Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Poradniki i przewodniki
(3)
Dostępność
dostępne
(3)
Placówka
Planeta 11
(2)
Filia nr 13
(1)
Autor
France Christine
(1)
Kozubowska Łucja
(1)
Schwob Julie
(1)
Toruńska Marta
(1)
Ładocha Daria
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(2)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(3)
Temat
Kuchnia tajska
(3)
Gatunek
Książka kucharska
(3)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Fotografia kulinarna
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(3)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Tajskie smaki - Buchmann Potrawy kuchni tajskiej są gwarancją harmonii uznanej przez Tajów za podstawę udanego i spełnionego życia każdego człowieka. Tajskie smaki to potrawy przygotowywane zgodne z zasadami pięciu smaków. Wśród nich wyróżnia się smak kwaśny, słodki, słony, gorzki i ostry. Każda przyprawa czy produkt spożywczy został przypisany do określonego smaku i żywiołu. Kolejność dodawania ich do garnka jest bardzo istotna i określa cykl pięciu przemian. Natomiast dania są niezwykle kolorystyczne, wyjątkowo smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Tajskie smaki to zestaw 50 sprawdzonych przepisów na dania proste i nietuzinkowe. Dodatek specyficznych składników takich jak, imbir, kurkuma, galangam, mleczko kokosowe, sos rybny i sojowy, tajska bazylia, liście kafiru, liście pandanu i rambutan oraz dodatki papryczek i różnorodnych warzyw stawia tajskie smaki na wysokiej pozycji kulinarnej. W książce znajduje się mnóstwo receptur, które powstały zgodnie z zasadami pięciu smaków. Do nich należy zupa tajska z kurczakiem, mleczkiem kokosowym i galangalem, szaszłyki wieprzowe w sosie satay. kurczak w zielonym curry, flan rybny w liściu bananowym, sałatka z zielonej papai i wiele innych. Znawców deserów z pewnością uwiodą smakiem perły z tapioki w mleczku kokosowym, dynia z budyniem kokosowym czy kulki z kleistego ryżu z kokosem. Ponadto kuchnia tajska została ona uznana za najbardziej zróżnicowaną kuchnię, a zarazem najzdrowszą, najsmaczniejszą i najmniej skomplikowaną spośród innych kuchni świata. Osoby, którym zależy na zdrowiu nie tylko swoim, ale i najbliższych powinni wcielić w życie potrawy kuchni tajskiej, by poprawić samopoczucie. Autorka książki Tajskie smaki - Julie Schwob przedstawiła dania w ciekawej i pięknej szacie graficznej, z niezwykle barwnymi fotografiami. Zastosowane produkty spożywcze oraz przyprawy są ogólnie dostępne w wielu sklepach ze zdrową żywnością. Warto wypróbować potrawy kuchni tajskiej i rozsmakować się w tym co zdrowe, cudownie kusi kolorami i niezwykle smakuje. Gotowanie z zasadami pięciu smaków to nie tylko oryginalny styl życia, ale też doskonała dieta odchudzająca. Trzymając się diety pięciu przemian można zrzucić kilka kilogramów i czuć się lekko. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Z Kuchennej Półeczki)
Najlepsze przepisy potraw z makaronu łatwe do zrealizowania. Przepieknie ilustrowana książka, która zawiera 120 ciekawych orientalnych przepisów, które urozmaicą smak posiłków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W tej książce znajdziesz zapach tajskich przygód, aromat egzotycznych doznań i mnóstwo praktycznych informacji, jak zostać mistrzem tajskich dań we własnej kuchni! Przemierzając Tajlandię Daria Ładocha ze studentki dziennikarstwa stała się kulinarnym coachem. Szefowie lokalnych restauracji wprowadzili ją w tajniki swojej pracy, starsze kobiety gotujące dla rodzin zdradziły tradycyjne receptury. Obrała kilogramy krewetek, pokroiła góry warzyw i wróciła, by podzielić się tym, czego się nauczyła. „Moja tajska kuchnia” to 90 przepisów na szybkie, efektowne i niesamowicie smaczne dania. Towarzyszą im opisy produktów i porady, gdzie można je kupić i czym zastąpić. Ugotuj pyszne zielone curry z kurczakiem i bakłażanem tajskim, zasmakuj orientalnej kuchni, poznaj historię białej Tajki i wraz z nią naucz się przyrządzać potrawy z dużą dawką chilii i szczyptą humoru.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej