Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(24)
Forma i typ
Książki
(24)
Poradniki i przewodniki
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(41)
wypożyczone
(3)
nieokreślona
(1)
Placówka
Planeta 11
(10)
Filia nr 2
(3)
Filia nr 5
(3)
Filia nr 6
(6)
Filia nr 9
(6)
Filia nr 10
(3)
Filia nr 12
(4)
Filia nr 13
(4)
Filia nr 15
(2)
Filia nr 16
(1)
Filia nr 18
(3)
Autor
Szymanderska Hanna (?-2014)
(4)
Dębski Henryk (1936-1992)
(2)
Gessler Magda (1953- )
(2)
Karaszewski Zbigniew (1954- )
(2)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Baraniewski Waldemar (1953- )
(1)
Berger Stanisław
(1)
Caprari Małgorzata
(1)
Czerwińska-Rydel Anna (1973- )
(1)
Dudzik Agnieszka
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Dębska Halina
(1)
Fedak Alina
(1)
Gworek Mirosław (1966- )
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2018)
(1)
Jakubiak Tomasz (1983- )
(1)
Janikowska Anna
(1)
Jankowska-Buttitta Małgorzata K
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kass Wojciech (1964- )
(1)
Lasocka Zofia (ilustratorka)
(1)
Lemnis Maria
(1)
Librowska Maria
(1)
Mierzwa Waldemar
(1)
Noskowiak Krzysztof
(1)
Ostojski Tadeusz (1925-2008)
(1)
Płoszajska Jowita
(1)
Vitry Henryk
(1)
Wasilewska Marzena
(1)
Wolski Rafał
(1)
Łozińska Maja
(1)
Łoziński Jan
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(7)
2000 - 2009
(14)
1980 - 1989
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
Kraj wydania
Polska
(24)
Język
polski
(24)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Kuchnia polska
(18)
Kuchnia regionalna
(4)
Życie codzienne
(3)
Kuchnia mazurska
(2)
Kultura stołu
(2)
Obyczaje
(2)
Gworek, Mirosław (1966- )
(1)
Iwaszkiewiczowie (rodzina)
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia podhalańska
(1)
Obrzędy
(1)
Podróże
(1)
Przyroda
(1)
Rodzina
(1)
Zabytki kultury
(1)
Ziemiaństwo
(1)
Ślub i wesele
(1)
Święta
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Mazury
(2)
Polska
(2)
Islandia
(1)
Liechtenstein
(1)
Norwegia
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(4)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Książka kucharska
(2)
Literatura o regionie
(2)
Anegdoty
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Publicystyka
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(4)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
24 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia polska / aut. Stanisław Berger [i in.] ; red. Maria Librowska. - Wyd. 23. - Warszawa : Państ. Wydaw. Naukowe, 1982. - 798,[1] s., [64] s. fot. kolor. : il. ; 25 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Kuchnia Polska" zawiera mnóstwo przepisów szybkich i łatwych w wykonaniu, zrobionych z niewyszukanych i dostępnych produktów. Znajdują tu się też prawdziwe polskie dania - pierogi i schabowy, bigos i barszcz wigilijny. [okł.].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ilustrowana kuchnia polska / Henryk Dębski. - Wyd. 10. - Warszawa : "Muza", 2004. - 635, [13] s. : fot. kolor.; 24 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. Kuchnia
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Książka prezentuje wybrane przepisy kuchni polskiej oraz popularne potrawy innych krajów. Proste i sprawdzone przepisy, w oparciu o łatwo dostępne produkty, pozwolą każdemu przygotować wysmienite danie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tradycyjna kuchnia polska / [wybór i adaptacja tekstów Anna Janikowska]. - Warszawa : Prószyński i S-ka, 2003. - 382, [1] s., [48] s. tabl. kolor. : il. ; 24 cm.
Forma i typ
Kuchnia Polska.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska / Marzena Wasilewska. - Ożarów Mazowiecki : Watra, cop. 2009. - 663 s., [48] s. tabl. : il. (w tym kolor.) ; 23 cm.
Forma i typ
Ponad 1000 przepisów na smakowite dania najlepszej polskiej kuchni ; pełna gama potraw ; dania tradycyjne obok współczesnych; dodatkowy rozdział, jak podawać potrawy i zachowywać się przy stole. [z okł.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Tradycje (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sprawdzone, łatwe i szybkie przepisy na każdą okazję. Tradycyjna i nowoczesna kuchnia polska. Doskonały poradnik kulinarny dla każdej pani domu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Schronisko smaków : moja góralska kuchnia / Magda Gessler. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2016. - 173, [3] strony : fotografie ; 26 cm.
(Edipresse Książki)
Magda Gessler i górale – to mieszanka pełna temperamentu i smaku. Gwiazda Kuchennych rewolucji zrealizowała swoje marzenie o restauracji w Tatrach. I połączyła kulinarną tradycję Podhala z tym, co przywiozła w polskie góry ze świata. Dlatego wśród jej góralskich przepisów znajdzie się miejsce na tradycyjną kwaśnicę – choć w unowocześnionej wersji, na pachnące Hiszpanią krewetki z chilli czy hamburgera zrobionego zgodnie z najlepszymi wzorami prosto ze Stanów Zjednoczonych. "Książka ta to nie tylko kilkadziesiąt przepisów na dania doprawione góralszczyzną, ale i wzruszający album o kulturze Podhala – wczoraj i dziś. To fascynujący region, który ostrożnie przyjmuje to, co nowe, by dać nam szansę obcowania z cudowną - pełną barw, dźwięków i obrazów - tradycją. A to coraz rzadsze. Chcę, żeby każda strona »Schroniska smaków« była moim zaproszeniem dla Państwa w piękne i smaczne Tatry". Magda Gessler [Powyższy opis pochodzi od wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 czyt. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 10 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Tradycje (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Zwyczaje i obyczaje (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 czyt. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zwyczaje i obyczaje mag. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Zwyczaje.Obyczaje (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka zabiera czytelników w podróż po międzywojennej Polsce, w której ważnym zmianom politycznym i gospodarczym towarzyszyły przeobrażenia w formach życia towarzyskiego i kulturze jedzenia. Autorka, Maja Łozińska, w barwny sposób pisze o tych przemianach, pokazuje modne luksusowe restauracje, kawiarnie literackie i cukiernie, a także podmiejskie spelunki i wiejskie gospody. Opowiada o handlu artykułami spożywczymi, o sklepach kolonialnych i wiejskich jarmarkach, o codziennym stole i eleganckich przyjęciach, o słynnych smakoszach i o autorach kulinarnych przepisów. Smakowitą opowieść ubarwiają fragmenty wspomnień, liczne anegdoty, a także ciekawe, wcześniej niepublikowane zdjęcia archiwalne oraz reprodukcje malarstwa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Znak Litera Nova)
Truskawki kaszubskie jak wspomnienie lata, gęste powidła krzeszowickie, kremowy bunz z wiosennego wypasu owiec i sycący pieprzny kindziuk. Magda Gessler zaprasza na niepowtarzalną kulinarną wyprawę. Pokazuje, że w Polsce można znaleźć produkty o unikalnych smakach i wyczarować z nich fantazyjne dania. "Kulinarna podróż Magdy Gessler" to oryginalne autorskie przepisy inspirowane tradycyjną kuchnią i lokalnymi specjałami. Przejrzysty podział na regiony pozwoli Ci wzbogacić wycieczki po Polsce o nowe doznania kulinarne, a rady autorki odmienią Twoją kuchnię na co dzień. Czy sięgniesz po produkty rekomendowane w książce, czy zastąpisz je dostępnymi lokalnie zamiennikami, Twoje gotowanie z pewnością zachwyci najbliższych. Szczypta tradycji, ciut nowoczesności i garść polskich smaków! Przed Tobą najsmakowitsza z podróży! [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Kapłony i szczeżuje" to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie ? dopiero na tej podstawie decydujemy, co jest, a co nie jest jedzeniem. Staropolska sztuka kulinarna przez wieki była pod przemożnym wpływem religii: post nie oznaczał tylko jedzenia ryby w piątek, kuchnia koszerna wpływała na zwyczaje żywieniowe chrześcijan, a kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła przez stulecia kształtowały naszą żywieniową wyobraźnię. Kuchnia polska, którą znamy, to twór stosunkowo nowy. Więc gdy szefowie kuchni prześcigają się w poszukiwaniu czegoś jeszcze bardziej zaskakującego, możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Możemy "ku pokrzepieniu serc" przypomnieć sobie oszołamiającą karierę znanego kiedyś w całej Europie "szczupaka po polsku". Możemy cofnąć się do czasów, gdy "barszcz" oznaczał zupę z barszczu, gdy pasternak albo rzepa nie były tylko słowami ze staroświeckich przysłów, gdy kucharze i smakosze wiedzieli, jak się przyrządza żółtonosy czy sielankę. Do tej, zdawałoby się, przebrzmiałej, a jednak fascynującej wiedzy możemy sięgać także ku pokrzepieniu żołądków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Warmia i Mazury (1 egz.)
Książka
W koszyku
Z miłości do lokalności : tradycyjne dania w nowej odsłonie / Tomasz Jakubiak. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2017. - 223, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
(Edipresse Książki)
Ma szelmowski urok, dlatego kochają go wszystkie gospodynie. Bez trudu skłania je do dzielenia się z nim nawet najsekretniejszymi przepisami. Tomasz Jakubiak w kolejnej odsłonie przebojowej serii z Kuchni + „Z miłości do lokalności” rusza w Polskę, by szukać tego, co lokalne, naturalne i wyjątkowe w smaku. W książce o tym samym tytule miłośnicy polskiej kuchni znajdą 70 przepisów na nowoczesne dania z tradycyjnych polskich produktów. W Polsce Jamie Oliver nie ma czego szukać. My tu mamy Jakubiaka. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej