243787
Książka
W koszyku
Zarządzanie jakością : standardy i zasady / Jerzy Łunarski. - Wyd. 2 zm. - Warszawa : Wydawnictwo WNT, 2012. - 522, [2] s. : rys., wykr. ; 24 cm.
Treść : 1.Rozwój działań na rzecz jakości ; 2.Normalizacja w działaniach projakościowych ; 3.Znaczenie klienta w systemach jakości (Badanie wymagań klientów zewnętrznych, Motywowanie projakościowe klientów wewnętrznych, Oddziaływanie otoczenia i klientów-odbiorców odpadów, Badanie satysfakcji klientów zewnętrznych, Zarządzanie jakością obsługi klienta ) ; 4.Problemy jakości w cyklu życia wyrobu ; 5.Podejście procesowe w zarządzaniu jakością (Dokumentowanie i auditowanie procesów, Reinżynieria procesów) ; 6.Ogólne zasady sterowania i zarządzania jakością (Osiem zasad zarządzania jakością, Sterowanie jakością i procesami za pomocą działań korygujących i zapobiegawczych, Działania inwestycyjno-innowacyjne, Planowanie w systemach zarządzania jakością ) ; 7.Wybrane techniki sterowania jakością (Przyczyny i skutki zmienności w procesach , Podstawowe narzędzia sterowania jakością, Badanie zdatności maszyn i procesów, Koszty jakości w systemach zarządzania jakością, Znaczenie i metodologia prac zespołowych) ; 8.Zarządzanie jakością według normy ISO 9001 ; 9.Standardy rozszerzające wymagania ISO 9001 (System zarządzania jakością w przemyśle motoryzacyjnym, w przemyśle lotniczym, w przemyśle wyrobów medycznych oraz sektorze służby zdrowia, Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczym, Systemy zarządzania jakością w innych sektorach przemysłu) ; 10.Metody oceny jakości i zgodności wyrobów (Ocena jakości wyrobów, Metody określania wskaźników jakości, Prawa konsumentów i ich gwarantowanie przez dostawców, System oceny zgodności wyrobów, Certyfikacja wyrobów) ; 11.Zarządzanie środowiskowe (Prawodawstwo ekologiczne i ochrona środowiska, Odpady i czystsza produkcja, System zarządzania środowiskowego zgodny z normą ISO 14001, Wdrażanie i certyfikacja SZŚ zgodnych z ISO 14001, System ekozarządzania i auditowania (EMAS) ; 12.Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy (BHP)(System zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy (SZB), Identyfikacja zagrożeń i ocena ryzyka zawodowego, Przedsięwzięcia zmniejszające ryzyko zawodowe, Kompleksowe podejście do spełniania wymagań klienta wewnętrznego) ; 13.Zintegrowane systemy zarządzania (ZSZ) ; 14.Kompleksowe zarządzanie jakością (TQM) ; 15.Możliwości dalszego doskonalenia systemów zarządzania jakością.
Pliki multimedialne:
Status dostępności:
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 105 (1 egz.)
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej