Form of Work
Książki
(136)
Poradniki i przewodniki
(117)
Proza
(11)
Publikacje popularnonaukowe
(9)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Muzyka
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Status
available
(214)
unavailable
(43)
only on-site
(1)
Branch
Planeta 11
(41)
Filia nr 2
(11)
Filia nr 4
(7)
Filia nr 5
(19)
Filia nr 6
(22)
Filia nr 9
(35)
Filia nr 10
(20)
Filia nr 12
(13)
Filia nr 13
(60)
Filia nr 15
(14)
Filia nr 16
(4)
Filia nr 18
(11)
Filia nr 10 - podr.
(1)
Author
Makarowska Magdalena
(7)
Dąbrowska Beata Anna
(4)
Dąbrowska Ewa (internista)
(4)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(4)
Pawlikowska Beata (1965- )
(4)
Zaremba Marek (dietetyk)
(4)
Bosacka Katarzyna
(3)
Lewandowska Anna (1988- )
(3)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(3)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(3)
Szaciłło Karolina
(3)
Szaciłło Maciej
(3)
Wolański Robert (fotograf)
(3)
Banaś-Domińska Małgorzata
(2)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(2)
Fuhrman Joel
(2)
Greger Michael H
(2)
Grigore Adina (1984- )
(2)
Głowińska Anita
(2)
Kleszcz Ewa (tłumacz)
(2)
Mosley Michael (1957- )
(2)
Oworuszko Monika
(2)
Pająk Agnieszka (dietetyk)
(2)
Poznańska Anna Manna
(2)
Wróblewska Agnieszka
(2)
Zasuwa Iwona
(2)
Żak Aleksandra
(2)
Abrams Rami
(1)
Abrams Vicky
(1)
Ahlgren Maria
(1)
Amen Daniel G. (1954- )
(1)
Amen Tana (1968- )
(1)
Androsiuk Ewa
(1)
Babińska Magdalena
(1)
Bailey Clare
(1)
Banachowicz Katarzyna
(1)
Bartnicka Anna (nauki medyczne)
(1)
Bates Iwona
(1)
Biernat-Kałuża Edyta
(1)
Bigoś Monika
(1)
Bojarska-Ferenc Mariola Autor
(1)
Bokłażec Jerzy
(1)
Bowe Whitney
(1)
Bronikowska Paulina
(1)
Brzegowy Maria
(1)
Bueβ-Kovács Heike
(1)
Bąkowska Marta
(1)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(1)
Cabot Sandra (1952- )
(1)
Campbell T. Colin (1934- )
(1)
Campbell Thomas M
(1)
Carmichael Duncan
(1)
Chopra Deepak (1946- )
(1)
Cichoń Waldemar
(1)
Cieślak Piotr
(1)
Cieślowska Beata
(1)
Cieślowska Patrycja
(1)
Ciołkiewicz Natalia Pola
(1)
Cook Kate (1962- )
(1)
Córcoles Raquel (1986- )
(1)
Daniel-Schuwald Grażyna
(1)
Day Jane Ann
(1)
Day John D
(1)
Delecroix Jean-Marie (1947- )
(1)
Doyle William (1942- )
(1)
Drews-Raczewska Katarzyna
(1)
Dronka-Skrzypczak Joanna
(1)
Dziubak Emilia (1982- )
(1)
Eidenberg Adamo Lina
(1)
Fabicka Jagoda
(1)
Fontana Martina (1967- )
(1)
Frazier Karen
(1)
Gałęcka Mirosława
(1)
Gembacka Magdalena
(1)
Goździalska Monika (1980- )
(1)
Grotowicz Wiktor (1958- )
(1)
Gruca Magdalena (pedagog)
(1)
Grzelak Monika
(1)
Grządka Katarzyna
(1)
Guziak Maria Goretti
(1)
Górecka Dominika
(1)
Górnaś Wojciech
(1)
Gąsowska Anna (tłumacz)
(1)
Hart Jolene
(1)
Hermann Danièle
(1)
Jaworska Dorota
(1)
Kaczmarek Magdalena
(1)
Karnas Leszek
(1)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(1)
Kelley Jess Higgins
(1)
Knopek Natalia
(1)
Kossobudzka Margit
(1)
Kot Marcin
(1)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(1)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(1)
Kołodziej Katarzyna (ilustracje)
(1)
Kshirsagar Suhas G
(1)
Kucera Sarah
(1)
LaPlante Matthew
(1)
Levinovitz Alan
(1)
Year
2020 - 2022
(22)
2010 - 2019
(113)
2000 - 2009
(2)
Time Period of Creation
2001-
(130)
1901-2000
(2)
1989-2000
(2)
Country
Poland
(137)
Language
Polish
(135)
Audience Group
Dzieci
(17)
6-8 lat
(13)
0-5 lat
(6)
9-13 lat
(6)
Rodzice
(5)
Chorzy
(2)
Kobieta
(2)
14-17 lat
(1)
Cukrzycy
(1)
Młodzież
(1)
Nauczanie początkowe
(1)
Sportowcy
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(11)
Literatura włoska
(1)
Muzyka polska
(1)
Subject
Zdrowe odżywianie
(135)
Zdrowy styl życia
(26)
Potrawy dietetyczne
(14)
Odżywianie
(13)
Dietetyka
(12)
Aktywność fizyczna
(8)
Choroba Hashimoto
(8)
Dzieci
(7)
Kobieta
(7)
Insulinooporność
(6)
Dieta oczyszczająca
(5)
Dieta owocowo-warzywna
(5)
Jakość żywności
(5)
Skóra (anatomia)
(5)
Żywność
(5)
Ajurweda
(4)
Cukrzyca
(4)
Kucharstwo
(4)
Odporność
(4)
Żywność prozdrowotna
(4)
Dieta bezglutenowa
(3)
Higiena psychiczna
(3)
Jelita
(3)
Kobieta ciężarna
(3)
Kuchnia wegetariańska
(3)
Potrawy dla dzieci
(3)
Samopoznanie
(3)
Stres
(3)
Wpływ na zdrowie
(3)
Zdrowie fizyczne
(3)
Atrakcyjność fizyczna
(2)
Chłopcy
(2)
Dieta antyrakowa
(2)
Długowieczność
(2)
Gimnastyka
(2)
Głodówka lecznicza
(2)
Higiena
(2)
Jedzenie (czynność)
(2)
Joga
(2)
Kicia Kocia
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Leczenie
(2)
Leczenie dietą
(2)
Menopauza
(2)
Metabolizm
(2)
Mikrobiom człowieka
(2)
Mózg
(2)
Ochrona środowiska
(2)
Odchudzanie
(2)
Otyłość
(2)
Potrawy jarskie
(2)
Profilaktyka onkologiczna
(2)
Profilaktyka zdrowotna
(2)
Sportowcy
(2)
Starzenie się
(2)
Styl życia
(2)
Warzywa
(2)
Włosy
(2)
Zachowania prozdrowotne
(2)
Zdrowie psychiczne
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Żywienie chorych
(2)
Żywność ekologiczna
(2)
Biegi
(1)
Celebryci
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby serca
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Ciasta
(1)
Cukier
(1)
Desery
(1)
Dieta
(1)
Dieta LCHF
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta metaboliczna
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dziecko
(1)
Dziewczęta
(1)
Edukacja prozdrowotna
(1)
Ekologia
(1)
Fenek
(1)
Fermentacja
(1)
Fizjologia sportu
(1)
Flora bakteryjna jelit
(1)
Fryzury damskie
(1)
Gimnastyka kobieca
(1)
Globalne ocieplenie
(1)
Goździalska, Monika
(1)
Gry i zabawy
(1)
Gry i zabawy dziecięce
(1)
Grzybobranie
(1)
Hormony
(1)
Jakość życia
(1)
Kasza jaglana
(1)
Kiszenie żywności
(1)
Kosmetyka
(1)
Subject: time
2001-
(5)
1901-2000
(2)
1989-2000
(1)
Subject: place
Chiny
(1)
Japonia
(1)
Polska
(1)
Genre/Form
Poradnik
(101)
Przepisy kulinarne
(59)
Publikacja bogato ilustrowana
(21)
Książka kucharska
(15)
Opowiadania i nowele
(8)
Opracowanie
(8)
Powieść
(2)
Publicystyka
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Muzyka dla dzieci
(1)
Muzyka rozrywkowa
(1)
Pieśń i piosenka
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Publikacje brajlowskie
(1)
Wiersze
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(78)
Kulinaria
(64)
Styl życia, moda i uroda
(33)
Rozwój osobisty
(5)
Psychologia
(4)
Biologia
(1)
Chemia
(1)
Dom i ogród
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
137 results Filter
Book
In basket
Czym jest piramida żywieniowa? Do czego służą witaminy? Co to są kalorie? Czy warto jeść warzywa i owoce? Jeśli nurtują cię podobne pytania, to świetnie trafiłeś! Książka „Jak to działa? Wiem, co jem” zawiera odpowiedzi na kilkadziesiąt pytań dotyczących zdrowego odżywiania. W sposób jasny i prosty wyjaśniamy to, co z pozoru skomplikowane. Pomagają w tym zabawne ilustracje. „Jak to działa? Wiem, co jem” to kopalnia odpowiedzi na arcytrudne pytania!
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. Zdrowie i uroda (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 61 (1 egz.)
Book
In basket
(Kryminał dietetyczny / Monika Oworuszko ; cz. 3)
Zakochany Tęgomir Tłuszcz postanawia schudnąć dla dziewczyny, lecz nie ma pojęcia jak się do tego zabrać. Z pomocą przyjdą mu przyjaciele i jeszcze ktoś z blond lokami. Czy teraz Olivia poczuje miłość do niego? I czy uda mu się w końcu dorwać tego rudego? "Walenty i spółka budują piramidę" to trzecia część serii kryminalno-dietetycznej. Tym razem bohaterowie zbudują piramidę zdrowego żywienia i odkryją właściwe proporcje zdrowej diety. [empik.com]
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
All copies are currently on loan: sygn. D (1 egz.)
All copies are currently on loan: sygn. P (1 egz.)
Book
In basket
Zależy ci na twoim zdrowiu i chcesz się lepiej odżywiać, ale gubisz się już w tych wszystkich dietach, o których słyszysz każdego dnia? Próbujesz dobrać odpowiedni dla siebie plan żywieniowy, ale ciągle nie możesz znaleźć takiego, który byłby rzeczywiście zdrowy i jednocześnie dobrze wpasowałby się w twoje gusta kulinarne? Najprawdopodobniej ta książka pomoże ci rozwiązać ten problem. Zamiast dopasowywać się do gotowych diet teraz po prostu zaczniesz się zdrowo odżywiać. Z naszego poradnika dowiesz się wszystkiego o 200 najważniejszych produktach, po które sięgasz każdego dnia. A jeśli znajdą się wśród nich takie, które do tej pory gościły na twoim stole raczej sporadycznie, przekonasz się, dlaczego warto jadać je częściej. Bo to jest właśnie klucz do zdrowego odżywiania – wiedzieć, dlaczego coś jest dla nas dobre i dlaczego niektóre pokarmy są złe. Poznaj więc wartości odżywcze i właściwości lecznicze poszczególnych produktów spożywczych, zrozum działanie zawartych w nich cennych substancji, sprawdź szybko ich wartość kaloryczną, zawartość tłuszczów, białka i węglowodowanów, indeks glikemiczny czy wskaźnik zakwaszania organizmu (PRAL) – wszystkie informacje podane są w oparciu o najnowsze wyniki badań naukowych. Dzięki tej książce zaczniesz w optymalny sposób łączyć produkty w potrawach i będziesz je bezbłędnie przygotowywać i przechowywać. Nauczysz się również wybierać z oferty sklepów produkty najświeższe i najwyższej jakości, które w cale nie muszą być drogie. W szybkim odnalezieniu potrzebnych informacji pomaga wygodne uporządkowanie produktów w większych grupach, takich jak produkty mleczne, mięso i jajka czy rośliny przyprawowe, a także szczegółowy indeks. Trudniejsze terminy pojawiające się w tekście zostały objaśnione w słowniku na końcu książki. Zdrowie rzeczywiście zaczyna się na talerzu, a zdrowe odżywianie wcale nie jest trudne! [empik]
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. 641 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. Zdrowie (1 egz.)
Book
In basket
Uwolnij się od poczucia winy i zacznij na nowo cieszyć się tym, co jesz. Cała prawda o soli, cukrze, tłuszczu, węglowodanach... i modnym ostatnio glutenie. Nareszcie rozprawiamy się z żywieniowymi demonami współczesnego świata. Ta wywrotowa książka dziennikarza naukowego obala mity, które zdominowały amerykański styl odżywiania, i pokazuje czytelnikom, jak uwolnić się od poczucia winy i na nowo pokochać jedzenie. Z pewnością rozbudzi kontrowersje wokół naszej obsesji na temat prawidłowego odżywiania. Gluten. Sól. Cukier. Tłuszcz. Oto czarne charaktery amerykańskiej diety, a przynajmniej tak każą nam sądzić lekarze i specjaliści od żywienia. Ale naukowcy nie wydali jeszcze wiążącej opinii, tymczasem ludzie masowo eliminują z jadłospisu produkty zbożowe i syrop kukurydziany, gdyż zostali wprowadzeni w błąd. A prawda jest taka, że prawie wszyscy możemy wrócić do tradycyjnych burgerów i nic złego się nam nie stanie. Pamiętacie czasy, kiedy najgroźniejszym wrogiem było masło? A teraz wróciło do łask. Może pamiętacie, że dieta Atkinsa kiedyś cieszyła się popularnością, potem skazano ją na potępienie, a potem znów oczyszczono z zarzutów. Być może zastanawiacie się, czemu wszyscy wasi przyjaciele ograniczają spożycie soli albo stosują dietę jaskiniowca, a może nawet nosicie się z zamiarem odstawienia produktów zbożowych. Książka ta jest wybawieniem dla czytelników cierpiących na rozchwianie żywieniowe. Tak samo jak tysiąc lat temu naukowcy i lekarze wiedzą zdumiewająco mało o prawidłowym odżywianiu, chociaż Amerykanie wydają miliony dolarów i poświęcają mnóstwo czasu ulegając obsesji na punkcie zdrowego jedzenia. [swiatksiazki.pl]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 61 (1 egz.)
Book
In basket
W swojej książce Campbell, który ma za sobą 40 lat bycia biochemikiem żywienia, przywołuje i interpretuje wyniki największego na świecie badania dotyczącego odżywiania, jakie kiedykolwiek przeprowadzono ─ autor przeanalizował dietę 6,5 tysiąca osób w 65 chińskich i tajskich prowincjach. Następnie porównuje opartą głównie na roślinach dietę badanych osób z bogatą w mięso i nabiał dietą Zachodu. Campbell zachęca czytelników i czytelniczki do wykluczenia z diety produktów odzwierzęcych, gdyż ─ jak dowodzi ─ będą mogli w ten sposób cieszyć się zdrowszym i dłuższym życiem. W przekonujący sposób dowodzi, że żywność pochodzenia zwierzęcego jest odpowiedzialna za coraz częstsze występowanie chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca, nowotwory, otyłość czy choroba Alzheimera. Swoją pracą kontruje panujące od dawna przekonanie o korzyściach płynących ze spożywania produktów odzwierzęcych i wykazuje ogrom mylących, nierzadko sprzecznych ze sobą informacji, jakimi żywi konsumentów przemysł spożywczy. [empik.com]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 613 (1 egz.)
Book
In basket
Wiele osób wciąż podchodzi do sprawdzania składu na opakowaniach z oporem. Działa tu podobny mechanizm jak w każdej nowej sytuacji – obawiamy się tego, czego nie rozumiemy. Obawę warto jednak zamienić w ciekawość i dobre nawyki, to naprawdę możliwe! Pokażemy Ci, że czytanie etykiet nie jest trudne, jeśli pamięta się o kilku podstawowych zasadach. Z całą pewnością możemy powiedzieć, że dziś dobrej jakości produkty są dostępne dla wszystkich, a przygotowanie zdrowego posiłku wcale nie musi zabierać dużo czasu i energii. Wymaga to tylko zbudowania pewnej wiedzy i rozwinięcia kreatywności. Pokazujemy, jak mądrze podejść do kwestii zakupów i gotowania, by jednocześnie móc cieszyć się pysznymi daniami. Ścisłe podążanie za przepisami nigdy nas nie przekonywało, odbierało bowiem przyjemność tworzenia, ograniczało i pochłaniało zbyt dużo czasu. Stawiamy na inspirowanie się przepisami i swobodne gotowanie z tego, co akurat jest w lodówce, czy z produktów sezonowych. [od Autorów]
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. Kuchnia (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 641 (1 egz.)
Book
In basket
Książka adresowana jest do rodziców dzieci, które nie chcą jeść. Przybliża problemy, które mogą się pojawić w karmieniu noworodka, jak i dziecka w wieku kilku miesięcy. Niedobór pokarmu, kryzys laktacyjny, czy zaburzające żywienie problemy emocjonalne niemowlęcia i rodziców zostały dokładnie omówione, począwszy od przyczyn, a skończywszy na sposobach radzenia sobie z nimi. W kolejnych rozdziałach dowiadujemy się, jak ważne jest pierwsze karmienie piersią, jak wartościowe jest mleko matki, jak karmić piersią, a także jak rozpoznawać, kiedy dziecko jest głodne i tym samym karmić je dokładnie wtedy, kiedy tego potrzebuje - oraz co się dzieje, kiedy tego nie przestrzegamy. Następnie omówione jest żywienie dziecka w pierwszym półroczu życia, w okresie buntu dwulatka, a później w wieku przedszkolnym i szkolnym. Autorka zwraca uwagę na to, że każdy etap rozwoju generuje inne wyzwania - odstawienie od piersi, rozszerzanie diety, pobyt w przedszkolu z dala od rodziców czy rzeczywistość szkolna. Poszczególne rozdziały pokazują wpływ nowych umiejętności rozwojowych, zmian otoczenia oraz problemów zdrowotnych na sposób odżywiania dziecka. Podpowiadają, jak opanować tego rodzaju kłopoty.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. Małe dziecko (1 egz.)
Book
In basket
Koniec z dyktatem komosy i kaszy! Dzięki książce "Wściekły kucharz" nie dasz się już nabrać na żadną żywieniową modę i zaczniesz jeść normalnie. "Wściekły kucharz" to popularnonaukowe opracowanie największych mód jedzeniowych napisane w wyjątkowo złośliwy sposób. Autor rozprawia się w nim m.in. z olejem kokosowym, dietą paleo czy superfoodsami. W swoich sądach opiera się na badaniach naukowych i swoim biochemicznym wykształceniu. W książce nie oszczędza nikogo. Szydzi z modnych blogerów, kucharzy celebrytów i nas samych, którzy dajemy sobie naiwnie wmówić, że pijąc zielone koktajle, trafimy do nieba. Nie trafimy. Za to damy zarobić tym, którzy za modami stoją. [empik.com]
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. Diety (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 612/613 (1 egz.)
Book
In basket
Dbanie o piękno i zdrowie jeszcze nigdy nie było tak przyjemne! Przekonaj się na własnej skórze, jak bazylia, mięta i pietruszka potrafią rozświetlić cerę. Jedz gruszki ze skórką, a pozbędziesz się toksyn i zyskasz talię osy. Na początku dnia zamiast espresso dodaj sobie energii, jedząc świeże awokado lub garść orzechów, a wieczorem zrelaksuj się, przegryzając pistacje i figi. Eat Pretty to nowy, rewolucyjny sposób na piękno, zdrowie i szczęście. Nie szukaj daleko - wszystko, czego potrzebujesz, prawdopodobnie masz już w domu. Nie czekaj na specjalną okazję - zacznij już dzisiaj. Podaruj sobie kilka minut każdego dnia. I przekonaj się, jak bardzo „piękne jedzenie” może zmienić twoje życie. Bądź najpiękniejszą wersją siebie. [nota wydawcy]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
All copies are currently on loan: sygn. 613 (1 egz.)
Book
In basket
Kucharz Zdrowomir pomaga dzieciom w nabraniu dobrych nawyków żywieniowych. Opowiada, jak układać jadłospis, czego należy jeść najwięcej, czego mniej, a jakich potraw unikać, aby być silnym i zdrowym.
This item is available in 5 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. 6 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 61 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. Zdrowie i uroda (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 61 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 61 (1 egz.)
Book
In basket
Zdrowe przekąski, krecia mapa, prezent dla mamyu, owadzie poidełka, szmaciana torba, gliniane miski... Czy to wszystko dotyczy przyrody? Przeczytajcie tę książkę i przekonajcie się sami.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. MAŁY PRZYRODNIK (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. N (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. Ne/Przyroda (1 egz.)
Book
In basket
Walenty i spółka / Monika Oworuszko ; ilustracje Małgorzata Banaś-Domińska. - Warszawa : Wydawnictwo Mobuki, [2015]. - 53, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
(Kryminał dietetyczny / Monika Oworuszko ; cz. 1)
Na zwyczajnym osiedlu stoi sobie sklep spożywczy, a w tym sklepie mieszkają Walenty Węglowodan, Tęgomir Tłuszcz i Błażej Białko. Choć każdy ma swoje Królestwo, wiodą całkiem zwyczajny żywot. Pewnego dnia z niespodziewaną wizytą zjawia się mężczyzna z czarnym wąsem. Z czarnej teczki wyjmuje szkło powiększające i notes. Odtąd życie Walentego i jego przyjaciół nie będzie już takie jak wcześniej... [nota wydawcy]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. D (1 egz.)
Book
In basket
(Świat małej Julki / Aleksandra Stańczewska)
(Wychowanie przez Czytanie)
Opowieści z serii Wychowanie przez czytanie przeznaczone są dla dzieci w wieku 2-4 lat oraz ich rodziców, którzy poszukują wskazówek dotyczących wychowania swoich maluszków. Podane tu recepty na sprostanie wielu problemom mogą okazać się bardzo przydatne. Tematy czytanek dostarcza samo życie: mamy więc kłopot pieluszkowy, lęk przed pójściem do przedszkola, oczekiwanie na rodzeństwo i zazdrość o brata lub siostrę, dziecięcy egoizm i problemy z jedzeniem. Lekko i trafnie o ważnych rzeczach - tak właśnie powinno wyglądać wychowanie przez czytanie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. N (1 egz.)
Book
In basket
Menopauza : podróż do esencji kobiecości / Agnieszka Maciąg ; zdjęcia Robert Wolański. - Wydanie I. - Kraków : Otwarte, 2020. - 298, [14] stron : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Menopauza jest początkiem „złotego czasu” w życiu kobiety. Jest naturalnym etapem i warto się do niego przygotowywać, mając 30, 40 lat. To od naszych nawyków żywieniowych i stylu życia zależy, jaki ten czas dla nas będzie. Nie jesteśmy skazane na cierpienie, dyskomfort i trudne dolegliwości! Nie jesteśmy niewolnicami naszych hormonów − to my tworzymy nasze życie, samopoczucie i zdrowie! To wszystko naprawdę jest w naszych rękach. Okres menopauzy daje nam wspaniałe możliwości rozwoju. Możemy z nich skorzystać, jeśli w pełni zrozumiemy ten proces na poziomie ciała, emocji i ducha. Jeżeli dobrze wykorzystamy ten czas, wtedy wejdziemy na poziom mistrzyni, będziemy cieszyć się doskonałym samopoczuciem, zdrowiem, witalnością i młodością do późnych lat. Jak tego dokonać? O tym mówi ta książka. Napisałam ją dla kobiet w wieku od 35 do 135 lat! Życzę Wam pięknego, mądrego, cudownego czasu przejścia! Z miłością Agnieszka To zupełnie nowe i świeże spojrzenie na okres menopauzy, choć czerpie także ze starożytnej mądrości. Niezwykle ważna, potrzebna i wartościowa książka, napisana dla kobiet przez kobietę przechodzącą menopauzę. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy].
This item is available in one branch. Expand information to see details.
All copies are currently on loan: sygn. Kobieta (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 5.
Book
In basket
Każdy wie, że najlepszą receptą na życie w zdrowiu jest aktywność fizyczna i właściwe odżywianie. Poradnik pokaże dzieciom, jak dbać o to, aby każdego dnia dostarczać organizmowi składników potrzebnych do prawidłowego rozwoju. Wyjaśni, czym są białka, węglowodany, tłuszcze i witaminy, wskaże, w jakich produktach ich szukać, oraz podpowie, jak zastąpić śmieciowe jedzenie zdrowymi i pysznymi przekąskami. [nota wydawcy]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. Zdrowie i uroda (1 egz.)
Book
In basket
Przystępna i aktualna książka napisana przez lekarza, który przekonuje, że możemy ustrzec się wielu poważnych chorób dzięki odpowiedniemu odżywianiu. Każdy z piętnastu rozdziałów poświęcony jest innej chorobie oraz zaskakująco prostym sposobom pozwalającym jej uniknąć. Autor omawia również dwanaście grup pokarmów, które powinniśmy wprowadzić do swojej codziennej diety, żeby czuć się lepiej i żyć dłużej. Wszystkie zalecenia doktora Gregera są poparte wieloletnimi badaniami. "Nieodpowiednia dieta to najpowszechniejsze źródło zachorowań. Choroba wieńcowa, rak płuc, astma, udar mózgu, nowotowry jelita grubego i trzustki - to najczęstsze przyczyny śmierci. Doktor Michael greger, opierając się na wieloletnich badaniach naukowych, wskazuje co jeść, by zminimalizować, a nawet wyeliminować ryzyko zachorowania. Daje wiele praktycznych rad, które pozwolą łatwo skomponować codzienną, zdrową dietę. Wielu ludzi umierających przed czasem mogłoby żyć nadal, gdyby w porę dokonali prostych zmian w sposobie odżywiania. Dobra dieta to nie tylko kilkudniowy detoks, ale świadomy i konsekwentny styl życia. [wydawca]
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
All copies are currently on loan: sygn. Zdrowie (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 613 (1 egz.)
Book
In basket
Superfit : przepisy na zdrowie / [redakcja Katarzyna Banachowicz]. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2021. - 223, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Szczegóły Prezentujemy przepisy na zdrowe potrawy, którymi możesz zajadać się bez wyrzutów sumienia. Pyszne śniadania pozwolą ci cieszyć się energią od samego rana. Nasze sałatki świetnie sprawdzą się jako zdrowy lunch w pracy, a takie specjały jak faszerowane bataty uczynią z codziennego obiadu doskonałą ucztę w stylu fit – zwłaszcza gdy zostaną zwieńczone wybornym, lekkim deserem. Nie musisz zadręczać się niesmacznymi, frustrującymi dietami, żeby stać się FIT. Wystarczy popracować nad kilkoma nawykami i wprowadzić parę prostych zmian w jadłospisie, by po niedługim czasie doczekać się efektów. Nasze propozycje sprawią, że zdrowe odżywianie przestanie być przymusem, a stanie się prawdziwą przyjemnością.[empik].
This item is available in one branch. Expand information to see details.
All copies are currently on loan: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Book
In basket
(Wademekum)
W dobie coraz większej świadomości żywieniowej poszukujemy nieprzetworzonych pokarmów bogatych w cenne dla zdrowia składniki. Warto przyjrzeć się produktom z kategorii superfoods. Zaskakujące, jak wiele jest ich wśród naszych typowo polskich towarów: pomidory, warzywa kapustne, czarnuszka, kasze. Coraz łatwiej dostępne są również produkty egzotyczne, jak jagody goji czy tofu posiadające niezwykle cenne właściwości. Książka zawiera opisy ponad 40 produktów – pokazuje ich właściwości, wpływ na zdrowie i sposoby wykorzystania w konkretnych przepisach. [www.lubimyczytac.pl]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Book
In basket
Kontynuacja międzynarodowego bestsellera "Jak nie umrzeć przedwcześnie" autorstwa uznanego specjalisty z zakresu zdrowego odżywiania doktora Michaela Gregera. Autor udowadnia, że wielu chorób można uniknąć lub odwrócić ich postęp za pomocą diety opartej o produkty roślinne. Tym razem poza prezentacją naukowych dowodów na jej skuteczność Greger spełnia prośby swoich czytelników i przedstawia ponad 100 praktycznych, bogato ilustrowanych przepisów na pyszne dania, przekąski i napoje. Wszystkie zawierają składniki z Codziennego Tuzina – listy najzdrowszych produktów stworzonej przez autora. "Jak nie umrzeć przedwcześnie. Przepisy" to pozycja obowiązkowa nie tylko dla wielbicieli diety roślinnej, ale wszystkich, którzy chcą cieszyć się lepszym zdrowiem i dłuższym życiem. [nota wydawcy]
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. Kuchnia - Wege (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Terapia pijawkami, joga, upuszczanie krwi - to tylko niektóre naturalne metody leczenia, teraz docenione i stosowane także przez lekarzy. Profesor Klinicznej Medycyny Naturalnej Andreas Michalsen w swojej najnowszej książce przedstawia, jak przy pomocy naturalnych metod skutecznie leczyć najczęstsze choroby endemiczne, w tym: nadciśnienie, cukrzycę czy zwyrodnienie stawów. Autor wyjaśnia, dlaczego powinniśmy korzystać z osiągnięć medycyny naturalnej, ale jednocześnie nie przekreślać dokonań medycyny konwencjonalnej. Wielokrotnie podkreśla, że nie chodzi o separację, lecz o integrację i kompilację osiągnięć techniki, oraz tego, co możemy zaczerpać z natury. Bo właśnie dzięki takiemu kompleksowemu podejściu tysiące pacjentów rocznie zostaje wyleczonych. [empik.com]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. Zdrowie (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again