Form of Work
Książki
(69)
Publikacje dydaktyczne
(12)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(8)
Proza
(5)
E-booki
(2)
IBUK Libra
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Status
available
(76)
unavailable
(17)
unknown
(2)
only on-site
(1)
Branch
Planeta 11
(14)
Biblioteka Ekonomiczno-Techniczna
(44)
Filia nr 4
(3)
Filia nr 5
(4)
Filia nr 6
(6)
Filia nr 9
(7)
Filia nr 10
(2)
Filia nr 12
(3)
Filia nr 13
(6)
Filia nr 15
(1)
Filia nr 16
(3)
Filia nr 18
(2)
Multicentrum - podr.
(1)
Author
Wilk Jerzy
(8)
Jastrzębski Witold
(2)
Panasiuk Aleksander (1965- )
(2)
Sala Józef
(2)
Tauber Roman Dawid (1945-2019)
(2)
Allen Lloyd
(1)
Baranowski Bohdan (1915-1993)
(1)
Beill Antoni
(1)
Biczysko Władysław
(1)
Biller Elżbieta
(1)
Binchy Maeve (1940-2012)
(1)
Bourdain Anthony (1956-2018)
(1)
Brzeziński Marek (dziennikarz)
(1)
Chabrowski Krzysztof
(1)
Daniewski Marek
(1)
Depritz Magdalena
(1)
Dobrzycki Jerzy
(1)
Dominik Piotr (technolog żywności)
(1)
Dołowy Anna
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Gordon Jacek
(1)
Gradzińska Agata (1982- )
(1)
Górska Grażyna (tłumacz)
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Jargoń Ryszard
(1)
Kachniewska Magdalena
(1)
Kaniewska Barbara
(1)
Karłowska Katarzyna
(1)
Kielan Krystyna
(1)
Knowles Tim
(1)
Konieczny Jacek
(1)
Kotaś Ryszard
(1)
Koziorowska Barbara
(1)
Koziński Stefan
(1)
Kurpisz Wiktor
(1)
Ligus Urszula
(1)
Linowski Dominik
(1)
Loranc Michał
(1)
Lubczyński Stanisław
(1)
Makowska-Iskierka Marzena
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Markiewicz Kinga
(1)
Martin William B
(1)
Mikołajczyk Jan
(1)
Milewska Mariola
(1)
Milszewski Jakub
(1)
Mirski Zygmunt
(1)
Misiorek Tomasz
(1)
Mosler Layne
(1)
Możdżeń Konrad
(1)
Mucha-Szajek Ewa
(1)
Nastaj Wojciech
(1)
Niedzielski Lech (tłumacz)
(1)
Nowak Krystian
(1)
Petrini Carlo (1949- )
(1)
Piesiewicz Wanda
(1)
Pobiedzińska Justyna
(1)
Popławska Janina
(1)
Przybyłek Agata
(1)
Prączko Anna
(1)
Reichl Ruth
(1)
Rudnicka Iwona
(1)
Rudziński Tadeusz
(1)
Sadkowski Kamil
(1)
Schlosser Eric
(1)
Siwiński Wiesław
(1)
Sojak Sławomir (1952- )
(1)
Sośnicka Teresa
(1)
Spurlock Morgan
(1)
Starosta Małgorzata (1982- )
(1)
Stasiak Andrzej
(1)
Stündel Hans
(1)
Szostak Daniel
(1)
Terrell Margaret E
(1)
Wachowicz-Makowska Jolanta (1943- )
(1)
Wojciechowska Jolanta
(1)
Zarembska Jadwiga
(1)
zbiorowa Praca
(1)
Łukasiewicz Ewa
(1)
Żurek Janusz
(1)
Year
2020 - 2021
(6)
2010 - 2019
(8)
2000 - 2009
(24)
1990 - 1999
(6)
1980 - 1989
(2)
1970 - 1979
(14)
1960 - 1969
(8)
1950 - 1959
(3)
Time Period of Creation
2001-
(13)
1901-2000
(1)
Country
Poland
(71)
Language
Polish
(71)
Audience Group
Szkoły wyższe
(10)
Szkoły policealne
(1)
Szkoły ponadgimnazjalne
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(7)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura irlandzka
(1)
Subject
Gastronomia
(65)
Hotelarstwo
(9)
Kawiarnie i cukiernie
(7)
Żywność
(7)
Turystyka
(6)
Kucharstwo
(4)
Kultura stołu
(4)
Restauratorzy (gastronomia)
(4)
Kobieta
(3)
Karczmy
(2)
Kucharze
(2)
Rachunkowość zarządcza
(2)
Restauracje
(2)
Usługi
(2)
Żywność wygodna
(2)
Bary (lokale gastronomiczne)
(1)
Bary mleczne
(1)
Bourdain, Anthony
(1)
Brzeziński, Marek
(1)
Celebryci
(1)
Chłodnictwo
(1)
Cordon bleu (Paryż)
(1)
Dziennikarze
(1)
Fast food
(1)
Gessler, Magda
(1)
Handel
(1)
Język angielski
(1)
Język niemiecki
(1)
Kebab
(1)
Kelnerzy
(1)
Kempingi
(1)
Krytycy kulinarni
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Mosler, Layne
(1)
Obsługa klienta
(1)
Odpoczynek
(1)
Partykowie
(1)
Podróże
(1)
Produkt regionalny
(1)
Prywatni detektywi
(1)
Przedsiębiorcy
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Przyjaźń
(1)
Relacja romantyczna
(1)
Relacje międzyludzkie
(1)
Rodzina
(1)
Spisek
(1)
Społeczeństwo konsumpcyjne
(1)
Stewart, Martha
(1)
Stołówki pracownicze
(1)
Styl życia
(1)
Tajemnica
(1)
Taksówkarze
(1)
Tango (taniec)
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Wachowicz-Makowska, Jolanta (1943- )
(1)
Wachowiczowie
(1)
Winiarnia
(1)
Winnica
(1)
Wychowanie fizyczne i kultura fizyczna
(1)
Zabójstwo
(1)
Zarządzanie jakością
(1)
Zatrudnienie cudzoziemców
(1)
Zatrudnienie za granicą
(1)
Zło
(1)
Śledztwo i dochodzenie
(1)
Subject: time
2001-
(3)
1901-2000
(2)
1989-
(2)
2001-0
(2)
1901-
(1)
1918-
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Subject: place
Polska
(4)
Berlin (Niemcy)
(1)
Buenos Aires (Argentyna)
(1)
Dublin (Irlandia)
(1)
Nowy Jork (Stany Zjednoczone)
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Stany Zjednoczone
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Warszawa
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Wrocław (woj. dolnośląskie)
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(12)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(4)
Pamiętniki i wspomnienia
(3)
Instrukcja
(2)
Poradnik
(2)
Powieść
(2)
Powieść obyczajowa
(2)
Reportaż
(2)
Autobiografia
(1)
Biografia
(1)
Felieton polski
(1)
Horror
(1)
Informatory
(1)
Katalog
(1)
Kryminał
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Powieść autobiograficzna
(1)
Przewodniki
(1)
Publicystyka
(1)
Publicystyka amerykańska
(1)
Słownik terminologiczny
(1)
Domain
Kulinaria
(3)
Historia
(2)
Praca, kariera, pieniądze
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
71 results Filter
Book
In basket
Gastronomia / Piotr Dominik. - Warszawa : Almamer Szkoła Wyższa, cop. 2013. - 346 s. : il. ; 24 cm.
Spis treści : 1 Sektor usług gastronomicznych (Rola gastronomii w gospodarce rynkowej, System żywienia otwartego i zamkniętego, Produkt gastronomiczny, Podsystemy rynku usług gastronomicznych, Segmentacja w gastronomii , Usługi gastronomiczne w turystyce) ; 2 Zakład gastronomiczny (Rodzaje lokali gastronomicznych, Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego, Pomieszczenia zakładu gastronomicznego, Przystosowanie lokalu gastronomicznego do potrzeb osób niepełnosprawnych) ; 3 Wyposażenie zakładu gastronomicznego (Czynniki określające dobór maszyn i urządzeń w zakładzie gastronomicznym, Materiały stosowane w gastronomii, Urządzenia stosowane na zapleczu gastronomicznym) ; 4 Bezpieczeństwo produkcji gastronomicznej ; 5 Produkcja gastronomiczna (Etapy produkcji gastronomicznej, Metody obróbki termicznej, Przechowywanie i konserwacja żywności , Produkty żywnościowe wykorzystywane w gastronomii, Planowanie jadłospisów, Utrata wartości odżywczych żywności podczas obróbki wstępnej i cieplnej, Nowoczesne technologie w produkcji gastronomicznej) ; 6 Organizacja pracy w gastronomii (Stanowiska pracy w zakładzie gastronomicznym, Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy, Etyka zawodowa, Zasady gościnności, Typy psychologiczne konsumentów, Obsługa konsumenta , Organizacja posiłków, Style obsługi, Potrawy i sposób ich serwowania, Napoje, Sposoby nakrycia stołu, Organizacja kolacji, Zasady ergonomii w gastronomii) ; 7 Marketing i finanse w gastronomii ; 8 Stan i rozwój polskiej gastronomii (Rys dziejów restauratorstwa i gastronomii na świecie i w Polsce, Popularność usług gastronomicznych w Polsce, Współczesne trendy w polskiej gastronomii , Systemy i marki gastronomiczne obecne na terenie Polski) ; 9 Kultura przedsiębiorstwa i obsługa klienta (Standaryzacja obsługi klienta, Casual - wszystko dla klienta, Rola odpowiednio przygotowanych pracowników w tworzeniu pozytywnego wizerunku firmy) ; 10 Rodzaje usług gastronomicznych (Usługi cateringowe, Przyjęcia okolicznościowe, Usługi gastronomiczne w środkach transportu, Usługi gastronomiczne w hotelach, Organizacja usług gastronomicznych w agroturystyce) ; 11 Uruchamianie lokali gastronomicznych
This item is available in one branch. Expand information to see details.
All copies are currently on loan: sygn. 83.1 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 197 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Kucharz & gastronom : vademecum / współaut. Elżbieta Biller [i in.]. - Warszawa : "Rea", 2001. - 664 s., [49] s. tabl. (gł. kolor.) : il. ; 30 cm.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. Nauka zawodu (kaucja 100zł) (1 egz.)
Book
In basket
W dobie niezliczonych programów kulinarnych, charyzmatycznych szefów kuchni, niegasnącej mody na gotowanie i celebrowanie posiłków każdy bywalec restauracji i wielbiciel dobrej kuchni chciałby zadać pewne pytania, ale nie ma ku temu okazji. Co łączy gastronomię z mafią? Jak uczy się przyszłych kucharzy? Dlaczego praktykantów wysyła się po korzeń Adama? Jak oszukuje się niedoświadczonego klienta przy zamawianiu ryby? Kim jest prawdziwy szef kuchni? Czy prowadzenie restauracji jest opłacalne? Jak rozpoznać, czy jedzenie było mrożone? Dlaczego między kuchnią a obsługą toczy się wojna? Gastrobanda to pierwsza polska książka, której autorzy rozprawiają się z kuchennymi mitami. Odpowiadając na każde, nawet niewygodne pytanie w bezkompromisowy sposób, odsłaniają nieznany laikom barwny świat gastronomii - od trudnych początków, przez opowieści o wojnie z dostawcami, przedstawienie psychologicznych umiejętności barmanów i kelnerów, aż po klasyfikację gości. Każdą historię tworzy inna osoba z kuchennej hierarchii: czy jest to pomocnik kucharza, „runner”, „królewna na zmywaku”, barman i kelner, czy kucharz, szef kuchni, a nawet właściciel restauracji - wszyscy mówią szczerze i bez ogródek. [lubimyczytac.pl]
This item is available in 6 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. Publicystyka (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 641 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. Kuchnia (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. Nauka zawodu (1 egz.)
All copies are currently on loan: sygn. 83.1 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 197 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 197 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
(Elementy Funkcjonalne Zakładów Gastronomicznych ; H/7-8/62-68)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 197 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
(Elementy Funkcjonalne Zakładów Gastronomicznych ; H/7-4/62-68)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 197 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 197 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
(Elementy Funkcjonalne Zakładów Gastronomicznych ; H/7-3/62-68)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 197 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
(Elementy Funkcjonalne Zakładów Gastronomicznych ; H/7-2/62-68)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 197 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 197 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 197 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 197 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 197 (1 egz.)
Book
In basket
Karczmy, zajazdy, restauracje / Barbara Kaniewska. - Warszawa : "Hachette Livre Polska", 2007. - 359 s. : il. kolor., mapy; 22 cm.
(Miejsca Niezwykłe)
Praktyczny przewodnik, który nie tylko ułatwi wybór ciekawego miejsca posiłku podczas podróży, ale sprawi, iż miejsce to stanie się jej głównym celem.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 641 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
All copies are currently on loan: sygn. 83.1 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 105.4 (1 egz.)
Book
In basket
Usługi gastronomiczne są ważną częścią sektora usług. Autorzy przedstawili m.in. krótką historię gastronomii, istotę gastronomii i usługi gastronomicznej, pojęcia stosowane w gastronomii, podstawowe wyposażenie placówki gastronomicznej, produkt gastronomiczny i jego atrakcyjność turystyczną, rolę promocji informacji w gastronomii oraz trendy w rozwoju współczesnej gastronomii.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
All copies are currently on loan: sygn. 83.1 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again