Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Poradniki i przewodniki
(3)
Dostępność
dostępne
(2)
wypożyczone
(1)
Placówka
Planeta 11
(1)
Filia nr 5
(1)
Filia nr 12
(1)
Autor
Dylewski Adam (1972- )
(1)
Gać Jan (1950- )
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Temat
Gać Jan (1950- )
(1)
Kuchnia arabska
(1)
Kuchnia żydowska
(1)
Temat: miejsce
Jerozolima (Izrael)
(3)
Izrael
(2)
Palestyna
(1)
Gatunek
Przewodnik turystyczny
(2)
Książka kucharska
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Podróże i turystyka
(2)
Kulinaria
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Ziemia Święta : przewodnik ilustrowany / Adam Dylewski - Bielsko-Biała : Pascal, 2008. - 318 s. ; 20 cm.
(Podróżuj z MasterCard)
Państwo o wielu nazwach - Izrael, Palestyna, Ziemia Święta - żyje w wyobraźni nas wszystkich. Ale dla każdego oznacza coś innego: dla turystów spragnionych wypoczynku jest miejscem, w którym można spędzić wakacje na słonecznej plaży, Żydzi uznają go za swoją Ziemię Obiecaną, krainę mlekiem i miodem płynącą, a dla pielgrzymów chrześcijańskich pozostaje miejscem urodzenia Chrystusa i skarbnicą biblijnych zabytków.[matras].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Przewodnik (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(036)A/Z (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jerozolima do zjedzenia / Bartek Kieżun. - Wydanie I. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Foksal sp. z o.o., 2023. - 300, [4] strony : fotografie, portrety ; 28 cm.
Kolejna z serii bestsellerowych książek podróżniczo-kulinarnych łącząca osobiste opowieści autora z niesamowitymi przepisami kulinarnymi. Tym razem Bartek Kieżun zaprasza nas do Jerozolimy, mitycznego miasta Bliskiego Wschodu, starając się odkryć jej nowoczesne i nieoczywiste oblicze. Prowadzi czytelników wąskimi uliczkami, zaprasza na targowiska i do parków, do kościołów, meczetów i synagog, galerii i muzeów. Zabiera do żydowskich piekarni i arabskich kawiarenek, a jego opowieść oczarowuje bogactwem doznań i smaków. Kwaśne śledzie, słodkie daktylowe ciasteczka, aromatyczna szakszuka, chrupiący burek – smaku Jerozolimy nie da się łatwo zdefiniować. Bo tak jak miasto jest od wieków wielkokulturowym tyglem, tak jego kuchnia odzwierciedla tysiące lat burzliwej historii. W książce znajdziecie przygotowaną przez autora playlistę – hebrajskie i arabskie hity z różnych epok – świetnie nadającą się do słuchania przy gotowaniu. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 2.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej