Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(20)
Forma i typ
Książki
(19)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Audiobooki
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Dostępność
dostępne
(28)
wypożyczone
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
Planeta 11
(2)
Biblioteka Ekonomiczno-Techniczna
(10)
Filia nr 2
(1)
Filia nr 4
(2)
Filia nr 5
(2)
Filia nr 6
(1)
Filia nr 9
(1)
Filia nr 10
(2)
Filia nr 13
(3)
Filia nr 15
(2)
Filia nr 16
(2)
Filia nr 18
(2)
Autor
Owczarek Lubomiła
(3)
Amarowicz Ryszard
(1)
Beck-Pietrzak Monika
(1)
Bendyk Edwin (1965- )
(1)
Berendesz A. W
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Czerwiecki Ludwik
(1)
Czerwińska Dorota
(1)
Dąbrówka Marcin
(1)
Elmadfa Ibrahim
(1)
Emsley John (1938- )
(1)
Filipowicz Leszek (1967- )
(1)
Fortuna Teresa
(1)
Gawęcki Jan
(1)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(1)
Jurczak Katarzyna
(1)
Kolbe Hilde
(1)
Koper Zygmunt
(1)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(1)
Levinovitz Alan
(1)
Marzec Agata
(1)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(1)
Muskat Erich
(1)
Oleszko Aleksander (1943- )
(1)
Pigłowski Marcin
(1)
Roik Jacek
(1)
Rubinowicz Jan
(1)
Rudnicka Iwona
(1)
Skrzek Tadeusz
(1)
Smoczyńska Krystyna
(1)
Smoczyński Stefan
(1)
Szczepankowska Patrycja
(1)
Słowińska Joanna
(1)
Weyhreter Helmut
(1)
Witkowska Halina
(1)
Witrowa-Rajchert Dorota
(1)
Witusik Małgorzata
(1)
Łukasiewicz Ewa
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(10)
1990 - 1999
(5)
1980 - 1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(20)
Język
polski
(20)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(2)
Niewidomi
(1)
Temat
Żywność
(19)
Odżywianie
(9)
Przemysł rolno-spożywczy
(3)
Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)
(2)
Dzieci
(2)
Bezpieczeństwo produktu
(1)
Chemia farmaceutyczna
(1)
Chemikalia
(1)
Gastronomia
(1)
HACCP
(1)
Konsumenci (ekon.)
(1)
Kontrola sanitarna
(1)
Ochrona konsumenta
(1)
Otyłość
(1)
Perfumy i wody toaletowe
(1)
Substancje niebezpieczne i szkodliwe
(1)
Toksykologia
(1)
Umowa sprzedaży
(1)
Usługi
(1)
Gatunek
Podręcznik
(4)
Wydawnictwa popularne
(4)
Poradnik
(2)
Tablice i wzory
(2)
Materiały konferencyjne
(1)
Odżywianie
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Żywność
(1)
20 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 105.4 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 105.4 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autorka - lekarka i doświadczona matka trojga dzieci - wykorzystując swoją wiedzę - wyjaśnia mechanizmy alergii pokarmowej, pisze o objawach i metodach jej rozpoznawania. Książka jest efektem pięcioletniego borykania się z własnymi problememi. Dowiadujemy się z niej, w jaki sposób i z czego przygotować potrawy dla dzieci z alergią pokarmową oraz jak zorganizować życie sobie i swoim najbliższym, aby prowadzenie domu nie zepsuło radości życia. W końcowej części znajdują się przepisy kulinarne, między innymi na chleb, tort urodzinowy, zapiekanki i dania mięsne. Receptury wzbogacono informacją, przy jakich alergiach dana potrawa nie jest tolerowana.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Dziecko (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Dziecko (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. BdR Odżywianie (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 104 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Nauka zawodu (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kompendium Wiedzy o...)
Kompendium ma uświadomić czytelnikowi ścisłe związki między żywnością, żywieniem i zdrowiem, prostować fałszywe informacje upowszechniane przez media i wyjaśniać kontrowersje i problemy związane z tematyką książki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 8 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Diety (1 egz.)
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 6/P
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zdrowie i uroda (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zdrowie (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 65/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Żyj Lepiej)
Książka zawiera tabele kalorii i wartości odżywczych dla osób z cukrzycą, kamicą nerkową, dną (podagrą), wysokim ciśnieniem krwi, nadwagą i podwyższonym poziomem cholesterolu, a także dla osób uczulonych na nikiel i kwas salicylowy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Diety (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wszyscy wiemy, że przetworzone, produkowane na skalę przemysłową, pożywienie nie jest zdrowe. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, jak bardzo niekorzystnie wpływa ono na nasze organizmy. Dzięki tej książce może się to jednak zmienić. Autor odkrywa, co rzeczywiście znajduje się w przetworzonych produktach spożywczych. Jak smakują australijskie trociny? Co robi kiełbasa pod prysznicem i skąd bierze się w niej cukier? Jak z osadu i szlamu powstaje gulasz? W jaki sposób kryl może zostać przemieniony we frankfurterki? Poznasz szokujące odpowiedzi na te i wiele innych pytań. Teraz i Ty zrozumiesz, że jedzenie oszukuje nasze zmysły nie próbując nawet nas odżywiać. Poznasz mechanizmy, dzięki którym producenci pokarmów manipulują Tobą i Twoimi dziećmi. Dowiesz się, skąd wzięła się epidemia otyłości i uświadomisz sobie skalę zniszczeń powodowanych przez sztuczne aromaty i słodziki. Publikacja uświadamia, że koniecznie musimy zmienić nasz sposób doboru i konsumpcji produktów. Pokazuje, jak ważne jest, żeby konsumenci się zjednoczyli i walczyli o swoje prawa. W sposób całkowicie zrozumiały i jasny demaskuje kampanie reklamowe przemysłu spożywczego jako wierutne kłamstwa i ujawnia skalę nadużyć, jakich dopuścili się światowi potentaci. Ponadto otwiera oczy na masową produkcję pożywienia i jej zaplecze. Po tej lekturze wielu z nas już nigdy więcej nie kupi niektórych produktów, nie mówiąc o ich ewentualnej konsumpcji. Bądź świadomym konsumentem! [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 105.4 (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
Książka w formacie Czytaka dostępna w bibliotece nr 12 (Hanki Sawickiej 2).
Wyjątkowy poradnik dla każdego, kto udaje się na zakupy i chce być świadomym co warto kupić a co należy omijać! Nasze autorki przejrzały wszystkie półki z żywnością w sklepach i supermarketach. Sprawdziły jakość wędlin, przekopały chłodnie z mrożonkami, oceniły jakość warzyw i owoców, zważyły żywność light i spróbowały, co pysznego wysmażył nam fast food. Dzięki temu powstał rewelacyjny poradnik, w którym podpowiadają, jak wybierać najzdrowsze produkty w najlepszych cenach. Wskazują składniki niebezpieczne i bezwartościowe. Informują, jakim hasłom nie wierzyć i na które napisy na opakowaniach zwracać uwagę. Przede wszystkim jednak bezlitośnie obnażają sztuczki speców od marketingu i reklamy.
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 105.6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Uwolnij się od poczucia winy i zacznij na nowo cieszyć się tym, co jesz. Cała prawda o soli, cukrze, tłuszczu, węglowodanach... i modnym ostatnio glutenie. Nareszcie rozprawiamy się z żywieniowymi demonami współczesnego świata. Ta wywrotowa książka dziennikarza naukowego obala mity, które zdominowały amerykański styl odżywiania, i pokazuje czytelnikom, jak uwolnić się od poczucia winy i na nowo pokochać jedzenie. Z pewnością rozbudzi kontrowersje wokół naszej obsesji na temat prawidłowego odżywiania. Gluten. Sól. Cukier. Tłuszcz. Oto czarne charaktery amerykańskiej diety, a przynajmniej tak każą nam sądzić lekarze i specjaliści od żywienia. Ale naukowcy nie wydali jeszcze wiążącej opinii, tymczasem ludzie masowo eliminują z jadłospisu produkty zbożowe i syrop kukurydziany, gdyż zostali wprowadzeni w błąd. A prawda jest taka, że prawie wszyscy możemy wrócić do tradycyjnych burgerów i nic złego się nam nie stanie. Pamiętacie czasy, kiedy najgroźniejszym wrogiem było masło? A teraz wróciło do łask. Może pamiętacie, że dieta Atkinsa kiedyś cieszyła się popularnością, potem skazano ją na potępienie, a potem znów oczyszczono z zarzutów. Być może zastanawiacie się, czemu wszyscy wasi przyjaciele ograniczają spożycie soli albo stosują dietę jaskiniowca, a może nawet nosicie się z zamiarem odstawienia produktów zbożowych. Książka ta jest wybawieniem dla czytelników cierpiących na rozchwianie żywieniowe. Tak samo jak tysiąc lat temu naukowcy i lekarze wiedzą zdumiewająco mało o prawidłowym odżywianiu, chociaż Amerykanie wydają miliony dolarów i poświęcają mnóstwo czasu ulegając obsesji na punkcie zdrowego jedzenia. [swiatksiazki.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 93.1 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
CD
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 105.6 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 93.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Przewodnik po chemii życia codziennego" poświęcony jest obszarom chemii mający wpływ na nasze codzienne życie.
Informacje zawarte w książce są często zaskakujące, ale zawsze fascynujące: Które ze znanych perfum robi się ze związków syntetycznych? Czy cukier i słodziki są bezpieczne? Czy PCW jest rakotwórczy? Jakie są dobre i złe strony picia alkoholu? Czy istnieje prawdziwa dieta antycholesterolowa? Jakie ryzyko wiąże się z braniem lekarstw?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zdrowie i uroda (1 egz.)
Brak okładki
Książka
CD
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 105.6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Treść : Rozdział 1 Akty prawne dotyczące ochrony konsumentów i konkurencji (Definicja konsumenta i przedsiębiorcy, Podstawowe akty prawne i zakres ochrony konsumentów i konkurencji, Definicja produktu, towaru, wyrobu, rzeczy i usługi, Umowy zawierane przez konsumenta) ; Rozdział 2 Bezpieczeństwo produktów (Obowiązki producentów i dystrybutorów, Nadzór nad bezpieczeństwem produktów, Kontrola i postępowanie wobec produktów niebezpiecznych, Rejestr produktów niebezpiecznych i system RAPEX, Odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny, Odpowiedzialność producenta, Postępowanie grupowe, Dyrektywy nowego podejścia i oznakowanie CE, Bezpieczeństwo żywności - System HACCP, Organy nadzoru nad żywnością, Żywność niebezpieczna i system RASFF) ; Rozdział 3 - Ochrona konkurencji i konsumentów (Praktyki ograniczające konkurencję, Koncentracje przedsiębiorców, Praktyki naruszające zbiorowe interesy konsumentów, Organizacja ochrony konkurencji i konsumentów - Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, Inspekcja Handlowa, rzecznicy w samorządach terytorialnych, organizacje konsumenckie, Upadłość konsumencka) ; Rozdział 4 - Sprzedaż i reklamacja towarów (Sprzedaż między przedsiębiorcą i konsumentem, Sprzedaż z jednoczesnym udziałem sprzedawcy i kupującego, Sprzedaż poza lokalem przedsiębiorstwa i sprzedaż na odległość, Niezgodność towaru z umową i gwarancja, Sprzedaż w innych relacjach, Bezpieczeństwo danych osobowych przy dokonywaniu zakupu) ; Rozdział 5 Świadczenie niektórych usług (Usługi w zakresie handlu elektronicznego, Usługi finansowe, Usługi turystyczne oraz timeshare i długoterminowy produkt wakacyjny) ; Załącznik 1 - Przykłady sytuacji z udziałem konsumenta.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 27.1 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej