Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(121)
Forma i typ
Książki
(121)
Poradniki i przewodniki
(102)
Proza
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(139)
wypożyczone
(17)
nieokreślona
(3)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Planeta 11
(56)
Filia nr 2
(4)
Filia nr 4
(8)
Filia nr 5
(11)
Filia nr 6
(13)
Filia nr 9
(13)
Filia nr 10
(14)
Filia nr 12
(7)
Filia nr 13
(22)
Filia nr 15
(2)
Filia nr 16
(5)
Filia nr 18
(4)
Filia nr 4 - podr.
(1)
Autor
Pawlikowska Beata (1965- )
(8)
Krzyżanek Joanna
(5)
Ciseł Marcin
(4)
Durnowska Małgorzata
(3)
Dąbrowska Beata Anna
(3)
Dąbrowska Ewa (internista)
(3)
Loftus David
(3)
Makarowska Magdalena
(3)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(3)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(2)
Davies Katie Quinn
(2)
Dymek Marta
(2)
Dywan Agnieszka
(2)
Giertler Sylwia
(2)
Gubała Katarzyna (1978- )
(2)
Ida Akiko
(2)
Królak Agata (1987- )
(2)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(2)
Malina Dorota
(2)
Mierzyńska-Iwanowska Eleonora
(2)
Murota Maori
(2)
Ressel Ewa
(2)
Rudnik Justyna
(2)
Starmach Anna (1987- )
(2)
Wolański Robert (fotograf)
(2)
Ładocha Daria
(2)
Aksman Jacek
(1)
Amarowicz Barbara
(1)
Banachowicz Katarzyna
(1)
Barowicz Tadeusz (1945- )
(1)
Barszcz Barbara
(1)
Barszcz Marta
(1)
Batylda Marcin
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Bez David
(1)
Białas Renata
(1)
Bober-Bruijn Grażyna
(1)
Bogdan Izabela
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Bosc Wiktoria (1977- )
(1)
Bridge Tom
(1)
Bronowski Jacek
(1)
Brzozowska Maria
(1)
Brzozowska Maria (tłumaczka)
(1)
Burdek Sylwia
(1)
Chmiel Sylwia
(1)
Chodakowska Ewa (1982- )
(1)
Chrobot Justyna (1993- )
(1)
Ciepłowska-Kowalczyk Beata
(1)
Cieślowska Beata
(1)
Cieślowska Patrycja
(1)
Clements Carole
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
Czarkowska Iwona (1970- )
(1)
Czech Adam
(1)
Czelej Anna
(1)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(1)
D'Acampo Gino (1976- )
(1)
Daiber Claudia
(1)
Fabicka Jagoda
(1)
Fauda-Role Sabrina
(1)
France Christine
(1)
Francuz Sabina
(1)
Gamroth Anna
(1)
Gantz Marie
(1)
Gembacka Magdalena
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Grabska-Siwek Barbara
(1)
Greger Michael H
(1)
Guziak Maria Goretti
(1)
Gworek Mirosław (1966- )
(1)
Hojka Zbigniew (1962- )
(1)
Horosiewicz Beata
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Jakubiak Tomasz (1983- )
(1)
Jankowska Katarzyna (blogerka)
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Javelle Pierre (1970- )
(1)
Jaworska Dorota
(1)
Kalemba-Drożdż Małgorzata
(1)
Kavoukis Lefteris
(1)
Kaźmierkiewicz Kamil
(1)
Khanafer Samar
(1)
Kielak Marta
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Korkosz Michał
(1)
Kozakiewicz Grzegorz
(1)
Kozubowska Łucja
(1)
Kołbon Izabela
(1)
Krupecka Karolina
(1)
Kryniewicz Przemysław
(1)
Kudzia Magdalena
(1)
Kulawik Ida
(1)
Kuroń Jan
(1)
Kuroń Maciej (1960-2008)
(1)
Langbein Annabel (1958- )
(1)
Lawson Nigella (1960- )
(1)
Marcinek Roman (1962- )
(1)
Marciniewicz Kasia
(1)
Mazur Maria
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(21)
2010 - 2019
(87)
2000 - 2009
(10)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(97)
1901-2000
(5)
1989-2000
(4)
Kraj wydania
Polska
(119)
Wielka Brytania
(2)
Język
polski
(121)
Odbiorca
Dzieci
(7)
9-13 lat
(6)
6-8 lat
(2)
Rodzice
(2)
Cukrzycy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(18)
Ciasta
(13)
Kuchnia wegańska
(8)
Potrawy jarskie
(8)
Weganizm
(8)
Dietetyka
(5)
Koktajle
(5)
Kucharstwo
(5)
Potrawy dla dzieci
(5)
Cecylka Knedelek (postać fikcyjna)
(4)
Kuchnia wegetariańska
(4)
Słodycze
(4)
Warzywa
(4)
Chleb
(3)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Insulinooporność
(3)
Kuchnia tajska
(3)
Potrawy dietetyczne
(3)
Wielkanoc
(3)
Boże Narodzenie
(2)
Desery
(2)
Dzieci
(2)
Gotowanie
(2)
Indeks glikemiczny
(2)
Kuchnia japońska
(2)
Kuchnia mazurska
(2)
Odżywianie
(2)
Potrawy szybkie i łatwe
(2)
Przetwory owocowo-warzywne
(2)
Ryby
(2)
Smoothies
(2)
Surówki i sałatki
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Zupy
(2)
Afrodyzjaki
(1)
Alergia pokarmowa
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroba trzewna
(1)
Cordon bleu (Paryż)
(1)
Cukiernictwo
(1)
Dieta Haya
(1)
Dieta LCHF
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta wysokotłuszczowa
(1)
Dieta śródziemnomorska
(1)
Drób
(1)
Jakość żywności
(1)
Kasza
(1)
Kobieta
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Kolacja
(1)
Kuchnia arabska
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia libijska
(1)
Kuchnia pięciu przemian
(1)
Kuchnia podhalańska
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia warmińska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kuchnia żydowska
(1)
Kuchnie świata
(1)
Makaron
(1)
Nadciśnienie tętnicze
(1)
Nakrycie i dekoracja stołu
(1)
Nalewka (napój alkoholowy)
(1)
Nietolerancja laktozy
(1)
Odchudzanie
(1)
Owoce
(1)
Posiłki na wynos
(1)
Potrawy
(1)
Potrawy z grilla
(1)
Potrawy świąteczne
(1)
Przyprawy
(1)
Rak (choroba)
(1)
Randka
(1)
Rodzina
(1)
Rośliny jadalne dzikie
(1)
Rośliny ozdobne
(1)
Rybołówstwo
(1)
Sapkowski, Andrzej (1948- )
(1)
Soki
(1)
Wyposażenie kuchni
(1)
Zakupy
(1)
Żywienie chorych
(1)
Żywność
(1)
Temat: dzieło
Wiedźmin
(1)
Temat: miejsce
Mazury
(2)
Grecja
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Polska
(1)
Tokio (Japonia)
(1)
Warmia
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(121)
Publikacja bogato ilustrowana
(66)
Przepisy kulinarne
(38)
Poradnik
(14)
Publikacje dla dzieci
(9)
Fotografia kulinarna
(6)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(3)
Literatura o regionie
(2)
Opracowanie
(2)
Opowiadania i nowele
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(94)
Medycyna i zdrowie
(9)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Biologia
(1)
Historia
(1)
121 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Dieta dla kobiet 50+ / [redakcja Małgorzata Durnowska]. - Poznań : Olimp Media, copyright 2019. - 109, [3] strony : ilustracje ; 20 cm.
(Smak Zdrowia)
Po 50 roku życia o wiele łatwiej o dodatkowe kilogramy, więc warto zmienić styl życia oraz sposób odżywiania. Odpowiednio skomponowana dieta z pewnością pomoże dłużej czuć się młodo, a także zachować promienny wygląd i dobre samopoczucie. Polecamy dania zawierające wiekszą ilość wapnia i magnezu, za to mniej kaloryczne i z niższym IG. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Obniżamy ciśnienie / [redakcja Małgorzata Durnowska]. - Poznań : Olimp Media, copyright 2019. - 109, [2] strony : ilustracje ; 20 cm.
(Smak Zdrowia)
Problem podwyższonego ciśnienia tętniczego dotyczy coraz większej liczby osób. W leczeniu nadciśnienia pomocna jest odpowiednia dieta, naturalnie obniżająca ciśnienie krwi, oraz aktywność fizyczna. Polecamy dania z wykorzystaniem produktów pełnoziarnistych, warzyw i owoców, chudego nabiału i mięsa, ryb, nasion i orzechów. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek ; [ilustracje Ola Niepsuj]. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : ilustracje ; 29 cm.
Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. Jadłonomia po polsku pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki, trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu – w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami. [lubimyczytac.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia - wege (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Więcej warzyw na talerzu / Magdalena Gembacka. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2018. - 229, [3] strony : fotografie ; 23 cm.
Czego tu nie ma! Zdrowy ketchup, pizza z cukinią, twarożek z migdałów, pasta czekoladowa z batatów i daktyli, barszcz z soczewicą i pieczonymi ziemniakami, sushi. Oraz pyszne desery, jak choćby lody bazyliowe z awokado. A wszystko z warzyw i owoców - ponieważ to one chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi i są podstawą dobrze zbilansowanej diety. Niestety jest ich wciąż za mało na talerzach dzieci i dorosłych. Ta książka pomoże rozwiązać warzywny problem i urozmaicić rodzinne menu. Znajdziecie tu ponad 80 przepisów na proste, zdrowe i kolorowe dania z warzywami w roli głównej. Nie do przecenienia jest wprowadzenie dietetyczki Małgorzaty Desmond, która jasno i precyzyjnie - w oparciu o najnowsze wyniki badań - wyjaśnia wpływ diety roślinnej na zdrowie w dzieciństwie i życiu dorosłym. Książka Magdaleny Gembackiej jest ważną lekturą dla wszystkich rodziców. To praktyczny instruktaż, jak zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób u twojego dziecka dziś i w przyszłości lub po prostu jak je zdrowo żywić, wprowadzając więcej smacznych i prostych potraw opartych o niskoprzetworzone produkty roślinne. Dlaczego? Diety oparte o niskoprzetworzone produkty roślinne (w tym wegetariańskie) to najskuteczniejsza profilaktyka chorób serca, nowotworów, nadwagi i otyłości, cukrzycy i nadciśnienia. Diety roślinne sprawdzają się również jako interwencje terapeutyczne z efektem porównywalnym do terapii farmakologicznej. - Małgorzata Desmond, dietetyk, specjalista medycyny żywienia [https://marginesy.com.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mama alergika gotuje tradycyjnie / Katarzyna Jankowska. - Warszawa : MAG, © 2014. - 224 strony : fotografie ; 25 cm.
Książka Mama Alergika Gotuje * Klasycznie jest kontynuacją blogowej działalności autorki. Na blogu MAG wyczarowała już ponad 600 dań eliminując z nich główne alergeny, do których zalicza się mleko, jajka, orzechy, kakao, soję, seler czy miód. Mama Alergika radzi jak krok po kroku działać kiedy dowiadujemy się o alergii pokarmowej dziecka. Klasyka dla alergika zawiera 96 nowych przepisów bez alergenów, na tradycyjne dania kuchni polskiej. Aż 78 z nich dodatkowo nie zawiera glutenu. Książka jest odpowiedzią na pytanie „Co dziś do jedzenia przygotować dla alergika?”. [lubimyczyatc.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka pomoże ci w odnalezieniu się w gąszczu faktów i mitów dotyczących tego, co powinno się jeść w trakcie terapii. W pierwszej części książki znajdziesz mnóstwo informacji na temat odżywiania się w tym trudnym okresie oraz wskazówki, które pozwolą ci wybrać najbardziej odpowiednią dla siebie dietę. W drugiej - ponad 150 przepisów na pożywne potrawy i przekąski na czas leczenia (dania bardziej kaloryczne i łatwiejsze do zjedzenia) i po jego zakończeniu (propozycje zdrowych dań, które pomagają utrzymać zrównoważoną dietę).
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Polska Kuchnia Regionalna)
Kuchnia Warmii i Mazur jest prosta i skromna, opiera się głównie na tym, co oferuje natura regionu: lasy, łąki i jeziora. Jadano tu grzyby, zioła, owoce leśne, miód, a przede wszystkim ryby z mazurskich jezior. Smażone, pieczone, gotowane, marynowane, wędzone, dodawane do zup oraz farszy. Drogie mięso podawano rzadko, ale zachowane przepisy są zaskakująco oryginalne, jak na wykwintny korzenno-śliwkowy schab po mazursku, duszony w czerwonym winie, czy pieczone gęsi i kaczki, faszerowane grzybami, owocami, kaszą, przyprawiane korzeniami. [z okł.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bardzo chciałabyś pozbyć sie kilku kilogramów i jednocześnie nie rezygnować z przyjemności jedzenia? Wobec tego zdecyduj sie na dietę rozdzielną - sprawdzony i nieskomplikowany sposób odżywiania, znany od wielu lat. Książka zawiera niezbędne informacje o diecie rozdzielnej. Schemat podziału produktów żywnościowych przybliża zasady tej diety, a ponad 70 przepisów na wszystkie posiłki w ciągu dnia zapewnia kolorowe urozmaicenie na stole. Nie ma prostszej metody odchudzania!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Diety (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Disney Gorączka Lodu)
(Disney Książka Kucharska)
Odkryjcie, jak fascynującą przygodą i okazją do fantastycznej zabawy jest wspólne gotowanie.[okł].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jerozolima do zjedzenia / Bartek Kieżun. - Wydanie I. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Foksal sp. z o.o., 2023. - 300, [4] strony : fotografie, portrety ; 28 cm.
Kolejna z serii bestsellerowych książek podróżniczo-kulinarnych łącząca osobiste opowieści autora z niesamowitymi przepisami kulinarnymi. Tym razem Bartek Kieżun zaprasza nas do Jerozolimy, mitycznego miasta Bliskiego Wschodu, starając się odkryć jej nowoczesne i nieoczywiste oblicze. Prowadzi czytelników wąskimi uliczkami, zaprasza na targowiska i do parków, do kościołów, meczetów i synagog, galerii i muzeów. Zabiera do żydowskich piekarni i arabskich kawiarenek, a jego opowieść oczarowuje bogactwem doznań i smaków. Kwaśne śledzie, słodkie daktylowe ciasteczka, aromatyczna szakszuka, chrupiący burek – smaku Jerozolimy nie da się łatwo zdefiniować. Bo tak jak miasto jest od wieków wielkokulturowym tyglem, tak jego kuchnia odzwierciedla tysiące lat burzliwej historii. W książce znajdziecie przygotowaną przez autora playlistę – hebrajskie i arabskie hity z różnych epok – świetnie nadającą się do słuchania przy gotowaniu. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 2.
Książka
W koszyku
Świętowanie z insulinoopornością / Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska. - Wydanie I. - Łódź : Feeria Wydawnictwo, 2020. - 312, [9] stron : fotografie, ilustracje ; 21 cm.
Czy święta i inne mniej lub bardziej uroczyste okazje muszą być związane z objadaniem się, złym samopoczuciem, dodatkowymi kilogramami i… wyrzutami sumienia? W końcu nawet dla zupełnie zdrowych ludzi świąteczny czas bywa wyzwaniem, a co dopiero dla osób z insulinoopornością… Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska, autorki bestsellerowych poradników dla insulinoopornych, dowodzą, że w święta można jeść pysznie, nie rezygnując ze zdrowego stylu życia i przestrzeganych na co dzień zasad żywieniowych. Z ich pomocą przejdziesz przez świąteczny czas lekko, smacznie i zdrowo. Ekspertka od insulinooporności Dominika Musiałowska poradzi, jak przygotować się do świąt i jak pokonać trudności, z którymi spotykają się w tym czasie insulinooporni: od krewnych podtykających pod nos pyszne, ale często niezdrowe potrawy po konflikty przy stole i stres, który wiele osób dosłownie zajada. Dietetyczka Magdalena Makarowska podsunie ci natomiast pomysły na smaczne i zdrowe potrawy na tradycyjnie polskie święta - Boże Narodzenie i Wielkanoc - a także na spotkania w gronie bliskich: sylwestra, urodziny, majówkę czy popularne grille. A jeśli lubisz kuchnię roślinną, będziesz się mogła cieszyć przepisami w wersji wege. [z okładki]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mazury na jeziorach i w kuchni / Waldemar Mierzwa, Mirosław Gworek. - Dąbrówno : Retman, 2020. - 263, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
(Moja Biblioteka Mazurska ; nr 35)
Publikacja składa się z dwóch części. Pierwsza część została poświęcona historii rybaczenia po 1945 roku oraz efektom zarządzania jeziorami na Mazurach po zakończeniu II wojny światowej. Druga część publikacji to swoista podróż kulinarna, w trakcie której czytelnik będzie miał okazję poznać tajniki przyrządzania ryb słodkowodnych. W ostatnim fragmencie publikacji autorzy prezentują charakterystykę poszczególnych gatunków ryb jeziornych i hodowlanych. Niezaprzeczalny atut publikacji stanowi bogaty materiał ilustracyjny oraz niezwykle ciekawe wspomnienia osób związanych z lokalnym rybaczeniem i kulturą kulinarną Mazur. [empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 10 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM-H (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Warmia i Mazury (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szefowie kuchni z prestiżowej szkoły gotowania Cordon Bleu prezentują ponad 100 przepisów cukierniczych zilustrowanych i objaśnionych krok po kroku. Jest to propozycja różnorodnych przepisów: od wielkich popularnych klasyków ciastkarstwa (typu ciasto opera czekoladowo-pistacjowe, ciasto Trzech Króli, tort szwarcwaldzki, placek z truskawkami, makaroniki z malinami itd.); poprzez łatwe, rodzinne przepisy (czekoladowe micuits, muffiny z mango i z czekoladą, gorące suflety waniliowe, tartę Tatin z jabłkami itd.); po przepisy innowacyjne (ptysie z yuzu i z czekoladą, kostki waniliowe z fiołkami krystalizowanymi, tartaletki czekoladowo-ślazowe, tort z aloesem i z poziomkami itd.). Pod koniec książki znajduje się opis przyborów cukierniczych i składników potrzebnych do przygotowania deserów oraz podstawowych ciast.
Wszystkie przepisy są zilustrowane, często towarzyszy im porada szefa kuchni. Szkoła Cordon Bleu dzieli się wszystkimi sekretami cukierniczymi i Czytelnik naprawdę może zostać prawdziwym cukiernikiem.
Szkoła Cordon Bleu została założona w Paryżu w roku 1895. Z czasem powstała światowa sieć tych elitarnych szkół kształcących profesjonalistów i amatorów gotowania. Nauczycielami są tam laureaci wielkich, francuskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych. Są pasjonatami gotowania i z chęcią przekazują swoją doświadczenie studentom z całego świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
("Jedność" dla Dzieci)
Ta wspaniała książka dla małych kucharzy opowiada o mieszkających w pomarańczowym domu przy ulicy Naleśnikowej 5 w Starym Knedelkowie: Cecylce Knedelek oraz gąsce Walerii, a także o ich przyjaciołach: pani Ludmile – miłośniczce starych książek, która piecze przepyszne ciasteczka oraz torciki, panu Alojzym – kolekcjonerze śrubek i nakrętek, potrafiącym zrobić coś z niczego i naprawić prawie wszystko, Joasi – dziewczynce umiejącej uszyć gałgankowego konika i zrobić na szydełku szalik, Antku – konstruktorze dziwnych machin, uwielbiającym zamieniać się w naukowca, Luci i Lusi – bliźniaczkach mieszkających w pokoju w paski, lubiących gotować przepyszne pomidorówki: zimową i letnią, oraz kotce Bazylii i psie Tymianku. W książce znajduje się prawie 100 opowiastek i ponad 130 bajkowo opisanych przepisów na pyszne potrawy. Jeśli chcesz wyruszyć z nami w przepyszną, bajkową podróż do krainy smaków, zapachów i kolorów, koniecznie przeczytaj tę książkę! [lubimyczytac.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zawarte w poradniku receptury to nie tylko pomysły na dania wegańskie i wegetariańskie, lecz również podpowiedzi, co można wyczarować z dzikich ryb i drobiu zagrodowego. Książka powstała dzięki uczestniczkom warsztatów i czytelniczkom, które szukały inspiracji na potrawy na każdą porę roku. Zamieszczone przez Maciąg przepisy są pełne dobra i miłości, dzięki czemu przypadną do gustu całej rodzinie. Ten niezwykły poradnik kulinarny powstał w domu pisarki, który jest dla niej centrum własnego wszechświata. W ten sposób autorka dzieli się nie tylko oryginalnymi przepisami, lecz również kawałkiem swojego serca. Poza pomysłami na pyszne potrawy i desery w książce znajdziesz również porady na aranżację domowej przestrzeni, w której twoi bliscy poczują się wyjątkowo.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia - wege (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnie świata w wersji keto / Ewelina Podrez-Siama. - Wydanie 2 zmienione. - Warszawa : Zwierciadło, 2023. - 247, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Stosujesz dietę ketogeniczną i chciałabyś zjeść coś wyjątkowego ? Lubisz eksperymentować w kuchni i otwierać się na nowe doznania kulinarne ? W swojej najnowszej książce Ewelina Podrez prezentuje zarówno znane jak i bardziej wyszukane potrawy przygotowane zgodnie z zasadami diety ketogenicznej. Odwiedź aromatyczną Grecję, pachnące curry Indie, smakowitą Francję, pyszne Włochy czy wielokulturową Amerykę. Poznaj sekrety niezwykłych potraw z różnych krajów i kontynentów. Z książki dowiesz m.in. jak przygotować w wersji keto: - niskowęglowodanowe sałatki, pożywne zupy i dania główne, - egzotyczne dania jak rillettes de canard, fajitas, keftedes czy tandoori chicken, - pomysłowe i smakowite desery, - świąteczne potrawy kuchni polskiej i nie tylko. Testuj, odkrywaj i wybieraj dla siebie ulubione aromaty i smaki potraw diety ketogenicznej. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 3.
Książka
W koszyku
Słodkości w insulinooporności / Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska. - Wydanie I. - Łódź : Feeria Wydawnictwo, 2019. - 276, [4] strony : fotografie, ilustracje ; 21 cm.
Cukrzyca, insulinooporność, a może kilka kilogramów za dużo - jak sobie z tym poradzić, nie rezygnując ze słodyczy? “Słodkości w insulinooporności” Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej odpowiedzą na wszystkie twoje pytania! Od dawna wiadomo, że cukier nie jest najlepszym przyjacielem ludzkiego organizmu i zdrowia - wielu z nas lubi sobie raz na jakiś czas przekąsić coś słodkiego. Jak się okazuje, lekkie problemy ze zdrowiem wcale nie muszą się wiązać z całkowitym wykluczeniem cukru z diety. W drobnych ilościach nie powinien nikomu zaszkodzić, a może polepszyć samopoczucie. Warto wiedzieć przede wszystkim, co i kiedy możesz zjeść, by uchronić się przed negatywnymi konsekwencjami małego co nieco. Autorki w swojej książce przekazują wiele cennych informacji dotyczących produktów, z jakich można bezpiecznie korzystać, oraz uczulają na błędy popełniane przez wielu smakoszy słodyczy. Czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy, że robimy coś źle, co później ma negatywne skutki. Celem autorek jest przede wszystkim uchronienie czytelnika od takich sytuacji. W książce znajdziesz informacje na temat słodkości, które można jeść bez wyrzutów sumienia, oraz o tym, czym jest cukier dodany i jak się od niego odzwyczaić. Poznasz wiele ciekawych i równie smacznych zdrowszych zamienników cukru. Dodatkowo znajdziesz wiele inspirujących i prostych przepisów na zdrowsze wersje słodyczy, które można jeść bez poczucia winy. Dzięki tej książce poznasz tajniki sprytnego przemycania przyjemności w diecie, jednocześnie nie burząc swoich planów na zdrowe życie i piękną sylwetkę. Czego chcieć więcej? [taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Diety (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 2.
Książka
W koszyku
Słodkości w insulinooporności / Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska. - Wydanie I. - Łódź : Feeria Wydawnictwo, 2021. - 276, [4] strony : fotografie, ilustracje ; 21 cm.
Cukrzyca, insulinooporność, a może kilka kilogramów za dużo - jak sobie z tym poradzić, nie rezygnując ze słodyczy? “Słodkości w insulinooporności” Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej odpowiedzą na wszystkie twoje pytania! Od dawna wiadomo, że cukier nie jest najlepszym przyjacielem ludzkiego organizmu i zdrowia - wielu z nas lubi sobie raz na jakiś czas przekąsić coś słodkiego. Jak się okazuje, lekkie problemy ze zdrowiem wcale nie muszą się wiązać z całkowitym wykluczeniem cukru z diety. W drobnych ilościach nie powinien nikomu zaszkodzić, a może polepszyć samopoczucie. Warto wiedzieć przede wszystkim, co i kiedy możesz zjeść, by uchronić się przed negatywnymi konsekwencjami małego co nieco. Autorki w swojej książce przekazują wiele cennych informacji dotyczących produktów, z jakich można bezpiecznie korzystać, oraz uczulają na błędy popełniane przez wielu smakoszy słodyczy. Czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy, że robimy coś źle, co później ma negatywne skutki. Celem autorek jest przede wszystkim uchronienie czytelnika od takich sytuacji. W książce znajdziesz informacje na temat słodkości, które można jeść bez wyrzutów sumienia, oraz o tym, czym jest cukier dodany i jak się od niego odzwyczaić. Poznasz wiele ciekawych i równie smacznych zdrowszych zamienników cukru. Dodatkowo znajdziesz wiele inspirujących i prostych przepisów na zdrowsze wersje słodyczy, które można jeść bez poczucia winy. Dzięki tej książce poznasz tajniki sprytnego przemycania przyjemności w diecie, jednocześnie nie burząc swoich planów na zdrowe życie i piękną sylwetkę. Czego chcieć więcej? [taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej