Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(7)
IBUK Libra
(1)
Forma i typ
Książki
(7)
E-booki
(1)
Dostępność
dostępne
(7)
Placówka
Planeta 11
(1)
Filia nr 5
(2)
Filia nr 9
(1)
Filia nr 10
(1)
Filia nr 12
(1)
Autor
Adam Cornelia
(1)
Adamska Elżbieta
(1)
Art Piotr
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Bali Karen L
(1)
Child Sally K
(1)
Halbersztat Jan
(1)
Kadłubowski Marcin
(1)
Michałowska Elżbieta (filolog)
(1)
Pachołek Bogdan
(1)
Rewerska Maria
(1)
Rosłanowa Hanna
(1)
Zaniewska Aldona
(1)
Łuczak-Kadłubowska Agnieszka
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(2)
Kraj wydania
Polska
(8)
Język
polski
(8)
Temat
Warzywa
(7)
Owoce
(3)
Dzieci
(1)
Kucharstwo
(1)
Odżywianie
(1)
Gatunek
Poradnik
(1)
8 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Temat
W książce znajdziecie 240 przepisów na pyszne potrawy z dodatkiem warzyw (jedne z nich to dania wegetariańskie, inne zaś mięsne) i przewodnik "Warzywa od A do Z", który dostarcza ważnych i ciekawych informacji. Dowiecie się, jak kupować, przechowywać i przyrządzać warzywa, jakie są nowe i ciekawe odmiany. Przeczytacie tez nieco na temat ich historii i poznacie liczne ciekawostki i informacje o wpływie warzyw na nasze zdrowie ; o tym, co jeść, żeby zapobiegać różnym chorobom, oraz jak się odżywiać, żeby schudnąć. Ponadto mnóstwo fachowych porad dotyczących gotowania warzyw: jak je przygotowywać, jakich używać narzędzi, jakimi ziołami i przyprawami doprawiać! Kto chce gotować zdrowo, powinien zastosować porady i przepisy z tej książki. Książka Potęga warzyw to najlepszy przyjaciel kucharza! [z okł.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przetwory domowe / przepisy zebrała Elżbieta Adamska. - Warszawa : "De Facto", cop. 2004. - 127 s. : rys. ; 18 cm.
Forma i typ
Temat
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zdrowie i uroda (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Celem studiów literaturowych i badań eksperymentalnych, których efektem jest prezentowana książka, była ocena przydatności i możliwości wykorzystania produktów ubocznych przetwórstwa owoców jagodowych jako źródła substancji o korzystnym działaniu żywieniowym w opracowaniu koncepcji innowacyjnego wyrobu ciastkarskiego o podwyższonej wartości żywieniowej. Tego rodzaju badania mogą wzbudzać duże zainteresowanie ze względu na potencjalny korzystny wpływ biologicznie aktywnych substancji na stan zdrowia konsumentów oraz obniżenie ryzyka powstawania niektórych chorób, zwłaszcza nowotworów i chorób układu krążenia. Również postawy i zachowania żywieniowe konsumentów, rozwój rynku innowacji produktowych, możliwość redukcji obciążeń środowiska oraz pełniejsze wykorzystanie surowców stanowią istotne przesłanki do podjęcia takich badań. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że konsumenci są zainteresowani żywnością o cechach prozdrowotnych w segmencie wyrobów cukierniczych suchych. Produkty uboczne przetwórstwa czarnych porzeczek i malin stanowią cenny surowiec bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, substancje o właściwościach przeciwutleniających, błonnik pokarmowy, białka o korzystnym żywieniowo składzie aminokwasowym, sterole. Opracowany innowacyjny produkt z pestkami malin charakteryzował się wysokim i korzystnym żywieniowo składem frakcyjnym błonnika pokarmowego, uprawniającym do zastosowania oświadczenia żywieniowego: „produkt o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego”. Ponadto wyrób cechował się dodatkowymi właściwościami żywieniowymi, m.in. wysoką aktywnością przeciwutleniającą oraz wysoką zawartością związków fenolowych. Eksperymentalne wyroby ciastkarskie z pestkami malin, produktem ubocznym przetwórstwa owoców jagodowych, mogą stanowić ciekawą, innowacyjną propozycję w segmencie żywności funkcjonalnej z punktu widzenia wartości odżywczych i potencjalnych właściwości prozdrowotnych. Wielokierunkowa ocena projektowanych produktów potwierdziła zasadność aplikacji produktów ubocznych w wyrobach ciastkarskich w celu kształtowania ich dodatkowych cech żywieniowych.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej