Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(192)
Forma i typ
Książki
(191)
Poradniki i przewodniki
(14)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Proza
(2)
Audiobooki
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Dostępność
dostępne
(269)
wypożyczone
(12)
nieokreślona
(12)
Placówka
Planeta 11
(50)
Biblioteka Ekonomiczno-Techniczna
(1)
Filia nr 2
(7)
Filia nr 4
(9)
Filia nr 5
(31)
Filia nr 6
(22)
Filia nr 9
(23)
Filia nr 10
(22)
Filia nr 12
(35)
Filia nr 13
(37)
Filia nr 15
(12)
Filia nr 16
(12)
Filia nr 18
(32)
Autor
McKeith Gillian
(6)
Norbert Tomasz
(5)
Carper Jean
(4)
Rozwarzewska Monika
(4)
Bardadyn Marek
(3)
Błaszczyszyn Maja
(3)
Ciesielska Anna
(3)
Gutowska-Jabłońska Małgorzata
(3)
Kwaśniewski Jan (1937-2019)
(3)
Murkoff Heidi Eisenberg
(3)
Summ Ursula
(3)
Suskiewicz Ewa K
(3)
Tombak Bogumiła
(3)
Tombak Michał
(3)
Art Piotr
(2)
Burda Piotr R
(2)
Cabot Sandra (1952- )
(2)
Chojnacka Romana
(2)
Chutkan Robynne
(2)
Chyliński Marek
(2)
Dukan Pierre (1941- )
(2)
Dutkiewicz Mieczysław
(2)
Eisenberg Arlene
(2)
Elmadfa Ibrahim
(2)
Figlewska Joanna
(2)
Gasparska Grażyna
(2)
Gawecka Agnieszka
(2)
Gittleman Ann Louise
(2)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(2)
Hathaway Sandee Eisenberg
(2)
Jacewicz Agnieszka
(2)
Kaczorowski Sławomir
(2)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(2)
Krawczyński Marian (1934- )
(2)
Krochmal Anna
(2)
Lisowski Rafał (1981- )
(2)
Makarowska Magdalena
(2)
Muskat Erich
(2)
Orłowska Marta
(2)
Owsiak Anna
(2)
Oz Mehmet C
(2)
Pszczołowski Konrad
(2)
Roizen Michael F
(2)
Rossowski Dariusz
(2)
Rubinowicz Jan
(2)
Rudowska Agata
(2)
Schulz Jan
(2)
Szybilska-Fiedorowicz Izabela
(2)
Temelie Barbara
(2)
Twardowski Tomasz
(2)
Uberhuber Edyta
(2)
Środa Jacek
(2)
Świątkowska Monika
(2)
Ajdański Daniel
(1)
Aladjidi Virginie (1971- )
(1)
Aleksandrowicz Julian (1908-1988)
(1)
Amen Daniel G. (1954- )
(1)
Amen Tana (1968- )
(1)
Arnot Robert Burns
(1)
Awdziejczyk Ewa
(1)
Balch James F. (1933- )
(1)
Bali Karen L
(1)
Baryga Mirosław
(1)
Bator Julita
(1)
Beck-Pietrzak Monika
(1)
Belouze Marie
(1)
Bem Katarzyna
(1)
Bendyk Edwin (1965- )
(1)
Bereza Jan Mirosław
(1)
Bethea Morrison C
(1)
Białas Wojciech
(1)
Białkowska Magdalena
(1)
Bieler Henry G
(1)
Binder Franz
(1)
Bland Jeffrey S
(1)
Bochenek Karolina
(1)
Bochwic Małgorzata
(1)
Bochwic-Ivanovska Małgorzata
(1)
Boniewicz Paweł
(1)
Boniszewska Anna
(1)
Borzobohata-Sawicka Maria
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bruller Helene (1968- )
(1)
Budzyńska-Topolowska Janina
(1)
Buff Sheila (1954- )
(1)
Bąk-Sosnowska Monika
(1)
Campbell T. Colin (1934- )
(1)
Campbell Thomas M
(1)
Carmichael Duncan
(1)
Carr Allen (1934-2006)
(1)
Carroll Stephen
(1)
Child Sally K
(1)
Chodakowska Ewa (1982- )
(1)
Chomicz-Jung Krystyna
(1)
Cichocka Aleksandra
(1)
Cichosz Grażyna
(1)
Ciecieląg Grzegorz
(1)
Cisło Maciej (1947- )
(1)
Cocaul Arnaud
(1)
Collins Catherine
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(57)
2000 - 2009
(97)
1990 - 1999
(34)
1980 - 1989
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(18)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(192)
Język
polski
(192)
Odbiorca
Dzieci
(4)
Rodzice
(3)
0-5 lat
(1)
6-8 lat
(1)
Kobieta
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(4)
Literatura angielska
(1)
Literatura francuska
(1)
Temat
Odżywianie
(185)
Otyłość
(26)
Dietetyka
(25)
Potrawy dietetyczne
(15)
Higiena
(14)
Kucharstwo
(13)
Medycyna niekonwencjonalna
(12)
Gimnastyka
(10)
Kobieta
(10)
Dzieci
(9)
Przepisy kulinarne
(9)
Żywność
(9)
Higiena psychiczna
(8)
Witaminy
(6)
Zdrowe odżywianie
(6)
Ciąża
(5)
Wegetarianizm
(5)
Ziołolecznictwo
(5)
Dieta Haya
(4)
Kobieta ciężarna
(4)
Mikroelementy
(4)
Leczenie
(3)
Mózg
(3)
Owoce
(3)
Rak (choroba)
(3)
Warzywa
(3)
Aktywność fizyczna
(2)
Autopsychoterapia
(2)
Choroby
(2)
Dieta niskocholesterolowa
(2)
Dieta oczyszczająca
(2)
Długowieczność
(2)
Gimnastyka kobieca
(2)
Głodówka lecznicza
(2)
Hormony
(2)
Jakość życia
(2)
Kuchnia chińska
(2)
Kwaśniewski, Jan
(2)
Menopauza
(2)
Osoby w wieku starszym
(2)
Sportowcy
(2)
Trening sportowy
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Antybiotykoterapia
(1)
Biegi
(1)
Brzuch
(1)
Chemia farmaceutyczna
(1)
Chemikalia
(1)
Choroba Alzheimera
(1)
Cukier
(1)
Dieta Diamondów
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta zgodna z grupą krwi
(1)
Dietetyczne środki spożywcze
(1)
Drobnoustroje
(1)
Dziewczęta
(1)
Gimnastyka lecznicza
(1)
Hildegarda (św. ; 1098-1179)
(1)
Homocysteina
(1)
Ibisz, Krzysztof (1965- )
(1)
Inteligencja (psychologia)
(1)
Interakcje leków
(1)
Kosmetyka
(1)
Księżniczki i królewny (postacie fikcyjne)
(1)
Leki
(1)
Ludzie w wieku średnim
(1)
Macierzyństwo
(1)
Medycyna
(1)
Miłość
(1)
Mleko
(1)
Mężczyzna
(1)
Młodzież
(1)
Normy żywienia
(1)
Noworodek
(1)
Nowotwór
(1)
Olej lniany
(1)
Palenie tytoniu
(1)
Perfumy i wody toaletowe
(1)
Post
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Potrawy szybkie i łatwe
(1)
Profilaktyka otyłości
(1)
Promieniowanie
(1)
Promocja zdrowia
(1)
Przepisy kulinrne
(1)
Pszenica
(1)
Radiestezja
(1)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(1)
Samopoznanie
(1)
Samorealizacja
(1)
Serce
(1)
Skóra (anatomia)
(1)
Smoki (stworzenia fantastyczne)
(1)
Soki
(1)
Starzenie się
(1)
Styl życia
(1)
Substancje niebezpieczne i szkodliwe
(1)
Sutki
(1)
Techniki relaksacyjne
(1)
Toksyny i antytoksyny
(1)
Temat: miejsce
Japonia
(1)
Gatunek
Wydawnictwa popularne
(74)
Poradnik
(42)
Przepisy kulinarne
(21)
Podręcznik
(4)
Opowiadania i nowele
(3)
Publikacje dla dzieci
(3)
Publicystyka
(2)
Tablice i wzory
(2)
Broszura
(1)
Książki dla małych dzieci
(1)
Odżywianie
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Żywność
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(8)
Rozwój osobisty
(3)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Kultura fizyczna i sport
(2)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
192 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chorobę można wyleczyć poprzez zastosowanie właściwej diety...
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W swojej książce Campbell, który ma za sobą 40 lat bycia biochemikiem żywienia, przywołuje i interpretuje wyniki największego na świecie badania dotyczącego odżywiania, jakie kiedykolwiek przeprowadzono ─ autor przeanalizował dietę 6,5 tysiąca osób w 65 chińskich i tajskich prowincjach. Następnie porównuje opartą głównie na roślinach dietę badanych osób z bogatą w mięso i nabiał dietą Zachodu. Campbell zachęca czytelników i czytelniczki do wykluczenia z diety produktów odzwierzęcych, gdyż ─ jak dowodzi ─ będą mogli w ten sposób cieszyć się zdrowszym i dłuższym życiem. W przekonujący sposób dowodzi, że żywność pochodzenia zwierzęcego jest odpowiedzialna za coraz częstsze występowanie chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca, nowotwory, otyłość czy choroba Alzheimera. Swoją pracą kontruje panujące od dawna przekonanie o korzyściach płynących ze spożywania produktów odzwierzęcych i wykazuje ogrom mylących, nierzadko sprzecznych ze sobą informacji, jakimi żywi konsumentów przemysł spożywczy. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zdrowie (1 egz.)
Książka
W koszyku
Oto jedna z najważniejszych dyskusji, jaka miała miejsca na przestrzeni 25 lat na temat żywienia. John Robbins ─ założyciel ruchu na rzecz zdrowej żywności ─ przeprowadza rozmowy z 21 niezależnymi, bezstronnymi, światowej sławy ekspertami od odżywiania i diety, jak specjalista od chorób przewlekłych Dean Ornish, producent słynnego filmu Super Size Me, Morgan Spurlock, czy autor bestsellerowej książki Nowoczesne zasady odżywiania, Colin Campbell. Robbins zadaje im trudne pytania ─ czasami intrygujące, często szokujące, ale zawsze dotyczące tego, co naprawdę ważne. Słuchaj uważnie, ponieważ mówią oni o tym, jak wielkie znaczenie dla zdrowia naszego i całej planety ma to, co znajduje się na naszych talerzach. Dzięki tej książce, ujętej w przystępnej formie wywiadu, dowiesz się, w jaki sposób twoje wybory żywnościowe mogą pomóc zapobiec dalszym zmianom klimatycznym, wyeliminować globalny głód, pozostać w zgodzie z twoimi najgłębszymi wartościami, zapobiegać chorobom, a nawet je cofać, czy też po prostu pomóc ci czuć się zdrowo i być pełnym energii, a także wpłynąć na los zwierząt hodowlanych. Odnajdziesz tu dosłownie kopalnię informacji i praktycznych wskazówek, dlaczego i jak dokonywać świadomych, pozytywnych wyborów żywnościowych. Otrzymasz w pigułce dane o najważniejszych kwestiach dotyczących odżywiania, jak jakość przetworzonej żywności, wegetarianizm, GMO, nowe modele produkcji żywności czy Sprawiedliwy Handel. Zastanawiasz się, czy twój głos w tej sprawie będzie się liczył? Oczywiście, że tak! Małe działania pomnożone przez miliony ludzi są w stanie zmienić świat! Dlatego już dziś przyłącz się do rewolucji, poznaj strategię obiadową ─ politykę żywienia zdrowych ludzi, i ustawiaj na swoim talerzu tylko zdrowe i naturalne produkty. Planeta jest pod stałym naciskiem i nasze wybory, których dokonujemy każdego dnia, jeszcze nigdy nie były dla niej tak ważne. ┬Głosy rewolucji żywnościowej├ to informacyjne i inspirujące narzędzie, które wyznacza nowy kierunek naszej planety. ─ Paul McCartney [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ekologia (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zdrowie (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 613
Książka
W koszyku
We współczesnym świecie dominujące trendy mody usilnie propagują przesadnie szczupłą sylwetkę kobiecą. Patrząc na dziewczyny z okładek magazynów, często zapominamy, że ich idealna figura jest głównie dziełem grafików komputerowych. Dążymy do fikcyjnego ideału piękna, stosując diety wyniszczające organizm -- zarówno fizycznie, jak i psychicznie. Czy traktujesz jedzenie jako sposób na poprawienie sobie nastroju? Czy stosowanie diet i ograniczeń w odżywianiu powoduje u Ciebie psychiczny dyskomfort? Czy zdajesz sobie sprawę, że obsesyjne myślenie o jedzeniu jest przejawem zaburzeń odżywiania? Jeśli chcesz skutecznie i trwale uregulować proces odżywiania się, rozpocznij Trening Świadomego Apetytu. Jest on efektem dziesięcioletniej pracy doskonałej psycholożki, świetnie zdającej sobie sprawę, jak wiele wysiłku każdego dnia wkładamy w swój wygląd, diety i utrzymanie dobrego samopoczucia. Stosując kilka nieskomplikowanych wskazówek, nauczysz się słuchać sygnałów wysyłanych przez Twoje ciało. Podpowiadają Ci one, co, kiedy i ile możesz jeść, by móc czerpać z posiłków przyjemność, wyzbyć się poczucia winy i zachować smukłą sylwetkę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 159.9 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Potrawy, które leczą! / Romana Chojnacka, Jolanta Przytuła. - Poznań : Publicat, 2011. - 127 s. : il. kolor. ; 25 cm.
Coraz częściej zwracamy uwagę na to co zjadamy. Czy potrawy mogą leczyć? Czy codzienna dieta może wpływać na stan naszego zdrowia? Autorki opisują choroby, które dotykają nas najczęściej: poza objawami wskazują jak można im zapobiegać przez spożywanie lub unikanie pewnych produktów. W książce znajdziemy przykładowe diety, menu na kilka dni oraz przepisy na potrawy, które hamują rozwój choroby lub jej przeciwdziałają.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zdrowie i uroda (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Po lekturze książki "Żywieniowy fenomen mleka" będziecie Państwo świadomi, że składniki mleka pełnią funkcje odżywcze i terapeutyczne, większość składników mleka reguluje metabolizm w organizmie człowieka, liczne składniki mleka oraz bakterie probiotyczne działają immunostymulująco, a proporcjonalnie do spożycia mleka maleje ryzyko schorzeń metabolicznych oraz to, że produkty mleczarskie należy spożywać codziennie w ilości 2-3 porcji. [z okł.]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 104 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Glenn Matten nie obiecuje gruszek na wierzbie. Nie przekonuje do wymyślnych diet i nie podaje prostej recepty, jak w tydzień stać się piękniejszym czy superszczupłym. Podpowiada natomiast, jak zadbać o zdrowie. Wystarczy zmienić podejście do pożywienia, które kładziesz na talerzu. Sprawa jest prosta - są rzeczy, które każdy powinien jeść. Przedstawiono tu 100 zdrowych pokarmów wraz z licznymi wskazówkami, jak je kupować, przygotowywać i przyrządzać oraz ponad 80 przepisów na smaczne posiłki. Nie bój się wyrzeczeń ani skomplikowanych zaleceń - autor nie pominął czerwonego wina, herbaty, kawy ani czekolady, a wszystkie informacje przedstawiono w sposób wystarczająco prosty, by każdy mógł z nich skorzystać.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Soki na zdrowie / Zbigniew Ogrodnik. - Białystok : Studio Astropsychologii, 2005. - 205, [1] s. ; 21 cm.
Forma i typ
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zdrowie (1 egz.)
Książka
W koszyku
(W Dżungli Zdrowia ; t. 5)
Soczewica i fasola to znakomite źródła białka, migdały i orzechy zawierają dużo magnezu poprawiającego nastrój, kasza jaglana przywraca wewnętrzną równowagę, a peruwiańska kasza quinoa zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. W pestkach naszych polskich jabłek, moreli i brzoskwiń kryje się przeciwrakowa witamina B17, miód ma wiele właściwości leczniczych, a z nasion dzikiej róży robi się najlepszy olejek, którego można używać zamiast kremu do twarzy. [merlin].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ja (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 612/613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 61
Książka
W koszyku
Zasady żywienia / Zofia Wysokińska. - Wyd. 12. - Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1983. - 277, [1] s. : fot., rys., wykr. ; 21 cm.
Forma i typ
Temat
Gatunek
Podręcznik dla szkół zawodowych. W książce zamieszczono podstawowe wiadomości o składzie chemicznym pokarmów, roli i znaczeniu poszczególnych składników pokarmowych dla organizmu ludzkiego oraz zmianach, jakie następują w produktach podczas procesów obróbki technicznej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej