245734
Book
In basket
Autorzy stawiają bardzo ważne pytania dotyczące konkurencyjności i wydajności polskiego rolnictwa, znaczenia pomocy publicznej dla jego obsługi i poprawy warunków życia na wsi, a także skuteczności i efektywności wspierania rozwoju rynków rolnych i procesu obrotu artykułami rolno-spożywczymi przez państwo oraz organizacje samorządowe rolników. Podejmują także problematykę dostarczania konsumentom zdrowej, dobrej jakościowo żywności i zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego Polski. Niewątpliwym atutem publikacji jest szerokie ujęcie problematyki funkcjonowania polskiej wsi, obejmujące zarówno problematykę produkcji rolnej, jak i funkcjonowania i rozwoju obszarów wiejskich. Można je określić jako nurt interdyscyplinarnego, wielowymiarowego ujęcia badanych zjawisk. Silną stroną analiz jest podejście Autorów uwypuklające w wielu płaszczyznach badań efektywność ekonomiczną, tak w odniesieniu do samej produkcji rolnej, jak i szeroko rozumianego wydatkowania środków publicznych na wspieranie rolnictwa i rozwój obszarów wiejskich. Przedmiotem badan są także społeczne problemy funkcjonowania polskiej wsi. Atutem pracy są obszerne badania empiryczne, satysfakcjonujące zarówno w ujęciu przestrzennym jak i czasowym, obejmujące różne przekroje badawcze uwzględniające kluczowe aspekty polskiego rolnictwa i funkcjonowania obszarów wiejskich.
Media files:
Availability:
There are copies available to loan: sygn. 93 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronach 305-320.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again