Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Planeta 11
(1)
Autor
Schwob Julie
(1)
Toruńska Marta
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Kuchnia tajska
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Tajskie smaki - Buchmann Potrawy kuchni tajskiej są gwarancją harmonii uznanej przez Tajów za podstawę udanego i spełnionego życia każdego człowieka. Tajskie smaki to potrawy przygotowywane zgodne z zasadami pięciu smaków. Wśród nich wyróżnia się smak kwaśny, słodki, słony, gorzki i ostry. Każda przyprawa czy produkt spożywczy został przypisany do określonego smaku i żywiołu. Kolejność dodawania ich do garnka jest bardzo istotna i określa cykl pięciu przemian. Natomiast dania są niezwykle kolorystyczne, wyjątkowo smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Tajskie smaki to zestaw 50 sprawdzonych przepisów na dania proste i nietuzinkowe. Dodatek specyficznych składników takich jak, imbir, kurkuma, galangam, mleczko kokosowe, sos rybny i sojowy, tajska bazylia, liście kafiru, liście pandanu i rambutan oraz dodatki papryczek i różnorodnych warzyw stawia tajskie smaki na wysokiej pozycji kulinarnej. W książce znajduje się mnóstwo receptur, które powstały zgodnie z zasadami pięciu smaków. Do nich należy zupa tajska z kurczakiem, mleczkiem kokosowym i galangalem, szaszłyki wieprzowe w sosie satay. kurczak w zielonym curry, flan rybny w liściu bananowym, sałatka z zielonej papai i wiele innych. Znawców deserów z pewnością uwiodą smakiem perły z tapioki w mleczku kokosowym, dynia z budyniem kokosowym czy kulki z kleistego ryżu z kokosem. Ponadto kuchnia tajska została ona uznana za najbardziej zróżnicowaną kuchnię, a zarazem najzdrowszą, najsmaczniejszą i najmniej skomplikowaną spośród innych kuchni świata. Osoby, którym zależy na zdrowiu nie tylko swoim, ale i najbliższych powinni wcielić w życie potrawy kuchni tajskiej, by poprawić samopoczucie. Autorka książki Tajskie smaki - Julie Schwob przedstawiła dania w ciekawej i pięknej szacie graficznej, z niezwykle barwnymi fotografiami. Zastosowane produkty spożywcze oraz przyprawy są ogólnie dostępne w wielu sklepach ze zdrową żywnością. Warto wypróbować potrawy kuchni tajskiej i rozsmakować się w tym co zdrowe, cudownie kusi kolorami i niezwykle smakuje. Gotowanie z zasadami pięciu smaków to nie tylko oryginalny styl życia, ale też doskonała dieta odchudzająca. Trzymając się diety pięciu przemian można zrzucić kilka kilogramów i czuć się lekko. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej