Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie
(73)
IBUK Libra
(2)
Forma i typ
Książki
(71)
Publikacje dydaktyczne
(12)
Proza
(10)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(9)
Audiobooki
(2)
E-booki
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(93)
wypożyczone
(16)
nieokreślona
(5)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Planeta 11
(16)
Biblioteka Ekonomiczno-Techniczna
(44)
Filia nr 2
(2)
Filia nr 4
(5)
Filia nr 5
(6)
Filia nr 6
(7)
Filia nr 9
(8)
Filia nr 10
(2)
Filia nr 12
(4)
Filia nr 13
(9)
Filia nr 15
(3)
Filia nr 16
(3)
Filia nr 18
(5)
Multicentrum - podr.
(1)
Autor
Wilk Jerzy
(8)
Jastrzębski Witold
(2)
Panasiuk Aleksander (1965- )
(2)
Przybyłek Agata
(2)
Sala Józef
(2)
Starosta Małgorzata (1982- )
(2)
Tauber Roman Dawid (1945-2019)
(2)
Allen Lloyd
(1)
Baranowski Bohdan (1915-1993)
(1)
Beill Antoni
(1)
Belle Kimberly (1968- )
(1)
Bester Katarzyna (pisarka)
(1)
Biczysko Władysław
(1)
Biller Elżbieta
(1)
Binchy Maeve (1940-2012)
(1)
Bourdain Anthony (1956-2018)
(1)
Brzeziński Marek (dziennikarz)
(1)
Chabrowski Krzysztof
(1)
Daniewski Marek
(1)
Depritz Magdalena
(1)
Dobrzycki Jerzy
(1)
Dominik Piotr (technolog żywności)
(1)
Dołowy Anna
(1)
Geissinger J. T
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Gordon Jacek
(1)
Gradzińska Agata (1982- )
(1)
Górska Grażyna (tłumacz)
(1)
Hoover Colleen (1979- )
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Jargoń Ryszard
(1)
Kachniewska Magdalena
(1)
Karłowska Katarzyna
(1)
Kielan Krystyna
(1)
Knowles Tim
(1)
Konieczny Jacek
(1)
Kotaś Ryszard
(1)
Koziorowska Barbara
(1)
Koziński Stefan
(1)
Kurpisz Wiktor
(1)
Linowski Dominik
(1)
Loranc Michał
(1)
Love John F
(1)
Lubczyński Stanisław
(1)
Makowska-Iskierka Marzena
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Martin William B
(1)
Mikołajczyk Jan
(1)
Milewska Mariola
(1)
Milszewski Jakub
(1)
Mirski Zygmunt
(1)
Misiorek Tomasz
(1)
Możdżeń Konrad
(1)
Mucha-Szajek Ewa
(1)
Nastaj Wojciech
(1)
Niedzielski Lech (tłumacz)
(1)
Nowak Krystian
(1)
Petrini Carlo (1949- )
(1)
Piesiewicz Wanda
(1)
Pobiedzińska Justyna
(1)
Popławska Janina
(1)
Prączko Anna
(1)
Reichl Ruth
(1)
Rudnicka Iwona
(1)
Rudziński Tadeusz
(1)
Sadkowski Kamil
(1)
Schlosser Eric
(1)
Siwiński Wiesław
(1)
Sojak Sławomir (1952- )
(1)
Sośnicka Teresa
(1)
Spurlock Morgan
(1)
Stasiak Andrzej
(1)
Stopyra Malwina
(1)
Stündel Hans
(1)
Szostak Daniel
(1)
Terrell Margaret E
(1)
Wachowicz-Makowska Jolanta (1943- )
(1)
Wojciechowska Jolanta
(1)
Wyrwińska Klaudia
(1)
Wągrocka Marta (1992- )
(1)
Zarembska Jadwiga
(1)
Łukasiewicz Ewa
(1)
Żak Aleksandra
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(13)
2010 - 2019
(7)
2000 - 2009
(23)
1990 - 1999
(5)
1980 - 1989
(2)
1970 - 1979
(14)
1960 - 1969
(8)
1950 - 1959
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(19)
1901-2000
(2)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(75)
Język
polski
(75)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(10)
Szkoły policealne
(1)
Szkoły ponadgimnazjalne
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(10)
Literatura amerykańska
(5)
Literatura irlandzka
(1)
Temat
Gastronomia
(63)
Restauratorzy (gastronomia)
(10)
Hotelarstwo
(9)
Kawiarnie i cukiernie
(7)
Żywność
(7)
Turystyka
(5)
Kobieta
(4)
Kucharstwo
(4)
Kultura stołu
(4)
Bary (lokale gastronomiczne)
(2)
Fast food
(2)
Kucharze
(2)
Prywatni detektywi
(2)
Przedsiębiorcy
(2)
Rachunkowość zarządcza
(2)
Rafał Kamieński (postać fikcyjna)
(2)
Relacja romantyczna
(2)
Restauracje
(2)
Tajemnica
(2)
Usługi
(2)
Zabójstwo
(2)
Śledztwo i dochodzenie
(2)
Żywność wygodna
(2)
Bary mleczne
(1)
Bourdain, Anthony (1956-2018)
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Brzeziński, Marek (dziennikarz)
(1)
Celebryci
(1)
Chłodnictwo
(1)
Cordon bleu (Paryż)
(1)
Cukiernicy
(1)
Floryści
(1)
Gessler, Magda (1953- )
(1)
Handel
(1)
Język angielski
(1)
Język niemiecki
(1)
Karczmy
(1)
Kebab
(1)
Kelnerzy
(1)
Kempingi
(1)
Konkursy i festiwale kulinarne
(1)
Kroc, Ray (1902-1984)
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Ludzie bogaci
(1)
Małżeństwo
(1)
McDonald's Corporation
(1)
Obsługa klienta
(1)
Odpoczynek
(1)
Osoby po rozwodzie
(1)
Partykowie (rodzina)
(1)
Produkt regionalny
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Przyjaźń
(1)
Relacje międzyludzkie
(1)
Rodzina
(1)
Rozterki miłosne
(1)
Sekrety rodzinne
(1)
Spisek
(1)
Społeczeństwo konsumpcyjne
(1)
Stewart, Martha (1941- )
(1)
Stołówki pracownicze
(1)
Styl życia
(1)
Talent show
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Udawane związki
(1)
Wachowicz-Makowska, Jolanta (1943- )
(1)
Wachowiczowie (rodzina)
(1)
Winiarnia
(1)
Winnica
(1)
Wychowanie fizyczne i kultura fizyczna
(1)
Zakładnicy
(1)
Zamki i pałace
(1)
Zarządzanie jakością
(1)
Zatrudnienie cudzoziemców
(1)
Zatrudnienie za granicą
(1)
Zwłoki
(1)
Zło
(1)
Temat: czas
1901-2000
(3)
1945-1989
(2)
1989-
(2)
1989-2000
(2)
2001-
(2)
2001-0
(2)
1901-
(1)
1918-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Stany Zjednoczone (USA)
(2)
Atlanta (Stany Zjednoczone, stan Georgia)
(1)
Boston (Stany Zjednoczone, stan Massachusetts)
(1)
Dublin (Irlandia)
(1)
Londyn (Wielka Brytania)
(1)
Luizjana (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Roztoka (woj. wielkopolskie, pow. koniński, gm. Kleczew)
(1)
Stany Zjednoczone
(1)
Warszawa
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Wrocław (woj. dolnośląskie)
(1)
Gatunek
Podręcznik
(16)
Powieść
(6)
Powieść obyczajowa
(4)
Pamiętniki i wspomnienia
(3)
Romans
(3)
Biografia
(2)
Instrukcja
(2)
Kryminał
(2)
Poradnik
(2)
Reportaż
(2)
Autobiografia
(1)
Felieton polski
(1)
Horror
(1)
Informatory
(1)
Katalog
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Publicystyka
(1)
Publicystyka amerykańska
(1)
Słownik terminologiczny
(1)
Thriller
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(3)
Kulinaria
(3)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Praca, kariera, pieniądze
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Zarządzanie i marketing
(1)
75 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Gastronomia / Piotr Dominik. - Warszawa : Almamer Szkoła Wyższa, cop. 2013. - 346 s. : il. ; 24 cm.
Spis treści : 1 Sektor usług gastronomicznych (Rola gastronomii w gospodarce rynkowej, System żywienia otwartego i zamkniętego, Produkt gastronomiczny, Podsystemy rynku usług gastronomicznych, Segmentacja w gastronomii , Usługi gastronomiczne w turystyce) ; 2 Zakład gastronomiczny (Rodzaje lokali gastronomicznych, Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego, Pomieszczenia zakładu gastronomicznego, Przystosowanie lokalu gastronomicznego do potrzeb osób niepełnosprawnych) ; 3 Wyposażenie zakładu gastronomicznego (Czynniki określające dobór maszyn i urządzeń w zakładzie gastronomicznym, Materiały stosowane w gastronomii, Urządzenia stosowane na zapleczu gastronomicznym) ; 4 Bezpieczeństwo produkcji gastronomicznej ; 5 Produkcja gastronomiczna (Etapy produkcji gastronomicznej, Metody obróbki termicznej, Przechowywanie i konserwacja żywności , Produkty żywnościowe wykorzystywane w gastronomii, Planowanie jadłospisów, Utrata wartości odżywczych żywności podczas obróbki wstępnej i cieplnej, Nowoczesne technologie w produkcji gastronomicznej) ; 6 Organizacja pracy w gastronomii (Stanowiska pracy w zakładzie gastronomicznym, Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy, Etyka zawodowa, Zasady gościnności, Typy psychologiczne konsumentów, Obsługa konsumenta , Organizacja posiłków, Style obsługi, Potrawy i sposób ich serwowania, Napoje, Sposoby nakrycia stołu, Organizacja kolacji, Zasady ergonomii w gastronomii) ; 7 Marketing i finanse w gastronomii ; 8 Stan i rozwój polskiej gastronomii (Rys dziejów restauratorstwa i gastronomii na świecie i w Polsce, Popularność usług gastronomicznych w Polsce, Współczesne trendy w polskiej gastronomii , Systemy i marki gastronomiczne obecne na terenie Polski) ; 9 Kultura przedsiębiorstwa i obsługa klienta (Standaryzacja obsługi klienta, Casual - wszystko dla klienta, Rola odpowiednio przygotowanych pracowników w tworzeniu pozytywnego wizerunku firmy) ; 10 Rodzaje usług gastronomicznych (Usługi cateringowe, Przyjęcia okolicznościowe, Usługi gastronomiczne w środkach transportu, Usługi gastronomiczne w hotelach, Organizacja usług gastronomicznych w agroturystyce) ; 11 Uruchamianie lokali gastronomicznych
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 83.1 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 197 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kucharz & gastronom : vademecum / współaut. Elżbieta Biller [i in.]. - Warszawa : "Rea", 2001. - 664 s., [49] s. tabl. (gł. kolor.) : il. ; 30 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. Nauka zawodu (kaucja 100zł)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 197 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W dobie niezliczonych programów kulinarnych, charyzmatycznych szefów kuchni, niegasnącej mody na gotowanie i celebrowanie posiłków każdy bywalec restauracji i wielbiciel dobrej kuchni chciałby zadać pewne pytania, ale nie ma ku temu okazji. Co łączy gastronomię z mafią? Jak uczy się przyszłych kucharzy? Dlaczego praktykantów wysyła się po korzeń Adama? Jak oszukuje się niedoświadczonego klienta przy zamawianiu ryby? Kim jest prawdziwy szef kuchni? Czy prowadzenie restauracji jest opłacalne? Jak rozpoznać, czy jedzenie było mrożone? Dlaczego między kuchnią a obsługą toczy się wojna? Gastrobanda to pierwsza polska książka, której autorzy rozprawiają się z kuchennymi mitami. Odpowiadając na każde, nawet niewygodne pytanie w bezkompromisowy sposób, odsłaniają nieznany laikom barwny świat gastronomii - od trudnych początków, przez opowieści o wojnie z dostawcami, przedstawienie psychologicznych umiejętności barmanów i kelnerów, aż po klasyfikację gości. Każdą historię tworzy inna osoba z kuchennej hierarchii: czy jest to pomocnik kucharza, „runner”, „królewna na zmywaku”, barman i kelner, czy kucharz, szef kuchni, a nawet właściciel restauracji - wszyscy mówią szczerze i bez ogródek. [lubimyczytac.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Publicystyka (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kuchnia (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. Nauka zawodu
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 83.1 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 197 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 197 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Elementy Funkcjonalne Zakładów Gastronomicznych ; H/7-8/62-68)
Autor
Forma i typ
Temat
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 197 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Elementy Funkcjonalne Zakładów Gastronomicznych ; H/7-4/62-68)
Autor
Forma i typ
Temat
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 197 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Elementy Funkcjonalne Zakładów Gastronomicznych ; H/7-6/62-68)
Autor
Forma i typ
Temat
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 197 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Elementy Funkcjonalne Zakładów Gastronomicznych ; H/7-3/62-68)
Autor
Forma i typ
Temat
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 197 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Elementy Funkcjonalne Zakładów Gastronomicznych ; H/7-2/62-68)
Autor
Forma i typ
Temat
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 197 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 197 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 197 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 197 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 197 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 83.1 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 105.4 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Usługi gastronomiczne są ważną częścią sektora usług. Autorzy przedstawili m.in. krótką historię gastronomii, istotę gastronomii i usługi gastronomicznej, pojęcia stosowane w gastronomii, podstawowe wyposażenie placówki gastronomicznej, produkt gastronomiczny i jego atrakcyjność turystyczną, rolę promocji informacji w gastronomii oraz trendy w rozwoju współczesnej gastronomii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 83.1 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej