Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(35)
Forma i typ
Książki
(34)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(7)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Poradniki i przewodniki
(5)
Audiobooki
(1)
Poezja
(1)
Proza
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(50)
wypożyczone
(7)
Placówka
Planeta 11
(15)
Filia nr 2
(1)
Filia nr 4
(5)
Filia nr 5
(4)
Filia nr 6
(5)
Filia nr 9
(6)
Filia nr 10
(3)
Filia nr 12
(9)
Filia nr 13
(4)
Filia nr 16
(1)
Filia nr 18
(4)
Autor
Bockenheim Krystyna (1935- )
(3)
Jackowicz Jan
(3)
Makłowicz Robert (1963- )
(3)
Adams Julie Pointer‏
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Barabach Szymon
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Berry Rynn
(1)
Bikont Piotr (1955-2017)
(1)
Bruce Bryan
(1)
Chojnowska Ilona (1982- )
(1)
Drasek-Kańska Malina
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Eco Umberto (1932-2016)
(1)
Fernandez-Amesto Felipe
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Fryza Kasia
(1)
Gottwald Franz-Theo (1955- )
(1)
Gradzińska Agata (1982- )
(1)
Horodyska Ewa (1964- )
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2018)
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Kleszcz Ewa (tłumaczka)
(1)
Kolmer Lothar (1948- )
(1)
Kordzińska-Nawrocka Iwona
(1)
Kostioukovitch Elena (1958- )
(1)
Krzakiewicz Agnieszka
(1)
Loth Roman (1931-2019)
(1)
Maciejewska-Starosolska Marta
(1)
Malaguzzi Silvia
(1)
Malinowska Dorota
(1)
Mayle Peter (1939-2018)
(1)
Michałowska-Gabrych Iwona (1970- )
(1)
Milewska Monika (1972- )
(1)
Misiorek Tomasz
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Modelski Łukasz (1970- )
(1)
Morka Ewa
(1)
Niedzielski Lech (tłumacz)
(1)
Pałkiewicz Jacek (1942- )
(1)
Perepeczko Agnieszka (1942- )
(1)
Petrini Carlo (1949- )
(1)
Plewiński Maciej
(1)
Ptaszyńska-Sadowska Elżbieta
(1)
Reichl Ruth
(1)
Schlosser Eric
(1)
Siemaszkiewicz Witold
(1)
Spurlock Morgan
(1)
Stradal J. Ryan
(1)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(1)
Turnau Grzegorz (1967- )
(1)
Wierzba Paulina
(1)
Wierzbowska Lucyna
(1)
Zaprutko-Janicka Aleksandra
(1)
Zaręba Andrzej (1964- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(10)
2010 - 2019
(6)
2000 - 2009
(18)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(18)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(35)
Język
polski
(35)
Odbiorca
Dzieci
(4)
6-8 lat
(3)
9-13 lat
(3)
0-5 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(6)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura angielska
(1)
Literatura australijska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura japońska
(1)
Temat
Kultura stołu
(35)
Kucharstwo
(7)
Gastronomia
(4)
Żywność
(3)
Kuchnia polska
(2)
Społeczeństwo konsumpcyjne
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Żywność wygodna
(2)
Antropologia jedzenia
(1)
Arguile, Katherine Tamiko
(1)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Fiszer, Franciszek (1860-1937)
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Iwaszkiewiczowie (rodzina)
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Kobieta
(1)
Komunizm
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia austriacka
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnia szwedzka
(1)
Kuchnia węgierska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kuchnia śródziemnomorska
(1)
Matki i córki
(1)
Mayle, Peter (1939- )
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Obyczaje towarzyskie
(1)
Odżywianie
(1)
Ojcowie i córki
(1)
PRL
(1)
Pałkiewicz, Jacek (1942- )
(1)
Podróże dookoła świata
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Praca
(1)
Produkt regionalny
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Przyjęcia okolicznościowe
(1)
Symbole
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Wegetarianizm
(1)
Władcy
(1)
Władza państwowa
(1)
Zaopatrzenie kartkowe
(1)
Życie codzienne
(1)
Temat: czas
1901-2000
(6)
2001-
(4)
1945-1989
(2)
1989-2000
(2)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-
(1)
1918-1939
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Świat
(3)
Japonia
(2)
Austria
(1)
Europa
(1)
Francja
(1)
Minnesota (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Portugalia
(1)
Szwecja
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(8)
Opracowanie
(6)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Pamiętniki i wspomnienia
(3)
Publicystyka
(3)
Poradnik
(2)
Anegdoty
(1)
Encyklopedia
(1)
Malarstwo (szt.plast.)
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Publicystyka amerykańska
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Relacja z podróży
(1)
Szkic literacki
(1)
Wiersze
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(10)
Etnologia i antropologia kulturowa
(9)
Historia
(6)
Edukacja i pedagogika
(2)
Podróże i turystyka
(2)
35 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Spectrum)
siążka jest zbiorem artykułów różnych autorów. Wszystkie dotyczą sposobów spożywania pokarmu i napojów oraz związanych z nimi zwyczajów i wierzeń w różnych kulturach i epokach. Odmienna jest też perspektywa, z której tematyka jest poruszana - niektórzy autorzy przedstawiają ją w ujęciu etnologicznym, inni historycznym lub teologicznym. Każdy z autorów jest specjalistą w dziedzinie, o której pisze (wielu z nich prowadziło badania, mieszkając wśród opisywanej przez siebie społeczności), toteż artykuły są rzetelnymi opracowaniami przedstawianych tematów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Tradycje (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Japońska kultura kulinarna / Iwona Kordzińska-Nawrocka. - Warszawa : Wydawnictwo Trio, 2008. - 299, [2] s. : il. kolor. ; 25 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Bieguny)
Ta pełna smaków i smaczków książka zabierze was w podróż śladami waszych ulubionych potraw. Znajdziecie w niej fascynujące opowieści przyprawione pikantnymi anegdotami, aromatem minionych czasów i pikantnymi anegdotami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak Węgier / Robert Makłowicz. - Kraków : Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2006. - 149 s. : il. kolor. ; 23 cm.
(Podróże Kulinarne Roberta Makłowicza / Robert Makłowicz)
Robert Makłowiczw pierwszej części zapisków ze swoich podróży zaprasza czytelników na Węgry, gdzie pokaże nie tylko, jak zrobić wyśmienite leczo, ale zdradzi też sekrety powstawania telewizyjnych programów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ruch Slow Food, który narodził się w 1986 r. we Włoszech, był reakcją na ekspansję fast foodów. Założyciel Carlo Petrini mawiał wówczas, że globalizacja w gastronomii to prawdziwa klęska. - Nikt już nie potrafi przyrządzać potraw z mojego dzieciństwa. Na całym świecie je się dziś te same dania, przyrządzone z tych samych ingrediencji narzeka. Początkowo Slow Food przyznawał nagrody wybranym restauracjom i kuchmistrzom. Dotarło do nas jednak, że kuchnia i stół to konsekwencja całego procesu, który zaczyna się już na polach - mówi Carlo Petrini. Slow Food zaczął pozyskiwać w świecie zaskakującą liczbę wpływowych zwolenników, w tym prezydentów, premierów, noblistów, twórców, naukowców i dziennikarzy. Uzyskanie znaku Slow Food jest dziś marzeniem producentów żywności, bo nazwa organizacji stała się synonimem dobrego smaku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ekologia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przy polskim stole / Krystyna Bockenheim. - Wyd. 2. - Wrocław : Wydaw. Dolnośląskie, 1999. - 218 s. : il. (gł. kolor.), faks., fot., 2 mapy, portr. ; 20 cm.
(A To Polska Właśnie)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przy polskim stole / Krystyna Bockenheim. - Wyd. 1 broszurowe. - Wrocław : Wydaw. Dolnośląskie, 2003. - 218,[1] s. : il. (gł. kolor.) ; 20 cm.
(A To Polska Właśnie)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Tradycje (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przy polskim stole / Krystyna Bockenheim. - Wyd. 2. - Wrocław : Wydaw. Dolnośląskie, 2003. - 218 s. : il. (gł. kolor.) ; 20 cm.
(A To Polska Właśnie)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fascynacje kulinarne gwiazd / Agnieszka Perepeczko. - Warszawa : Diogenes, 2001. - 124 s. : il. kolor. ; 25 cm.
Opowieści kulinarne związane z osobistymi przeżyciami największych postaci polskiej sceny i ekranu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Poradnik.)
Książka zawiera ponad 70 przepisów na zupy, kasze i makarony, przystawki sojowe, przystawki warzywne, sałatki i kanapki, chleby i desery. Rynn Berry jest pierwszym, który odkrył i opublikował ulubione wegetariańskie przepisy: Leonarda da Vinci, Pitagorasa, Tołstoja, Sokratesa i innych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Co Kebabcia robi w kapciach? Czemu wok przyciąga wzros? Gdzie gotuje się tazinie? Z czego kuchnia włoska słynie? Gdzie króluje szkalaka? Przeczytajcie w Rymosmakach! [z okładki].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Japońska sztuka życia wabi-sabi to antidotum na perfekcjonizm kultury Zachodu. W Kraju Kwitnącej Wiśni piękno jest niedoskonałe i przemijające, a najpiękniejsze przedmioty to te z historią i zszarganym życiorysem. Japończycy potrafią zachwycić się tym, co niedoskonałe i ulotne. Dla swoich gości przygotowują ciepłe kapcie i pożywne, ale nie wystawne posiłki. Nie spisują na straty wyszczerbionej ceramiki, która towarzyszyła im przez wiele lat. Co jakiś czas rezygnują ze stołu i jedzą na trawie, żeby poczuć się częścią przyrody. Dzięki książce "Żyj wabi-sabi" odkryjesz, jak w różnych zakątkach świata można dostrzec piękno w niedoskonałości. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ja (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Kapłony i szczeżuje" to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie ? dopiero na tej podstawie decydujemy, co jest, a co nie jest jedzeniem. Staropolska sztuka kulinarna przez wieki była pod przemożnym wpływem religii: post nie oznaczał tylko jedzenia ryby w piątek, kuchnia koszerna wpływała na zwyczaje żywieniowe chrześcijan, a kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła przez stulecia kształtowały naszą żywieniową wyobraźnię. Kuchnia polska, którą znamy, to twór stosunkowo nowy. Więc gdy szefowie kuchni prześcigają się w poszukiwaniu czegoś jeszcze bardziej zaskakującego, możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Możemy "ku pokrzepieniu serc" przypomnieć sobie oszołamiającą karierę znanego kiedyś w całej Europie "szczupaka po polsku". Możemy cofnąć się do czasów, gdy "barszcz" oznaczał zupę z barszczu, gdy pasternak albo rzepa nie były tylko słowami ze staroświeckich przysłów, gdy kucharze i smakosze wiedzieli, jak się przyrządza żółtonosy czy sielankę. Do tej, zdawałoby się, przebrzmiałej, a jednak fascynującej wiedzy możemy sięgać także ku pokrzepieniu żołądków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
ck kuchnia / Robert Makłowicz ; [rysunki Andrzej Zaręba, Agnieszka Krzakiewicz]. - Wydanie 1, dodruk. - Kraków : "Znak", 2002. - 247, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Książka przepisów kulinarnych polecanych przez Roberta Makłowicza! Niezwyczajna, zaprawiona opowieściami mrożącymi krew w żyłach i nieodparcie dowcipnymi. Długo nie pozwala zapomnieć o ostatnim daniu pułkownika Redla czy łagodzącym debilizm sznyclu cielęcym po prasku. Chłodnik z poziomek, Wiener Schnitzel i strudel z jabłkami przywołują najświetniejsze czasy Austro-Węgier. Można się rozsmakować.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Portugalia do zjedzenia / Bartek Kieżun. - Wydanie II poprawione. - Warszawa : Buchmann, 2022. - 286, [2] strony : fotografie ; 28 cm.
Po sukcesie, jakim okazała się "Italia do zjedzenia", Bartek Kieżun wyruszył do Portugalii gnany potrzebą kolejnej opowieści o malowniczych miejscach oraz kuchni niezwykłej w swej prostocie. "Portugalia do zjedzenia" to połączenie książki kulinarnej i przewodnika po jednym z najczęściej odwiedzanych europejskich krajów. Znajdują się w niej zarówno fantastyczne przepisy, jak i pasjonujące opowieści o historii i sztuce, które sprawiają, że bacalhau, francesinhai pieczone sardynki smakują jeszcze lepiej. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Co jedzą ludzie? / Paulina Wierzba. - [Piaseczno] : Storybox.pl ; [Poznań] : Wydawnictwo Albus, [2021]. - 1 CD (1 godz. 15 min) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
Ludzie jedzą wszystko, co ma nogi oprócz stołu. Wszystko co pełza, oprócz czołgu. Wszystko, co lata, oprócz samolotu oraz wszystko co pływa oprócz łodzi podwodnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Książka mówiona P/o (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sekrety włoskiej kuchni / Elena Kostioukovitch ; przedmowa Umberto Eco ; z włoskiego przełożył Jan Jackowicz. - Wydanie II, poprawione. - Warszawa : Albatros, 2020. - 599, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni – od Alp po Sycylię – ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia... Smakować w tej książce można wszystko – omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie, ale również doskonały styl autorki, doprawiony szczyptą humoru. To wspaniałe źródło wiedzy o Włoszech, opatrzone pięknymi zdjęciami, napisane z wrażliwością i znawstwem przez przyjaciółkę Umberta Eco, która również jest tłumaczką jego książek. Uhonorowane prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina! [empik].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wokół stołu / Silvi Malaguzzi ; [tł. Ewa Morka]. - Warszawa : Wydawnictwo "Arkady", cop. 2009. - 383 s. : il. (gł. kolor.) ; 20 cm.
(Leksykon : historia, sztuka, ikonografia)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Sztuka (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej