Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(7)
IBUK Libra
(1)
Forma i typ
Książki
(7)
Proza
(3)
E-booki
(1)
Poezja
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(9)
wypożyczone
(2)
Placówka
Planeta 11
(1)
Filia nr 2
(1)
Filia nr 6
(2)
Filia nr 9
(1)
Filia nr 10
(3)
Filia nr 12
(1)
Filia nr 13
(1)
Filia nr 18
(1)
Autor
Barillé Albert (1921-2009)
(1)
Chan Irene
(1)
Gałka Dominika (pisarka)
(1)
Godula Patrycja
(1)
Grzyb Katarzyna (tłumaczka)
(1)
Hołubowska-Chrząszczak Justyna
(1)
Jałowiec-Sawicka Magdalena
(1)
Kashiwai Hisashi (1952- )
(1)
Loscher Wolfgang
(1)
Modzelewska Małgorzata
(1)
Paruszewski Sławomir
(1)
Pilger-Feiler Christa
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Spiro Ruth
(1)
Strzałkowska Małgorzata (1955- )
(1)
Zalewska Anna (tłumaczka)
(1)
Zaraska Marta
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
Kraj wydania
Polska
(8)
Język
polski
(8)
Odbiorca
0-5 lat
(3)
Dzieci
(3)
6-8 lat
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura japońska
(1)
Temat
Smak
(6)
Węch
(4)
Dotyk
(1)
Gotowanie
(1)
Gry edukacyjne
(1)
Gry i zabawy ruchowe
(1)
Jama ustna
(1)
Mięso
(1)
Odżywianie
(1)
Percepcja smaku
(1)
Restauracje
(1)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(1)
Słuch
(1)
Trawienie (fizjologia)
(1)
Wzrok
(1)
Zamienniki spożywcze
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Gatunek
Broszura
(2)
Książki dla małych dzieci
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Opracowanie
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Wiersze
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(1)
8 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Węch i smak / [tekst Dominika Gałka ; ilustracje Patrycja Godula]. - Wydanie pierwsze. - Bielsko-Biała : Konrad Sobik, 2021. - [20] stron : ilustracje kolorowe ; 22x22 cm.
(Zmysły / Dominika Gałka)
(Przygody Fenka)
Czy wszystko, co ładnie pachnie, nadaje się do jedzenia? I czy można oceniać nieznane potrawy tylko po zapachu? Przekonaj się o tym razem z Fenkiem!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak! / Ruth Spiro ; ilustracje Irene Chan ; [tłumaczenie: Katarzyna Grzyb]. - Warszawa : Harperkids, © 2021. - [22] strony : ilustracje ; 18x18 cm.
(Akademia Mądrego Dziecka. Bobas Odkrywa Naukę)
Dzidziuś uwielbia próbować nowych potraw. Skąd wie, jak smakują? Odkryj, jak działa zmysł smaku!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Eksperymenty (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Było sobie życie : ciało człowieka : jak jesteś zbudowany : jak funkcjonuje twój organizm : jak się leczyć / Albert Barille ; 6)
Autorem pasjonującej kolekcji zatytułowanej "Było sobie życie" jest Albert Barille. Te zabawne książeczki o wielkiej wartości edukacyjnej konsultował zespół wybitnych lekarzy i pedagogów. Pokazują one dzieciom, jak funkcjonują ich organizmy, jak o nie dbać i chronić przed chorobami. [ze wstepu]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Biologia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wzrok, słuch, dotyk, węch i smak – dzięki nim poznaję świat! Książka, wykorzystując wesoły, rymowany tekst, wprowadza małych czytelników w świat zmysłów. Pojawiają się w niej przykłady posługiwania się wzrokiem, słuchem czy dotykiem w życiu codziennym, a także związane ze zmysłami ciekawostki ze świata natury. Atutem tej pozycji są także piękne, kolorowe ilustracje. Autorką książki jest Małgorzata Strzałkowska, która w tej serii napisała także „Kotki z płotka” oraz „Szarą myszkę i kolory”. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N (2 egz.)
Książka
W koszyku
Najbardziej apetyczna powieść roku! Pierwsza część bestsellerowej i niezwykle smakowitej japońskiej serii. Za jakimi smakami tęsknimy? Co pamiętamy z przeszłości? Czy bardziej brakuje nam niezapomnianej potrawy czy raczej osoby, która nam ją kiedyś przyrządziła lub w której towarzystwie się nią cieszyliśmy? Mała rodzinna restauracja gdzieś przy bocznej uliczce w Kioto. Nagare Kamogawa, emerytowany policjant, zajmuje się gotowaniem, a jego córka sprawami administracyjnymi. Ale na zapleczu prowadzą jeszcze jedną działalność - poszukują smaków z przeszłości. Kiedy pojawia się osoba tęskniąca za jednym konkretnym smakiem, detektywi ruszają do akcji, aby odtworzyć danie. Jak to robią? Jak wszyscy detektywi: szukają w przeszłości, sprawdzają i wypytują: kto przyrządzał to danie? Gdzie wtedy mieszkał? W którym sklepie kupował składniki?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Literatura japońska (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ob (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ob (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Pedagogika-Gry i zabawy (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jednym z ważniejszych odkryć naukowych naszych czasów związanych z ochroną zdrowia są szkodliwe skutki jedzenia mięsa. Niemal każdego dnia spływają do nas ostrzeżenia o negatywnym wpływie produkcji oraz konsumpcji mięsa na środowisko i organizm człowieka. Wielu z nas próbuje ograniczyć ilość spożywanego mięsa, wielu próbowało całkowicie z niego zrezygnować. Niełatwo jednak oprzeć się wędzonym, suszonym, grillowanym czy smażonym przysmakom, które nas kuszą. Co powoduje, że mamy tak nieprzepartą ochotę na zwierzęce białko i że nie potrafimy się od niego odzwyczaić? A skoro jedzenie mięsa rzeczywiście szkodzi naszemu zdrowiu, to dlaczego ewolucja nie uczyniła nas po prostu wegetarianami? Pisarka popularnonaukowa Marta Zaraska rozwiązuje w Mięsoholikach, jak to sama określa, „mięsną łamigłówkę”, wyjaśniając, dlaczego nasza miłość do mięsa trwa pomimo jego szkodliwego działania. Autorka zabiera nas w fascynującą podróż dookoła świata po różnych kulturach spożywania mięsa, pokazując niezwykłe restauracje mięsne w Indiach, składanie ofiar ze zwierząt w świątyniach w Beninie oraz laboratoria w Holandii, gdzie mięso hodowane jest w szalkach Petriego. Badając potężny wpływ ewolucji i działania mięsnego lobby, budowę genetyczną człowieka oraz tradycje naszych pramatek, Zaraska ujawnia oddziaływanie sił, które sprawiają, że wciąż trwamy w uzależnieniu od zwierzęcego białka. Mięsoholicy to książka dla każdego, od zagorzałych mięsożerców po zdeklarowanych wegan. Opisuje jedną z najtrwalszych ludzkich tradycji, ostatecznie wyjaśniając, dlaczego w dającej się przewidzieć przyszłości konsumpcja mięsa wciąż będzie wpływać na nasze organizmy i otaczający nas świat. MARTA ZARASKA to dziennikarka specjalizująca się w publikacjach naukowych. Jest również korespondentką zagraniczną, autorką artykułów publikowanych między innymi w The Washington Post, Scientific American, The Atlantic, The Los Angeles Times, National Geographic Traveler, The Boston Globe oraz w polskim tygodniku Polityka. Zaraska ukończyła prawo na Uniwersytecie Warszawskim. Mieszka we Francji z mężem, córką i dwoma wiekowymi psami. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Publicystyka (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Oddajemy do rąk czytelników pierwszy numer kwartalnika o nowym tytule i w nowej oprawie graficznej, będącego kontynuacją czasopisma Nauki Inżynierskie i Technologie (NIT) (http://nit.ue.wroc.pl/?lang=en). Kwartalnik NIT był wydawany przez cztery lata. Powstał on na bazie Zeszytów Naukowych AE/UE Technologia. Nowa nazwa i szata graficzna kwartalnika International Journal of Food Science and Bioprocessing odzwierciedla otwarcie się czasopisma na autorów spoza Polski. Profil naukowy pozostaje interdyscyplinarny, obejmując: technologię żywności i żywienia, towaroznawstwo żywności oraz zapewnienie jakości i bezpieczeństwa. Zamierzamy publikować zarówno oryginalne prace naukowe, jak i prace przeglądowe. Będziemy się też starali, zamieszczając krótkie recenzje, informować czytelników o nowych pozycjach książkowych na rynku wydawniczym krajowym i zagranicznym oraz o zapowiedziach konferencyjnych z naszego obszaru tematycznego. Pozostajemy również otwarci na wszelkie sugestie odnośnie do naszego kwartalnika, mające na celu doskonalenie jego jakości. Prace, tak jak uprzednio, są recenzowane przez dwóch recenzentów. Zgłaszanie i ocena prac są przeprowadzane elektronicznie z użyciem programu SENIR (https:// review.ue.wroc.pl). Zachowujemy też wersję papierową, którą otrzymują członkowie komitetu naukowego i wydawniczego, a także recenzenci, autorzy oraz biblioteki. W 2015 roku czasopismo Nauki Inżynierskie i Technologie (NIT) otrzymało 6 punktów przyznanych przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego (1038, 2080-5985, 2449-9773, points 6; http://www.nauka.gov.pl/g2/oryginal/2015_12/57768c2cb322779eb01734014ff4be38.pdf). Redaktor Naczelny prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej