Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(159)
Forma i typ
Książki
(157)
Poradniki i przewodniki
(131)
Proza
(18)
Publikacje popularnonaukowe
(11)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Audiobooki
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Muzyka
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(244)
wypożyczone
(37)
nieokreślona
(4)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Planeta 11
(46)
Filia nr 2
(14)
Filia nr 4
(7)
Filia nr 5
(19)
Filia nr 6
(23)
Filia nr 9
(42)
Filia nr 10
(23)
Filia nr 12
(17)
Filia nr 13
(62)
Filia nr 15
(14)
Filia nr 16
(4)
Filia nr 18
(14)
Filia nr 10 - podr.
(1)
Autor
Makarowska Magdalena
(8)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(5)
Banaś-Domińska Małgorzata
(4)
Dąbrowska Beata Anna
(4)
Dąbrowska Ewa (internista)
(4)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(4)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(4)
Oworuszko Monika
(4)
Pawlikowska Beata (1965- )
(4)
Sokołowska Beata (psycholog)
(4)
Szaciłło Karolina
(4)
Szaciłło Maciej
(4)
Wolański Robert (fotograf)
(4)
Zaremba Marek (dietetyk)
(4)
Bosacka Katarzyna
(3)
Lewandowska Anna (1988- )
(3)
Augustyn-Protas Anna
(2)
Bokłażec Jerzy
(2)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(2)
Campbell T. Colin (1934- )
(2)
Campbell Thomas M
(2)
Cichoń Waldemar
(2)
Fuhrman Joel
(2)
Greger Michael H
(2)
Grigore Adina (1984- )
(2)
Głowińska Anita
(2)
Kleszcz Ewa (tłumaczka)
(2)
Michalsen Andreas
(2)
Mosley Michael (1957- )
(2)
Oleszczuk Tadeusz
(2)
Paciorkowska Marta
(2)
Pająk Agnieszka (dietetyk)
(2)
Poznańska Anna Manna
(2)
Sandmann Friedrich-Karl
(2)
Wanat Dariusz
(2)
Wróblewska Agnieszka
(2)
Zasuwa Iwona
(2)
Żak Aleksandra
(2)
Abrams Rami
(1)
Abrams Vicky
(1)
Ahlgren Maria
(1)
Amen Daniel G. (1954- )
(1)
Amen Tana (1968- )
(1)
Androsiuk Ewa
(1)
Babińska Magdalena
(1)
Bailey Clare
(1)
Banachowicz Katarzyna
(1)
Bartnicka Anna (nauki medyczne)
(1)
Bates Iwona
(1)
Biernat-Kałuża Edyta
(1)
Bigoś Monika
(1)
Bojarska-Ferenc Mariola Autor
(1)
Bowe Whitney
(1)
Bronikowska Paulina
(1)
Brzegowy Maria
(1)
Bueβ-Kovács Heike
(1)
Bąkowska Marta
(1)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(1)
Carmichael Duncan
(1)
Chojnacka Sylwia
(1)
Chopra Deepak (1946- )
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Cichoń Waldemar (1974- )
(1)
Cieślak Piotr
(1)
Cieślowska Beata
(1)
Cieślowska Patrycja
(1)
Ciołkiewicz Natalia Pola
(1)
Cook Kate (1962- )
(1)
Crupain Michael
(1)
Córcoles Raquel (1986- )
(1)
Daniel-Schuwald Grażyna
(1)
Day Jane Ann
(1)
Day John D
(1)
Delecroix Jean-Marie (1947- )
(1)
Doyle William (1942- )
(1)
Drews-Raczewska Katarzyna
(1)
Dronka-Skrzypczak Joanna
(1)
Dziubak Emilia (1982- )
(1)
Eidenberg Adamo Lina
(1)
Fabicka Jagoda
(1)
Fontana Martina (1967- )
(1)
Frazier Karen
(1)
Gałęcka Mirosława
(1)
Gembacka Magdalena
(1)
Goździalska Monika (1980- )
(1)
Grotowicz Wiktor (1958- )
(1)
Gruca Magdalena (pedagog)
(1)
Grzelak Monika
(1)
Grządka Katarzyna
(1)
Guziak Maria Goretti
(1)
Górecka Dominika
(1)
Górnaś Wojciech
(1)
Gąsowska Anna (tłumacz)
(1)
Głyda Agata
(1)
Hart Jolene
(1)
Hermann Danièle
(1)
Jasiński Maciej (1977- )
(1)
Jaworska Dorota
(1)
Kaczmarek Magdalena
(1)
Karnas Leszek
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(37)
2010 - 2019
(120)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(150)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(159)
Język
polski
(157)
Odbiorca
Dzieci
(24)
6-8 lat
(18)
0-5 lat
(9)
9-13 lat
(6)
Rodzice
(5)
Chorzy
(2)
Kobieta
(2)
14-17 lat
(1)
Cukrzycy
(1)
Młodzież
(1)
Nauczanie początkowe
(1)
Sportowcy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(17)
Literatura angielska
(1)
Literatura włoska
(1)
Muzyka polska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(157)
Zdrowy styl życia
(30)
Odżywianie
(15)
Dietetyka
(14)
Potrawy dietetyczne
(13)
Aktywność fizyczna
(11)
Choroba Hashimoto
(8)
Dieta oczyszczająca
(8)
Dzieci
(8)
Insulinooporność
(7)
Kobieta
(7)
Dieta owocowo-warzywna
(6)
Odporność
(6)
Zdrowie fizyczne
(6)
Żywność
(6)
Ajurweda
(5)
Jakość żywności
(5)
Odchudzanie
(5)
Skóra (anatomia)
(5)
Żywność prozdrowotna
(5)
Cukrzyca
(4)
Potrawy dla dzieci
(4)
Równowaga kwasowo-zasadowa
(4)
Warzywa
(4)
Ciasta
(3)
Dieta bezglutenowa
(3)
Grzybobranie
(3)
Głodówka lecznicza
(3)
Higiena
(3)
Higiena psychiczna
(3)
Jelita
(3)
Joga
(3)
Kobieta ciężarna
(3)
Koty
(3)
Kucharstwo
(3)
Kuchnia wegańska
(3)
Kuchnia wegetariańska
(3)
Leczenie dietą
(3)
Ludzie a zwierzęta
(3)
Menopauza
(3)
Samopoznanie
(3)
Stres
(3)
Słodycze
(3)
Walka wręcz
(3)
Wpływ na zdrowie
(3)
Zachowania prozdrowotne
(3)
Zwyczaje żywieniowe
(3)
Łowiectwo
(3)
Atrakcyjność fizyczna
(2)
Chłopcy
(2)
Cukier
(2)
Dieta antyrakowa
(2)
Długowieczność
(2)
Gimnastyka
(2)
Indeks glikemiczny
(2)
Jakość życia
(2)
Jedzenie (czynność)
(2)
Kicia Kocia (postać fikcyjna)
(2)
Leczenie
(2)
Metabolizm
(2)
Mikrobiom człowieka
(2)
Mózg
(2)
Ochrona środowiska
(2)
Otyłość
(2)
Potrawy jarskie
(2)
Profilaktyka onkologiczna
(2)
Profilaktyka zdrowotna
(2)
Radzenie sobie ze stresem
(2)
Samoakceptacja
(2)
Sklepy
(2)
Sportowcy
(2)
Sprzedawcy i sprzedawczynie
(2)
Starzenie się
(2)
Styl życia
(2)
Wartość odżywcza
(2)
Witaminy
(2)
Włosy
(2)
Zdrowie psychiczne
(2)
Ziołolecznictwo
(2)
Żywienie chorych
(2)
Żywność ekologiczna
(2)
Biegi
(1)
Celebryci
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby ginekologiczne
(1)
Choroby serca
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Ciąża
(1)
Desery
(1)
Dieta
(1)
Dieta LCHF
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta metaboliczna
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta startowa
(1)
Dziecko
(1)
Temat: czas
2001-
(5)
1901-2000
(2)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Chiny
(1)
Japonia
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Poradnik
(115)
Przepisy kulinarne
(61)
Publikacja bogato ilustrowana
(27)
Książka kucharska
(18)
Opowiadania i nowele
(13)
Opracowanie
(9)
Broszura
(4)
Powieść
(4)
Książki dla małych dzieci
(2)
Publicystyka
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Komiks
(1)
Muzyka dla dzieci
(1)
Muzyka rozrywkowa
(1)
Pieśń i piosenka
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Publikacje brajlowskie
(1)
Wiersze
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(89)
Kulinaria
(67)
Styl życia, moda i uroda
(34)
Rozwój osobisty
(7)
Psychologia
(4)
Biologia
(1)
Chemia
(1)
Dom i ogród
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
159 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Czym jest piramida żywieniowa? Do czego służą witaminy? Co to są kalorie? Czy warto jeść warzywa i owoce? Jeśli nurtują cię podobne pytania, to świetnie trafiłeś! Książka „Jak to działa? Wiem, co jem” zawiera odpowiedzi na kilkadziesiąt pytań dotyczących zdrowego odżywiania. W sposób jasny i prosty wyjaśniamy to, co z pozoru skomplikowane. Pomagają w tym zabawne ilustracje. „Jak to działa? Wiem, co jem” to kopalnia odpowiedzi na arcytrudne pytania!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zdrowie i uroda (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kryminał dietetyczny / Monika Oworuszko ; cz. 3)
Zakochany Tęgomir Tłuszcz postanawia schudnąć dla dziewczyny, lecz nie ma pojęcia jak się do tego zabrać. Z pomocą przyjdą mu przyjaciele i jeszcze ktoś z blond lokami. Czy teraz Olivia poczuje miłość do niego? I czy uda mu się w końcu dorwać tego rudego? "Walenty i spółka budują piramidę" to trzecia część serii kryminalno-dietetycznej. Tym razem bohaterowie zbudują piramidę zdrowego żywienia i odkryją właściwe proporcje zdrowej diety. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Prz (1 egz.)
Książka
W koszyku
Walenty i spółka budują piramidę / Monika Oworuszko ; ilustracje Małgorzata Banaś-Domińska. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Mobuki, [2016]. - 57, [4] strony : ilustracje ; 24 cm.
(Kryminał dietetyczny / Monika Oworuszko ; cz. 3)
Zakochany Tęgomir Tłuszcz postanawia schudnąć dla dziewczyny, lecz nie ma pojęcia jak się do tego zabrać. Z pomocą przyjdą mu przyjaciele i jeszcze ktoś z blond lokami. Czy teraz Olivia poczuje miłość do niego? I czy uda mu się w końcu dorwać tego rudego? "Walenty i spółka budują piramidę" to trzecia część serii kryminalno-dietetycznej. Tym razem bohaterowie zbudują piramidę zdrowego żywienia i odkryją właściwe proporcje zdrowej diety. [empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. D (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Op (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zależy ci na twoim zdrowiu i chcesz się lepiej odżywiać, ale gubisz się już w tych wszystkich dietach, o których słyszysz każdego dnia? Próbujesz dobrać odpowiedni dla siebie plan żywieniowy, ale ciągle nie możesz znaleźć takiego, który byłby rzeczywiście zdrowy i jednocześnie dobrze wpasowałby się w twoje gusta kulinarne? Najprawdopodobniej ta książka pomoże ci rozwiązać ten problem. Zamiast dopasowywać się do gotowych diet teraz po prostu zaczniesz się zdrowo odżywiać. Z naszego poradnika dowiesz się wszystkiego o 200 najważniejszych produktach, po które sięgasz każdego dnia. A jeśli znajdą się wśród nich takie, które do tej pory gościły na twoim stole raczej sporadycznie, przekonasz się, dlaczego warto jadać je częściej. Bo to jest właśnie klucz do zdrowego odżywiania – wiedzieć, dlaczego coś jest dla nas dobre i dlaczego niektóre pokarmy są złe. Poznaj więc wartości odżywcze i właściwości lecznicze poszczególnych produktów spożywczych, zrozum działanie zawartych w nich cennych substancji, sprawdź szybko ich wartość kaloryczną, zawartość tłuszczów, białka i węglowodowanów, indeks glikemiczny czy wskaźnik zakwaszania organizmu (PRAL) – wszystkie informacje podane są w oparciu o najnowsze wyniki badań naukowych. Dzięki tej książce zaczniesz w optymalny sposób łączyć produkty w potrawach i będziesz je bezbłędnie przygotowywać i przechowywać. Nauczysz się również wybierać z oferty sklepów produkty najświeższe i najwyższej jakości, które w cale nie muszą być drogie. W szybkim odnalezieniu potrzebnych informacji pomaga wygodne uporządkowanie produktów w większych grupach, takich jak produkty mleczne, mięso i jajka czy rośliny przyprawowe, a także szczegółowy indeks. Trudniejsze terminy pojawiające się w tekście zostały objaśnione w słowniku na końcu książki. Zdrowie rzeczywiście zaczyna się na talerzu, a zdrowe odżywianie wcale nie jest trudne! [empik]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zdrowie (1 egz.)
Książka
W koszyku
Uwolnij się od poczucia winy i zacznij na nowo cieszyć się tym, co jesz. Cała prawda o soli, cukrze, tłuszczu, węglowodanach... i modnym ostatnio glutenie. Nareszcie rozprawiamy się z żywieniowymi demonami współczesnego świata. Ta wywrotowa książka dziennikarza naukowego obala mity, które zdominowały amerykański styl odżywiania, i pokazuje czytelnikom, jak uwolnić się od poczucia winy i na nowo pokochać jedzenie. Z pewnością rozbudzi kontrowersje wokół naszej obsesji na temat prawidłowego odżywiania. Gluten. Sól. Cukier. Tłuszcz. Oto czarne charaktery amerykańskiej diety, a przynajmniej tak każą nam sądzić lekarze i specjaliści od żywienia. Ale naukowcy nie wydali jeszcze wiążącej opinii, tymczasem ludzie masowo eliminują z jadłospisu produkty zbożowe i syrop kukurydziany, gdyż zostali wprowadzeni w błąd. A prawda jest taka, że prawie wszyscy możemy wrócić do tradycyjnych burgerów i nic złego się nam nie stanie. Pamiętacie czasy, kiedy najgroźniejszym wrogiem było masło? A teraz wróciło do łask. Może pamiętacie, że dieta Atkinsa kiedyś cieszyła się popularnością, potem skazano ją na potępienie, a potem znów oczyszczono z zarzutów. Być może zastanawiacie się, czemu wszyscy wasi przyjaciele ograniczają spożycie soli albo stosują dietę jaskiniowca, a może nawet nosicie się z zamiarem odstawienia produktów zbożowych. Książka ta jest wybawieniem dla czytelników cierpiących na rozchwianie żywieniowe. Tak samo jak tysiąc lat temu naukowcy i lekarze wiedzą zdumiewająco mało o prawidłowym odżywianiu, chociaż Amerykanie wydają miliony dolarów i poświęcają mnóstwo czasu ulegając obsesji na punkcie zdrowego jedzenia. [swiatksiazki.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żyjemy w kulturze diet. Jaki ma to na nas wpływ? Skąd biorą się nasze problemy z jedzeniem i jak sobie z nimi radzić? Jak odczytywać płynące z ciała sygnały i odróżniać fizjologiczne od emocjonalnych? W jaki sposób praktykować ciałożyczliwość wśród wszechobecnej presji, by być idealną? Książka odpowiada na te i wiele innych pytań, a zawarte w niej porady i zestawy ćwiczeń pomogą w nauce zaufania do własnego ciała oraz odbudowaniu zdrowych relacji z jedzeniem, sobą i innymi ludźmi... [wydawca]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W swojej książce Campbell, który ma za sobą 40 lat bycia biochemikiem żywienia, przywołuje i interpretuje wyniki największego na świecie badania dotyczącego odżywiania, jakie kiedykolwiek przeprowadzono ─ autor przeanalizował dietę 6,5 tysiąca osób w 65 chińskich i tajskich prowincjach. Następnie porównuje opartą głównie na roślinach dietę badanych osób z bogatą w mięso i nabiał dietą Zachodu. Campbell zachęca czytelników i czytelniczki do wykluczenia z diety produktów odzwierzęcych, gdyż ─ jak dowodzi ─ będą mogli w ten sposób cieszyć się zdrowszym i dłuższym życiem. W przekonujący sposób dowodzi, że żywność pochodzenia zwierzęcego jest odpowiedzialna za coraz częstsze występowanie chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca, nowotwory, otyłość czy choroba Alzheimera. Swoją pracą kontruje panujące od dawna przekonanie o korzyściach płynących ze spożywania produktów odzwierzęcych i wykazuje ogrom mylących, nierzadko sprzecznych ze sobą informacji, jakimi żywi konsumentów przemysł spożywczy. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowoczesne zasady odżywiania : przełomowe badanie wpływu żywienia na zdrowie / T. Colin Campbell, Thomas M. Campbell II ; przekład: Marta Paciorkowska, Jerzy Bokłażec. - Wydanie 2. - rozszerzone i uaktualnione, dodruk. - Łódź : Galaktyka, 2018. - [4], 443 strony : ilustracje, fotografie, wykresy ; 24cm.
W swojej książce Campbell, który ma za sobą 40 lat bycia biochemikiem żywienia, przywołuje i interpretuje wyniki największego na świecie badania dotyczącego odżywiania, jakie kiedykolwiek przeprowadzono ─ autor przeanalizował dietę 6,5 tysiąca osób w 65 chińskich i tajskich prowincjach. Następnie porównuje opartą głównie na roślinach dietę badanych osób z bogatą w mięso i nabiał dietą Zachodu. Campbell zachęca czytelników i czytelniczki do wykluczenia z diety produktów odzwierzęcych, gdyż ─ jak dowodzi ─ będą mogli w ten sposób cieszyć się zdrowszym i dłuższym życiem. W przekonujący sposób dowodzi, że żywność pochodzenia zwierzęcego jest odpowiedzialna za coraz częstsze występowanie chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca, nowotwory, otyłość czy choroba Alzheimera. Swoją pracą kontruje panujące od dawna przekonanie o korzyściach płynących ze spożywania produktów odzwierzęcych i wykazuje ogrom mylących, nierzadko sprzecznych ze sobą informacji, jakimi żywi konsumentów przemysł spożywczy. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wiele osób wciąż podchodzi do sprawdzania składu na opakowaniach z oporem. Działa tu podobny mechanizm jak w każdej nowej sytuacji – obawiamy się tego, czego nie rozumiemy. Obawę warto jednak zamienić w ciekawość i dobre nawyki, to naprawdę możliwe! Pokażemy Ci, że czytanie etykiet nie jest trudne, jeśli pamięta się o kilku podstawowych zasadach. Z całą pewnością możemy powiedzieć, że dziś dobrej jakości produkty są dostępne dla wszystkich, a przygotowanie zdrowego posiłku wcale nie musi zabierać dużo czasu i energii. Wymaga to tylko zbudowania pewnej wiedzy i rozwinięcia kreatywności. Pokazujemy, jak mądrze podejść do kwestii zakupów i gotowania, by jednocześnie móc cieszyć się pysznymi daniami. Ścisłe podążanie za przepisami nigdy nas nie przekonywało, odbierało bowiem przyjemność tworzenia, ograniczało i pochłaniało zbyt dużo czasu. Stawiamy na inspirowanie się przepisami i swobodne gotowanie z tego, co akurat jest w lodówce, czy z produktów sezonowych. [od Autorów]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka adresowana jest do rodziców dzieci, które nie chcą jeść. Przybliża problemy, które mogą się pojawić w karmieniu noworodka, jak i dziecka w wieku kilku miesięcy. Niedobór pokarmu, kryzys laktacyjny, czy zaburzające żywienie problemy emocjonalne niemowlęcia i rodziców zostały dokładnie omówione, począwszy od przyczyn, a skończywszy na sposobach radzenia sobie z nimi. W kolejnych rozdziałach dowiadujemy się, jak ważne jest pierwsze karmienie piersią, jak wartościowe jest mleko matki, jak karmić piersią, a także jak rozpoznawać, kiedy dziecko jest głodne i tym samym karmić je dokładnie wtedy, kiedy tego potrzebuje - oraz co się dzieje, kiedy tego nie przestrzegamy. Następnie omówione jest żywienie dziecka w pierwszym półroczu życia, w okresie buntu dwulatka, a później w wieku przedszkolnym i szkolnym. Autorka zwraca uwagę na to, że każdy etap rozwoju generuje inne wyzwania - odstawienie od piersi, rozszerzanie diety, pobyt w przedszkolu z dala od rodziców czy rzeczywistość szkolna. Poszczególne rozdziały pokazują wpływ nowych umiejętności rozwojowych, zmian otoczenia oraz problemów zdrowotnych na sposób odżywiania dziecka. Podpowiadają, jak opanować tego rodzaju kłopoty.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Małe dziecko (1 egz.)
Książka
W koszyku
Koniec z dyktatem komosy i kaszy! Dzięki książce "Wściekły kucharz" nie dasz się już nabrać na żadną żywieniową modę i zaczniesz jeść normalnie. "Wściekły kucharz" to popularnonaukowe opracowanie największych mód jedzeniowych napisane w wyjątkowo złośliwy sposób. Autor rozprawia się w nim m.in. z olejem kokosowym, dietą paleo czy superfoodsami. W swoich sądach opiera się na badaniach naukowych i swoim biochemicznym wykształceniu. W książce nie oszczędza nikogo. Szydzi z modnych blogerów, kucharzy celebrytów i nas samych, którzy dajemy sobie naiwnie wmówić, że pijąc zielone koktajle, trafimy do nieba. Nie trafimy. Za to damy zarobić tym, którzy za modami stoją. [empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Diety (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 612/613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dbanie o piękno i zdrowie jeszcze nigdy nie było tak przyjemne! Przekonaj się na własnej skórze, jak bazylia, mięta i pietruszka potrafią rozświetlić cerę. Jedz gruszki ze skórką, a pozbędziesz się toksyn i zyskasz talię osy. Na początku dnia zamiast espresso dodaj sobie energii, jedząc świeże awokado lub garść orzechów, a wieczorem zrelaksuj się, przegryzając pistacje i figi. Eat Pretty to nowy, rewolucyjny sposób na piękno, zdrowie i szczęście. Nie szukaj daleko - wszystko, czego potrzebujesz, prawdopodobnie masz już w domu. Nie czekaj na specjalną okazję - zacznij już dzisiaj. Podaruj sobie kilka minut każdego dnia. I przekonaj się, jak bardzo „piękne jedzenie” może zmienić twoje życie. Bądź najpiękniejszą wersją siebie. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kucharz Zdrowomir pomaga dzieciom w nabraniu dobrych nawyków żywieniowych. Opowiada, jak układać jadłospis, czego należy jeść najwięcej, czego mniej, a jakich potraw unikać, aby być silnym i zdrowym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zdrowie i uroda (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowe przekąski, krecia mapa, prezent dla mamyu, owadzie poidełka, szmaciana torba, gliniane miski... Czy to wszystko dotyczy przyrody? Przeczytajcie tę książkę i przekonajcie się sami.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MAŁY PRZYRODNIK (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ne/Przyroda (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kryminał dietetyczny / Monika Oworuszko ; cz. 1)
Na zwyczajnym osiedlu stoi sobie sklep spożywczy, a w tym sklepie mieszkają Walenty Węglowodan, Tęgomir Tłuszcz i Błażej Białko. Choć każdy ma swoje Królestwo, wiodą całkiem zwyczajny żywot. Pewnego dnia z niespodziewaną wizytą zjawia się mężczyzna z czarnym wąsem. Z czarnej teczki wyjmuje szkło powiększające i notes. Odtąd życie Walentego i jego przyjaciół nie będzie już takie jak wcześniej... [nota wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. D (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Op (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kryminał dietetyczny / Monika Oworuszko ; cz. 1)
Na zwyczajnym osiedlu stoi sobie sklep spożywczy, a w tym sklepie mieszkają Walenty Węglowodan, Tęgomir Tłuszcz i Błażej Białko. Choć każdy ma swoje Królestwo, wiodą całkiem zwyczajny żywot. Pewnego dnia z niespodziewaną wizytą zjawia się mężczyzna z czarnym wąsem. Z czarnej teczki wyjmuje szkło powiększające i notes. Odtąd życie Walentego i jego przyjaciół nie będzie już takie jak wcześniej... [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Prz (1 egz.)
Książka
W koszyku
Menopauza : podróż do esencji kobiecości / Agnieszka Maciąg ; zdjęcia Robert Wolański. - Wydanie I. - Kraków : Otwarte, 2020. - 298, [14] stron : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Menopauza jest początkiem „złotego czasu” w życiu kobiety. Jest naturalnym etapem i warto się do niego przygotowywać, mając 30, 40 lat. To od naszych nawyków żywieniowych i stylu życia zależy, jaki ten czas dla nas będzie. Nie jesteśmy skazane na cierpienie, dyskomfort i trudne dolegliwości! Nie jesteśmy niewolnicami naszych hormonów − to my tworzymy nasze życie, samopoczucie i zdrowie! To wszystko naprawdę jest w naszych rękach. Okres menopauzy daje nam wspaniałe możliwości rozwoju. Możemy z nich skorzystać, jeśli w pełni zrozumiemy ten proces na poziomie ciała, emocji i ducha. Jeżeli dobrze wykorzystamy ten czas, wtedy wejdziemy na poziom mistrzyni, będziemy cieszyć się doskonałym samopoczuciem, zdrowiem, witalnością i młodością do późnych lat. Jak tego dokonać? O tym mówi ta książka. Napisałam ją dla kobiet w wieku od 35 do 135 lat! Życzę Wam pięknego, mądrego, cudownego czasu przejścia! Z miłością Agnieszka To zupełnie nowe i świeże spojrzenie na okres menopauzy, choć czerpie także ze starożytnej mądrości. Niezwykle ważna, potrzebna i wartościowa książka, napisana dla kobiet przez kobietę przechodzącą menopauzę. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Kobieta (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 3.
Książka
W koszyku
Każdy wie, że najlepszą receptą na życie w zdrowiu jest aktywność fizyczna i właściwe odżywianie. Poradnik pokaże dzieciom, jak dbać o to, aby każdego dnia dostarczać organizmowi składników potrzebnych do prawidłowego rozwoju. Wyjaśni, czym są białka, węglowodany, tłuszcze i witaminy, wskaże, w jakich produktach ich szukać, oraz podpowie, jak zastąpić śmieciowe jedzenie zdrowymi i pysznymi przekąskami. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zdrowie i uroda (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przystępna i aktualna książka napisana przez lekarza, który przekonuje, że możemy ustrzec się wielu poważnych chorób dzięki odpowiedniemu odżywianiu. Każdy z piętnastu rozdziałów poświęcony jest innej chorobie oraz zaskakująco prostym sposobom pozwalającym jej uniknąć. Autor omawia również dwanaście grup pokarmów, które powinniśmy wprowadzić do swojej codziennej diety, żeby czuć się lepiej i żyć dłużej. Wszystkie zalecenia doktora Gregera są poparte wieloletnimi badaniami. "Nieodpowiednia dieta to najpowszechniejsze źródło zachorowań. Choroba wieńcowa, rak płuc, astma, udar mózgu, nowotowry jelita grubego i trzustki - to najczęstsze przyczyny śmierci. Doktor Michael greger, opierając się na wieloletnich badaniach naukowych, wskazuje co jeść, by zminimalizować, a nawet wyeliminować ryzyko zachorowania. Daje wiele praktycznych rad, które pozwolą łatwo skomponować codzienną, zdrową dietę. Wielu ludzi umierających przed czasem mogłoby żyć nadal, gdyby w porę dokonali prostych zmian w sposobie odżywiania. Dobra dieta to nie tylko kilkudniowy detoks, ale świadomy i konsekwentny styl życia. [wydawca]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zdrowie (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Superfit : przepisy na zdrowie / [redakcja Katarzyna Banachowicz]. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2021. - 223, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Szczegóły Prezentujemy przepisy na zdrowe potrawy, którymi możesz zajadać się bez wyrzutów sumienia. Pyszne śniadania pozwolą ci cieszyć się energią od samego rana. Nasze sałatki świetnie sprawdzą się jako zdrowy lunch w pracy, a takie specjały jak faszerowane bataty uczynią z codziennego obiadu doskonałą ucztę w stylu fit – zwłaszcza gdy zostaną zwieńczone wybornym, lekkim deserem. Nie musisz zadręczać się niesmacznymi, frustrującymi dietami, żeby stać się FIT. Wystarczy popracować nad kilkoma nawykami i wprowadzić parę prostych zmian w jadłospisie, by po niedługim czasie doczekać się efektów. Nasze propozycje sprawią, że zdrowe odżywianie przestanie być przymusem, a stanie się prawdziwą przyjemnością.[empik].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej