Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(25)
Forma i typ
Książki
(25)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Poradniki i przewodniki
(4)
Proza
(3)
Dostępność
dostępne
(38)
nieokreślona
(1)
Placówka
Planeta 11
(9)
Filia nr 2
(1)
Filia nr 4
(4)
Filia nr 5
(6)
Filia nr 6
(2)
Filia nr 9
(4)
Filia nr 10
(2)
Filia nr 12
(2)
Filia nr 13
(2)
Filia nr 15
(1)
Filia nr 16
(1)
Filia nr 18
(5)
Autor
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(3)
Seghi Aleksandra
(3)
Armstrong Diana G
(1)
Caprari Małgorzata
(1)
Chojnowski Karol
(1)
Cieślewska Joanna
(1)
Coppolaro-Nowell Annalisa (1966- )
(1)
Cozza Paolo
(1)
D'Acampo Gino (1976- )
(1)
Drewniak Mirek
(1)
Dymczyk Beata
(1)
Eco Umberto (1932-2016)
(1)
Fort Matthew (1947- )
(1)
Franconeri Silvana
(1)
Gdula Anna
(1)
Gibb Jason
(1)
Glasenapp Małgorzata
(1)
Grabska-Siwek Barbara
(1)
Gutowska-Nowak Barbara
(1)
Hazan Marcella
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2018)
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Jankowska Dobromiła
(1)
Kostioukovitch Elena (1958- )
(1)
Kretschmann Karin
(1)
Lawson Tracey
(1)
Loftus David
(1)
Masłowska Daria
(1)
Oliver Jamie (1975- )
(1)
Orkan-Łęcki Maciej
(1)
Orłowska Marta
(1)
Pawełczak Joanna
(1)
Rogers Cathy (1968- )
(1)
Rossowski Dariusz
(1)
Skarbińska-Zielińska Alicja (1949-2017)
(1)
Sobocińska-Zgutka Joanna
(1)
Terry Chris
(1)
Thomas Jo (1972- )
(1)
Tucci Stanley (1960- )
(1)
Wolin Julia
(1)
Włodek Stanisław
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(9)
2000 - 2009
(11)
1990 - 1999
(1)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(9)
Kraj wydania
Polska
(25)
Język
polski
(24)
angielski
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura włoska
(3)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura angielska
(2)
Temat
Kuchnia włoska
(25)
Capponi (ród)
(3)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(3)
Życie codzienne
(3)
Anglicy
(2)
Aktorzy amerykańscy
(1)
Amerykanie
(1)
Armstrong, Diana G.
(1)
Dziennikarze kulinarni
(1)
Długowieczność
(1)
Fort, Matthew (1947- )
(1)
Gibb, Jason
(1)
Gotowanie
(1)
Kobieta
(1)
Kuchnia angielska
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia hiszpańska
(1)
Kuchnia rosyjska
(1)
Kultura stołu
(1)
Lawson, Tracey
(1)
Relacja romantyczna
(1)
Reżyserzy amerykańscy
(1)
Rogers, Cathy (1968- )
(1)
Scenarzyści amerykańscy
(1)
Stereotyp narodowy
(1)
Styl życia
(1)
Tucci, Stanley (1960- )
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Wybory życiowe
(1)
Włosi
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Toskania (Włochy)
(5)
Włochy
(3)
Campodimele (Włochy)
(1)
Marche (Włochy)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(1)
Gatunek
Pamiętniki i wspomnienia
(6)
Przepisy kulinarne
(5)
Poradnik
(2)
Książka kucharska
(1)
Literatura w języku angielskim
(1)
Opowiadania i nowele autobiograficzne
(1)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(1)
Powieść biograficzna
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(5)
Podróże i turystyka
(2)
Historia
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
25 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Włochy : przewodnik kulinarny / Mirek Drewniak. - Bielsko-Biała : "Pascal", 2006. - 159 s. : il. kolor.; 25 cm.
Forma i typ
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 64
Książka
W koszyku
Włoska wyprawa Jamiego / Jamie Oliver ; fot. David Loftus i Chris Terry ; [tł. Barbara Gutowska-Nowak]. - Warszawa : Muza : 2007. - XV, [1], 319, [1] s. : il. (gł. kolor.) ; 26 cm.
Jamiego Olivera od zawsze pasjonowała kuchnia włoska. W tej książce Jamie podróżuje po słynącym z pysznej kuchni kraju w poszukiwaniu nowych pomysłów i inspiracji kulinarnych. Zwiedza Włochy, by gotować i uczyć się od największych mistrzów włoskiej kuchni : rodowitych mieszkańców, którzy od pokoleń przekazują sobie sprawdzone rodzinne przepisy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia włoska / zebrała Marta Orłowska. - Kielce : O-press, [200-]. - 112 s. : il. ; 21 cm.
(Kuchnie Świata : kolekcja)
Forma i typ
Kuchnia włoska uchodzi za jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych na świecie. Proponowane w książce potrawy są zaskakująco proste do przygotowania z ogólnie dostępnych składników, ale też są i te bardziej wyszukane, zdolne uświetnić najbardziej doniosłą uroczystość. Jest to bezcenny zbiór przepisów zarówno dla początkujących, jaki i kulinarnych ekspertów, którzy poszukują nowych pomysłów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autorka książki mieszka w Toskanii od czternastu lat. Zatrzymała ją miłość, tu założyła rodzinę i osiedliła się na stałe. W przeciwieństwie do klasycznych przewodników, w tej książce znajdziesz barwne opowieści z życia autorki, jej obserwacje i doświadczenia, o tym, jak wygląda codzienność w tym regionie, jak obchodzi się różne święta i uroczystości i co się wtedy jada. A do tego wiele przepisów na ulubione potrawy i mnóstwo kolorowych zdjęć.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia włoska - jedna z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich obok kuchni francuskiej. Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza. Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna. Na północy je się ryż i polentę, częściej stosuje się masło, na południu przeważają niezliczone gatunki makaronów i oliwa. Każdy z 20 regionów oraz wiele miast mają swoje kulinarne specjały. Emilia-Romania to ojczyzna faszerowanych pierożków, Sycylia i Siena słyną z deserów, rejon Valle d'Aosta z fondue, Florencja szczyci się befsztykiem i wieloma innymi daniami mięsnymi, Turyn kurczakami, Bolonia sosem mięsnym (bolognese), a Neapol ľ tradycyjną pizzą. Wiele potraw takich jak spaghetti, pizza i risotto stało się bardzo popularne najpierw w USA, a potem razem z "eksportem" kultury amerykańskiej w większości państw przemysłowych, od Korei po Argentynę. Tradycyjny posiłek włoski składa się z antipasto (przystawka), pasta (danie mączne albo zupa); główne danie to ryby, mięso albo drób wzbogacone risotto lub sałatką. Taki posiłek zakończony jest deserem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. ang (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gotowanie po włosku w 20 minut / Gino D'Acampo ; [przekład Barbara Grabska-Siwek]. - Warszawa : Burda Publishing Polska, copyright 2015. - 224 strony : ilustracje kolorowe ; 26 cm.
* Poznaj 130 ciekawych przepisów pogrupowanych według głównych składników, takich jak kurczaki, ryby czy makaron, aby wykorzystać produkty, które masz akurat w szafce lub lodówce * Skorzystaj z pożytecznych rad i wskazówek przyspieszających gotowanie, a dotyczących m.in. organizacji miejsca pracy w kuchni, potrzebnych sprzętów i przyborów, a także podstawowych smacznych składników do przechowywania w szafkach * Zastosuj sposoby skracające czas przyrządzania posiłku: mrożenie warzyw i posiekanych ziół lub przygotowywanie zapasów bułki tartej, aby mieć je w rezerwie. [z okł.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Słodkie pieczone kasztany : toskańskie opowieści ze smakiem / Aleksandra Seghi. - Warszawa : Świat Książki, copyright 2014. - 237, [1] strona : ilustracje ; 22 cm.
Autorka książki mieszka w Toskanii od czternastu lat. Zatrzymała ją miłość, tu założyła rodzinę i osiedliła się na stałe. W przeciwieństwie do klasycznych przewodników, w tej książce znajdziesz barwne opowieści z życia autorki, jej obserwacje i doświadczenia, o tym, jak wygląda codzienność w tym regionie, jak obchodzi się różne święta i uroczystości i co się wtedy jada. A do tego wiele przepisów na ulubione potrawy i mnóstwo kolorowych zdjęć.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kontynuacja książki "Słodkie, pieczone kasztany, czyli toskańskie opowieści ze smakiem".
Książka młodej Polki, która wyjechała do Włoch, wyszła tam za mąż, zamieszkała w miasteczku Pistoia, gdzie pracuje i wychowuje dziecko. Autorka opowiada ciekawe historie z życia w Toskanii, opisuje święta, targi lokalne i inne wydarzenia, w których uczestniczyła. W każdym rozdziale podaje przepis na danie kuchni włoskiej zilustrowany kolorowym zdjęciem. W książce znajdziemy też wiele fotografii z Toskanii. [empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moja kuchnia pachnąca bazylią / Tessa Capponi-Borawska. - Wyd. 2 zm., poszerz. - Warszawa : "Rosner & Wspólnicy", 2003. - 191 s., [24] s. tabl. : il. kolor., fot. ; 25 cm.
Lata dzieciństwa spędzone w piętnastowiecznym pałacu we Florencji pod okiem surowej angielskiej guwernantki. Stara arystokratyczna rodzina, której życie podzielone jest między miasto i toskańską wieś, gdzie spędza się letnie miesiące w zgodzie z rytmem zbiorów, z winobraniem, ceremoniami żniwnymi. Studia historyczne we Włoszech i młodzieńcze eskapady zagranicę, z zarabianiem na życie przy organizacji małych i wielkich przyjęć na zamówienie. Spotkanie z młodym Polakiem i przyjazd, w ślad za mężczyzną swojego życia, do Warszawy - w samym środku kryzysu lat osiemdziesiątych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moja kuchnia pachnąca bazylią / Tessa Capponi-Borawska. - Warszawa : "Twój Styl", 1994. - 156,[1] s., [16] s. tabl. : fot. kolor. ; 21 cm.
Lata dzieciństwa spędzone w piętnastowiecznym pałacu we Florencji pod okiem surowej angielskiej guwernantki. Stara arystokratyczna rodzina, której życie podzielone jest między miasto i toskańską wieś, gdzie spędza się letnie miesiące w zgodzie z rytmem zbiorów, z winobraniem, ceremoniami żniwnymi. Studia historyczne we Włoszech i młodzieńcze eskapady zagranicę, z zarabianiem na życie przy organizacji małych i wielkich przyjęć na zamówienie. Spotkanie z młodym Polakiem i przyjazd, w ślad za mężczyzną swojego życia, do Warszawy - w samym środku kryzysu lat osiemdziesiątych...
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Życie Jest Piękne ; 26)
W tej książce jest słońce, optymizm, przygody i mnóstwo wybornego jedzenia. Gdzieś na pograniczu Toskanii i Umbrii Diana i David znajdują swoje miejsce na ziemi. Ich opowiedziana z wdziękiem i dowcipem historia przenosi nas w świat włoskiej zmysłowości, kamiennych miasteczek i rozpływających się w ustach potraw. Są tu i zwaśnieni sąsiedzi, i dom pamiętający czasy Leonarda da Vinci, i pachnąca tymiankiem pasta fresca. A przede wszystkim jest Lubriano -bajkowe średniowieczne miasteczko, w którym czas płynie zupełnie inaczej i skąd nie ma się ochoty wyjeżdżać. Jakie niespodzianki na Via Roma 17 zostawiła bohaterom zwłowroga signora Morelli? Co za skarby kryje w sobie zapomniane annesso?Czemu królik Signory Gaspari wart jest 6 tysięcy dolarów,a włoski dzień zaczyna się i kończy zawsze w miejscowym caffe’? Słoneczna lektura dla italofilów, miłośników pogodnych lektur, a także smakoszy włoskiej kuchni. Wreszcie coś dla wielbicieli Frances Mayes i Ferenca Mate’. Książka zawiera pyszne przepisy kuchni toskańskiej i umbryjskiej, które od razu chce się wypróbować. [lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sekrety włoskiej kuchni / Elena Kostioukovitch ; przedmowa Umberto Eco ; z włoskiego przełożył Jan Jackowicz. - Wydanie II, poprawione. - Warszawa : Albatros, 2020. - 599, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni – od Alp po Sycylię – ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia... Smakować w tej książce można wszystko – omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie, ale również doskonały styl autorki, doprawiony szczyptą humoru. To wspaniałe źródło wiedzy o Włoszech, opatrzone pięknymi zdjęciami, napisane z wrażliwością i znawstwem przez przyjaciółkę Umberta Eco, która również jest tłumaczką jego książek. Uhonorowane prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina! [empik].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moja cytrynowa Sycylia / Jo Thomas ; przekład Julia Wolin. - Wydanie I. - Warszawa : Amber, 2019. - 318, [1] strona ; 21 cm.
Czy sycylijski gaj cytrynowy to dobre miejsce, żeby zacząć wszystko od nowa? Nowy początek na Sycylii, w pięknym miasteczku na wzgórzach razem z najlepszym przyjacielem Lenniem - czy tego właśnie trzeba Zeldzie? W końcu przy kim lepiej się ustatkować niż przy mężczyźnie, który zna cię jak nikt inny? Jednak słoneczne niebo, połyskujące morze i cytrynowy gaj nie są w stanie rozproszyć cienia wiszącego nad Citt a d’Oro. Marzenia o rozpoczęciu nowego życia coraz bardziej się oddalają, kiedy niespodziewanie na horyzoncie pojawiają się nowe możliwości. Czy lato na Sycylii nauczy Zeldę ufać intuicji i słuchać głosu serca? [nota wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ob (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ob (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ob (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ob (1 egz.)
Książka
W koszyku
Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, rusza VESPĄ śladem włoskich rarytasów. Podróż zaczyna w słonecznej Kalabrii, a kończy w Turynie. Pomysł podróży skuterem przez skąpany w słońcu krajobraz był naprawdę romantyczny. Wiązał się z poczuciem wolności, przygody, potencjalnych odkryć i seksualnych możliwości. Wiatr we włosach, słońce w plecy, droga wijąca się ku morzu, nieznane cuda za każdym rogiem. Południe zwiedza z czarującą Silvią, która wprowadza go w tajniki rodzimej kuchni. Neapol wita go tłumem turystów i zapachem prawdziwej pizzy. Po drodze poznaje ludzi, którzy o włoskiej kuchni wiedzą wszystko. Wybierz się w podróż marzeń! Poznaj smak aromatycznego prosciutto, odwiedź najstarsze włoskie manufaktury, dowiedz się, skąd pochodzi confetti i dlaczego likier Meletti jest tak pyszny? Specjalnie dla Ciebie Matthew Fort zdradza prawie 60 pilnie strzeżonych przepisów, których nie znajdziesz nigdzie indziej. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 91 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej