Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(5)
IBUK Libra
(2)
Forma i typ
Książki
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
E-booki
(2)
Dostępność
dostępne
(7)
Placówka
Planeta 11
(3)
Filia nr 5
(1)
Filia nr 6
(1)
Filia nr 9
(1)
Filia nr 13
(1)
Autor
Godek Jacek
(2)
Lymbery Philip (1965- )
(2)
Oakeshott Isabel
(2)
Oślizło Ryszard
(2)
Bafadhal Oemar Madri
(1)
Bednarek-Szczepańska Maria
(1)
Dvornichenko Darina
(1)
Grontkowska Anna
(1)
Gębska Monika
(1)
Kapela Jaś (1984- )
(1)
Merdzan Gunter
(1)
Nadjib Abdul
(1)
Peovski Filip
(1)
Rekiel Anna
(1)
Santoso Anang Dwi
(1)
Sokołowicz Mariusz E
(1)
Sońta Marcin
(1)
Steinunn Sigurðardóttir (1950- )
(1)
Steinunn Sigurðarđóttir (1950- )
(1)
Trenovski Borce
(1)
Wajda Marcin
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Przynależność kulturowa
Literatura angielska
(1)
Literatura islandzka
(1)
Temat
Chów zwierząt
(5)
Przemysł mięsny
(3)
Hodowcy owiec
(2)
Jakość żywności
(2)
Marnotrawstwo żywności
(2)
Ekologia
(1)
Gospodarstwo rolne
(1)
Heiđa Ásgeirsdóttir
(1)
Ludzie a zwierzęta
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Owca
(1)
Parlamentarzyści
(1)
Polityka
(1)
Weganizm
(1)
Życie codzienne
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Islandia
(2)
Polska
(1)
Gatunek
Publicystyka
(2)
Biografia
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Reportaż problemowy
(1)
Dziedzina i ujęcie
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Filozofia i etyka
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
7 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Jak umyślnie pogarszana jest jakość jedzenia, które trafia na nasze stoły? Jak wiele go marnujemy i jakie są rzeczywiste skutki chowu przemysłowego dla naszej planety? Ta książka rzuca światło na sprawy, które chciano przed Tobą ukryć i pyta, czy możliwa jest lepsza droga. Nawołuje do rozsądku i zmiany polityki żywieniowej na świecie. Każdy może mieć wpływ na rzeczywistość. Chów przemysłowy już od dawna ma niewiele wspólnego z sielskimi obrazami życia na farmie, o jakich pisze się w książkach dla dzieci. Przypomina raczej obraz Ziemi po katakliźmie – wielkie obszary wyjałowionej ziemi, tysiące zwierząt stłoczonych w zamkniętej przestrzeni, tysiące hektarów monkokultur... Farmagedon jest wołaniem do naszego sumienia, wezwaniem do dostrzeżenia w chowie przemysłowym jednego z najbardziej przerażających przejawów marnowania żywności, cierpienia zwierząt, wymierania zagrożonych gatunków, zanieczyszczenia wód oraz rosnącej liczby chorób cywilizacyjnych. [http://www.farmagedon.pl/]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
„Polskie mięso” to nie tylko mocny reportaż o zwierzętach, jedzeniu mięsa, weganizmie, ale także poruszająca historia jedzenia - tego jak jedzono, co się je i co będziemy jeść już za kilka lat. Autor w pasjonujący sposób przytacza literaturę, rozmowy z ekspertami, ale i historię znajomych, by nakreślić możliwie jak najszerszy obraz „polskiego mięsa”. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ekologia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak umyślnie pogarszana jest jakość jedzenia, które trafia na nasze stoły? Jak wiele go marnujemy i jakie są rzeczywiste skutki chowu przemysłowego dla naszej planety? Ta książka rzuca światło na sprawy, które chciano przed Tobą ukryć i pyta, czy możliwa jest lepsza droga. Nawołuje do rozsądku i zmiany polityki żywieniowej na świecie. Każdy może mieć wpływ na rzeczywistość. Chów przemysłowy już od dawna ma niewiele wspólnego z sielskimi obrazami życia na farmie, o jakich pisze się w książkach dla dzieci. Przypomina raczej obraz Ziemi po katakliźmie – wielkie obszary wyjałowionej ziemi, tysiące zwierząt stłoczonych w zamkniętej przestrzeni, tysiące hektarów monkokultur... Farmagedon jest wołaniem do naszego sumienia, wezwaniem do dostrzeżenia w chowie przemysłowym jednego z najbardziej przerażających przejawów marnowania żywności, cierpienia zwierząt, wymierania zagrożonych gatunków, zanieczyszczenia wód oraz rosnącej liczby chorób cywilizacyjnych. [http://www.farmagedon.pl/]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ekologia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Superbohaterka z Islandii - historia kobiety, która swoją walką o dobra naturalne nakreśla przepiękny obraz otaczającego ją świata. Wizja kariery modelki na wybiegach Nowego Jorku okazała się mało atrakcyjna dla Heidy Ásgeirsdottír. Dziewczyna postanowiła powrócić w rodzinne strony - i to nie do modnego Reykjaviku, ale do odległej farmy u stóp islandzkich wyżyn. Odtąd swój czas poświęcała na wyczerpujące prace gospodarskie, w tym uprawę ziemi i hodowlę stada pięciuset owiec. To właśnie tu, w miejscowości sąsiadującej z wulkanem Katla, nieśmiała i skromna dziewczyna zmieniła się w silną i pewną siebie kobietę, która podjęła heroiczną walkę o ochronę dóbr naturalnych Islandii. Teraz całą swoją energię poświęca temu, aby przekonywać polityków i mieszkańców do bojkotowania pomysłów koncernów energetycznych i innych firm, które zagrażają tamtejszym ekosystemom. Idąc pod prąd i narażając się na potworną krytykę, Heida skutecznie przeciwstawia się finansowym potentatom, dzięki czemu została uznana za lokalną superbohaterkę.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Literatura faktu (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 636/639 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Chów świń w systemie wolnowybiegowym jest współczesną coraz popularniejszą alternatywą produkcji intensywnej, wielowektorowej. Obecnie konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na to czy mięso pozyskiwane jest od zwierząt utrzymywanych w warunkach dobrostanu, pochodzących z produkcji zrównoważonej. W tym duchu autorzy przedstawili zasady produkcji wolnowybiegowej, omawiając szczegółowo warunki utrzymania świń, ich żywienie, zagospodarowanie terenu, zasady bioasekuracji zapewniające bezpieczeństwo sanitarne, rasy świń predysponowane do tego typu produkcji, behawior świń jako podstawowy wskaźnik dobrostanu, czynniki determinujące jakość pozyskiwanego mięsa oraz zagrożenia dla środowiska. Monografię autorzy wzbogacili o przedstawienie wyników swoich badań z tego zakresu.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
ARTYKUŁY: Darina Dvornichenko, Assessing the Correlation Between Women’s Civic Engagement and Elected Political Participation: A Case Study of Six Polish Cities Borce Trenovski, Gunter Merdzan, Filip Peovski, Municipal Revenue Determinants in the South-Eastern European Economy: Evidence from North Macedonia Abdul Nadjib, Oemar Madri Bafadhal, Anang Dwi Santoso, Social Capital, Bureaucratic Neutrality, and Regional Head Election in Indonesia Marcin Wajda, Alokacja środków na programy regionalne – analiza i ocena propozycji zawartych w projekcie Umowy Partnerstwa dla realizacji polityki spójności 2021–2027 w Polsce [The Allocation for Regional Programmes – Analysis and Assessment of the Proposals Contained in the Draft of Partnership Agreement for the Implementation of the Cohesion Policy 2021–2027 in Poland] Maria Bednarek-Szczepańska, Siła protestu w grze o przestrzeń. Wpływ społeczności lokalnej na decyzje środowiskowe dla obiektów hodowli i chowu zwierząt [The Power of Protest in the Game for Space: The Impact of a Local Community on Environmental Decisions for Animal Farms] Mariusz E. Sokołowicz, Wartościowanie niejednoznacznego dziedzictwa modernizmu w mieście na przykładzie stacji kolejowej Warszawa Ochota [Valuating the Ambiguous Heritage of Modernism in Cities Based on the Case of the Warsaw Ochota Train Station] RECENCJE: Grzegorz Gorzelak, Marek Szymaniak, Zapaść. Reportaże z mniejszych miast
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej