Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Dostępność
dostępne
(1)
wypożyczone
(1)
Placówka
Biblioteka Ekonomiczno-Techniczna
(2)
Autor
Dominik Piotr (technolog żywności)
(1)
Myśliwiec Grzegorz (1955- )
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(2)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(2)
Temat
Etyka zawodowa
(1)
Gastronomia
(1)
Gospodarka
(1)
Korupcja
(1)
Gatunek
Podręcznik
(2)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Gastronomia / Piotr Dominik. - Warszawa : Almamer Szkoła Wyższa, cop. 2013. - 346 s. : il. ; 24 cm.
Spis treści : 1 Sektor usług gastronomicznych (Rola gastronomii w gospodarce rynkowej, System żywienia otwartego i zamkniętego, Produkt gastronomiczny, Podsystemy rynku usług gastronomicznych, Segmentacja w gastronomii , Usługi gastronomiczne w turystyce) ; 2 Zakład gastronomiczny (Rodzaje lokali gastronomicznych, Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego, Pomieszczenia zakładu gastronomicznego, Przystosowanie lokalu gastronomicznego do potrzeb osób niepełnosprawnych) ; 3 Wyposażenie zakładu gastronomicznego (Czynniki określające dobór maszyn i urządzeń w zakładzie gastronomicznym, Materiały stosowane w gastronomii, Urządzenia stosowane na zapleczu gastronomicznym) ; 4 Bezpieczeństwo produkcji gastronomicznej ; 5 Produkcja gastronomiczna (Etapy produkcji gastronomicznej, Metody obróbki termicznej, Przechowywanie i konserwacja żywności , Produkty żywnościowe wykorzystywane w gastronomii, Planowanie jadłospisów, Utrata wartości odżywczych żywności podczas obróbki wstępnej i cieplnej, Nowoczesne technologie w produkcji gastronomicznej) ; 6 Organizacja pracy w gastronomii (Stanowiska pracy w zakładzie gastronomicznym, Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy, Etyka zawodowa, Zasady gościnności, Typy psychologiczne konsumentów, Obsługa konsumenta , Organizacja posiłków, Style obsługi, Potrawy i sposób ich serwowania, Napoje, Sposoby nakrycia stołu, Organizacja kolacji, Zasady ergonomii w gastronomii) ; 7 Marketing i finanse w gastronomii ; 8 Stan i rozwój polskiej gastronomii (Rys dziejów restauratorstwa i gastronomii na świecie i w Polsce, Popularność usług gastronomicznych w Polsce, Współczesne trendy w polskiej gastronomii , Systemy i marki gastronomiczne obecne na terenie Polski) ; 9 Kultura przedsiębiorstwa i obsługa klienta (Standaryzacja obsługi klienta, Casual - wszystko dla klienta, Rola odpowiednio przygotowanych pracowników w tworzeniu pozytywnego wizerunku firmy) ; 10 Rodzaje usług gastronomicznych (Usługi cateringowe, Przyjęcia okolicznościowe, Usługi gastronomiczne w środkach transportu, Usługi gastronomiczne w hotelach, Organizacja usług gastronomicznych w agroturystyce) ; 11 Uruchamianie lokali gastronomicznych
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 83.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W książce autor w sposób przyjazny czytelnikowi opisuje: - podstawowe pojęcia etyczne i miejsce etyki zawodowej w świecie wartości; - relacje między firmą a organami władzy, główne patologie występujące w tym środowisku, korupcję; - relacje pracownik - firma. Analizuje fazy pozyskania pracownika dla firmy oraz relacje władz z firmą jako całością; - funkcjonowanie człowieka w organizacji, relacje z przełożonym, mobbing; - relacje firmy z klientem, etyczną promocję i reklamę; - relacje firmy z szeroko rozumianym otoczeniem, odpowiedzialność dostawcy, rzetelność pracy oraz dialog ze społeczeństwem; - relacje partnerów w biznesie, etykę negocjacji; - etyczne aspekty relacji mistrz - uczeń. Zamieszczone w rozdziałach przykłady w istotny sposób uatrakcyjniają lekturę, jednocześnie zmuszają czytelnika do samodzielnego myślenia, a wykładowcy dają możliwość przeprowadzenia dyskusji ze studentami. [dr Grzegorz Sołtysiak]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 36.2 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej