedstawia Skłodowską także jako żonę i samotną matkę, bardziej lub mniej udanie łączącą obowiązki wychowawcze z pracą naukową, wiele miejsca poświęcając jej skomplikowanym relacjom z córkami. [nota wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. BIOGRAFIE (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 53 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Maria Skłodowska-Curie : złodziejka mężów : życie i miłości / Iwona Kienzler. - Warszawa : Bellona, copyright 2016. - 358, [1] strona : ilustracje ; 22 cm.
Maria Skłodowska-Curie była wybitną osobowością: jako pierwsza przedstawicielka płci pięknej w 1893 roku uzyskała licencjat nauk fizycznych i matematycznych na Sorbonie, była pierwszą kobietą-profesorem Sorbony, pierwszą kobietą i jedną z czterech osób, której przyznano dwukrotnie Nagrodę Nobla. Nasza rodaczka jest też pierwszą i jedyną kobietą, spoczywającą w paryskim Panteonie i jednocześnie pierwszą osobą tam pochowaną, o innej niż francuska, narodowości. Publikacja Iwony Kienzler opowiada o Skłodowskiej nie tylko jako o wybitnej uczonej i jej odkryciach, ale o kobiecie, kochającej i odtrąconej przez ukochanego, której przyszło przełamywać kłamliwe stereotypy, która kochała i dla miłości gotowa była wiele poświęcić. Autorka przedstawia Skłodowską także jako żonę i samotną matkę, bardziej lub mniej udanie łączącą obowiązki wychowawcze z pracą naukową, wiele miejsca poświęcając jej skomplikowanym relacjom z córkami. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 53 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka jest zwięzłym wprowadzeniem w podstawowe zagdnienia chemii organicznej. Po wstępie historycznym omawia metody analizy organicznej, oznaczanie stałych fizycznych i mas cząsteczkowych, analizę łańcuchów węglowodorowych i grup funkcyjnych (metody spektroskopowe). Odrębne rozdziały są poświęcone izometrii i stereochemii, wiązaniom w chemii organicznej, systematyce związków organicznych, rozpuszczalnikom, koloidom. omówione są podstawowe typy reakcji organicznych i ich mechanizmy oraz ogólne zagadnienia reaktywności. [z okładki]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 260 (1 egz.)
Biblioteka Astronomiczna
Egzemplarze w opracowaniu (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nobliści : skandaliści / Sławomir Koper. - Warszawa : Harde Wydawnictwo, 2019. - 478, [1] strona : portrety ; 21 cm.
Autor zawsze lubił „odbrązawiać” wybitne postacie z naszych dziejów, podobnie jest także w tej książce. Informacje, jakie Czytelnicy w niej znajdą, będą ogromnym zaskoczeniem. Biografowie bowiem niechętnie dzielą się posiadaną wiedzą, dokonując skutecznej autocenzury. Do wiadomości czytelników podają treści nie budzące kontrowersji, a „niewygodną” resztę zachowują dla siebie. W efekcie powstają bardzo „budujące” opowieści, ale często nie mające wiele wspólnego z rzeczywistością.[lubimyczytac.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Historia - kultura (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.162.1(091)A/Z (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Koper S (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bezpieczeństwo i jakość żywności / Stanisław Kowalczyk. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, copyright 2016. - 415 stron : ilustracje ; 24 cm.
W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, znaczących inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w wymiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje również działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi. [ksiazki-mredyczne.eu]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 105.4 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kolor śmierci, odcień groby czyli 50 odcieni morderczej zieleni / Wiktoria Król. - Wydanie II poprawione. - Kraków : Wydawnictwo IX, 2021. - 254, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Drodzy czytelnicy, przedstawiam wam najbardziej monochromatyczną książkę roku. Będzie o zieleni. Ale opisana przeze mnie zieleń nie jest kolorem szczęścia, nadziei, budzenia się nowego życia. Nic z tych rzeczy. To zieleń śmiertelna. W XIX wieku pewien zielony pigment stał się bardzo modny, a wszystko dlatego, że wcześniej nie udało się uzyskać tak intensywnej barwy naturalnymi sposobami. Szaleństwo rozpoczęło się na obrazach, ale potem dotknęło każdej dziedziny życia: wystrojów wnętrz od tapet po poszewki i zasłony, piękne suknie balowe, zwykłe podszewki kapeluszy, słodycze, opakowania, bilety do teatru, czy zabawki. Gdzie człowiek nie spojrzał, widział jadowitą zieleń. Przedstawiam wam historię pigmentu o nazwach: zieleń Scheelego, szwajnfurcka, paryska, angielska, wiedeńska. Ale było ich o wiele, wiele więcej. Wszystkie piękne i trujące, zawierały bowiem arszenik. Lubicie XIX wiek, chemię i medycynę historyczną? Lubicie czytać o nieprzyjemnych i czasem makabrycznych rzeczach? Chcecie wiedzieć, czy można lizać książki o zielonych okładkach w bibliotece? Oraz wiele innych przedziwnych rzeczy, które nawet nie przychodzą wam do głowy?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Badanie towarów przemysłowych Jedyna książka na rynku omawiająca tak szeroki zakres wiedzy o badaniach towarów przemysłowych z uwzględnieniem aktualnie obowiązujących norm. W książce autorów wykładających na Akademii Górniczo Hutniczej będzie można przeczytać o sposobach badania następujących grup towarów: surowce i wyroby włókiennicze -skóra i wyroby skórzane -papier i wyroby drewnopochodne -środki czystości i wyroby kosmetyczno-perfumeryjne -zmechanizowany sprzęt AGD -materiały stosowane w medycynie -spoiwa, zaprawy budowlane, beton Publikację kierujemy m.in. do studentów kierunków technicznych wyższych uczelni o różnych specjalnościach (np. materiałoznawstwo, inżynieria materiałowa), studentów uczelni ekonomicznych (towaroznawstwo oraz zarządzanie i inżynieria produkcji). Książka może również znaleźć zastosowanie dla pracowników działów kontroli jakości, technologów w przedsiębiorstwach oraz specjalistów wykorzystujących omawiane w książce materiały. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 104 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W monografii opisano stan wiedzy i stopień zaawansowania badań nad innowacyjnymi technologiami stosowanymi w przemyśle żywnościowym – opakowaniami aktywnymi i inteligentnymi, RFID oraz powłokami i foliami jadalnymi. Międzynarodowa wymiana produktów żywnościowych skłania do tego, by wydłużać trwałość produktów żywnościowych, często przemieszczanych z jednego kontynentu na drugi. Dąży się do tego, aby dzięki technologiom pakowania zapewnić jakość i bezpieczeństwo tych produktów, a poprzez technologię RFID mieć pełną informację o produkcie żywnościowym w łańcuchu logistycznym. Książka jest kierowana do środowisk naukowych i studentów studiujących problemy technologii i żywienia, opakowalnictwa, jakości i bezpieczeństwa żywności, przedstawicieli praktyki przemysłowej i konsumentów oraz osób zainteresowanych szczegółami zastosowania innowacyjnych opakowań. [wydawca]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 104.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dlaczego pobudka budzikiem szkodzi? Jak tańczą cząsteczki w porannej kawie? Czy smażąc jajecznicę na śniadanie, wzbogacamy ją o fluor? Tyle pytań, a jeszcze nawet nie wyszliśmy z domu! Popularyzatorka chemii z Harvardu, Mai Thi Nguyen-Kim zabiera nas w 24-godzinną podróż po fascynującym i wcale nie nudnym (tak, to możliwe!) świecie chemii. Dowiadujemy się więc, kiedy jest najlepszy moment na wypicie pierwszej kawy, dlaczego pasta do zębów powinna zawierać fluorki i czemu chaos panujący na naszym biurku jest zgodny z wolą Wszechświata. Poznajemy skład szkła w ekranach naszych smartfonów i zasady rządzące ich bateriami. Autorka zdradza nam też, co zrobić, aby działały one dłużej, i dlaczego czasami eksplodują. [z okładki]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Chemia (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 54 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Chemia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia polimerów / John W. Nicholson ; z angielskiego tłumaczył Jan Brzeziński. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 1996 (Łódź : DWN). - 168, [2] strony : 1 fotografia, rysunki, wykresy ; 21 cm.
Zadaniem książki jest wprowadzenie Czytelnika w chemię polimerów.Książka skierowana jest przede wszystkim do tych obsolwentów uczelni, którzy nie mieli chemii polimerów w programie studiów, lecz powinna być także przydatna innym osobom.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 172 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Co trzeba wiedzieć o legalnych i nielegalnych środkach psychoaktywnych. Zagrożenia związane z nielegalnymi narkotykami są dobrze znane i rzadko kwestionowane, ale czy mamy świadomość jak szkodliwe w porównaniu z nimi są alkohol lub tytoń? Co tracimy, zakazując badań medycznych nad magicznymi grzybami, LSD i konopiami? Czy mdma jest mniej szkodliwie niż jazda konna, a mefedron powinien być rozdawanych w klubach? W Narkotykach bez paniki profesor David Nutt pokazuje, co mówi nauka o legalnych i nielegalnych substancjach psychoaktywnych, aby umożliwić każdemu i każdej podejmowanie racjonalnych decyzji w oparciu o obiektywne dowody. Szczególnie wskazana politykom. Co to jest uzależnienie? Czy istnieje „osobowość uzależnieniowa”? Czy uzależnienie można wyleczyć? Jak możemy mierzyć szkody wyrządzane przez narkotyki? Co powinniśmy mówić naszym dzieciom o narkotykach?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 68.3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Niniejszy podręcznik jest próbą powiązania właściwości fizykochemicznych składników preparatu kosmetycznego z ich funkcją w danym produkcie. Umożliwia dobór składników w projektowanych formulacjach kosmetycznych. Nie jest to opracowanie o charakterze monograficznym. Nie analizuje więc wyników badań prezentowanych w literaturze naukowej. Jest to opracowanie wykładów (uaktualnionych), prezentowanych przez autora w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia oraz Politechnice Krakowskiej. W pierwszej części przedstawiono niezbędne informacje związane z operacjami jednostkowymi, najczęściej spotykanymi w pozyskiwaniu składników produktu kosmetycznego. Omówiono również wybrane reakcje chemiczne, umożliwiające zmianę właściwości hydrofilowo-hydrofobowych związków chemicznych używanych w komponowaniu formulacji kosmetycznych. Następnie przedstawiono budowę skóry, paznokci i włosów, w takim zakresie, by umożliwić zrozumienie oddziaływania preparatu kosmetycznego w miejscu jego aplikacji. W tej wstępnej części omówiono tworzenie emulsji, jej stabilność, ogólne cechy emulgatora i dobór emulgatora do określonej bazy. Przedstawiono również mechanizmy dostarczania substancji czynnej do struktur skóry. W kolejnej części omówiono wybrane składniki formulacji kosmetycznych, zwracając uwagę na związek ich właściwości fizykochemicznych z funkcją, jaką mają pełnić w danym produkcie. W części technologicznej omówiono ogólne zasady otrzymywania produktów kosmetycznych. Zasady te zilustrowano na przykładzie wybranych produktów kosmetycznych. Należy zaznaczyć, że są to podstawy chemii i technologii kosmetyków. Jest to zatem wprowadzenie do pogłębionych studiów z zakresu chemii i technologii kosmetyków w ramach kształcenia na drugim stopniu studiów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 104 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Laboratorium ślimaka Madzika / Magdalena Osial. - Wydanie I. - Warszawa : Dlaczemu, 2019. - 143 strony : ilustracje ; 24 cm.
Dlaczego płatki śniegu mają zawsze sześć ramion? Co spowodowało, że po dodaniu cytryny herbata zrobiła się jaśniejsza? Czy to prawda, że z owoców da się skonstruować działającą baterię? I skąd w ogóle wzięły się wulkany? Piękno otaczającego nas świata jest tym bardziej zauważalne, im dokładniej rozumiemy rządzące nim prawa natury, fizyczne i chemiczne. Książka, którą właśnie trzymasz w dłoniach, jest przewodnikiem po świecie nauki, którego odkrywanie może stać się pasją każdego młodego naukowca. Udaj się w podróż na skorupie ciekawskiego Ślimaka Madzika i wraz z nim odkrywaj zagadkowe zjawiska fizyczne oraz reakcje chemiczne. Doświadcz realistycznego wybuchu wulkanu, stwórz olbrzymiego Pianozaura i badaj zjawiska elektryczne w bezpieczny sposób! Masz tyle pasji i tyle energii! Wykorzystaj je do nauki przez zabawę i stań się mistrzem wśród naukowców! Pod czujnym okiem Ślimaka Madzika i opieką rodziców eksperymentuj, obserwuj, wyciągaj wnioski i dziel się wiedzą z innymi! Kto wie, może kariera wybitnego naukowca czeka właśnie na Ciebie? [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia ogólna / Lech Pajdowski. - Wydanie 2. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1976. - 519 stron : rysunki, wykresy ; 25 cm.
W podręczniku bardzo pobieżnie potraktowano elementarne prawa chemiczne, jak prawo stosunków stałych, stosunków wielokrotnych, objętościowych i innych, dotyczących hipotezy atomistycznej Daltona, Cannizzaro i Avogadra. Nie omawiano zagadnień związanych ze stechiometrią, równoważnikiem i szeregiem innych wiadomości bądź to objętych programem nauczania w szkole średniej, bądź też dostatecznie szeroko uwzględnionych w podręcznikach fizyki. Podczas omawiania elementów termodynamiki chemicznej główny nacisk położono na sens fizyczny podstawowych pojęć i użyteczność tej dziedziny chemii w określaniu kierunku przebiegu reakcji chemicznych. [ze wstępu]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Astronomiczna
Egzemplarze w opracowaniu (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia ogólna / Lech Pajdowski. - Wydanie X. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 1998. - 616, [4] strony : rysunki, wykresy ; 24 cm.
Odbiorca
Temat
Gatunek
Dziedzina i ujęcie
Podręcznik chemii ogólnej. Autor przedstawił kolejne etapy poznawania budowy materii na podstawie eksperymentów i logicznego powiązania ze sobą obserwacji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 260 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nieskalana sławą to historia kobiety wyprzedzającej swoją epokę o pokolenia – Marii Skłodowskiej-Curie. Kobiety wyjątkowej nawet jak na nasze współczesne standardy. Ponadprzeciętnie odważnej i upartej. Pełnej pasji. Romantyczki uwikłanej w czas przemian. Kobiety praktycznej, pracowitej i niezłomnej. Ubóstwianej i znienawidzonej, podziwianej i pogardzanej. Wiernej żony, oddanej kochanki, wymagającej, ale troskliwej matki. Kobiety kosmopolitycznej, a jednocześnie wielkiej patriotki polskiej i francuskiej. Skandalistki, "świętej", noblistki. Odkrywczyni polonu i radu. Odważnej społeczniczki, skrytej i intrygującej samotniczki w zdominowanym przez mężczyzn świecie. [lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 53 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej