Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(265)
Forma i typ
Książki
(265)
Poradniki i przewodniki
(228)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(19)
Publikacje popularnonaukowe
(19)
Proza
(3)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(377)
wypożyczone
(50)
nieokreślona
(6)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Planeta 11
(105)
Biblioteka Ekonomiczno-Techniczna
(1)
Filia nr 2
(17)
Filia nr 4
(28)
Filia nr 5
(35)
Filia nr 6
(38)
Filia nr 9
(40)
Filia nr 10
(28)
Filia nr 12
(25)
Filia nr 13
(66)
Filia nr 15
(15)
Filia nr 16
(15)
Filia nr 18
(20)
Filia nr 4 - podr.
(1)
Autor
Pawlikowska Beata (1965- )
(12)
Makarowska Magdalena
(9)
Zaremba Marek (dietetyk)
(6)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(5)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(5)
Szaciłło Karolina
(5)
Szaciłło Maciej
(5)
Durnowska Małgorzata
(4)
Loftus David
(4)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(3)
Dąbrowska Beata Anna
(3)
Dąbrowska Ewa (internista)
(3)
Gessler Magda (1953- )
(3)
Kaczorowska Maria
(3)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(3)
Mosley Michael (1957- )
(3)
Pająk Zofia
(3)
Rudnik Justyna
(3)
Wolański Robert (fotograf)
(3)
Żak Aleksandra
(3)
Bator Julita
(2)
Brzozowska Maria
(2)
Clase Mia (1977- )
(2)
Davies Katie Quinn
(2)
Dukan Pierre (1941- )
(2)
Dywan Agnieszka
(2)
Fuhrman Joel
(2)
Gubała Katarzyna (1978- )
(2)
Gwis Asia
(2)
Högström Justyna
(2)
Ida Akiko
(2)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(2)
Kieżun Bartek (1976- )
(2)
Kleszcz Ewa (tłumaczka)
(2)
Koelle Katrin
(2)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(2)
Lentz Christiane
(2)
Majcher Sylwia
(2)
Mierzyńska-Iwanowska Eleonora
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Murota Maori
(2)
Nertby Aurell Lina (1978- )
(2)
Nouchca
(2)
Ressel Ewa
(2)
Rotter Barbara
(2)
Rzayev Samir
(2)
Seghi Aleksandra
(2)
Sobolewska Agnieszka
(2)
Tołłoczko Joanna
(2)
Wellman Dorota (1961- )
(2)
Woźniak Grażyna
(2)
Zasuwa Iwona
(2)
Abramczyk Beata
(1)
Abrams Rami
(1)
Abrams Vicky
(1)
Aksman Jacek
(1)
Alcantara Lorenza
(1)
Amarowicz Barbara
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Antonioni Alexandra
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Art Piotr
(1)
Bailey Clare
(1)
Banach Kamil
(1)
Banachowicz Katarzyna
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Basiak Edyta
(1)
Batali Mario
(1)
Bates Iwona
(1)
Batylda Marcin
(1)
Bellersen Quirini Cosima (1960- )
(1)
Bem Kasia
(1)
Bereta-Jankowska Anna
(1)
Bez David
(1)
Białas Renata
(1)
Biernat-Kałuża Edyta
(1)
Bisek-Szladowska Rozala
(1)
Bogdan Izabela
(1)
Bojarska-Ferenc Mariola Autor
(1)
Bokła Artur
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Borkowska-Mękarska Katarzyna
(1)
Borraccia Piermichele
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bourgeois Laurent (1968- )
(1)
Bridge Tom
(1)
Bronowski Jacek
(1)
Brown Edgar
(1)
Bruni Amelia
(1)
Brzegowy Maria
(1)
Brzozowska Maria (tłumaczka)
(1)
Bueβ-Kovács Heike
(1)
Burdek Sylwia
(1)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(1)
Cenkl Jakub
(1)
Child Julia (1912-2004)
(1)
Chmiel Sylwia
(1)
Chodakowska Ewa (1982- )
(1)
Chojnacka Sylwia
(1)
Chrobot Justyna (1993- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(50)
2010 - 2019
(189)
2000 - 2009
(23)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(253)
1901-2000
(7)
1989-2000
(5)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(262)
Wielka Brytania
(2)
Język
polski
(265)
Odbiorca
Dzieci
(21)
9-13 lat
(14)
6-8 lat
(13)
Rodzice
(4)
Chorzy
(3)
0-5 lat
(2)
Kobieta
(2)
14-17 lat
(1)
Chore z nowotworem piersi
(1)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Cukrzycy
(1)
Dietetycy
(1)
Młodzież
(1)
Osoby z niepełnosprawnością
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Sportowcy
(1)
Szkoły policealne
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(12)
Literatura angielska
(5)
Literatura amerykańska
(4)
Literatura australijska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura japońska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(66)
Potrawy dietetyczne
(27)
Kucharstwo
(22)
Odżywianie
(18)
Zdrowy styl życia
(17)
Dietetyka
(13)
Ciasta
(12)
Choroba Hashimoto
(10)
Kultura stołu
(10)
Kuchnia wegańska
(9)
Dieta oczyszczająca
(7)
Insulinooporność
(7)
Kobieta
(7)
Leczenie dietą
(7)
Potrawy dla dzieci
(7)
Potrawy jarskie
(7)
Przepisy kulinarne
(7)
Dzieci
(6)
Kucharze
(6)
Kuchnia wegetariańska
(6)
Weganizm
(6)
Żywność
(6)
Alergia pokarmowa
(5)
Gospodarstwo domowe
(5)
Kuchnia włoska
(5)
Rośliny lekarskie
(5)
Warzywa
(5)
Życie codzienne
(5)
Ajurweda
(4)
Cukrzyca
(4)
Dieta niskowęglowodanowa
(4)
Koktajle
(4)
Leczenie
(4)
Przetwory owocowo-warzywne
(4)
Słodycze
(4)
Zakupy
(4)
Zwyczaje żywieniowe
(4)
Żywienie chorych
(4)
Boże Narodzenie
(3)
Chleb
(3)
Dieta bezglutenowa
(3)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Ekologiczny styl życia
(3)
Flora bakteryjna jelit
(3)
Gotowanie
(3)
Jedzenie (czynność)
(3)
Kasza jaglana
(3)
Kiszenie żywności
(3)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(3)
Kuchnia japońska
(3)
Kuchnia polska
(3)
Kuchnia tajska
(3)
Kulinaria
(3)
Obyczaje i zwyczaje
(3)
Otyłość
(3)
Owoce
(3)
Przyprawy
(3)
Rodzina
(3)
Rośliny jadalne dzikie
(3)
Wielkanoc
(3)
Zero Waste
(3)
Ziołolecznictwo
(3)
Świadomość ekologiczna
(3)
Anglicy
(2)
Choroby układu pokarmowego
(2)
Cukiernictwo
(2)
Desery
(2)
Dieta Dukana
(2)
Dieta antyrakowa
(2)
Dieta cukrzycowa
(2)
Dieta odchudzająca
(2)
Gastronomia
(2)
Gessler, Magda (1953- )
(2)
Grzybica
(2)
Indeks glikemiczny
(2)
Jelita
(2)
Joga
(2)
Kobieta ciężarna
(2)
Kuchnia arabska
(2)
Kuchnia azerbejdżańska
(2)
Kuchnia francuska
(2)
Kuchnia grecka
(2)
Kuchnia regionalna
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Kuchnia śródziemnomorska
(2)
Medycyna niekonwencjonalna
(2)
Menopauza
(2)
Mikrobiom człowieka
(2)
Nalewka (napój alkoholowy)
(2)
Odchudzanie
(2)
Osobliwości
(2)
Osoby w wieku średnim
(2)
Potrawy wigilijne
(2)
Rak (choroba)
(2)
Ryby
(2)
Samopoznanie
(2)
Sery
(2)
Smoothies
(2)
Sportowcy
(2)
Stres
(2)
Temat: dzieło
Friends (serial filmowy)
(1)
Wiedźmin
(1)
Temat: czas
2001-
(18)
1901-2000
(8)
1989-2000
(7)
1945-1989
(6)
1801-1900
(1)
Temat: miejsce
Polska
(8)
Świat
(3)
Grecja
(2)
Paryż (Francja)
(2)
Toskania (Włochy)
(2)
Amazonka (rzeka)
(1)
Austria
(1)
Bliski Wschód
(1)
Francja
(1)
Japonia
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Marche (Włochy)
(1)
Mazury
(1)
Morze Śródziemne
(1)
Pogórze Dynowskie
(1)
Portugalia
(1)
Szwecja
(1)
Tokio (Japonia)
(1)
Wenezuela
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(158)
Poradnik
(122)
Publikacja bogato ilustrowana
(97)
Książka kucharska
(95)
Publikacje dla dzieci
(11)
Opracowanie
(8)
Pamiętniki i wspomnienia
(7)
Fotografia kulinarna
(6)
Biografia
(4)
Publicystyka
(3)
Relacja z podróży
(3)
Opowiadania i nowele
(2)
Przewodnik tematyczny
(2)
Reportaż
(2)
Anegdoty
(1)
Autobiografia
(1)
Broszura
(1)
Fantasy
(1)
Książki dla małych dzieci
(1)
Literatura o regionie
(1)
Podręcznik
(1)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Powieść
(1)
Szkic literacki
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(262)
Medycyna i zdrowie
(67)
Styl życia, moda i uroda
(25)
Historia
(14)
Etnologia i antropologia kulturowa
(8)
Dom i ogród
(7)
Podróże i turystyka
(7)
Biologia
(6)
Hobby i czas wolny
(6)
Edukacja i pedagogika
(3)
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
Psychologia
(2)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Nauka i badania
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
Rozwój osobisty
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
265 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Uwielbiasz słodycze? Twoje marzenie to smakołyki, które można jeść bez wyrzutów sumienia? Zapewniające rozkosz dla podniebienia przekąski to nie mit. I dowodem na to jest cała zawartość tej książki – 60 przepisów na desery, które uszczęśliwią Twoje kubki smakowe. Jeśli nie możesz żyć bez słodkości, często sięgasz po słodkie co-nieco i potem dręczą cię wyrzuty sumienia, jeśli wydaje ci się, iż coś takiego jak zdrowe słodycze po prostu nie istnieje, a to co zdrowe nie może być przecież równocześnie smaczne – jesteś w błędzie! Nie musisz odmawiać sobie słodkiego smaku. Łakocie nie tylko mogą, a wręcz powinny znaleźć się w codziennym menu. Jedz je bez poczucia winy – to może wyjść Ci na zdrowie! Sprawdź podpowiedzi eksperta, wypróbuj smakołyki, które dzięki zawartości odpowiednio dobranych składników – w tym orzechów, kasz i suszonych owoców – wzmocnią Twój organizm w sposób naturalny. Wiele przepisów uzupełniają informacje o realnych korzyściach, które przynosi jedzenie poszczególnych składników, a wszystkie zdjęcia przygotowała sama autorka. Podobno ładne jedzenie silnie działa na zmysł smaku. Sprawdź, czy deser „Źródło młodości” równie dobrze smakuje, jak wygląda. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kultowa książka Neli Rubinstein, żony wielkiego pianisty i wielkiego smakosza. Kuchnia tradycyjna, prosta i wykwintna. Nela Rubinstein rozsławiła polską kuchnię. Przez lata przygotowywała wspaniałe posiłki dla maestro Rubinsteina, rodziny i przyjaciół. Korzystała z przepisów znanych w jej rodzinie od pokoleń, recept matki i babki na dania polskie i litewskie oraz z ich porad i kuchennych tajników. W książce znalazły się jej ulubione potrawy z dzieciństwa, mistrzowskie wypieki, a także najlepsze przepisy zebrane od przyjaciół i zaprzyjaźnionych kucharzy na potrawy z całego świata. [z okładki]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Z leksykonu dowiecie się tego, co w kuchni najważniejsze - jak łączyć ze sobą smaki. A to najistotniejsza i najsmaczniejsza kuchenna lekcja. Majsetsztyk, który zmienił sztukę kulinarną. [Marta Dymek, Jadłonomia]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kulinarny przewodnik po 12 krajach Podróżnik w kuchni to nie tylko pełna nastrojów encyklopedia kulinarnych zwyczajów i tradycji różnych kultur, a także przepisów, ale również kulinarna przygoda. To paszport do kulinarnej kultury 12 krajów - od Europy po Azję i od Ameryki Środkowej po Bliski Wschód. Książka zdaje się mówić, że jedzenie to podróż, to odkrywanie kultur, tradycji i smaków, to przywoływanie zapamiętanych obrazów, zapachów, emocji. Sięgając po nią, domatorzy uruchomią wyobraźnię, podczas gdy globtroterzy będą wspominać wspaniały kuskus i bistiję z Marakeszu oraz niepowtarzalne aromaty przypraw spowijające kairskie suki. Będą łowić dzikie łososie w szwedzkich fiordach i ucierać tradycyjne garam masala z dziewięciu przypraw, jak to robią w sklepie w Bombaju. Doprawią hiszpańską paellę szafranem i oszaleją na punkcie tureckiego kebabu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pyszne ciasta : [50 prostych i sprawdzonych przepisów]. - Warszawa : Wydawnictwo Wilga, [2005]. - 55 stron : fotografie kolorowe ; 25 cm.
50 prostych i sprawdzonych przepisów to coś, o czym marzy każda gospodani! Torty, serniki, pierniki... Dzięki tej książce zachwycisz każdego gościa.[okł.].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka zawierająca przepisy na potrawy i dodatki oraz praktyczne porady dla miłośników sztuki kulinarnej. Dowodem na ich przydatność są lata doświadczenia jakimi poszczycić się mogła najbardziej znana w Stanach Zjednoczonych szefowa kuchni, która nauczyła Amerykanów gotować i zaraziła ich miłością do jedzenia, wydając kolejne książki kucharskie i prowadząc pierwsze w tamtejszej telewizji show kulinarne. Ten niewielkich poradnik to niezbędnik, który powinien się znaleźć w podręcznej biblioteczce każdego szanującego się kucharza. [nota wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Batch cooking – tak dziś gotuje cały świat: szybko, tanio, zdrowo i przyjemnie. Domowe posiłki dla rodziny, zdrowe i pyszne, możliwe do przygotowania raz w tygodniu, to marzenie wielu z nas. Wszyscy wiemy, że należy się dobrze i zdrowo odżywiać… Ale kto ma czas codziennie biegać po zakupy i gotować po całym dniu wypełnionym pracą i innymi obowiązkami? Dzięki tej książce teraz będzie to możliwe: możesz przygotować wszystkie posiłki na cały tydzień jednego dnia i to w maksymalnie 2 godziny! W tygodniu tylko podgrzewasz i podajesz: wszystko gotowe w 15 minut! Metoda ta, zwana z angielskiego batch cooking, „gotowanie zestawami”, dotarła do nas z Ameryki i oznacza gotowanie z wyprzedzeniem i tworzenie zestawów według menu na cały tydzień. I robi furorę na całym świecie! Nic dziwnego. Bo pozwala oszczędzić czas i pieniądze. Podaje gotowe listy zakupów (więc nie musisz samodzielnie podejmować decyzji ani planować). Radzi, jak przygotować i przechowywać produkty. I jak nie marnować jedzenia wykorzystując wszystko, co zostaje. Oto 15 jadłospisów dla 4 osobowej rodziny, czyli 75 potraw. Spróbuj, a pokochasz tę metodę i tę książkę, bo jest nie tylko przyjazna i praktyczna, ale piękna, oryginalnie zakomponowana, pełna wspaniałych zdjęć. [wydawca]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
ak zrobić kalafiorowy popcorn, pikantny ocet ryżowy, herbatę z dzikiej róży, batoniki z suszonych owoców i mieszankę ziołową z chili? Jak przygotować pożywne i smaczne przekąski owocowo-czekoladowe, muesli i płatki owocowe? Z czego sporządzić minestrone, bulion warzywny i sos barbecue? Niezbędnik dla wszystkich, którzy chcą uzupełnić spiżarnię, zachować nadwyżkę produktów z własnego ogrodu lub przyszykować się do wyjazdu na kemping, wyprawę górską czy daleką podróż. Suszenie pożywienia to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Jest to jednocześnie prosty i tani sposób przechowywania produktów spożywczych. Dzięki tej metodzie jedzenie zachowuje większość cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Zobacz jak łatwo można wysuszyć wszystko od arbuza i ananasa po pomidory i zioła. Sprawdź jak przygotować do suszenia wołowinę, jagnięcinę i mięso z drobiu. Bogato ilustrowany poradnik zawiera niezbędne informacje dla wszystkich zainteresowanych alternatywnymi metodami przetwarzania i przechowywania żywności. Autorka pokazuje krok po kroku jak przygotować warzywa i owoce do suszenia, jakie sposoby obróbki wybrać dla każdego rodzaju pożywienia. Zachęca do korzystania z przepisów kulinarnych i dodawania suszonek do zup, gulaszy, ciast i ciasteczek. [wydawca]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka napisana przez autorów bloga "Zielone koktajle" i bestsellera "Zielone koktajle. 365 przepisów". Koktajl to zdrowa, kolorowa i pyszna bomba witaminowa, której przygotowanie zajmuje kilka minut. Nie odmawiaj jej dzieciom! W książce znajdziesz 365 przepisów na koktajle dla najmłodszych, a także kobiet w ciąży i matek karmiących. Propozycje z książki świetnie sprawdzą się w roli śniadania, podwieczorku, pomogą na przeziębienie i zachwycą gości na imprezie urodzinowej. Inspiruj się przepisami, miksuj na zdrowie i komponuj składniki samodzielnie, tworząc własne receptury zarówno na koktajle codzienne, jak i na specjalne okazje. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Usługi gastronomiczne są ważną częścią sektora usług. Autorzy przedstawili m.in. krótką historię gastronomii, istotę gastronomii i usługi gastronomicznej, pojęcia stosowane w gastronomii, podstawowe wyposażenie placówki gastronomicznej, produkt gastronomiczny i jego atrakcyjność turystyczną, rolę promocji informacji w gastronomii oraz trendy w rozwoju współczesnej gastronomii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 83.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Najsłynniejsza na świecie kuchnia i najbardziej urozmaicona, licząca ponad 10 tysięcy rozmaitych potraw, to dzieło Chińczyków. Chifan le ma? Jadłeś już? Tym pytaniem pozdrawiają się Chińczycy. Mieć pełny żołądek to ważna rzec, świadcząca o tym, że komuś dobrze lub lepiej niż kiedyś się powodzi.[gandalf].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kuchnia Azerbejdżanu)
Szeki - miasto w północnym Azerbejdżanie jest jednym z najczęściej odwiedzanych przez turystów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dołma azerbejdżańska / [odpowiedzialny za publikację Samir Rzayev]. - Wydanie 2. - Warszawa : Oficyna Olszynka, 2016. - 30 stron : fotografie ; 21 cm.
(Kuchnia Azerbejdżanu)
Kuchnia azerbejdżańska nosi slady wielowiekowej historii i narodowej kultury i zawiera w sobie istotne informacje o stylu życia i codzienności dawnych Azerbejdżan.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tajskie smaki - Buchmann Potrawy kuchni tajskiej są gwarancją harmonii uznanej przez Tajów za podstawę udanego i spełnionego życia każdego człowieka. Tajskie smaki to potrawy przygotowywane zgodne z zasadami pięciu smaków. Wśród nich wyróżnia się smak kwaśny, słodki, słony, gorzki i ostry. Każda przyprawa czy produkt spożywczy został przypisany do określonego smaku i żywiołu. Kolejność dodawania ich do garnka jest bardzo istotna i określa cykl pięciu przemian. Natomiast dania są niezwykle kolorystyczne, wyjątkowo smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Tajskie smaki to zestaw 50 sprawdzonych przepisów na dania proste i nietuzinkowe. Dodatek specyficznych składników takich jak, imbir, kurkuma, galangam, mleczko kokosowe, sos rybny i sojowy, tajska bazylia, liście kafiru, liście pandanu i rambutan oraz dodatki papryczek i różnorodnych warzyw stawia tajskie smaki na wysokiej pozycji kulinarnej. W książce znajduje się mnóstwo receptur, które powstały zgodnie z zasadami pięciu smaków. Do nich należy zupa tajska z kurczakiem, mleczkiem kokosowym i galangalem, szaszłyki wieprzowe w sosie satay. kurczak w zielonym curry, flan rybny w liściu bananowym, sałatka z zielonej papai i wiele innych. Znawców deserów z pewnością uwiodą smakiem perły z tapioki w mleczku kokosowym, dynia z budyniem kokosowym czy kulki z kleistego ryżu z kokosem. Ponadto kuchnia tajska została ona uznana za najbardziej zróżnicowaną kuchnię, a zarazem najzdrowszą, najsmaczniejszą i najmniej skomplikowaną spośród innych kuchni świata. Osoby, którym zależy na zdrowiu nie tylko swoim, ale i najbliższych powinni wcielić w życie potrawy kuchni tajskiej, by poprawić samopoczucie. Autorka książki Tajskie smaki - Julie Schwob przedstawiła dania w ciekawej i pięknej szacie graficznej, z niezwykle barwnymi fotografiami. Zastosowane produkty spożywcze oraz przyprawy są ogólnie dostępne w wielu sklepach ze zdrową żywnością. Warto wypróbować potrawy kuchni tajskiej i rozsmakować się w tym co zdrowe, cudownie kusi kolorami i niezwykle smakuje. Gotowanie z zasadami pięciu smaków to nie tylko oryginalny styl życia, ale też doskonała dieta odchudzająca. Trzymając się diety pięciu przemian można zrzucić kilka kilogramów i czuć się lekko. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka składa się z czterech sekcji poświęconych filarom kuchni wegetariańskiej: zbożu, warzywom, tofu i seitan, ziarnom oleistym. Każda sekcja jest poprzedzona bogatym wstępem zawierającym wiele niezbędnych informacji dotyczących właściwości i walorów odżywczych każdego z produktów. Rzecz niezwykle oryginalna, wszystkie składniki i etapy przygotowywania potraw są sfotografowane z góry: w ten sposób łatwo można zorientować się czego będziemy potrzebować do przyrządzenia dań, bez zagłębiania się w treść przepisu. To wspaniała, bogato ilustrowana (ponad 500 zdjęć) książka kucharska przeznaczona nie tylko dla wegetarian, ale także dla wszystkich tych, którzy pragną odkryć nowy i zaskakujący urok smacznej i przede wszystkim zdrowej kuchni. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przygotowywanie dziecięcych potraw to podwójne wyzwanie dla rodziców. Z jednej strony chodzi bowiem o to, by nie zajmowało zbyt wiele czasu, z drugiej natomiast, żeby przyrządzone potrawy nie narażały małego człowieka na niepotrzebne choroby - zdrowie dziecka jest przecież najważniejsze. Pamiętać o tym należy szczególnie dzisiaj, kiedy wraz z ogromnym postępem cywilizacyjnym znacznie osłabła ludzka odporność, przez co raptownie wzrosła liczba dzieci zapadających na alergie pokarmowe. Przepisy zebrane w książce zostały skomponowane w sposób uwzględniający realia, w jakich żyją zabiegani rodzice oraz dostępność produktów. Zawierają również praktyczne informacje o wielkości porcji, możliwości zamrożenia posiłku, zawartości cukru oraz mięsa i mleka krowiego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Dziecko (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zależy ci na twoim zdrowiu i chcesz się lepiej odżywiać, ale gubisz się już w tych wszystkich dietach, o których słyszysz każdego dnia? Próbujesz dobrać odpowiedni dla siebie plan żywieniowy, ale ciągle nie możesz znaleźć takiego, który byłby rzeczywiście zdrowy i jednocześnie dobrze wpasowałby się w twoje gusta kulinarne? Najprawdopodobniej ta książka pomoże ci rozwiązać ten problem. Zamiast dopasowywać się do gotowych diet teraz po prostu zaczniesz się zdrowo odżywiać. Z naszego poradnika dowiesz się wszystkiego o 200 najważniejszych produktach, po które sięgasz każdego dnia. A jeśli znajdą się wśród nich takie, które do tej pory gościły na twoim stole raczej sporadycznie, przekonasz się, dlaczego warto jadać je częściej. Bo to jest właśnie klucz do zdrowego odżywiania – wiedzieć, dlaczego coś jest dla nas dobre i dlaczego niektóre pokarmy są złe. Poznaj więc wartości odżywcze i właściwości lecznicze poszczególnych produktów spożywczych, zrozum działanie zawartych w nich cennych substancji, sprawdź szybko ich wartość kaloryczną, zawartość tłuszczów, białka i węglowodowanów, indeks glikemiczny czy wskaźnik zakwaszania organizmu (PRAL) – wszystkie informacje podane są w oparciu o najnowsze wyniki badań naukowych. Dzięki tej książce zaczniesz w optymalny sposób łączyć produkty w potrawach i będziesz je bezbłędnie przygotowywać i przechowywać. Nauczysz się również wybierać z oferty sklepów produkty najświeższe i najwyższej jakości, które w cale nie muszą być drogie. W szybkim odnalezieniu potrzebnych informacji pomaga wygodne uporządkowanie produktów w większych grupach, takich jak produkty mleczne, mięso i jajka czy rośliny przyprawowe, a także szczegółowy indeks. Trudniejsze terminy pojawiające się w tekście zostały objaśnione w słowniku na końcu książki. Zdrowie rzeczywiście zaczyna się na talerzu, a zdrowe odżywianie wcale nie jest trudne! [empik]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zdrowie (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cukrzyca – to szokująca, prawdopodobnie dla każdego, kto ją usłyszy, diagnoza. Są jednak sposoby na złagodzenie przebiegu choroby i świadome wpływanie na własne samopoczucie. Aktywny styl życia i zdrowe odżywianie, utrzymujące poziom cukru we krwi na prawidłowym poziomie, to dla każdego diabetyka bardzo istotne. Autorka, Louise Hamilton jest diabetykiem. W tej książce zebrała wszystkie swoje najlepsze przepisy, które zawierają niewiele tłuszczu, są bogate w błonnik, witaminy i powolne węglowodany. Przepisy obejmujące wszystkie posiłki – od śniadania po kolację, są proste w przygotowaniu i każdy sobie z nimi poradzi. Jeden z rozdziałów poświęcony jest poradom, jak prowadzić zdrowy tryb życia. Autorkami tych porad są technolodzy żywienia i ekspertki ds. cukrzycy, dr Mette Axelsen i dr Hilde Brekke z Sahlgrensk Akademin w Göteborgu. Autorki sprawdziły również, pod względem zgodności z wymogami diety dla diabetyków, wartości energetyczne i odżywcze wszystkich proponowanych w książce posiłków. [livro.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Makaron świetnie odchudza. jest smaczny, a poza tym dostarcza organizmowi niezbędnej dawki energii. Węglowodany podtrzymują dobry nastrój i sprawiają, że nie chodzi się głodnym podczas odchudzania. W połączeniu z warzywami lub mięsem otrzymujemy skuteczną dietę. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 641
Książka
W koszyku
Dania z owocami / Barbara Jakimowicz-Klein. - Warszawa : Świat Książki - Bertelsmann Media, 2007. - 143, [1] strona, [8] stron tablic kolorowych : ilustracje ; 21 cm.
Proste i wykwintne przepisy z całego świata od naleśników i ciast po dania mięsne i rybne łatwe do przygotowania. Dziesiątki przepisów kuchni z różnych stron świata na dania z owocami: rodzimymi i egzotycznymi, które są dostępne w naszych sklepach. Sałatki, przekąski, zupy, pierogi, naleśniki, potrawy z mięsa i ryb. [empik]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej