Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(7)
IBUK Libra
(1)
Forma i typ
Książki
(7)
Publikacje dydaktyczne
(5)
E-booki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(8)
wypożyczone
(1)
Placówka
Planeta 11
(2)
Biblioteka Ekonomiczno-Techniczna
(5)
Filia nr 4
(1)
Filia nr 6
(1)
Autor
Jamroz Dorota (1939- )
(2)
Buraczewski Stanisław (1925- )
(1)
Chachułowa Jadwiga
(1)
Cholewiak-Góralczyk Agnieszka
(1)
Dymnicka Maria
(1)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(1)
Grontkowska Anna
(1)
Grudniewska Barbara (1930-2021)
(1)
Gębska Monika
(1)
Kamiński Julian (1929- )
(1)
Petrikowska Kamila
(1)
Potkański Andrzej (1935-2010)
(1)
Rekiel Anna
(1)
Skomiała Jacek
(1)
Sokół Janusz Leszek
(1)
Sońta Marcin
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(3)
1990 - 1999
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
1901-2000
(2)
Kraj wydania
Polska
(8)
Język
polski
(8)
Odbiorca
Studenci
(3)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Żywienie zwierząt
(6)
Pasza (rolnictwo)
(3)
Zwierzęta gospodarskie
(3)
Analiza chemiczna
(1)
Karma dla zwierząt domowych
(1)
Pasza
(1)
Zwierzęta domowe
(1)
Świnia domowa
(1)
Gatunek
Podręcznik
(5)
Poradnik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(5)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(2)
Biologia
(1)
8 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Autor odsłania tajemnice olbrzymiej branży, która rządzi całym zwierzęcym światem, od żywności, poprzez zabawki, po inne akcesoria. Mnożą się specjalistyczne sklepy, szeroki zakres usług dla czworonożnych ulubieńców, porady psychologów, relaksacyjna muzyka. Wszystko po to aby nasze zwierzęta były szczęśliwe. Ale czy naprawdę tak jest i czy wiesz za co płacisz? Kupując karmę najczęściej sugerujemy się reklamą, na przykład „Twój kot kupowałby Whiskas” czy „Dobre trawienie lepsze zdrowie”. Miłośnicy zwierząt bez zastanowienia płacą za suchą karmę więcej niż za pieczeń wołową, a za mleko dla kota więcej niż za mleko dla ludzi. A mimo to nasze zwierzęta chorują. Dr Hans-Ulrich Grimm dokładnie zbadał skład karm dla zwierząt różnych producentów i, w niektórych przypadkach, oprócz odpadów takich jak pazury i łapy, znalazł osady ściekowe, bakterie i grzyby. A to w końcu ląduje w misce naszych ulubieńców. Takie karmy mogą powodować różnego rodzaju schorzenia u zwierząt. Pojawiają się u nich takie same dolegliwości, które występują u ludzi jak alergie, nadciśnienie czy rak. Rozwija się coraz więcej neuroz: lękliwość, agresja, a nawet depresje. Autor twierdzi, że są one również skutkiem dużej ilości chemicznych dodatków do karm. Wzmacniacze smaku wymazują instynkt u zwierząt i między innymi prowadzą do otyłości. Karmy dla zwierząt mogą powodować choroby również u ludzi. Dzięki dociekliwości Autora dowiesz się kim są eksperci od karmy dla zwierząt i kim są ich sponsorzy. Twój kot kupowałby myszy, a pies kości.[lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Zwierzęta (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Żywienie zwierząt i paszoznawstwo ; t. 1)
"Żywienie zwierząt i paszoznawstwo" to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu biochemii i fizjologii żywienia, zasad szczegółowego żywienia różnych grup zwierząt oraz charakterystyki i wartości pokarmowej pasz. Podręcznik jest adresowany przede wszystkim do studentów: biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych, zootechnicznych. Pomocny również dla pracowników ośrodków doradztwa rolniczego, producentów pasz i dodatków paszowych, hodowców zwierząt gospodarskich i towarzyszących. Może też zainteresować hobbystów i miłośników różnych gatunków zwierząt domowych, ale także dla nas samych, jako konsumentów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 104 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cześć! Mam na imię Agnieszka i jestem specjalistką od żywienia psów i kotów. Podpowiem ci, jak karmić twojego pupila, żeby był zdrowy i szczęśliwy. Poznasz różne sposoby żywienia i wybierzesz ten odpowiedni do twoich możliwości − czasowych i budżetowych (pamiętaj: zdrowe wcale nie znaczy drogie!). Opowiem ci bez ściemy o diecie BARF, której głównym składnikiem jest surowe mięso i którą sama przygotowuję dla swoich zwierząt. Dowiesz się, na co zwracać uwagę, wybierając karmę, i czego absolutnie nie wolno dawać psom i kotom do jedzenia. Nie zabraknie też historii o moich czworonożnych pacjentach i mojej pracy jako dietetyka psów i kotów. Zdrowe żywienie to najlepsza profilaktyka, jaką możesz dać swojemu pupilowi. Ponadto odpowiednia dieta obniży koszty leczenia i skróci czas spędzany w lecznicach. A przede wszystkim pozwoli uniknąć tego, czego nie da się wycenić − cierpienia zwierząt. Kochamy nasze zwierzaki? Dbajmy o nie jak najlepiej! [Powyższy opis pochodzi od wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zwierzęta (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Psy (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt / pod redakcją Doroty Jamroz i Andrzeja Potkańskiego. - Wydanie pierwsze - 3 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2009. - 556, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
(Żywienie zwierząt i paszoznawstwo ; t. 2)
Tom 2 to podstawy i sposób żywienia zwierząt gospodarskich, a więc bydła, świń, owiec, kóz, kur, indyków, kaczek, a także królików, nutrii, ryb, zwierzat domowych. Przeznaczona dla studentów wydziałów biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny, wydziałów rolniczych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 104 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie trzody chlewnej / pod redakcją pod redakcją prof. dr hab. Barbary Grudniewskiej ; podręczmik akademicki. - Wydanie II ART (kolejne IV). - Olsztyn : Wydawnictw ART, 1998. - 285, [2] strony : fotografie, rysunki ; 23 cm.
(Podręczniki i Skrypty Akademii Rolniczo-Technicznej [w Olsztynie])
Podręcznik przeznaczony dla studentów akademii rolniczych i uczniów szkół średnich zawodowych, jak i codziennym poradnikiem dla producentów trzody.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 104 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 104 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo / pod redakcją Chachułowej i Jacka Skomiała. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 1997. - 129,[1] strona : ilustracje ; 23 cm.
Podręcznik dla studentów wydziałów: Zootechnicznego, Weterynaryjnego i Rolniczego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 104 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Chów świń w systemie wolnowybiegowym jest współczesną coraz popularniejszą alternatywą produkcji intensywnej, wielowektorowej. Obecnie konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na to czy mięso pozyskiwane jest od zwierząt utrzymywanych w warunkach dobrostanu, pochodzących z produkcji zrównoważonej. W tym duchu autorzy przedstawili zasady produkcji wolnowybiegowej, omawiając szczegółowo warunki utrzymania świń, ich żywienie, zagospodarowanie terenu, zasady bioasekuracji zapewniające bezpieczeństwo sanitarne, rasy świń predysponowane do tego typu produkcji, behawior świń jako podstawowy wskaźnik dobrostanu, czynniki determinujące jakość pozyskiwanego mięsa oraz zagrożenia dla środowiska. Monografię autorzy wzbogacili o przedstawienie wyników swoich badań z tego zakresu.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej