Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Poradniki i przewodniki
(3)
Dostępność
dostępne
(4)
nieokreślona
(1)
Placówka
Planeta 11
(4)
Filia nr 15
(1)
Autor
Bokła Artur
(1)
Fleischhauer Steffen Guido
(1)
Gałczyński Kamil
(1)
Guthmann Jürgen
(1)
Kalemba-Drożdż Małgorzata
(1)
Mikołajczyk Joanna
(1)
Mikulska Katarzyna
(1)
Recht Christine
(1)
Spiegelberger Roland
(1)
Wetterwald Max F
(1)
Łuczaj Łukasz (1972- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Odbiorca
Poradniki i przewodniki
(1)
Temat
Rośliny jadalne dzikie
(5)
Rośliny lekarskie
(2)
Odżywianie
(1)
Owoce
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Rośliny ozdobne
(1)
Sztuka przetrwania
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Gatunek
Poradnik
(3)
Przepisy kulinarne
(2)
Atlas roślin
(1)
Książka kucharska
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(3)
Biologia
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Jadalne kwiaty / Małgorzata Kalemba-Drożdż. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2016. - 351, [1] s. : il. kolor. ; 25 cm.
Czy wiesz, że można zrobić naleśniki z kwiatów czarnego bzu, sałatkę z kwiatów nasturcji i kolorowy deser z kwiatów bratka? Poznaj inne jadalne kwiaty wprost z ogrodowej rabaty.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzika kuchnia / Łukasz Łuczaj. - Warszawa : Wydawnictwo "Nasza Księgarnia", 2013. - 319, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 26 cm.
"Dzika kuchnia" Łukasza Łuczaja łączy w sobie funkcję zielnika i książki kucharskiej. To praktyczny przewodnik po ponad sześćdziesięciu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, dziurawiec, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku oraz jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach. W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidło z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną. Książka, bogato ilustrowana zdjęciami oraz rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie oraz poszukiwaniu natury i ucieczki od cywilizacji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
W poradniku przedstawiono informacje na temat zbioru i zastosowania dzikich roślin oraz podano kilkadziesiąt przepisów na dania i przetwory z ich wykorzystaniem.[okł].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ogród (1 egz.)
Książka
W koszyku
W przyrodzie występuje szeroki wybór dziko rosnących roślin jadalnych. Mogą one wzbogacić nasz jadłospis i charakteryzują się wysoką zawartością cennych substancji odżywczych i leczniczych. Obecnie w zdecydowanej większości stanowią one pożywienie, którego nigdzie nie można kupić, które możesz sam nazbierać, przyrządzić i delektować się ich smakiem. Książka ta jest łatwym w zastosowaniu przewodnikiem. Znajdziesz w niej informacje o 200 najważniejszych i najbardziej u nas rozpowszechnionych dziko rosnących roślinach jadalnych wraz z ich ilustracjami. Uzyskasz szczegółowe dane dotyczące tego, jakie części roślin można zbierać o danej porze roku i w jaki sposób je wykorzystać. Nauczysz się także rozpoznawać trujące rośliny, które można pomylić z jadalnymi. Zdrowie i smak z natury. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze w opracowaniu (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia survivalowa bez ekwipunku : gotowanie w terenie. Cz.1 / Artur Bokła i Katarzyna Mikulska. - Biesko-Biała, Wydawnictwo Pascal, 2017. - 158,[1] strona, [16] stron tablic : ilustracje, 18 cm.
Niezwykły toolbook, który wyposażyliśmy w mocny rzemień umożliwiający rozpalenie ognia - najważniejszego środka w walce o przeżycie. Ogień to ciepło, światło, ochrona przed dzikimi zwierzętami, ale także możliwość przygotowania posiłku. Co zjeść w lesie? Jak przyrządzić to, co oferuje nam natura, piekąc w żarze, wykorzystując ruszt, dół ziemny lub gotując przy pomocy kamieni? Bezcenna, sprawdzona w praktyce wiedza, która może uratować zdrowie, a nawet życie. Tylko przygotowani przetrwają! [pascal.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Survival (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej