Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(15)
IBUK Libra
(5)
Forma i typ
Książki
(15)
E-booki
(5)
Poradniki i przewodniki
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje informacyjne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(28)
Placówka
Planeta 11
(3)
Biblioteka Ekonomiczno-Techniczna
(7)
Filia nr 2
(1)
Filia nr 4
(1)
Filia nr 5
(1)
Filia nr 6
(2)
Filia nr 9
(3)
Filia nr 12
(1)
Filia nr 13
(5)
Filia nr 15
(2)
Filia nr 18
(2)
Autor
Lymbery Philip (1965- )
(2)
Oakeshott Isabel
(2)
Oślizło Ryszard
(2)
Adams Mike
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Czerwiecki Ludwik
(1)
Erdös Zoltan
(1)
Fabicka Jagoda
(1)
Góralczyk Katarzyna
(1)
Jongen Wim M. F. (1949- )
(1)
Kijowski Jacek
(1)
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(1)
Kozioł Leszek
(1)
Luning Pieternelleke Arianne (1963- )
(1)
Marcelis Wilhelmus Johannes (1948- )
(1)
Marzec Agata
(1)
Matuszak-Flejszman Alina
(1)
Mikołajczyk-Bator Katarzyna
(1)
Nowak Magdalena (tłumacz)
(1)
Nowicka Agnieszka
(1)
Ozimek Irena
(1)
Pająk Agnieszka (dietetyk)
(1)
Rada Katarzyna
(1)
Sady Sylwia
(1)
Sikora Tadeusz
(1)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(1)
Waliś Robert (1979- )
(1)
Witrowa-Rajchert Dorota
(1)
Wojciechowski Paweł (prawo)
(1)
Zaidan George
(1)
Źródłowski Zdzisław
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(8)
2010 - 2019
(7)
2000 - 2009
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(10)
Kraj wydania
Polska
(20)
Język
polski
(19)
angielski
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura angielska
(1)
Temat
Jakość żywności
(10)
Żywność
(8)
Zdrowe odżywianie
(5)
Bezpieczeństwo żywności
(2)
Chów zwierząt
(2)
Dietetyka
(2)
Marnotrawstwo żywności
(2)
Przemysł mięsny
(2)
Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)
(1)
GHP/GMP (standard)
(1)
Konsumenci (ekon.)
(1)
Kosmetyki
(1)
Pierwiastki chemiczne
(1)
Prawo żywnościowe
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Skład chemiczny substancji
(1)
Systemy informatyczne
(1)
Technologia żywności
(1)
Toksykologia żywności
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Zarządzanie jakością
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Żywność ekologiczna
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Gatunek
Opracowanie
(4)
Poradnik
(4)
Podręcznik
(2)
Publicystyka
(2)
Książka kucharska
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(5)
Chemia
(2)
Biologia
(1)
Kulinaria
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
20 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Publikacja powstała z myślą o przybliżeniu czytelnikowi zagadnień związanych z jakością i bezpieczeństwem żywności. To właśnie od jakości żywności w dużej mierze zależy nasze zdrowie, a także życie. Dziś, w dobie wzrostu świadomości na temat zagrożeń związanych z występowaniem zanieczyszczeń w środowisku i ich wpływu na żywność, a w konsekwencji i na zdrowie człowieka, wokół żywności narosło wiele mitów. Warto więc pogłębić swoją wiedzę o tym, jak zabezpiecza się żywność przed zanieczyszczeniami, jak unikać zagrożeń i na co zwracać uwagę podczas zakupu produktów spożywczych. Z publikacji czytelnik dowie się także, w jaki sposób służby państwowe dbają o bezpieczeństwo żywności oraz jak należy się obchodzić z żywnością w domach, aby nie przyczyniać się do pogarszania jej jakości. [wydawca]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 105.4 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bezpieczeństwo i jakość żywności / Stanisław Kowalczyk. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, copyright 2016. - 415 stron : ilustracje ; 24 cm.
W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, znaczących inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w wymiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje również działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi. [ksiazki-mredyczne.eu]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 105.4 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Shopping IQ : co kupować, by jeść zdrowo / Agnieszka Pająk. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2018. - 311,[6] stron : ilustracje ; 21 cm.
Czy zdrowe odżywianie jest drogie? Dlaczego czytanie składu na etykietach już nie wystarczy? Jak odróżnić produkty, które służą naszemu zdrowiu, od tych, które nas trują? Agnieszka Pająk podpowiada, jak kupować produkty spożywcze, by jeść mądrze i zdrowo! Codziennie na zakupach podejmujemy decyzje dotyczące odżywiania. Każda z nich ma wpływ na nasze zdrowie. Planując zakupy, warto wziąć pod uwagę nie tylko cenę i jakość produktów - ale też indywidualne potrzeby naszego organizmu. W książce znajdziesz: test na poziom tolerancji glutenu, gotowe plany posiłków dla każdego z typów metabolicznych, przepisy na dania bez glutenu, cukru i nabiału. Planuj mądrze, kupuj odpowiedzialnie i odżywiaj się zdrowo![empik].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 105.4 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak umyślnie pogarszana jest jakość jedzenia, które trafia na nasze stoły? Jak wiele go marnujemy i jakie są rzeczywiste skutki chowu przemysłowego dla naszej planety? Ta książka rzuca światło na sprawy, które chciano przed Tobą ukryć i pyta, czy możliwa jest lepsza droga. Nawołuje do rozsądku i zmiany polityki żywieniowej na świecie. Każdy może mieć wpływ na rzeczywistość. Chów przemysłowy już od dawna ma niewiele wspólnego z sielskimi obrazami życia na farmie, o jakich pisze się w książkach dla dzieci. Przypomina raczej obraz Ziemi po katakliźmie – wielkie obszary wyjałowionej ziemi, tysiące zwierząt stłoczonych w zamkniętej przestrzeni, tysiące hektarów monkokultur... Farmagedon jest wołaniem do naszego sumienia, wezwaniem do dostrzeżenia w chowie przemysłowym jednego z najbardziej przerażających przejawów marnowania żywności, cierpienia zwierząt, wymierania zagrożonych gatunków, zanieczyszczenia wód oraz rosnącej liczby chorób cywilizacyjnych. [http://www.farmagedon.pl/]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, co jesz? : leksykon dobrych zakupów / Kasia Bosacka. - Poznań : Publicat Wydawnictwo, copyright 2019. - 336 stron : ilustracje ; 21 cm.
Egzotyczne oleje, które cudownie leczą raka, jagody pożerające tkankę tłuszczową we śnie, napoje oczyszczające krew, sproszkowane wodorosty odpędzające złe moce. Media, a zwłaszcza internet, pełne są mitów na temat żywności i żywienia, zachęt do jedzenia pączków z buraków, „kotletów” z kaszy manny czy picia kawy z olejem kokosowym. Czas na porządek w tym śmietniku informacyjnym! Książka pomoże odnaleźć się w zalewie opinii i masie produktów, by robić racjonalne, zdrowe i tanie zakupy. Dowiesz się z niej m.in., że olej kokosowy jest gorszy niż smalec, mleko sojowe czy migdałowe nigdy nie zastąpi krowiego, a gluten jest… pyszny i zdrowy. Poręczna forma: niemal 300 haseł opisujących poszczególne produkty, w alfabetycznym układzie. Najnowszy stan wiedzy poparty badaniami naukowymi. Produkty tradycyjne oraz nowości, które dopiero zdobywają polski rynek. W każdym haśle: opis, zalecenia dietetyczne, wskazówki, jak kupować, i ciekawostki. Weź leksykon na zakupy i wybieraj tylko dobre produkty. [wydawca]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zdrowie (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jeśli starannie dobierasz produkty spożywcze i interesujesz się dietami, to na pewno zależy ci na zdrowym odżywianiu. A co, jeśli okaże się, że część informacji o nich to kłamstwo? Bo czy wiesz, że superfoodsy nie zawsze działają cuda? I nie wszystko, co nie ma certyfikatu jakości, jest bezwartościowe, rakotwórcze i naszprycowane chemią? Pora dowiedzieć się, jak wygląda prawda o jedzeniu! Ta książka to żywieniowy demaskator. Autorka wzięła pod lupę produkty spożywcze, przeanalizowała diety i postanowiła obalić najbardziej rozpowszechnione żywieniowe mity. Przekonaj się, ile naprawdę wiesz o zdrowym jedzeniu i zacznij świadomie dokonywać właściwych wyborów. [lubimyczytac.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zdrowie (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak umyślnie pogarszana jest jakość jedzenia, które trafia na nasze stoły? Jak wiele go marnujemy i jakie są rzeczywiste skutki chowu przemysłowego dla naszej planety? Ta książka rzuca światło na sprawy, które chciano przed Tobą ukryć i pyta, czy możliwa jest lepsza droga. Nawołuje do rozsądku i zmiany polityki żywieniowej na świecie. Każdy może mieć wpływ na rzeczywistość. Chów przemysłowy już od dawna ma niewiele wspólnego z sielskimi obrazami życia na farmie, o jakich pisze się w książkach dla dzieci. Przypomina raczej obraz Ziemi po katakliźmie – wielkie obszary wyjałowionej ziemi, tysiące zwierząt stłoczonych w zamkniętej przestrzeni, tysiące hektarów monkokultur... Farmagedon jest wołaniem do naszego sumienia, wezwaniem do dostrzeżenia w chowie przemysłowym jednego z najbardziej przerażających przejawów marnowania żywności, cierpienia zwierząt, wymierania zagrożonych gatunków, zanieczyszczenia wód oraz rosnącej liczby chorób cywilizacyjnych. [http://www.farmagedon.pl/]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ekologia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Amerykański naukowiec Mike Adams przerywa zmowę milczenia na temat tego, czym tak naprawdę faszerują nas producenci żywności, suplementów diety, witamin, szczepionek, kosmetyków i karmy dla zwierząt. Wielkie koncerny, środki masowego przekazu, które utrzymują się z reklam jedzenia, zmówiły się, aby ignorować dowody naukowe i zatajać przed opinią publiczną prawdę, którą można znaleźć w niniejszej książce. Co wielkie koncerny chciały za wszelką cenę przed nami zataić? [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Literatura faktu (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wiele osób wciąż podchodzi do sprawdzania składu na opakowaniach z oporem. Działa tu podobny mechanizm jak w każdej nowej sytuacji – obawiamy się tego, czego nie rozumiemy. Obawę warto jednak zamienić w ciekawość i dobre nawyki, to naprawdę możliwe! Pokażemy Ci, że czytanie etykiet nie jest trudne, jeśli pamięta się o kilku podstawowych zasadach. Z całą pewnością możemy powiedzieć, że dziś dobrej jakości produkty są dostępne dla wszystkich, a przygotowanie zdrowego posiłku wcale nie musi zabierać dużo czasu i energii. Wymaga to tylko zbudowania pewnej wiedzy i rozwinięcia kreatywności. Pokazujemy, jak mądrze podejść do kwestii zakupów i gotowania, by jednocześnie móc cieszyć się pysznymi daniami. Ścisłe podążanie za przepisami nigdy nas nie przekonywało, odbierało bowiem przyjemność tworzenia, ograniczało i pochłaniało zbyt dużo czasu. Stawiamy na inspirowanie się przepisami i swobodne gotowanie z tego, co akurat jest w lodówce, czy z produktów sezonowych. [od Autorów]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Woda. Czipsy. E-papierosy. Kremy do opalania. Ta lista nie ma końca. Co się dzieje, gdy wszystkie te rzeczy wchodzą w reakcję z substancjami tworzącymi nasz organizm? Skąd wiadomo, że to, co jemy, pijemy, wdychamy i wcieramy w siebie, szkodzi nam lub pomaga? Dzięki tej książce poznacie, jak z perspektywy chemika wyglądają różne produkty, i dowiecie się, co może nas zabić, a co niekoniecznie jest szkodliwe i dlaczego. Jak bardzo truje nas przetworzona żywność i na ile jesteśmy tego pewni? Kawa to napój bogów czy diabelska krew? Co się stanie, jeśli w upale przedawkujesz fantany na słońcu (i co to właściwie jest)? Co wspólnego ma maniok z radzieckimi szpiegami? Czy rośliny chcą nas zniszczyć, a mikroorganizmy pożreć całą naszą żywność? Co twój horoskop mówi o chorobach, na które możesz zapaść, i czy jest w tym ziarno prawdy? [nota wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Wspólnotowy model urzędowej kontroli żywności / Paweł Wojciechowski. - Stan prawny na 1 marca 2008 r. - Warszawa : Wolters Kluwer Polska, 2008. - 333, [1] s. ; 22 cm.
(Monografie)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 105.4 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 105.4 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 105.4 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Oddajemy czytelnikom nowe wydanie czasopisma Nauki Inżynierskie i Technologie 3. Zaprezentowane prace tematycznie stanowią przegląd najważniejszych prac badawczych realizowanych na Wydziale Inżynieryjno-Ekonomicznym, a także po raz pierwszy wyników badań uzyskanych w trzech innych ośrodkach naukowych (Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie oraz Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu). Propozycje tematów podporządkowano specyfice zeszytów naukowych wypracowanych przez poprzednich redaktorów naukowych (dr hab. inż. Elżbietę Balawejder-Kociołek, prof. UE, oraz dr. hab. inż. Zbigniewa Garncarka, prof. UE). Pewne novum stanowią prace, które w sposób interdyscyplinarny łączą nauki inżynierskie z funkcjonującymi systemami zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności, a także z efektywnością ekonomiczną przyjętych rozwiązań inżynierskich. Nowe podejście, w którym problem inżynierski jest postrzegany w wielu płaszczyznach, powinno zainteresować nie tylko specjalistów, techników, inżynierów, technologów, ale także towaroznawców, ekonomistów oraz studentów różnych wydziałów. W kilku pracach autorzy skoncentrowali uwagę na: doskonaleniu jakości produktu finalnego, np. piwa z wykorzystaniem metody QFD, możliwości wykrywania zafałszowań oliwy z oliwek poprzez użycie wybranych metod instrumentalnych czy też analizie wpływu działań poaudytowych dostawców na zapewnienie jakości i bezpieczeństwa żywnościowego produktów oraz na ocenie produktów rolnictwa ekologicznego na podstawie analizy raportów z audytów przeprowadzonych przez wybraną jednostkę certyfikującą. Kolejna grupa prac informuje o sytuacji wybranych branż w sektorze spożywczym, np. producentów roślin oleistych i przemysłu olejarskiego; o kierunkach zagospodarowania warzyw i owoców oraz produkcji przetworów owocowych i warzywnych; o zróżnicowaniu wielkości skupu żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego w poszczególnych regionach Polski; o kierunkach rozwoju opakowań w przemyśle cukierniczym. Coraz większe wyczulenie społeczeństwa na spożywanie produktów żywnościowych korzystnie oddziałujących na zdrowie człowieka znajduje odzwierciedlenie w pracach, w których autorzy szczegółowo informują: o roli owsa w diecie bezglutenowej (ze względu na zawartość błonnika i innych bioaktywnych składników), o produktach zbożowych otrzymywanych z ziarna owsa (substancje przeciwutleniające: alfatokoferole, kwas fitynowy, flawonoidy oraz sterole), a także o wartości odżywczej różnego rodzaju jaj. Zapewnienie wysokich standardów jakościowych poprzez umiejętne połączenie technologii, systemów bezpieczeństwa żywności oraz czynnika ludzkiego podczas wytwarzania produktu powinno być prawidłowością. Niestety, nie zawsze tak się dzieje. Odstępstwa na przykład od wymaganego reżimu temperaturowego w okresie poprzedzającym przechowywanie wędlin homogenizowanych w temperaturze bliskiej krioskopowej skutkuje wzrostem zakwaszenia, co zostało przedstawiono w jednej z prac eksperymentalnych. Od producenta wymaga się dodatkowo przestrzegania zasad znakowania produktów żywnościowych oraz przedstawienia informacji na etykietach w taki sposób, aby były one zrozumiałe dla konsumenta i utwierdzały go w przekonaniu, że produkt jest bezpieczny żywnościowo. Temu zagadnieniu poświęcona została odrębna praca przeglądowa. Do typowych prac eksperymentalnych można zaliczyć opracowania dotyczące wykorzystania makuchu rzepakowego podczas hodowli wgłębnej w procesie biosyntezy kwasu szczawiowego do tworzenia enzymów celulolitycznych i ksylano-litycznych z wykorzystaniem szczepów pleśni Aspergillus Niger oraz możliwości zagospodarowania odpadowego glicerolu w przemyśle chemicznym i biotechnologicznym, a także w żywieniu zwierząt gospodarskich. Praktyczne znaczenia ma prezentowana w bieżącym numerze praca dotycząca aspektów przyrodniczych, technologicznych oraz ekonomicznych związanych z produkcją win w Polsce i na terenie Dolnego śląska. '
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Monografia jest kompleksowym opracowaniem naukowym obejmującym szereg istotnych kwestii związanych z jakością buraka ćwikłowego jako surowca będącego źródłem metabolitów wtórnych wpływających na jakość sensoryczną i zdrowotną produktów spożywczych. W monografii przedstawiono aktualny stan wiedzy na temat rynku warzyw w Polsce. Opisano przeprowadzone badania składu jakościowego buraków, stosując metody oparte na spektrometrii mas, które pozwoliły na zidentyfikowanie nowych, dotąd nieopisanych saponin triterpenowych w różnych odmianach buraków ćwikłowych oraz zmian ich zawartości w czasie obróbki termicznej surowca oraz przechowywania wyprodukowanych przetworów. Przedstawiono wpływ przetwarzania surowca i przechowywania gotowych przetworów z buraka na cechy sensoryczne, w tym smak słodki i gorzki. Wskazano rolę saponin triterpenowych jako antyoksydantów, zwiększających wartość prozdrowotną produktów otrzymanych z tego surowca. Wyznaczono kryteria doboru surowców w celu otrzymania produktu spożywczego o wysokiej jakości sensorycznej i właściwościach prozdrowotnych. Wskazano potencjał aplikacyjny różnych odmian buraka ćwikłowego pod względem ich przydatności do wyrobu produktów spożywczych spełniających oczekiwania konsumentów, którzy w obecnych czasach szczególną uwagę zwracają na cechy prozdrowotne i sensoryczne nabywanych produktów spożywczych. W monografii wyjaśniono wpływ substancji naturalnych buraka ćwikłowego na zdrowie. Rezultaty badań naukowych przedstawione w niniejszej monografii mają istotny wpływ na aktualny stan wiedzy i dalszy rozwój zagadnień związanych z jakością surowca i jego przetworów, głównie w kwestii zdrowotności i cech sensorycznych zwiększających popyt finalnego produktu. Rezultaty badań dostarczają producentom żywności istotnej wiedzy o możliwościach doboru odmiany buraka do rodzaju otrzymywanego produktu, co może się przyczynić do rozwoju przemysłu rolno-spożywczego.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Autor
Forma i typ
Monografia przynosi nową propozycję przeznaczoną na rynek produktów żywnościowych – przedstawia wyniki autorskich badań nad innowacyjnym wykorzystaniem produktów ubocznych przetwórstwa owoców aronii jako wartościowego surowca wtórnego w kształtowaniu prozdrowotnych właściwości żywności. Projektowanie innowacyjnych produktów ukierunkowane na wprowadzenie i upowszechnianie rozwiązań prozdrowotnych może wpływać na efektywność i przewagę konkurencyjną przedsiębiorstwa działającego w zakresie przetwórstwa rolno-spożywczego. Autorka wybrała kierunek badawczy ściśle związany z wytwarzaniem produktów przyjaznych środowisku, którego celem jest rozwój idei gospodarki o obiegu zamkniętym. Celem badań była ocena przydatności zastosowania ekstraktu z wytłoków aronii w opracowaniu innowacyjnych biopolimerowych, chitozanowych osłonek jadalnych o podwyższonych właściwościach użytkowych. Badania przedstawione w monografii dowiodły także, że zarządzanie procesem ekstrakcji z wykorzystaniem statystycznych metod planowania może prowadzić do istotnego polepszenia rezultatów procesu i wpłynąć na jego aspekt technologiczny oraz ekonomiczny. Wydanie dofinansowane ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki w ramach programu Doskonała nauka.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
The papers, being the effect of scientific work conducted within basic and implementation research, provide a lot of interesting information in terms of cognition and application. The problems of the articles making up this Journal concentrate mainly around the issues of human capital management, ergonomics, as well as entrepreneurship and innovativeness of organizations. In the collected articles, the Reader will find a lot of theoretical approaches concerning: innovation process and the method of studying the innovative ability of an enterprise, intellectual capital management, the methods of studying and improving the quality assurance system in an organization, the application of ergonomics principles in office work and teaching students, or tourism entrepreneurship. The Journal can be an interesting and useful reference for organization and management, tourism and pedagogics theoreticians, as well as students and practicians.(...)
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
W podręczniku zaprezentowano istotę oraz najważniejsze koncepcje zarządzania jakością służące usprawnieniu ogólnego zarządzania organizacją. Ponadto przedstawiono kwestie związane z systemem oceny zgodności, wykorzystywane w celu weryfikacji spełnienia określonych wymagań dotyczących organizacji, procesu, usługi, produktu, systemu czy osoby, zawierające wyjaśnienia w zakresie normalizacji, certyfikacji, akredytacji oraz audytu. Przybliżono podstawowe wymagania dotyczące zastosowania systemowego podejścia do zarządzania jakością w organizacjach w aspekcie normatywnym, przy wykorzystaniu normy ISO 9001. Uwzględniono kwestie dotyczące branżowych systemów zarządzania jakością mających zastosowanie w branży żywnościowej, motoryzacyjnej, usług IT, medycznej, lotniczej, telekomunikacyjnej i kolejowej oraz wymagania NATO w tym zakresie. Przedstawiono definicje kosztów jakości i ich klasyfikację, a także wybrane modele kosztów jakości oraz rachunek kosztów jakości. Ponadto zawarto zagadnienia dotyczące wykorzystania głównych narzędzi zarządzania jakością stosowanych w organizacjach w celu zapewnienia jakości oraz doskonalenia procesów i wyrobów.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej