243971
Książka
W koszyku
Konsumpcja żywności jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących zdrowie i życie człowieka, co wynika z potrzeby dostarczenia organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych i energii. Z tego też względu żywność uznaje się za produkt strategiczny z punktu widzenia społecznego i gospodarczego. Stąd też zapewnienie odpowiedniej ilości i jakości żywności jest przedmiotem troski rządów państw, organizacji międzynarodowych, środowisk naukowych i producentów żywności. Na przestrzeni lat obserwuje się zmiany w modelu konsumpcji żywności i zachowaniach konsumentów. Wynikają one z oddziaływania wielu czynników o charakterze społeczno-ekonomicznym, jak i środowiskowym. Problemem badawczym w niniejszym opracowaniu była próba odpowiedzi na pytanie: jakie zachowania konsumentów i producentów określają współczesną konsumpcję żywności, która powinna być wolna od zagrożeń dla zdrowia i życia człowieka i bezpieczna dla środowiska? Celem niniejszego opracowania monograficznego była identyfikacja i charakterystyka megatrendów i trendów w zachowaniach współczesnych konsumentów żywności, przy uwzględnieniu uwarunkowań społecznych związanych z paradygmatem szeroko pojmowanego zrównoważonego rozwoju. [inw-spatium.pl].
Pliki multimedialne:
Status dostępności:
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 105.4 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia, netografia na stronach 145-163.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej