Form of Work
Książki
(6)
Poradniki i przewodniki
(6)
Audiobooki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
available
(9)
unavailable
(2)
Branch
Planeta 11
(1)
Filia nr 4
(2)
Filia nr 5
(1)
Filia nr 6
(1)
Filia nr 9
(1)
Filia nr 10
(1)
Filia nr 13
(4)
Author
Clase Mia (1977- )
(3)
Högström Justyna
(3)
Nertby Aurell Lina (1978- )
(3)
Arrieta Marie-Claire (1978- )
(1)
Bartnicka Anna (nauki medyczne)
(1)
Binder Anna
(1)
Drews-Raczewska Katarzyna
(1)
Dronka-Skrzypczak Joanna
(1)
Finlay B. Brett (1959- )
(1)
Gałęcka Mirosława
(1)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(1)
Mayer Emeran (1950- )
(1)
Raczyło Paulina (1978- )
(1)
Rossowski Dariusz
(1)
Łukaszewicz Zuzanna (dietetyk)
(1)
Year
2010 - 2019
(7)
Time Period of Creation
2001-
(7)
Country
Poland
(7)
Language
Polish
(7)
Audience Group
Rodzice
(1)
Subject
Flora bakteryjna jelit
(7)
Odżywianie
(5)
Choroby układu pokarmowego
(3)
Potrawy dietetyczne
(3)
Leczenie dietą
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Antybiotyki
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby jelita cienkiego
(1)
Ciąża
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dzieci
(1)
Jelita
(1)
Leczenie
(1)
Mikrobiom człowieka
(1)
Mózg
(1)
Uczucia
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(1)
Żywność
(1)
Genre/Form
Poradnik
(6)
Przepisy kulinarne
(4)
Opracowanie
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(7)
Kulinaria
(3)
7 results Filter
Book
In basket
(Science)
Czy wiesz, że twoje jelita prowadzą nieustanną rozmowę z mózgiem? Co więcej, ta rozmowa ma ogromne znaczenie dla twojego zdrowia i nastroju, a nawet wpływa na podejmowanie przez ciebie decyzji! Coraz wyraźniej uświadamiamy sobie, że rola układu pokarmowego nie ogranicza się do trawienia. Dr Emeran Mayer wykazuje, że nasz układ pokarmowy to największy pod względem powierzchni narząd zmysłu z milionami receptorów i zakończeń nerwowych. Jednocześnie przewód pokarmowy to środowisko życia trylionów mikroorganizmów, których aktywność wykracza o wiele dalej poza strawienie tłustego obiadu. Z przewodu pokarmowego wciąż płynie do naszego mózgu gigantyczny strumień różnorodnych sygnałów. Wszystko to nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie, nastrój, stan psychiczny, a nawet zachowanie. [lubimyczytac.pl]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
All copies are currently on loan: sygn. 61 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 2.
Book
In basket
Dieta zdrowych jelit / Agata Lewandowska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2019. - 203, [4] strony : ilustracje ; 24 cm.
Zdrowe i smaczne jedzenie to najlepsza rzecz, jaką możesz podarować swoim jelitom. W dzisiejszych czasach jelita nie mają lekko Niewłaściwa dieta, stres, pośpiech, nadużywanie leków to wszystko powoduje, że z dnia na dzień są coraz bardziej osłabione. Potem zaczynają się problemy: zespół jelita drażliwego, nietolerancja FODMAP, zespół SIBO. A może cierpisz na celiakię lub nieszczelne jelito? Łatwo pogubić się w gąszczu zalewających nas zewsząd wskazówek i informacji. Ta książka uporządkuje twoją wiedzę i wskaże możliwe przyczyny dolegliwości. Dowiesz się z niej, co jeść, by czuć się lepiej. Jak się odżywiać, by złagodzić częste dolegliwości jelitowe? Kiedy błonnik jest wskazany, a kiedy trzeba go ograniczać? Co nam daje dobra mikroflora jelitowa i jak o nią dbać? Jak pozbyć się dokuczliwych zaparć bez przyjmowania leków? Jak postępować w przypadku alergii i nietolerancji pokarmowych (np. nietolerancji glutenu, fruktozy, laktozy czy FODMAP)? Przepisy na smaczne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu dania odpowiednie w różnych zaburzeniach jelitowych. [tantispl]
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. 613 (1 egz.)
All copies are currently on loan: sygn. 616 (1 egz.)
Book
In basket
Sto lat temu, gdy odkryliśmy, że bakterie są przyczyną groźnych chorób, stanęliśmy do bezwarunkowej walki z nimi, pokonując takie plagi, jak gruźlica, ospa czy dawniej niemal zawsze śmiertelne zapalenie płuc. Po upływie tego stulecia pojawia się jednak coraz więcej dowodów na to, że nadmierna sterylność w codziennym życiu – zbyt częste mycie, silne środki higieny osobistej i czystości oraz nadużywanie chemikaliów w hodowli zwierząt i produkcji żywności – ściągnęły na nas falę nowych plag: alergii, astmy, ADHD i innych zaburzeń koncentracji oraz chorób autoimmunologicznych. Naukowcy coraz głośniej mówią o tym, że nie każda bakteria jest zła, a niektóre są nam wręcz niezbędne, o dobry mikrobiom trzeba zaś dbać, najlepiej od samego początku życia! Od tego bowiem, w co wyposażymy nasze dzieci, będzie zależało ich zdrowie i samopoczucie w przyszłości. Kiedy i czym dzieci powinny myć ręce? Czy pozwalać maluchowi na wkładanie do buzi czegoś, co spadło na podłogę? Czy piaskownice są higieniczne? Czy pozwalać dziecku jeść niemyte owoce i warzywa? Zadziwiające, ale naukowo uzasadnione porady, jak zadbać o naturalną odporność, zdrowie i prawidłowy rozwój psychofizyczny dzieci dzięki działaniom podejmowanym przez rodziców od poczęcia przez ciążę i poród po pierwsze lata życia dziecka. "Ta książka zrewolucjonizuje twoje podejście do czystości… i pomoże wychować zdrowsze dzieci." Giulia Enders, autorka światowego bestsellera "Historia wewnętrznej" [empik.com]
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. Wychowanie w rodzinie (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. Wychowanie w rodzinie (1 egz.)
Audiobook
CD
In basket
Czy słyszeliście, że za odporność organizmu w 80% odpowiada jelito grube? Czy wiecie, co jeść, aby uniknąć stanów zapalnych? Czy domyślacie się, co jest przyczyną większości dolegliwości? „Food Pharmacy” rozwieje wszystkie Wasze wątpliwości. Oto sycąca porcja wiedzy doprawiona dobrym humorem. Ta książka to recepta na doskonałe samopoczucie! Uwaga! Skutki uboczne występujące po przeczytaniu naszej książki: - nowe spojrzenie na jedzenie (podniebienie Ci podziękuje), - mnóstwo energii (także w poniedziałkowe poranki), - zadowolone bakterie jelitowe (zaufaj nam, chcesz, żeby były szczęśliwe), - zdrowa flora jelitowa (czyli lepszy komfort życia), - umiarkowany poziom cukru we krwi (bez utraty uroku osobistego), - lepszy gust muzyczny. Tego ostatniego nie potrafimy do końca wyjaśnić, ale pozostałe rezultaty zawdzięczamy kuchni przeciwzapalnej.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. Książka mówiona - poradniki (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. KM (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. KM (1 egz.)
Book
In basket
Cześć! Jesteśmy Lina i Mia. Książka „Food Pharmacy” to efekt naszych długich obserwacji związku odżywiania ze stanem zdrowia. Jako fanatyczki żywieniowe postanowiłyśmy wgryźć się w ten temat i z nieocenioną pomocą profesora medycyny Stiga Bengmarka zaczęłyśmy prowadzić bloga o diecie przeciwzapalnej. Przetestowałyśmy na sobie różne sposoby odżywiania, a potem napisałyśmy tę książkę, aby podzielić się z Wami zdobytą wiedzą. Czy słyszeliście, że za odporność organizmu w 80% odpowiada jelito grube? Czy wiecie, co jeść, aby uniknąć stanów zapalnych? Czy domyślacie się, co jest przyczyną większości dolegliwości? „Food Pharmacy” rozwieje wszystkie Wasze wątpliwości. Oto sycąca porcja wiedzy doprawiona dobrym humorem. Ta książka to recepta na doskonałe samopoczucie! Uwaga! Skutki uboczne występujące po przeczytaniu naszej książki: • nowe spojrzenie na jedzenie (podniebienie Ci podziękuje), • mnóstwo energii (także w poniedziałkowe poranki), • zadowolone bakterie jelitowe (zaufaj nam, chcesz, żeby były szczęśliwe), • zdrowa flora jelitowa (czyli lepszy komfort życia), • umiarkowany poziom cukru we krwi (bez utraty uroku osobistego), • lepszy gust muzyczny*. * Tego ostatniego nie potrafimy do końca wyjaśnić, ale pozostałe rezultaty zawdzięczamy kuchni przeciwzapalnej. [nota wydawcy]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 615 (1 egz.)
Book
In basket
Cześć, tu Mia i Lina! Chcemy zarazić wszystkich naszą pasją do jedzenia o przeciwzapalnych właściwościach, bogatego w przeciwutleniacze i wspierającego dobre bakterie układu pokarmowego. Teraz oddajemy w twoje ręce książkę kucharską. Napisałyśmy ją dla każdego, kto chce wprowadzić do swojej kuchni zdrowe produkty - takie, które pomagają dobrej florze jelitowej, zapobiegają stanom zapalnym oraz odpierają ataki wielu chorób. W naszych recepturach znajdziesz dużo warzyw, nasion, orzechów i przypraw. Potrawy ś bezglutenowe, pozbawione nabiału oraz cukru, a co najważniejsze - są pyszne! Przetestowane przez wytrawnych smakoszy. [nota wydawcy]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 615 (1 egz.)
Book
In basket
Jeśli stwierdzono u Ciebie lub u Twoich bliskich chorobę autoimmunologiczną, koniecznie przeczytaj tę książkę. Niezależnie od tego, czy diagnoza padła niedawno, czy chorujesz od lat, z pewnością zastanawiasz się, co mogłoby ci pomóc, i szukasz metod, które zminimalizują skutki choroby oraz wesprą farmakoterapię. Dużo się mówi o różnych dietach, ale często informacje są sprzeczne. Naturalne jest więc, że masz wiele pytań: Czy jakakolwiek dieta ma sens? Czy istnieje taka, która jest najbardziej właściwa dla danej choroby? Jak możemy wpływać na zdrowie jelit? Co wprowadzić do diety, żeby była zbilansowana i urozmaicona, a co z niej wyeliminować? Krótko mówiąc, co jeść, by czuć się lepiej? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w tej publikacji. Ten praktyczny poradnik przeprowadzi cię przez cały proces wdrażania zmian w codziennym menu, pokazując nie tylko wynikające z tego korzyści, lecz także problemy, pułapki i wszelkie trudności, z którymi wiąże się wprowadzanie diety eliminacyjnej. Pomocne okażą się z pewnością tabele zamienników, praktyczne wskazówki i przepisy na pyszne potrawy, które z łatwością przygotujesz w domu. [lubimyczytac.pl]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 616 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again