Chemia
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(68)
Forma i typ
Książki
(68)
Publikacje popularnonaukowe
(32)
Publikacje dydaktyczne
(30)
Publikacje naukowe
(9)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(8)
Publikacje fachowe
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(75)
wypożyczone
(17)
nieokreślona
(9)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Planeta 11
(3)
Biblioteka Ekonomiczno-Techniczna
(23)
Filia nr 2
(5)
Filia nr 4
(6)
Filia nr 5
(4)
Filia nr 6
(4)
Filia nr 9
(11)
Filia nr 10
(10)
Filia nr 12
(13)
Filia nr 13
(5)
Filia nr 15
(3)
Filia nr 16
(5)
Filia nr 18
(1)
Biblioteka Astronomiczna
(8)
Multicentrum - podr.
(2)
Autor
Guichard Jack (1946- )
(9)
Jugla Cécile
(9)
Simon Laurent (1979- )
(9)
Grzyb Katarzyna (tłumaczka)
(5)
Grzyb Katarzyna
(4)
Curie Ève (1904-2007)
(2)
Kienzler Iwona (1956- )
(2)
Kuryłowicz Jerzy (1925-2002)
(2)
Pajdowski Lech (1920-2013)
(2)
Pospieszny Tomasz
(2)
Barfield Mike
(1)
Barone Caterina
(1)
Bartelmus Grażyna (1945- )
(1)
Bayarri Jordi (1972- )
(1)
Bańkowski Edward
(1)
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(1)
Biberdorf Kate
(1)
Bobrański Bogusław (1904-1991)
(1)
Bolzoni Luciana
(1)
Broczkowska-Nguyen Anna
(1)
Brzeziński Jan (?-2004)
(1)
Bullock Sarah
(1)
Błaszczak Agnieszka (tłumacz)
(1)
Cantacuzene Jean Michel (1933- )
(1)
Carlberg Ingrid (1961- )
(1)
Caruso Giorgia
(1)
Davies P. C. W. (1946- )
(1)
Drabent Regina
(1)
Duhamel Pierre
(1)
Dąbrowski Miłosz (technolog żywności)
(1)
Eichstaedt Ignacy (1890-?)
(1)
Ferrie Chris
(1)
Foltyniak Magdalena
(1)
Garard Ira Dufresne
(1)
Gardner Urszula
(1)
Gołębiewski Alojzy (1927-1987)
(1)
Granops Marian (1938- )
(1)
Gumkowska Angelika
(1)
Henry Natacha (1968- )
(1)
Humphrey Lauren
(1)
Isaacson Walter (1952- )
(1)
Janecki Daniel
(1)
Jankowska Helena (1931-1999)
(1)
Joliot-Curie Irène (1897-1956)
(1)
Kałaska Maciej
(1)
Kean Sam
(1)
Kirrmann Albert
(1)
Koper Sławomir (1963- )
(1)
Kos Michał
(1)
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(1)
Król Wiktoria
(1)
Kubińska-Jabcoń Ewa
(1)
Kubiński Wiktor
(1)
Kulka Krzysztof
(1)
Kątcka Magdalena
(1)
Lanczewski Tomasz
(1)
Lanuza-Navarro Tayra
(1)
Lesiów Tomasz
(1)
Lorenc Maciej
(1)
Makowiecka-Siudut Anna
(1)
Mendychowski Mieczysław
(1)
Montanari Angela
(1)
Nguyen-Kim Mai Thi
(1)
Nicholson John W
(1)
Niekurzak Mariusz
(1)
Nutt David
(1)
Ogonowski Jan
(1)
Olszewska Sara
(1)
Osial Magdalena
(1)
Ostrowska Agata (1990- )
(1)
Papciak Dorota
(1)
Parisi Salvatore (1970- )
(1)
Pasierska Hanna
(1)
Podleś Ewa
(1)
Pogwizd Teresa
(1)
Pomorski Paweł
(1)
Pośniak Małgorzata
(1)
Pruszyński Kamil (ilustrator)
(1)
Ptaszyńska-Sadowska Elżbieta
(1)
Pękała Piotr (nauki techniczne)
(1)
Rasińska-Bóbr Agnieszka
(1)
Reczek Lidia
(1)
Rejowski Andrzej (1930- )
(1)
Reps Arnold
(1)
Rose Steven Peter Russell (1938- )
(1)
Rudolph Joachim
(1)
Saadi Younes
(1)
Seijas Dani
(1)
Sheldrake Merlin (1987- )
(1)
Skoczylas Marek (stomatolog)
(1)
Skotnicki Konrad
(1)
Skowron Monika (tłumaczka)
(1)
Skłodowska-Curie Maria (1867-1934)
(1)
Steinka Izabela (1954- )
(1)
Strąkow Michał
(1)
Szczepaniak Walenty
(1)
Szyllerowa Hanna (1897-1938)
(1)
Szymanek Barbara (filolog)
(1)
Terpiński Jacek
(1)
Tomasik Piotr (1937- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(28)
2010 - 2019
(20)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(6)
1980 - 1989
(2)
1970 - 1979
(6)
1900 - 1909
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(50)
1901-2000
(14)
1945-1989
(7)
1918-1939
(2)
1989-2000
(2)
1701-1800
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
Kraj wydania
Polska
(68)
Język
polski
(68)
Odbiorca
Dzieci
(18)
6-8 lat
(15)
0-5 lat
(10)
Szkoły wyższe
(10)
9-13 lat
(8)
Studenci
(8)
14-17 lat
(1)
Analitycy ochrony środowiska
(1)
Kontrolerzy jakości
(1)
Młodzież
(1)
Nauczyciele
(1)
Technikum
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(4)
Literatura francuska
(2)
Literatura hiszpańska
(1)
Literatura szwedzka
(1)
Studenci
(1)
Temat
Eksperymenty
(14)
Chemia
(11)
Chemicy
(11)
Fizycy
(8)
Skłodowska-Curie, Maria (1867-1934)
(7)
Pierwiastki chemiczne
(5)
Technologia chemiczna
(4)
Biochemia
(3)
Chemia organiczna
(3)
Osobliwości
(3)
Technologia żywności
(3)
Chemia analityczna
(2)
Chemia fizyczna
(2)
Fizyka
(2)
Jakość żywności
(2)
Kosmetyki
(2)
Miłość
(2)
Nagroda Nobla
(2)
Nagroda Nobla w dziedzinie chemii
(2)
Nanotechnologia
(2)
Woda
(2)
Wynalazcy i odkrywcy
(2)
Związki chemiczne
(2)
Życie codzienne
(2)
Absorpcja
(1)
Adsorpcja
(1)
Analiza chemiczna
(1)
Artykuły gospodarstwa domowego
(1)
BHP
(1)
Badania naukowe
(1)
Beton
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Biochemicy
(1)
Biogaz
(1)
Biolodzy
(1)
Biologia rozwoju
(1)
Biomasa
(1)
Biopaliwa
(1)
Biotechnologia
(1)
Botanika
(1)
COVID-19
(1)
CRISPR-Cas system
(1)
Chemia kosmetyczna
(1)
Chemia kwantowa
(1)
Cukier
(1)
Curie, Ève (1904-2007)
(1)
Cytryna
(1)
Doudna, Jennifer A. (1964- )
(1)
Dłuska, Bronisława (1865-1939)
(1)
Emisja gazów i pyłów
(1)
Filozofia przyrody
(1)
Fizyka doświadczalna
(1)
Genetycy
(1)
Gospodarka odpadami
(1)
Gospodarka okrężna
(1)
Grzyby
(1)
Inżynieria genetyczna
(1)
Inżynierowie
(1)
Jajka
(1)
Joliot-Curie, Irene (1897-1956)
(1)
Joliot-Curie, Irène (1897-1956)
(1)
Kwas cytrynowy
(1)
Lekarze
(1)
Logika
(1)
Materiałoznawstwo
(1)
Mechanika kwantowa
(1)
Metody badawcze
(1)
Miłosz, Czesław (1911-2004)
(1)
Mydła
(1)
Nanomateriały
(1)
Narkotyki
(1)
Naukowe odkrycie
(1)
Nobel, Alfred (1833-1896)
(1)
Odpady organiczne
(1)
Opakowania
(1)
Opakowania aktywne i inteligentne
(1)
Papier
(1)
Pasteur, Louis (1822-1895)
(1)
Piasek
(1)
Pigment
(1)
Piroliza
(1)
Pisarze polscy
(1)
Pochodzenie życia
(1)
Polimery
(1)
Powłoka jadalna
(1)
Prawo żywnościowe
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Przestępstwa narkotykowe
(1)
Psychofarmakologia
(1)
Reakcje chemiczne
(1)
Reologia
(1)
Reymont, Władysław Stanisław (1867-1925)
(1)
Rotblat, Józef (1908-2005)
(1)
Roztwory
(1)
Sienkiewicz, Henryk (1846-1916)
(1)
Skandale
(1)
Spaliny
(1)
Substancje dodatkowe do żywności
(1)
Substancje niebezpieczne i szkodliwe
(1)
Substancje psychoaktywne
(1)
Temat: czas
1801-1900
(10)
1901-2000
(10)
1901-1914
(6)
1914-1918
(6)
1918-1939
(6)
2001-
(3)
100-1 p.n.e.
(1)
1201-1300
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
701-800
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Francja
(8)
Polska
(7)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Szwecja
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Podręcznik
(21)
Opracowanie
(18)
Publikacja bogato ilustrowana
(16)
Publikacje dla dzieci
(12)
Broszura
(11)
Biografia
(9)
Wydawnictwa popularne
(3)
Monografia
(2)
Skrypt (typ publikacji)
(2)
Ćwiczenia i zadania
(2)
Esej
(1)
Komiks biograficzny
(1)
Listy
(1)
Poradnik
(1)
Publicystyka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(3739)
Edukacja i pedagogika
(1656)
Podróże i turystyka
(1321)
Socjologia i społeczeństwo
(1293)
Literaturoznawstwo
(979)
Chemia
(68)
Psychologia
(944)
Medycyna i zdrowie
(888)
Kultura i sztuka
(859)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(672)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(662)
Biologia
(639)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(559)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(502)
Rozwój osobisty
(406)
Religia i duchowość
(381)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(343)
Kultura fizyczna i sport
(333)
Zarządzanie i marketing
(320)
Hobby i czas wolny
(295)
Fizyka i astronomia
(283)
Kulinaria
(263)
Etnologia i antropologia kulturowa
(239)
Styl życia, moda i uroda
(236)
Inżynieria i technika
(220)
Geografia i nauki o Ziemi
(213)
Architektura i budownictwo
(212)
Językoznawstwo
(163)
Filozofia i etyka
(162)
Ochrona środowiska
(131)
Nauka i badania
(125)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(124)
Media i komunikacja społeczna
(108)
Praca, kariera, pieniądze
(108)
Transport i logistyka
(101)
Informatyka i technologie informacyjne
(91)
Matematyka
(65)
Dom i ogród
(64)
Rolnictwo i leśnictwo
(62)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(36)
Archeologia
(24)
68 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Dlaczego pobudka budzikiem szkodzi? Jak tańczą cząsteczki w porannej kawie? Czy smażąc jajecznicę na śniadanie, wzbogacamy ją o fluor? Tyle pytań, a jeszcze nawet nie wyszliśmy z domu! Popularyzatorka chemii z Harvardu, Mai Thi Nguyen-Kim zabiera nas w 24-godzinną podróż po fascynującym i wcale nie nudnym (tak, to możliwe!) świecie chemii. Dowiadujemy się więc, kiedy jest najlepszy moment na wypicie pierwszej kawy, dlaczego pasta do zębów powinna zawierać fluorki i czemu chaos panujący na naszym biurku jest zgodny z wolą Wszechświata. Poznajemy skład szkła w ekranach naszych smartfonów i zasady rządzące ich bateriami. Autorka zdradza nam też, co zrobić, aby działały one dłużej, i dlaczego czasami eksplodują. [z okładki]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Chemia (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 54 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Chemia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia polimerów / John W. Nicholson ; z angielskiego tłumaczył Jan Brzeziński. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 1996 (Łódź : DWN). - 168, [2] strony : 1 fotografia, rysunki, wykresy ; 21 cm.
Zadaniem książki jest wprowadzenie Czytelnika w chemię polimerów.Książka skierowana jest przede wszystkim do tych obsolwentów uczelni, którzy nie mieli chemii polimerów w programie studiów, lecz powinna być także przydatna innym osobom.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 172 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Co trzeba wiedzieć o legalnych i nielegalnych środkach psychoaktywnych. Zagrożenia związane z nielegalnymi narkotykami są dobrze znane i rzadko kwestionowane, ale czy mamy świadomość jak szkodliwe w porównaniu z nimi są alkohol lub tytoń? Co tracimy, zakazując badań medycznych nad magicznymi grzybami, LSD i konopiami? Czy mdma jest mniej szkodliwie niż jazda konna, a mefedron powinien być rozdawanych w klubach? W Narkotykach bez paniki profesor David Nutt pokazuje, co mówi nauka o legalnych i nielegalnych substancjach psychoaktywnych, aby umożliwić każdemu i każdej podejmowanie racjonalnych decyzji w oparciu o obiektywne dowody. Szczególnie wskazana politykom. Co to jest uzależnienie? Czy istnieje „osobowość uzależnieniowa”? Czy uzależnienie można wyleczyć? Jak możemy mierzyć szkody wyrządzane przez narkotyki? Co powinniśmy mówić naszym dzieciom o narkotykach?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 68.3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Niniejszy podręcznik jest próbą powiązania właściwości fizykochemicznych składników preparatu kosmetycznego z ich funkcją w danym produkcie. Umożliwia dobór składników w projektowanych formulacjach kosmetycznych. Nie jest to opracowanie o charakterze monograficznym. Nie analizuje więc wyników badań prezentowanych w literaturze naukowej. Jest to opracowanie wykładów (uaktualnionych), prezentowanych przez autora w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia oraz Politechnice Krakowskiej. W pierwszej części przedstawiono niezbędne informacje związane z operacjami jednostkowymi, najczęściej spotykanymi w pozyskiwaniu składników produktu kosmetycznego. Omówiono również wybrane reakcje chemiczne, umożliwiające zmianę właściwości hydrofilowo-hydrofobowych związków chemicznych używanych w komponowaniu formulacji kosmetycznych. Następnie przedstawiono budowę skóry, paznokci i włosów, w takim zakresie, by umożliwić zrozumienie oddziaływania preparatu kosmetycznego w miejscu jego aplikacji. W tej wstępnej części omówiono tworzenie emulsji, jej stabilność, ogólne cechy emulgatora i dobór emulgatora do określonej bazy. Przedstawiono również mechanizmy dostarczania substancji czynnej do struktur skóry. W kolejnej części omówiono wybrane składniki formulacji kosmetycznych, zwracając uwagę na związek ich właściwości fizykochemicznych z funkcją, jaką mają pełnić w danym produkcie. W części technologicznej omówiono ogólne zasady otrzymywania produktów kosmetycznych. Zasady te zilustrowano na przykładzie wybranych produktów kosmetycznych. Należy zaznaczyć, że są to podstawy chemii i technologii kosmetyków. Jest to zatem wprowadzenie do pogłębionych studiów z zakresu chemii i technologii kosmetyków w ramach kształcenia na drugim stopniu studiów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 104 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Laboratorium ślimaka Madzika / Magdalena Osial. - Wydanie I. - Warszawa : Dlaczemu, 2019. - 143 strony : ilustracje ; 24 cm.
Dlaczego płatki śniegu mają zawsze sześć ramion? Co spowodowało, że po dodaniu cytryny herbata zrobiła się jaśniejsza? Czy to prawda, że z owoców da się skonstruować działającą baterię? I skąd w ogóle wzięły się wulkany? Piękno otaczającego nas świata jest tym bardziej zauważalne, im dokładniej rozumiemy rządzące nim prawa natury, fizyczne i chemiczne. Książka, którą właśnie trzymasz w dłoniach, jest przewodnikiem po świecie nauki, którego odkrywanie może stać się pasją każdego młodego naukowca. Udaj się w podróż na skorupie ciekawskiego Ślimaka Madzika i wraz z nim odkrywaj zagadkowe zjawiska fizyczne oraz reakcje chemiczne. Doświadcz realistycznego wybuchu wulkanu, stwórz olbrzymiego Pianozaura i badaj zjawiska elektryczne w bezpieczny sposób! Masz tyle pasji i tyle energii! Wykorzystaj je do nauki przez zabawę i stań się mistrzem wśród naukowców! Pod czujnym okiem Ślimaka Madzika i opieką rodziców eksperymentuj, obserwuj, wyciągaj wnioski i dziel się wiedzą z innymi! Kto wie, może kariera wybitnego naukowca czeka właśnie na Ciebie? [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia ogólna / Lech Pajdowski. - Wydanie 2. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1976. - 519 stron : rysunki, wykresy ; 25 cm.
W podręczniku bardzo pobieżnie potraktowano elementarne prawa chemiczne, jak prawo stosunków stałych, stosunków wielokrotnych, objętościowych i innych, dotyczących hipotezy atomistycznej Daltona, Cannizzaro i Avogadra. Nie omawiano zagadnień związanych ze stechiometrią, równoważnikiem i szeregiem innych wiadomości bądź to objętych programem nauczania w szkole średniej, bądź też dostatecznie szeroko uwzględnionych w podręcznikach fizyki. Podczas omawiania elementów termodynamiki chemicznej główny nacisk położono na sens fizyczny podstawowych pojęć i użyteczność tej dziedziny chemii w określaniu kierunku przebiegu reakcji chemicznych. [ze wstępu]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Astronomiczna
Egzemplarze w opracowaniu (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia ogólna / Lech Pajdowski. - Wydanie X. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 1998. - 616, [4] strony : rysunki, wykresy ; 24 cm.
Odbiorca
Temat
Gatunek
Dziedzina i ujęcie
Podręcznik chemii ogólnej. Autor przedstawił kolejne etapy poznawania budowy materii na podstawie eksperymentów i logicznego powiązania ze sobą obserwacji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 260 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nieskalana sławą to historia kobiety wyprzedzającej swoją epokę o pokolenia – Marii Skłodowskiej-Curie. Kobiety wyjątkowej nawet jak na nasze współczesne standardy. Ponadprzeciętnie odważnej i upartej. Pełnej pasji. Romantyczki uwikłanej w czas przemian. Kobiety praktycznej, pracowitej i niezłomnej. Ubóstwianej i znienawidzonej, podziwianej i pogardzanej. Wiernej żony, oddanej kochanki, wymagającej, ale troskliwej matki. Kobiety kosmopolitycznej, a jednocześnie wielkiej patriotki polskiej i francuskiej. Skandalistki, "świętej", noblistki. Odkrywczyni polonu i radu. Odważnej społeczniczki, skrytej i intrygującej samotniczki w zdominowanym przez mężczyzn świecie. [lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 53 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Radowa księżniczka : historia życia Ireny Joliot-Curie / Tomasz Pospieszny. - Gdynia : Wydawnictwo Novae Res, copyright 2017. - 435, [2] strony : ilustracje, fotografie ; 20 cm.
Oto historia genialnej córki genialnej matki, która pierwsze naukowe szlify zdobyła pod okiem Marii Skłodowskiej-Curie. Jako dziewięciolatka została osierocona przez ojca-noblistę, jako siedemnastolatka, nie mając jeszcze matury, pojechała za matką na front Pierwszej Wojny ratować życie żołnierzy - jej równolatków. Chłopców zdruzgotanych wojną, z wypalonymi oczami, wypalonymi płucami od gazów bojowych. Wczesne życiowe doświadczenia oraz ponadprzeciętne uzdolnienia doprowadziły ją oraz jej męża do doświadczeń, które umożliwiły odkrycie neutronu i pierwszej cząstki antymaterii - pozytonu. Była o krok od przełomowego odkrycia rozszczepienia jądra atomowego. Za odkrycie sztucznej promieniotwórczości wyróżniono ją Nagrodą Nobla z chemii. Była drugą kobietą, która dostąpiła tego zaszczytu. Nie mając praw wyborczych w ówczesnej Francji, była jedną z trzech kobiet uczestniczących w koalicyjnym rządzie Frontu Ludowego. Oto ostatnia odsłona trylogii kobiet tworzących naukę o atomie (...) historia Ireny Joliot-Curie. [lubimyczytac.pl].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W niniejszym opracowaniu przedstawiono zagadnienia związane z zagrożeniami chemicznymi występującymi w środowiskiu pracy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 73 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 104 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia życia / Steven Rose, Sarah Bullock ; przełożył Paweł Pomorski. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, 1993. - 303,[1] strona, 8 stron fotografii : rysunki, wykresy ; 24 cm.
W książce opisano najważniejsze zagadnienia biochemii. Uwzględnia ona stan wiedzy biochemicznej. Opisy dochodzenia do najważniejszych odkryć naukowych, wyróżnionych nagrodą Nobla, uwypuklają dynamiczny rozwój tej dziedziny i pobudzają zainteresowanie czytelnika. [ze wstępu]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Astronomiczna
Egzemplarze w opracowaniu (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia popularna / Joachim Rudolph ; z niemieckiego tłumaczył Jerzy Kuryłowicz. - Warszawa : "Wiedza Powszechna", 1977. - 356,[1] strona : ilustracje (w tym kolorowe) ; 25 cm.
Joachim Rudolph potrafił doskonale uwypuklić rolę chemii jako integralnej części nowoczesnej wiedzy przyrodniczej (stan na rok 1977). Jego książka nie jest encyklopedią chemii - chociaż wielu podręcznikom można by życzyć takiej wszechstronności i szerokości horyzontów. Autor szkicuje tu pewien obraz chemii, zmuszając czytelnika do własnych wniosków i przemyśleń. [ze wstępu]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Astronomiczna
Egzemplarze w opracowaniu (1 egz.)
Książka
W koszyku
Im więcej dowiadujemy się o grzybach, tym bardziej dociera do nas, że nie ma bez nich życia. Nie są ani roślinami, ani zwierzętami, ale występują dosłownie wszędzie, także w powietrzu i w naszych ciałach. Mogą być mikroskopijne, ale należą również do największych poznanych organizmów. Dzięki nim na lądzie powstało życie. Mogą przetrwać bez dodatkowej ochrony w kosmosie i rozwijać się w obecności promieniowania jądrowego. Tak naprawdę praktycznie całe życie w ten czy inny sposób zależy od grzybów. Te wciąż zadziwiające nas organizmy nie mają mózgu, ale potrafią rozwiązywać problemy i manipulować zachowaniem zwierząt z niesamowitą precyzją. Zawdzięczamy im chleb, alkohol i leki ratujące życie - dlatego można powiedzieć, że grzyby ukształtowały historię ludzkości. I nadal będą ją kształtować. Dzięki swoim właściwościom psychodelicznym niektóre grzyby mogą łagodzić objawy wielu zaburzeń psychicznych. Ich zdolność rozkładania plastiku, materiałów wybuchowych, pestycydów i ropy naftowej jest już wykorzystywana w przełomowych technologiach, a odkrycie, że łączą rośliny w podziemne sieci, diametralnie zmienia sposób, w jaki postrzegamy ekosystemy. Mimo to ponad dziewięćdziesiąt procent gatunków grzybów pozostaje wciąż nieodkrytych. Strzępki życia to otwierająca umysł podróż do spektakularnego i tajemniczego świata, która dowodzi, że grzyby stanowią klucz do zrozumienia zarówno funkcjonowania naszej planety, jak i samego życia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 58 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Biologia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Maria Skłodowska-Curie - wybitna Polka, laureatka Nagrody Nobla, symbol bezinteresownego poświęcenia nauce i wzór kobiety naukowca. W chwili śmierci Piotra Curie jej starsza córka Irena miała dziewięć lat, a młodsza Ewa dwa. Od tej chwili Maria kontynuowała pracę nad odkryciem radu, sama wychowując dziewczynki. Z prezentowanej korespondencji wyłania się obraz życia trzech sławnych kobiet. Pierwsze dziecinne listy z wakacji powoli ustępują miejsca coraz dojrzalszym, pełnym wzajemnej troski, ale też szacunku i podziwu. Poruszane tematy dotyczą zarówno życia codziennego, jak i wrażeń z podróży, laboratorium, spotkań ze sławnymi naukowcami czy też międzynarodowej działalności Marii. Wybór listów uwzględnia różnorodność tematów i pokazuje osobowości matki o światowej sławie i jej córek, bardzo różniących się od siebie, których życiowe drogi okazały się niezwykłe: pierwsza, Irena, razem z mężem Fryderykiem Joliot pójdzie śladami rodziców; druga, Ewa, będzie artystką solistką, a później pisarką i dziennikarką. Zbiór listów został opracowany przez Hélene Langevin-Joliot, córkę Ireny Joliot-Curie, wnuczkę, i Monique Bordry, dyrektorkę Muzeum Curie. [allegro.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Listy (1 egz.)
Książka
W koszyku
Marek Skoczylas ukończył akademię medyczną w Lublinie w 2006 roku. Jest lekarzem a jego pierwotna specjalizacja to stomatologia. Od 2007 roku regularnie analizuje najnowsze badania naukowe oraz rozszerza swoją wiedzę z płatnych specjalistycznych anglojęzycznych bibliotek medycznych. Obecnie zajmuje się fitofarmakologią (głównie ziołami) toksykologią żywności, chorobami przewlekłymi w tym autoimmunologicznymi oraz badaniem wpływu flory bakteryjnej na zdrowie człowieka. Jak sam twierdzi, kluczem do zdrowia jest żywność. Przemyślane pozyskiwanie pokarmów, blokowanie chemikaliów z pożywienia oraz usuwanie chemii z organizmu zawsze powinno być pierwszym etapem leczenia i krokiem do zdrowia. Książka opisuje rolę jaką pełnią toksyny środowiskowe w rozwoju chorób cywilizacyjnych. Po dzień dzisiejszy, trudno odnaleźć jednostkę chorobową, która nie byłaby przez liczne badania naukowe łączona z toksynami takimi jak konserwanty, metale ciężkie czy pestycydy. Idea książki oraz jej założenia mają na celu chronić zdrowie ludzkie nie tylko poprzez uświadamianie w jakim pożywieniu znajdują się toksyny, ale głównie jak zneutralizować chemię, której nie jesteśmy w stanie uniknąć. Toksyny od zawsze towarzyszyły ludzkości, ale natura dała nam antidotum na większość z nich. Jednak dziś w czasach tak silnej presji obcych dla organizmu ludzkiego substancji chemicznych w pożywieniu, musimy adekwatnie wzmożyć ochronę naszego organizmu dzięki naturalnym związkom mającym zdolność neutralizowania chemii z pożywienia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W tej książce jest wszystko, czego nie nauczysz się w szkole Jeśli nudzi cię wykuwanie na blachę etapów fotosyntezy albo obliczanie równań reakcji chemicznych, to świetnie trafiłeś – TA KSIĄŻKA JEST WŁAŚNIE DLA CIEBIE. Opisałem w niej aż 111 faktów, dzięki którym całkowicie zmienisz swoje wyobrażenie o świecie i przekonasz się, że nauka jest naprawdę fascynująca. Ale uczciwie ostrzegam – znajdziesz tu tyle szokujących anegdot i zdumiewających odkryć, że twój mózg może dosłownie eksplodować. Przeczytaj tylko, jeśli chcesz dowiedzieć się: • Dlaczego tyranozaury miały takie krótkie łapki? • Po co nam włosy na tyłkach? • Gdzie i kiedy spadł deszcz zepsutego mięsa? • Jak ludzki mózg produkuje elektryczność? UWAGA! ZAWIERA: 100% NAUKI, 200% FANU "Konrad Skotnicki jak mało kto potrafi rozbudzić naszą ciekawość świata. Udziela odpowiedzi pasjonujących, ale przede wszystkim zachęcających do dalszych samodzielnych poszukiwań. Trudno mi wyobrazić sobie lepszy sposób uczenia." Justyna Suchecka, dziennikarka edukacyjna TVN24 [ Powyższy opis pochodzi od wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Nauka (1 egz.)
Książka
W koszyku
Metody instrumentalne w analizie chemicznej / Walenty Szczepaniak. - Wydanie czwarte poprawione i rozszerzone. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2002. - 413 stron : rysunki ; 24 cm.
Podręcznik chemicznej analizy instrumentalnej jasno i przystępnie omawia większość stosowanych obecnie metod analitycznych. Materiał został podzielony na 5 części: proces analityczny, metody spektroskopowe, metody elektroanalityczne, metody chromatograficzne, metody różne (spektrometria mas, spektroskopia laserowa, promieniowania rentgenowskiego i fotoelektronów, metody termoanalityczne, czujniki chemiczne, analiza przepływowo-wstrzykowa). Książka zawiera liczne tabele i ilustracje oraz pytania kontrolne, porządkujące wiedzę i podsumowujące kolejne rozdziały. Przeznaczona jest dla studentów i wykładowców zajmujących się chemią analityczną oraz pracowników przemysłu chemicznego, spożywczego, farmaceutycznego i kosmetycznego, a także osób związanych z ochroną zdrowia i środowiska.[nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 260 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książkowa wyszukiwarka pełna bajecznych ilustracji, ciekawych informacji oraz sprytnie poukrywanych pierwiastków i związków chemicznych! [nota wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Chemia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ne/Książki obrazkowe (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zarys nanotechnologii żywności i kosmetyków / Piotr Tomasik. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe Sophia, 2019. - 162 strony : ilustracje, fotografie, wykresy ; 25 cm.
Nanotechnologia jest jedną z najszybciej i burzliwie rozwijających się dziedzin nauki i technologii, w tym nanotechnologii żywności i kosmetyków. W ubiegłym roku, nanotechnologia przyniosła dochód sięgający ponad trylion dolarów amerykańskich. W zyskach przoduje inżynieria materiałowa i przemysł elektryczny, a dalej przemysł farmaceutyczny, produkcja chemikaliów, zagospodarowanie przestrzeni kosmicznej, produkcja narzędzi, opieka zdrowotna i prace nad samorozwojem. Zatem nanotechnologia jest uważana za siłę napędową światowej ekonomii. Na rozwiązaniach nanotechnologicznych może skorzystać też technologia żywności i kosmetyków. [nieprzeczytane.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 104 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej