252722
Book
In basket
Dlaczego pobudka budzikiem szkodzi? Jak tańczą cząsteczki w porannej kawie? Czy smażąc jajecznicę na śniadanie, wzbogacamy ją o fluor? Tyle pytań, a jeszcze nawet nie wyszliśmy z domu! Popularyzatorka chemii z Harvardu, Mai Thi Nguyen-Kim zabiera nas w 24-godzinną podróż po fascynującym i wcale nie nudnym (tak, to możliwe!) świecie chemii. Dowiadujemy się więc, kiedy jest najlepszy moment na wypicie pierwszej kawy, dlaczego pasta do zębów powinna zawierać fluorki i czemu chaos panujący na naszym biurku jest zgodny z wolą Wszechświata. Poznajemy skład szkła w ekranach naszych smartfonów i zasady rządzące ich bateriami. Autorka zdradza nam też, co zrobić, aby działały one dłużej, i dlaczego czasami eksplodują. [z okładki]
Availability:
There are copies available to loan: sygn. Nauka (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 54 (1 egz.)
W związku z remontem filia nr 13 będzie nieczynna do odwołania. Przepraszamy za utrudnienia.
There are copies available to loan: sygn. Chemia (1 egz.)
Notes:
Tytuł oryginału: Handys, Koffee, Emotionen - wie man mit Chemie wirklich alles erklären kann
General note
Tytuł oryginału: "Handys, Koffee, Emotionen - wie man mit Chemie wirklich alles erklären kann" 2019.
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronach 237-[247]. Indeks.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again