Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(3)
IBUK Libra
(1)
Forma i typ
Książki
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
E-booki
(1)
Dostępność
dostępne
(4)
Placówka
Biblioteka Ekonomiczno-Techniczna
(1)
Filia nr 4
(1)
Filia nr 12
(1)
Filia nr 13
(1)
Autor
Biberdorf Kate
(1)
Hammett Louis P. (1894-1987)
(1)
Modro Tomasz
(1)
Skoczylas Marek (stomatolog)
(1)
Skowron Monika (tłumaczka)
(1)
Tomasik Piotr (1937- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(2)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Temat
Reakcje chemiczne
(2)
Związki chemiczne
(2)
Chemia
(1)
Chemia fizyczna
(1)
Chemia organiczna
(1)
Osobliwości
(1)
Pierwiastki chemiczne
(1)
Roztwory
(1)
Substancje dodatkowe do żywności
(1)
Gatunek
Opracowanie
(2)
Podręcznik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Chemia
(2)
Medycyna i zdrowie
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
(Zrozum)
Z tej książki dowiesz się: Jak z pomocą chemii zrobić pyszną kawę? Dlaczego szybciej opalamy się na plaży niż w przydomowym ogródku? Ile kalorii musi przyjąć nasz organizm, żeby dotrwać do kolejnego dnia? Czy istnieje skuteczny sposób na pozbycie się kaca? Woda do kwasu czy kwas do wody? Nie ryzykuj i sięgnij po tę książkę! Pierwiastki, związki i reakcje chemiczne towarzyszą nam na każdym kroku. Są z nami, gdy zmywamy naczynia, ćwiczymy na siłowni, pieczemy ciasto czy najzwyczajniej śpimy. Lepiej je poznać i mieć po swojej stronie. Kate Biberdorf udowadnia, że chemia nie musi być ani nudna, ani trudna. Co więcej, książka pozwala zrozumieć, jak zbudowany jest otaczający nas świat. Zawiera także wiele cennych chemicznych trików, które mogą ułatwić nam codzienne życie. Roztwory i spółka nie muszą być straszne, nawet jeśli na szkolnych lekcjach chemii próbowaliśmy jedynie dotrwać do dzwonka. [lubimyczytac.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Marek Skoczylas ukończył akademię medyczną w Lublinie w 2006 roku. Jest lekarzem a jego pierwotna specjalizacja to stomatologia. Od 2007 roku regularnie analizuje najnowsze badania naukowe oraz rozszerza swoją wiedzę z płatnych specjalistycznych anglojęzycznych bibliotek medycznych. Obecnie zajmuje się fitofarmakologią (głównie ziołami) toksykologią żywności, chorobami przewlekłymi w tym autoimmunologicznymi oraz badaniem wpływu flory bakteryjnej na zdrowie człowieka. Jak sam twierdzi, kluczem do zdrowia jest żywność. Przemyślane pozyskiwanie pokarmów, blokowanie chemikaliów z pożywienia oraz usuwanie chemii z organizmu zawsze powinno być pierwszym etapem leczenia i krokiem do zdrowia. Książka opisuje rolę jaką pełnią toksyny środowiskowe w rozwoju chorób cywilizacyjnych. Po dzień dzisiejszy, trudno odnaleźć jednostkę chorobową, która nie byłaby przez liczne badania naukowe łączona z toksynami takimi jak konserwanty, metale ciężkie czy pestycydy. Idea książki oraz jej założenia mają na celu chronić zdrowie ludzkie nie tylko poprzez uświadamianie w jakim pożywieniu znajdują się toksyny, ale głównie jak zneutralizować chemię, której nie jesteśmy w stanie uniknąć. Toksyny od zawsze towarzyszyły ludzkości, ale natura dała nam antidotum na większość z nich. Jednak dziś w czasach tak silnej presji obcych dla organizmu ludzkiego substancji chemicznych w pożywieniu, musimy adekwatnie wzmożyć ochronę naszego organizmu dzięki naturalnym związkom mającym zdolność neutralizowania chemii z pożywienia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 260 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
W „Pracach Instytutu Elektrotechniki” publikowane są oryginalne artykuły naukowe, prace przeglądowe, prace habilitacyjne i skrócone prace doktorskie z zakresu szeroko pojętej elektrotechniki. Czasopismo ukazuje się nieprzerwanie od 1951 roku. Początkowo zawierało artykuły oparte na wykonanych w Instytucie Elektrotechniki badaniach tak teoretycznych jak i doświadczalnych. Obecnie na łamach "Prac IEL" bardzo często goszczą autorzy spoza Instytutu – z kraju i zagranicy. Wszystkie artykuły naukowe zgłoszone do publikacji w czasopiśmie były zawsze recenzowane.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej