Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(121)
Forma i typ
Książki
(121)
Poradniki i przewodniki
(102)
Proza
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(139)
wypożyczone
(17)
nieokreślona
(3)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Planeta 11
(56)
Filia nr 2
(4)
Filia nr 4
(8)
Filia nr 5
(11)
Filia nr 6
(13)
Filia nr 9
(13)
Filia nr 10
(14)
Filia nr 12
(7)
Filia nr 13
(22)
Filia nr 15
(2)
Filia nr 16
(5)
Filia nr 18
(4)
Filia nr 4 - podr.
(1)
Autor
Pawlikowska Beata (1965- )
(8)
Krzyżanek Joanna
(5)
Ciseł Marcin
(4)
Durnowska Małgorzata
(3)
Dąbrowska Beata Anna
(3)
Dąbrowska Ewa (internista)
(3)
Loftus David
(3)
Makarowska Magdalena
(3)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(3)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(2)
Davies Katie Quinn
(2)
Dymek Marta
(2)
Dywan Agnieszka
(2)
Giertler Sylwia
(2)
Gubała Katarzyna (1978- )
(2)
Ida Akiko
(2)
Królak Agata (1987- )
(2)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(2)
Malina Dorota
(2)
Mierzyńska-Iwanowska Eleonora
(2)
Murota Maori
(2)
Ressel Ewa
(2)
Rudnik Justyna
(2)
Starmach Anna (1987- )
(2)
Wolański Robert (fotograf)
(2)
Ładocha Daria
(2)
Aksman Jacek
(1)
Amarowicz Barbara
(1)
Banachowicz Katarzyna
(1)
Barowicz Tadeusz (1945- )
(1)
Barszcz Barbara
(1)
Barszcz Marta
(1)
Batylda Marcin
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Bez David
(1)
Białas Renata
(1)
Bober-Bruijn Grażyna
(1)
Bogdan Izabela
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Bosc Wiktoria (1977- )
(1)
Bridge Tom
(1)
Bronowski Jacek
(1)
Brzozowska Maria
(1)
Brzozowska Maria (tłumaczka)
(1)
Burdek Sylwia
(1)
Chmiel Sylwia
(1)
Chodakowska Ewa (1982- )
(1)
Chrobot Justyna (1993- )
(1)
Ciepłowska-Kowalczyk Beata
(1)
Cieślowska Beata
(1)
Cieślowska Patrycja
(1)
Clements Carole
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
Czarkowska Iwona (1970- )
(1)
Czech Adam
(1)
Czelej Anna
(1)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(1)
D'Acampo Gino (1976- )
(1)
Daiber Claudia
(1)
Fabicka Jagoda
(1)
Fauda-Role Sabrina
(1)
France Christine
(1)
Francuz Sabina
(1)
Gamroth Anna
(1)
Gantz Marie
(1)
Gembacka Magdalena
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Grabska-Siwek Barbara
(1)
Greger Michael H
(1)
Guziak Maria Goretti
(1)
Gworek Mirosław (1966- )
(1)
Hojka Zbigniew (1962- )
(1)
Horosiewicz Beata
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Jakubiak Tomasz (1983- )
(1)
Jankowska Katarzyna (blogerka)
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Javelle Pierre (1970- )
(1)
Jaworska Dorota
(1)
Kalemba-Drożdż Małgorzata
(1)
Kavoukis Lefteris
(1)
Kaźmierkiewicz Kamil
(1)
Khanafer Samar
(1)
Kielak Marta
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Korkosz Michał
(1)
Kozakiewicz Grzegorz
(1)
Kozubowska Łucja
(1)
Kołbon Izabela
(1)
Krupecka Karolina
(1)
Kryniewicz Przemysław
(1)
Kudzia Magdalena
(1)
Kulawik Ida
(1)
Kuroń Jan
(1)
Kuroń Maciej (1960-2008)
(1)
Langbein Annabel (1958- )
(1)
Lawson Nigella (1960- )
(1)
Marcinek Roman (1962- )
(1)
Marciniewicz Kasia
(1)
Mazur Maria
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(21)
2010 - 2019
(87)
2000 - 2009
(10)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(97)
1901-2000
(5)
1989-2000
(4)
Kraj wydania
Polska
(119)
Wielka Brytania
(2)
Język
polski
(121)
Odbiorca
Dzieci
(7)
9-13 lat
(6)
6-8 lat
(2)
Rodzice
(2)
Cukrzycy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(18)
Ciasta
(13)
Kuchnia wegańska
(8)
Potrawy jarskie
(8)
Weganizm
(8)
Dietetyka
(5)
Koktajle
(5)
Kucharstwo
(5)
Potrawy dla dzieci
(5)
Cecylka Knedelek (postać fikcyjna)
(4)
Kuchnia wegetariańska
(4)
Słodycze
(4)
Warzywa
(4)
Chleb
(3)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Insulinooporność
(3)
Kuchnia tajska
(3)
Potrawy dietetyczne
(3)
Wielkanoc
(3)
Boże Narodzenie
(2)
Desery
(2)
Dzieci
(2)
Gotowanie
(2)
Indeks glikemiczny
(2)
Kuchnia japońska
(2)
Kuchnia mazurska
(2)
Odżywianie
(2)
Potrawy szybkie i łatwe
(2)
Przetwory owocowo-warzywne
(2)
Ryby
(2)
Smoothies
(2)
Surówki i sałatki
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Zupy
(2)
Afrodyzjaki
(1)
Alergia pokarmowa
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroba trzewna
(1)
Cordon bleu (Paryż)
(1)
Cukiernictwo
(1)
Dieta Haya
(1)
Dieta LCHF
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta wysokotłuszczowa
(1)
Dieta śródziemnomorska
(1)
Drób
(1)
Jakość żywności
(1)
Kasza
(1)
Kobieta
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Kolacja
(1)
Kuchnia arabska
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia libijska
(1)
Kuchnia pięciu przemian
(1)
Kuchnia podhalańska
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia warmińska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kuchnia żydowska
(1)
Kuchnie świata
(1)
Makaron
(1)
Nadciśnienie tętnicze
(1)
Nakrycie i dekoracja stołu
(1)
Nalewka (napój alkoholowy)
(1)
Nietolerancja laktozy
(1)
Odchudzanie
(1)
Owoce
(1)
Posiłki na wynos
(1)
Potrawy
(1)
Potrawy z grilla
(1)
Potrawy świąteczne
(1)
Przyprawy
(1)
Rak (choroba)
(1)
Randka
(1)
Rodzina
(1)
Rośliny jadalne dzikie
(1)
Rośliny ozdobne
(1)
Rybołówstwo
(1)
Sapkowski, Andrzej (1948- )
(1)
Soki
(1)
Wyposażenie kuchni
(1)
Zakupy
(1)
Żywienie chorych
(1)
Żywność
(1)
Temat: dzieło
Wiedźmin
(1)
Temat: miejsce
Mazury
(2)
Grecja
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Polska
(1)
Tokio (Japonia)
(1)
Warmia
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(121)
Publikacja bogato ilustrowana
(66)
Przepisy kulinarne
(38)
Poradnik
(14)
Publikacje dla dzieci
(9)
Fotografia kulinarna
(6)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(3)
Literatura o regionie
(2)
Opracowanie
(2)
Opowiadania i nowele
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(94)
Medycyna i zdrowie
(9)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Biologia
(1)
Historia
(1)
121 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Wege energia / Katarzyna Gubała. - Gliwice : Wydawnictwo Helion, 2020. - 271, [1] strona : ilustracje, fotografie ; 24 cm.
(Septem.pl)
Skąd czerpać dobrą energię na co dzień? Odpowiedź jest prosta - z roślin! Dieta wegańska to obecnie już nie jakaś przejściowa moda - to trend, który opanowuje planetę. Z każdym rokiem ma coraz większy wpływ na nasze życie. Obecnie na świecie kuchnia wege rozpatrywana jest w kontekście ochrony środowiska, wpływu globalnego zanieczyszczenia na nasze zdrowie i przyszłość następnych pokoleń. Wege energia to książka dla każdego, kto chciałby złapać wiatr w żagle, nabrać pozytywnego nastawienia do życia, zacząć się ruszać i jeść odpowiedzialnie. Zdrowa kuchnia to taka, która przynosi naszemu organizmowi same korzyści. Świadomość tego, co i jak jemy jest tutaj bardzo ważna. Dowiesz się, jak komponować dietę wegańską, jak bilansować w codziennej diecie białka i czy warto na taką dietę przejść. Będzie smacznie, szybko i zdrowo. "Pozytywna energia to nie tylko kuchnia. To sposób życia. Zadbajmy o nasze zdrowie. Wyeliminujmy z diety śmieciowe jedzenie, alkohol, papierosy. Zacznijmy uprawiać sport. Traktujmy innych z miłością. Bo bycie wege to nie tylko tofu i soczewica na talerzu. To stan umysłu, który generuje dobro dla nas samych i daje dobrą energię też innym. Pamiętajmy o tym każdego dnia dokonując swoich małych wyborów." Katarzyna Gubała "Niniejsza książka, choć traktuje o kuchni roślinnej, nie jest przeznaczona wyłącznie dla wegetarian i wegan. Jest to bowiem nade wszystko rzecz o dobrej kuchni, zatem jako człowiek, który jedzenie dzieli wyłącznie na dobre i niedobre, z prawdziwą przyjemnością i pożytkiem wielkim dla swego podniebienia nie raz będę z niej korzystał, czego i Państwu życzę." Robert Makłowicz "Jestem pewna, że »Wege Energia« stanie się znakomitym przewodnikiem zarówno dla debiutantów jak i dla znawców kuchni roślinnej. Jako fanka książek »Wege w kwadrans« i »Warzywa górą!« nie mogę się doczekać, aż wprowadzę nowe pomysły kulinarne Kasi Gubały do mojej kuchni. Jestem przekonana, że dzięki niej, znów nakarmię moich bliskich tym co dobre, nie tylko pod względem smaków, ale też wartości odżywczych." Alicja Janosz, piosenkarka [empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia arabska zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Niech o tym świadczą choćby otwierane co i rusz hummus bary. Samar Khanafer zabiera nas w kulinarną podróż po Libanie. Tamtejsza kuchnia jest niezwykle różnorodna - zarówno pod względem smaku, jak i kolorystyki. Potrawy są niezwykle łatwe do przygotowania, a przy tym bardzo zdrowe. Bogata, aromatyczna, zdrowa i smaczna - to właśnie kuchnia libańska. W książce znalazło się ponad 100 przepisów na dania charakterystyczne dla regionu.
Autorka: pół-Polka, pół-Libanka. Uczestniczka trzeciej polskiej edycji programu "MasterChef", której umiejętności docenili między innymi Gordon Ramsay i Michel Roux. Z pasji projektantka grafiki, która po godzinach od zawsze relaksuje się w kuchni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
W tej książce znajdziesz zapach tajskich przygód, aromat egzotycznych doznań i mnóstwo praktycznych informacji, jak zostać mistrzem tajskich dań we własnej kuchni! Przemierzając Tajlandię Daria Ładocha ze studentki dziennikarstwa stała się kulinarnym coachem. Szefowie lokalnych restauracji wprowadzili ją w tajniki swojej pracy, starsze kobiety gotujące dla rodzin zdradziły tradycyjne receptury. Obrała kilogramy krewetek, pokroiła góry warzyw i wróciła, by podzielić się tym, czego się nauczyła. „Moja tajska kuchnia” to 90 przepisów na szybkie, efektowne i niesamowicie smaczne dania. Towarzyszą im opisy produktów i porady, gdzie można je kupić i czym zastąpić. Ugotuj pyszne zielone curry z kurczakiem i bakłażanem tajskim, zasmakuj orientalnej kuchni, poznaj historię białej Tajki i wraz z nią naucz się przyrządzać potrawy z dużą dawką chilii i szczyptą humoru.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia wegańska : pyszna, prosta, inspirująca / Magdalena Pieńkos. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, 2017. - 192 strony : fotografie, ilustracje ; 21 cm.
(Wademekum)
Dziś już mało kogo trzeba przekonywać o walorach kuchni wegańskiej. Odpowiednio zbilansowana, oparta wyłącznie na produktach roślinnych przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Dodatkowo wydobywa doskonałe smaki często z produktów dobrze znanych i pokazuje, jak w prosty sposób przyrządzić potrawy zaspokajające największych łakomczuchów. Książka zawiera przewodnik po popularnych wegańskich produktach oraz 100 przepisów na sycące śniadania, wzmacniające koktajle, zachwycające przekąski, a także wyśmienite zupy, dania główne, desery i ciasta. Magdalena Pieńkos, autorka bloga Blue Almonds, inspiruje do rozpoczęcia smacznej i zdrowej przygody z kuchnią wegańską.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia - wege (1 egz.)
Książka
W koszyku
Świętujemy! : roślinne przepisy na uroczystości i święta / Alicja Rokicka. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2019. - 287, [1] strona : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Świętujemy! to książka, która ma na celu zbliżyć do siebie ludzi. Przy jednym stole niech zasiądą „wszystkożercy” ; fleksitarianie oraz tacy, którzy na dobre wyeliminowali produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojego menu. Ta książka to kompozycja ponad stu wspaniałych i stuprocentowo roślinnych przepisów na świąteczne śniadania, obiadki i podwieczorki, zupy, drugie dania i desery. Chociaż mięso to jeden z podstawowych składników polskiej kuchni, wcale nie jest nieodzowne i niezastąpione. Wegański świąteczny stół jest tak samo bogaty, różnorodny i uginający się od pyszności jak ten tradycyjny. W wegańskiej kuchni każdy znajdzie coś dla siebie: zwolennik typowej polskiej kuchni oraz entuzjasta warzyw w ciekawych, smakowitych odsłonach. Autorka bierze pod nóż regionalne receptury. Przedstawia je w wersji bezmięsnej z ciekawym twistem. Wszystko lokalnie i sezonowo. Smakoszu! Zatop więc zęby w rozpływających się kartaczach z rydzami i niech poniesie cię fantazja przy gotowaniu wegańskiej wersji gulaszu myśliwskiego. Może spróbujesz też bezkrwawego roślinnego steka, a rodzinę oczarujesz niebiańskim soczewicowym pasztetem pod pierzynką z chrzanu i legendarnym już selerem a la śledź - z ogórkiem kiszonym i sojonezem. A na koniec pokrop spotkanie wytrawnym ponczem. Te święta nie mogą się nie udać! [empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sałatlove : zdrowe sałatki na każdy dzień roku / David Bez ; [tłumaczenie Barbara Rotter]. - Wydanie 3. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Foksal, copyright 2015. - 299, [5] stron : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
To nie jest zwykła książka kucharska, a jej autor nie jest żadnym słynnym szefem kuchni. "SałatLove" jest formą protestu – wobec byle jakich obiadów zjadanych w pośpiechu, szybkich dań na wynos, zupek w proszku, niezdrowych przekąsek. Dla mięsożerców, wegetarian, wegan i witarian. Dla zdrowia i dobrego samopoczucia. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Dragon Kuchnia)
Romantyczna kolacja we dwoje powinna się zacząć od lekkiej, pobudzającej apetyt przekąski, po której nastąpi wykwintne danie, a zakończy ją deserem z czekolady lub truskawek, które powszechnie uznawane są za afrodyzjaki. I wcale nie chodzi o to, by się najeść podczas posiłku, lecz aby było niecodzienie, ładnie, a przy okazji smacznie i wykwintnie. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta dla kobiet 50+ / [redakcja Małgorzata Durnowska]. - Poznań : Olimp Media, copyright 2019. - 109, [3] strony : ilustracje ; 20 cm.
(Smak Zdrowia)
Po 50 roku życia o wiele łatwiej o dodatkowe kilogramy, więc warto zmienić styl życia oraz sposób odżywiania. Odpowiednio skomponowana dieta z pewnością pomoże dłużej czuć się młodo, a także zachować promienny wygląd i dobre samopoczucie. Polecamy dania zawierające wiekszą ilość wapnia i magnezu, za to mniej kaloryczne i z niższym IG. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Obniżamy ciśnienie / [redakcja Małgorzata Durnowska]. - Poznań : Olimp Media, copyright 2019. - 109, [2] strony : ilustracje ; 20 cm.
(Smak Zdrowia)
Problem podwyższonego ciśnienia tętniczego dotyczy coraz większej liczby osób. W leczeniu nadciśnienia pomocna jest odpowiednia dieta, naturalnie obniżająca ciśnienie krwi, oraz aktywność fizyczna. Polecamy dania z wykorzystaniem produktów pełnoziarnistych, warzyw i owoców, chudego nabiału i mięsa, ryb, nasion i orzechów. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek ; [ilustracje Ola Niepsuj]. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : ilustracje ; 29 cm.
Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. Jadłonomia po polsku pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki, trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu – w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami. [lubimyczytac.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia - wege (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Więcej warzyw na talerzu / Magdalena Gembacka. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2018. - 229, [3] strony : fotografie ; 23 cm.
Czego tu nie ma! Zdrowy ketchup, pizza z cukinią, twarożek z migdałów, pasta czekoladowa z batatów i daktyli, barszcz z soczewicą i pieczonymi ziemniakami, sushi. Oraz pyszne desery, jak choćby lody bazyliowe z awokado. A wszystko z warzyw i owoców - ponieważ to one chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi i są podstawą dobrze zbilansowanej diety. Niestety jest ich wciąż za mało na talerzach dzieci i dorosłych. Ta książka pomoże rozwiązać warzywny problem i urozmaicić rodzinne menu. Znajdziecie tu ponad 80 przepisów na proste, zdrowe i kolorowe dania z warzywami w roli głównej. Nie do przecenienia jest wprowadzenie dietetyczki Małgorzaty Desmond, która jasno i precyzyjnie - w oparciu o najnowsze wyniki badań - wyjaśnia wpływ diety roślinnej na zdrowie w dzieciństwie i życiu dorosłym. Książka Magdaleny Gembackiej jest ważną lekturą dla wszystkich rodziców. To praktyczny instruktaż, jak zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób u twojego dziecka dziś i w przyszłości lub po prostu jak je zdrowo żywić, wprowadzając więcej smacznych i prostych potraw opartych o niskoprzetworzone produkty roślinne. Dlaczego? Diety oparte o niskoprzetworzone produkty roślinne (w tym wegetariańskie) to najskuteczniejsza profilaktyka chorób serca, nowotworów, nadwagi i otyłości, cukrzycy i nadciśnienia. Diety roślinne sprawdzają się również jako interwencje terapeutyczne z efektem porównywalnym do terapii farmakologicznej. - Małgorzata Desmond, dietetyk, specjalista medycyny żywienia [https://marginesy.com.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mama alergika gotuje tradycyjnie / Katarzyna Jankowska. - Warszawa : MAG, © 2014. - 224 strony : fotografie ; 25 cm.
Książka Mama Alergika Gotuje * Klasycznie jest kontynuacją blogowej działalności autorki. Na blogu MAG wyczarowała już ponad 600 dań eliminując z nich główne alergeny, do których zalicza się mleko, jajka, orzechy, kakao, soję, seler czy miód. Mama Alergika radzi jak krok po kroku działać kiedy dowiadujemy się o alergii pokarmowej dziecka. Klasyka dla alergika zawiera 96 nowych przepisów bez alergenów, na tradycyjne dania kuchni polskiej. Aż 78 z nich dodatkowo nie zawiera glutenu. Książka jest odpowiedzią na pytanie „Co dziś do jedzenia przygotować dla alergika?”. [lubimyczyatc.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka pomoże ci w odnalezieniu się w gąszczu faktów i mitów dotyczących tego, co powinno się jeść w trakcie terapii. W pierwszej części książki znajdziesz mnóstwo informacji na temat odżywiania się w tym trudnym okresie oraz wskazówki, które pozwolą ci wybrać najbardziej odpowiednią dla siebie dietę. W drugiej - ponad 150 przepisów na pożywne potrawy i przekąski na czas leczenia (dania bardziej kaloryczne i łatwiejsze do zjedzenia) i po jego zakończeniu (propozycje zdrowych dań, które pomagają utrzymać zrównoważoną dietę).
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Polska Kuchnia Regionalna)
Kuchnia Warmii i Mazur jest prosta i skromna, opiera się głównie na tym, co oferuje natura regionu: lasy, łąki i jeziora. Jadano tu grzyby, zioła, owoce leśne, miód, a przede wszystkim ryby z mazurskich jezior. Smażone, pieczone, gotowane, marynowane, wędzone, dodawane do zup oraz farszy. Drogie mięso podawano rzadko, ale zachowane przepisy są zaskakująco oryginalne, jak na wykwintny korzenno-śliwkowy schab po mazursku, duszony w czerwonym winie, czy pieczone gęsi i kaczki, faszerowane grzybami, owocami, kaszą, przyprawiane korzeniami. [z okł.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bardzo chciałabyś pozbyć sie kilku kilogramów i jednocześnie nie rezygnować z przyjemności jedzenia? Wobec tego zdecyduj sie na dietę rozdzielną - sprawdzony i nieskomplikowany sposób odżywiania, znany od wielu lat. Książka zawiera niezbędne informacje o diecie rozdzielnej. Schemat podziału produktów żywnościowych przybliża zasady tej diety, a ponad 70 przepisów na wszystkie posiłki w ciągu dnia zapewnia kolorowe urozmaicenie na stole. Nie ma prostszej metody odchudzania!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Diety (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Disney Gorączka Lodu)
(Disney Książka Kucharska)
Odkryjcie, jak fascynującą przygodą i okazją do fantastycznej zabawy jest wspólne gotowanie.[okł].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jerozolima do zjedzenia / Bartek Kieżun. - Wydanie I. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Foksal sp. z o.o., 2023. - 300, [4] strony : fotografie, portrety ; 28 cm.
Kolejna z serii bestsellerowych książek podróżniczo-kulinarnych łącząca osobiste opowieści autora z niesamowitymi przepisami kulinarnymi. Tym razem Bartek Kieżun zaprasza nas do Jerozolimy, mitycznego miasta Bliskiego Wschodu, starając się odkryć jej nowoczesne i nieoczywiste oblicze. Prowadzi czytelników wąskimi uliczkami, zaprasza na targowiska i do parków, do kościołów, meczetów i synagog, galerii i muzeów. Zabiera do żydowskich piekarni i arabskich kawiarenek, a jego opowieść oczarowuje bogactwem doznań i smaków. Kwaśne śledzie, słodkie daktylowe ciasteczka, aromatyczna szakszuka, chrupiący burek – smaku Jerozolimy nie da się łatwo zdefiniować. Bo tak jak miasto jest od wieków wielkokulturowym tyglem, tak jego kuchnia odzwierciedla tysiące lat burzliwej historii. W książce znajdziecie przygotowaną przez autora playlistę – hebrajskie i arabskie hity z różnych epok – świetnie nadającą się do słuchania przy gotowaniu. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 2.
Książka
W koszyku
Świętowanie z insulinoopornością / Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska. - Wydanie I. - Łódź : Feeria Wydawnictwo, 2020. - 312, [9] stron : fotografie, ilustracje ; 21 cm.
Czy święta i inne mniej lub bardziej uroczyste okazje muszą być związane z objadaniem się, złym samopoczuciem, dodatkowymi kilogramami i… wyrzutami sumienia? W końcu nawet dla zupełnie zdrowych ludzi świąteczny czas bywa wyzwaniem, a co dopiero dla osób z insulinoopornością… Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska, autorki bestsellerowych poradników dla insulinoopornych, dowodzą, że w święta można jeść pysznie, nie rezygnując ze zdrowego stylu życia i przestrzeganych na co dzień zasad żywieniowych. Z ich pomocą przejdziesz przez świąteczny czas lekko, smacznie i zdrowo. Ekspertka od insulinooporności Dominika Musiałowska poradzi, jak przygotować się do świąt i jak pokonać trudności, z którymi spotykają się w tym czasie insulinooporni: od krewnych podtykających pod nos pyszne, ale często niezdrowe potrawy po konflikty przy stole i stres, który wiele osób dosłownie zajada. Dietetyczka Magdalena Makarowska podsunie ci natomiast pomysły na smaczne i zdrowe potrawy na tradycyjnie polskie święta - Boże Narodzenie i Wielkanoc - a także na spotkania w gronie bliskich: sylwestra, urodziny, majówkę czy popularne grille. A jeśli lubisz kuchnię roślinną, będziesz się mogła cieszyć przepisami w wersji wege. [z okładki]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mazury na jeziorach i w kuchni / Waldemar Mierzwa, Mirosław Gworek. - Dąbrówno : Retman, 2020. - 263, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
(Moja Biblioteka Mazurska ; nr 35)
Publikacja składa się z dwóch części. Pierwsza część została poświęcona historii rybaczenia po 1945 roku oraz efektom zarządzania jeziorami na Mazurach po zakończeniu II wojny światowej. Druga część publikacji to swoista podróż kulinarna, w trakcie której czytelnik będzie miał okazję poznać tajniki przyrządzania ryb słodkowodnych. W ostatnim fragmencie publikacji autorzy prezentują charakterystykę poszczególnych gatunków ryb jeziornych i hodowlanych. Niezaprzeczalny atut publikacji stanowi bogaty materiał ilustracyjny oraz niezwykle ciekawe wspomnienia osób związanych z lokalnym rybaczeniem i kulturą kulinarną Mazur. [empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 10 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM-H (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Warmia i Mazury (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WiM (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szefowie kuchni z prestiżowej szkoły gotowania Cordon Bleu prezentują ponad 100 przepisów cukierniczych zilustrowanych i objaśnionych krok po kroku. Jest to propozycja różnorodnych przepisów: od wielkich popularnych klasyków ciastkarstwa (typu ciasto opera czekoladowo-pistacjowe, ciasto Trzech Króli, tort szwarcwaldzki, placek z truskawkami, makaroniki z malinami itd.); poprzez łatwe, rodzinne przepisy (czekoladowe micuits, muffiny z mango i z czekoladą, gorące suflety waniliowe, tartę Tatin z jabłkami itd.); po przepisy innowacyjne (ptysie z yuzu i z czekoladą, kostki waniliowe z fiołkami krystalizowanymi, tartaletki czekoladowo-ślazowe, tort z aloesem i z poziomkami itd.). Pod koniec książki znajduje się opis przyborów cukierniczych i składników potrzebnych do przygotowania deserów oraz podstawowych ciast.
Wszystkie przepisy są zilustrowane, często towarzyszy im porada szefa kuchni. Szkoła Cordon Bleu dzieli się wszystkimi sekretami cukierniczymi i Czytelnik naprawdę może zostać prawdziwym cukiernikiem.
Szkoła Cordon Bleu została założona w Paryżu w roku 1895. Z czasem powstała światowa sieć tych elitarnych szkół kształcących profesjonalistów i amatorów gotowania. Nauczycielami są tam laureaci wielkich, francuskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych. Są pasjonatami gotowania i z chęcią przekazują swoją doświadczenie studentom z całego świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej